» »

Kaj je osnovna plača? Problematika dodatka za delovno dobo

Kaj je osnovna plača? Problematika dodatka za delovno dobo

GregiB ::

LP... Torej... ZDR-1 pravi, da se dodatek za delovno dobo obračuna na osnovno plačo... Opazil pa sem, da določeni delodajalci dodatek za delovno dobo izplačajo zgolj za opravljene ure...?! Gre za primer šolnika... Torej, da dodatek ni izplačan za praznike (dela proste dneve) in dopust?! Kolikor je meni znano, je osnovna plača načeloma fiksna, ne glede na to, oliko je kdo nek mesec na dopustu in ali ima mesec praznike... dodatek bi naj bil ob ne-odsotnosti zaradi bolezni enak, ni tako?
Ker dotični primerek npr, julija in avgusta praktično sploh ne dobi dodatka, ker so... počitnice!!?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

krucymucy ::

Dopust ali dela prosti dnevi se obracunajo glede na povprecje. Ker je v povprecje zajet tudi dodatek, se ga za proste dneve ne obracunava naknadno.

MadMicka ::

Pogosto delodajalci obračunavajo dodatek za delovno dobo zgolj za opravljene ure, tak način je sicer pravilen. Nekateri pa zadevo poenostavijo, ti slednji pogosto tudi izplačajo nadomestilo plače v prenizkem znesku.

Se pravi, nadomestila plače, npr. dopust, prazniki, bolniška, se obračuna upoštevaje zadnje tri mesece oz. pri bolniški do 30 delovnih dni zadnji mesec in se upošteva celotna plača, vključno z dodatkom za minulo delo. Če vzameš plačilno listo v roko, takoj vidiš, da je urna postavka pri nadomestilu plače višja od osnovne urne postavke. Upam, da je zadeva dovolj razumljiva.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plača po bolniški

Oddelek: Loža
81972 (1287) Hexx
»

Obračun nadur v službi

Oddelek: Loža
478552 (5518) solatko
»

Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8119482 (17098) McHusch
»

Manjša plača (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12228490 (21250) Mato989
»

Minimalna neto plača

Oddelek: Loža
2724450 (22883) MadMicka

Več podobnih tem