» »

Carina za pošiljko iz EU

Carina za pošiljko iz EU

Perotnik ::

Pri podjetju, registriranem v Švici, sem opravil spletni nakup. Račun je vseboval tudi davek (21 %, kar je sicer več kot nizozemski DDV, ki menda znaša 19 %, kar me malo bega, ampak verjetno ni bistveno). Pošiljka je bila poslana iz Nizozemske. Ko je dospela v Slovenijo, je bila zadržana na carinski pošti in prejel sem obvestilo, na katerem je bilo navedeno, da je pošiljka od "NEZNAN POŠILJATELJ KITAJSKA". Kot zahtevano, sem na spletni strani naložil račun in dopisal opombo, da je po mojih podatkih pošiljka iz Nizozemske. Čez nekaj dni mi poštar pošiljko dostavi in plačati sem moral odkupnino za carino.

Glede na podatke iz sledenja na spletu kot tudi etikete na sami pošiljki je pošiljka dejansko iz Nizozemske. Glede na to, da sem plačal DDV, se mi zdi malo verjetno, da artikli niso bili predhodno carinjeni (kot so me med drugim prepričevali, ko sem klical na carinsko pošto, kjer so me obravnavali, kot da sem pošiljko kupil od Kitajca prek eBaya ali česa podobnega). Da paket ni iz Kitajske in nisem obvezan plačila uvoznih dajatev so mi zagotovili tudi v službi za pomoč strankam podjetja in načeloma jim verjamem.

Torej, ne vem več, pri čem sem. Ali artikli res niso bili predhodno carinjeni? Ampak zakaj sem potem plačal DDV? Ali so se na carini zmotili? Je imel že kdo podobne izkušnje?

jb_j ::

Davek plačuješ državi, v kateri prejemaš pošto.

Carina ti je pravilno obračunala davek.
(razen če ima Švica dogovor z EU o necarinjenju)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Perotnik ::

Ampak račun za naročilo, ki sem ga plačal podjetju, je že vseboval davek, potem mi je pa carina na osnovni znesek iz računa spet zaračunala davek.

dela ::

Verjetno imajo na Nizozemskem neko skladišče kitajskega blaga, ki še ni bilo carinjeno. Jaz sem imel obraten primer - sem naročil nekaj s Kitajske in naj bi od tam tudi prišlo, dejansko je prišlo pa iz Nizozemske, carino (oz. tiste stroške carinskega pregleda) sem pa tudi plačal (ker sem to tako ali tako pričakoval).

jb_j ::

Perotnik je izjavil:

Ampak račun za naročilo, ki sem ga plačal podjetju, je že vseboval davek, potem mi je pa carina na osnovni znesek iz računa spet zaračunala davek.


Izpustil sem podatek, da si nakup opravil s podjetjem pri podjetju.
(nisem imel nikoli podjetja, se mi pa zdi, da ti povrnejo davek, oz. bi že v začetku moral biti opravičen do njega)

To kar sem napisal prej velja le za fizične osebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Alamar ::

Nizozemska pošta dostavlja robo tudi iz Kitajske tako, kot recimo belgijska in švedska pošta. Tako, da je lahko bila pošiljka čisto komot poslana iz Kitajske. Kje je podjetje registrirano ne igra vloge.
To kar si ti plačal ni carina, ampak DDV in manipulativni stroški naše pošte. DDV se obračuna na vse pošiljke izven EU v vrednosti nad 22 EUR.

Perotnik ::

To drži, ja: carinski pošti sem plačal DDV in poštne storitve. Sem ponovno preveril račun carinske pošte. Pardon.

Ampak mi žal še vedno ni jasno, kakšen davek sem torej pred tem plačal podjetju.

Sem pa fizična oseba. Artikli pa "Made in Romania" in "Made in Madagascar". Zato se res čudim, zakaj "Kitajska".

zpza ::

Oživljam kar tole temo s svojim vprašanjem, če mi zna kdo natančno povedati, kaj me čaka
torej kupila bi eno stvar v vrednosti 28 e iz Avstralije. poštnina je nekje 10 e... stvari ne najdem nikjer drugje, kot samo v državi proizvajalca zato druge možnosti nimam
kaj me čaka glede davka in carin...

najbrž se obračuna davek - zanima me ali ob tem tudi odpirajo pošiljko ali me čaka samo plačilo davka (ker pregled pošiljke stane)
torej in kot rečeno ali mi bodo odpirali paket in ga pregledovali in koliko zna vse to nanesti
in kako je s carino glede na nizko vrednost - ali se plača in koliko?
Ima kdo izkušnje ali informacije?
Hvala

jocoj ::

Odvisno kakšna je ta "stvar" se plača davek 9.5% ali 22%. Carina je tudi odvisna od tega kaj je ta "stvar" in je lahko od 0% do XX%. Stroški carinske obdelave so pa tudi odvisni od tega, kdo bo dostavil pošiljko v Sloveniji. Pošta ima od 3.25 EUR naprej, ostale dostavne službe pa od XX EUR naprej. Pošiljke ne bodo odpirali, razen če je notri "stvar" ki je podvržena pregledu. Lahko pa tudi zaplenijo pošiljko, če je notri "stvar", ki je na seznamu prepovedi uvoza v EU.

Skratka nimamo kristalne krogle, da bi na podlagi skopega opisa lahko kaj bolj natančno povedali.
Trade Republic - bonus povabilo - https://ref.trade.re/3qxk3pzb

Assass1n ::

Slabe 10€ davka ter pregled, okrog 20€ stroška.

Zna se zgodit, da gre mimo. Če si želiš naroči in čakaj.

Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

zpza ::

hvala vam za info... gre za kremo oz. torej kozmetični izdelek... jaz upam,da tega ne bi carinili, edinole davek verjetno bi plačala pri ceni nad 22 in če prav razumem , če bi bila vrednost izdelka pod 22 še davka ne bi bilo potrebno plačati - a se tukaj šteje samo vrednost izdelka ali tudi poštnina zraven?

kixs ::

Ze nekaj let se placa DDV na celoten znesek od 0,01€ naprej.

simoncek ::

Če se da se zmeni da plačaš poštnino posebej, ločeno na računu. Ko sem kupoval iz ZDA so mi tudi poštnino obračunali. Se pravi celoten znesek na računu in če je poštnina 200€ se pozna nekaj.

lp
simoncek

Assass1n ::

Šteje se tudi poštnina. Verjetno zaradi prodaj izdelek 0.1€ poštnina 36€ .
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34499816 (54677) Mare2
»

Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11030477 (27045) Fritz

CARINA ebay (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27094211 (71076) Tilen

Carina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13840145 (35926) Tilen

Več podobnih tem