» »

Toshiba Satellite in Wireless- ma kdo izkusnje ?

Toshiba Satellite in Wireless- ma kdo izkusnje ?

Brane2 ::

Danes sem dobu (so mi vgradil) Wi-fi v Toshibice (Sattelite 5200-801), prsteku sem Toshibin Access Point na svoj server in... stvar dela bolj bedno.

Pripombe:

1. Mislu sem, da je 802.11b (al kaj je ze) verzija za 22 MBit/s- pac zaradi tistega "b". V praksi se stavr stegne do 11 Mbitov in to je vse.

2. Doseg je BEDEN. Dal sem 50 kSIT za ta Access Point (ker je kao Toshibin-da bo cimmanj problemov z zdruzljivostjo. Saj nisem pricakoval da bo stvar nesla deklariranih 200m ampak tu so problemi ze ce si oddaljen 7-8 m zracne linije od APja in je med tabo in njim navadna stena...

Toshibin AP (model WRC-1000) nima zunanje antene in ne vidim variante, da bi jo dodal brez lotanja, bom pa to vsekakor naredu, ce ne bo slo drugace...

Zanima me tudi, kako je z racunalnikovo stranjo. Stvar je bla vdelana kot majhen modul v namensko luknjo v mashini, ne pa v obliki PCMCIA kartice.

A se PCMCIA z zunanjo anteno ?e praviloma (zaradi antene) obnese boljse od teh vdelanih stvari ali je to priblizno isto ?
Tudi ne vem kje ma prenosnik anteno. Vem, da sta posebni dve zicki v ta namen, ne vidim pa v kateri del prenosnika peljeta...

Brane2 ::

Mali zajeb. Sem zadaj najdu nekaj o specsih 802.11b in stvar je res mislejna samo za 11Mbps.

802.11a gre do 54Mbps, vendar na 5.x GHz bandu, torej so problemi komunikacije izven vidnega polja se veliko hujsi...

802.11g gre tja do 20 Mbps na 2.4GHz (tako kot verzija b), zato je se najbolj zanimiv, samo O.K. Ce pac se ni modulckov za to, bomo pac delali na 11 Mbps...

Ostane torej samo se vprasanje dosega...

getfrik ::

Neki čist vmes: Glih ko si omeno standard 802.11a ki gre do 54Mbps kolk polj to vleče?Ja pa še to a obstajajo switchi al pa habi za brežično omrežje za recimo 8 rač?Kolk to pride?Ma kdo kako stran od tega?
Čao

Brane2 ::

54 Mbps ti je cca. 7x download trenutno najhitrejsega ADSLa in 1/2 hitrosti navadne Ethernet kartice (100 Mbit).

54 Mbps pomeni teoreticno skoraj 7 Mbyte/s.

Wi-Fi dovoljuje vec naprav. Pac se x masin pogovarja z Access pointom naenkrat. No- navidezno naenkrat. AFAIK pa v vsakem trenutku lahko posilja samo ena od masin, vendar tebi ni treba skrbeti za to. Se ze elektornika sama zmeni in potala bandwitdh.

Saj stvar dela lustno ko dela. Sedis na vrtu, se praskas po ja*cih, pijes pir, gledas kak A kanal v zivo (prek SiOLa), zraven pa se vleces email. To dela ze na 11 Mbitnem 802.11b.

Tezava je v tem, da so antene slabe in zveza pade ze ce prdnes, stvar pa se (vsaj pri meni) ne rekonekta sama.No, to se mogoce ze da zrihtat. Samo kakovost sprejema me se mori. Bi bil ze cas, da se prebudita radioamater in baraba v meni in da odprem ta Acces Point in pogledam, kje bi se dalo kaj overclocknit in povecat doseg... >:D


Drgac pa je Acces point videt kot switch. Moj WRC-1000 dejanjsko ima 4 ethernet stekerje, torej ga poleg Wireless postajce lahko uporabim kot switch, lahko pa tudi opravlja dolocene funkcije routerja in IIRC simple firewalling. Zadeva ima tudi WAN port, vendar mi je prek njega ni uspelo povezati z nicemer. (Mogoce rabim poseben kabel za to ?Jaz sem probal kar z Ethernet kablom. Steker je enak.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

janezl ::

Tudi jaz imam Toshibo Tecra 8200 z vgrajeno mini PCI Wifi kartico.
Pa mi bolje dela z PCMCIA Compaq WL110, ki ima konektor za zunanjo anteno. Kabelček sem kupil, antence naredil sam, tako da stvar kar nese.
Naredil si tudi napako, ker si kupil AP brez zunanje antene. Gumijaste antence imajo navadno 1dBi ojačanja, doma narejene pa od 5 naprej.
Rešitev je lahko sledeča:
- poskušaj opreti AP in namestiti antenski kabel, če slučajno ni kje skrit kak priključek. Drugače poglej po netu, če je že kdo to delal
- postavi AP tja, kjer bo čimmanj sten

Praviš, da ima zadeva WAN port. Potem imaš poleg sigurno utility, s katerim boš nastavil PPoE povezavo do ADSL modema (ne pozabi na crossover kabel).

Srečno!

Jani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modifikacija WLAN kartic (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
588124 (5948) pujsek_
»

wireless mreža

Oddelek: Kaj kupiti
332953 (2161) pujsek_
»

KAko v brezžično mrežo spraviti 25 uporabnikov + ADSL

Oddelek: Kaj kupiti
261722 (1173) HellRaiseR
»

wireless LAN (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734562 (3315) pujsek_
»

brezžična mreža (ma ne že spet!)

Oddelek: Strojna oprema
141922 (1641) ferdo

Več podobnih tem