» »

Tipkovnica z osvetlitvijo za programiranje?

Tipkovnica z osvetlitvijo za programiranje?

slepa_krava ::

Da začnem, sem amaterski programer. Trenutno se učim C++. Iščem pa novo tipkovnico.

Dolgo let nazaj sem kupu en prebuilt PC, morda 10 let nazaj ali več in takrat sem zraven dobu eno OEM low-profile tipkovnico ki sem jo do danes uporabljov. Udobna ampak glasna in brez osvetlitve. Računalnik sem počasi nadgrajeval in letos zamenjal zadnje dele, tipkovnica mi je pa ostala od prejšnega PCja.

Večinoma tipkam ponoči ker se nevem-zakaj ponoči bolje skoncentriram. Žena spi zraven in jo dostikrat moti tipkanje. Sem ji reku da nej si da vato v ušesa, pa me ne posluša. hehe

Ker tipkovnice nisem še nikol kupoval, sem večinoma gledov samo znane proizvajalce kot so Logitech, Corsair in Razer. Za Razer pravjo da so draga plastika, ostalo mi pa gravura ni preveč všeč ker niso popolnoma SLO. Sicer sem vzel Logitech G810 za probo pa mi je preveč glasna tako kot moja OEM tipkovnica pa še razpored je v US z SLO znaki dodani. Čeprav zelo redko pogledam na tipkovnico kaj tipkam, me še vedno malo zmede ko moram kakšne posebne znake vtipkat. O-ring se tudi baje ne da nastavit na romer-G switch. Osvetlitev drugače odlična.
 G810 US razpored, SLO znaki

G810 US razpored, SLO znaki



Domnevam da narobe tipkovnico iščem.
SLO razpored iščem zato ker dostikrat tudi e-maile pišem in je dobro imet Slovenske črke na tipkah. Programiram seveda v Angleščini, samo bi se mogu US razpored naučit če bi menjal tipkovnico za US. Baje da eni uporabljate kar dve tipkovnice z različnimi razporedi.

Kaj menite? A se da dobit tiho tipkovnico z osvetlitvijo in SLO razpored, ali sem preveč zahteven? Nej kupim raje US razpored in obdržim mojo OEM za e-maile? Ni mi važno če je mehanična. Pripravljen sem dat 150€, da se tudi do 200€ samo more bit res dobra. Naj ima vsaj 5-key rollover.

rozman ::

Najtišja mehanska tipkovnica bo tista z Cherry MX red ali black switchi, mogoče če dodaš še o-ringe, bo še malo tišja.
Keycapi tudi dodajo svoj zvok ob tipkanju, eni so tišji, drugi glasnejši, ampak tu ti jaz ne znam pomagat.

SLO gravuro tipk bo malo težje najti, kar ti rabiš, je ISO layout tipkovnice (razpored tipk z velikim entrom (slovenci, nemci,...)). Na tipkovnici bodo naprintani naprimer nemški znaki, ampak šumniki in vse ostalo bo delalo.
Na prenosniku imam ANSI (mali podolgovat enter), na namiznem pa ISO z nemško gravuro, pa sem rabil 2 dni, da sem se navadil kje je Ž postavljen, drugače pa ni več problema.
Layout tipk:


Za okoli 150€ glej karkoli od firm Filco, Ducky, Cooler Master MasterKeys (NovaTouch, če se še kje dobi), Varmilo, rabljeno Leopold FC660C/FC980C ali pa rabljeno HHKB.
TKL (tenkeyless) ali ne, to je pa tvoja izbira :)

Izogibaj se kr vseh gaming firm (izjema CM, Logitech pa mogoče Corsair).

slepa_krava ::

Zanimivo da ima moja G810 veliki Enter (ISO), levi Shift pa dolg (ANSI). Odvisno tudi od katere trgovine se kupi. Opažam da je veliko verzij iste tipkovnice z SLO znaki. Npr. sem pozabu...se mi zdi da pri Mlacom imajo G810 tudi US/SLO pa je drugačna od moje ki je iz mimovrste.

Nekje sem gledal tudi Corsair MX Silent Strafe in je bila tipkovnica v bistvu ANSI kot je prikazan na tvoji sliki, brez Slovenskih znakov, prodajala se je pa kot SLO tipke. Tako da je treba bit previdn kaj se kopuje in kje in čim več povpraševat ali pa osebno it tja in pogledat.

Sem tudi drugod bral da nej se izogibam gaming tipkovnic, samo opažam da imajo ravno te tipkovnice večinoma tisto kar iščem. Za Ducky sem bral da so kvalitetne pa nisem nič najdu. Od Cooler Master sem tudi gledov MasterKeys pa mi niso preveč všeč.






A možnosti nabave tipk posebej ni za SLO gravuro?
Recimo da bi mi jih nekje naredili po naročilu...magari tudi kakšna kitajska roba. Mrbit se mal smešno sliši, samo če je to opcija in ni preveč draga, sem pripravljen plačat. Pa bi pol magari kupu ISO tipkovnico, ki ima osvetlitev, udobje in je utišana oz. se jo da utišat z O-ringi in potem samo odstranim vse tipke in vstavim tiste ki sem jih posebej naroču. Edino kar bi potem rabu je da so znaki prozorni ali pa double-shot zaradi osvetlitve.

Če se SLO gravure ne da dobit ali naredit, bom pomojem kar kupil Corsair z MX Silent/Brown/Red pa se pač sprijazniv s tem da SLO gravure ne bom nikoli imev.

Ali pa bom G810 poslal nazaj in počakal na Razer Huntsman. Nova tipkovnica od Razer. Zgleda vredu. Tipke so pa glasne. Slišjo se kot MX Blue. Malo dvomim da bo sploh na voljo v Sloveniji ker baje da ena Razer Huntsman že obstaja pa jo ne najdem na našem trgu.

kuall ::

se vidi, da imate radi tipkovnice ljudje v tej temi, ker tako na dolgo tipkate.

slepa_krava ::

kuall je izjavil:

se vidi, da imate radi tipkovnice ljudje v tej temi, ker tako na dolgo tipkate.

haha sorry. Zgleda mi moja ni dost všeč, če jo hočem zamenjat. Sej je G810 drugač vredu, samo meni je preveč glasna.

BivšiUser2 ::

Kaj pa kaka SLO tipkovnica, ki je samo led osvetljena?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

rozman ::

Opcija, ki je precej draga je, da kupiš tipkovnico po želji in si daš na WASDkeyboards naredit custom keycape, pač šumnike in ostale črke po želji: http://www.wasdkeyboards.com/index.php/...
Verjetno so še ostali ponudniki te storitve.

Pri custom tipkovnicah pa pazi na velikost tipk v spodnji vrstici (firme se rade zajebavajo s širino preslednice).
Nabavi tipkovnico po želji pa daš teh par tipk posebej izdelat.

Glede Razer Huntsman, tehnologija je nova, ne vemo še, kak se to obnese in kak je na dolgi rok.
Gaming firm se raje izogibaj :)

jernejl ::

Za ponoči si lahko omisliš tanko (tiho) osvetljeno tipkovnico in se sprijazniš s SLO gravuro.
https://www.mimovrste.com/tipkovnice/lo...
https://www.mimovrste.com/tipkovnice/lo...
Za podnevi pa lahko uporabljaš kako prstom primernejšo (in glasnejšo) tipkovnico.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mehanska tipkovnica (strani: 1 2 3 455 56 57 58 )

Oddelek: Kaj kupiti
2887647946 (114) Lonsarg
»

Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
13925405 (1609) boolsheat
»

Nova tipkovnica - kaj in kje kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5213030 (10688) zhigatsey
»

Tipkovnica z osvetljitvijo

Oddelek: Pomoč in nasveti
213541 (3087) integral15
»

Gamer tipkovnica (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16048348 (42958) LordPero

Več podobnih tem