» »

Backup

Backup

Hoden ::

Pozdravljeni, zanima me najbolj enostavna rešitev za nek backup. Do sedaj sem imel fizično dva prenosna diska in sem vsake toliko časa zadeve prekopiral nanju (diska sta imela identično vsebino). Vendar se mi je začelo dogajati to, da imajo nekatere slike velikost 0kb. Sedaj pa bi rad imel nek server na katerega bi lahko iz telefona in računalnika enostavno nalagal podatke (največ slike). Na ta način bi imel vse slike na enem mestu (dodajala bi jih lahko tudi žena), hkrati pa tudi dostop do njih. Glede na to da je jutri črni petek, bi bil mogoče pravi čas za nakup. Je NAS najboljša rešitev ali imajo ponudniki kakšno bolj enostavno rešitev že v ponudbi?

Hvala

XCom ::

synology ds220+
- backup računalnikov
- backup slik iz telefona
- ....

Hoden ::

Hvala za nasvet. Ali je recimo zakup prostora na googlu bolj varna zadeva? 2TB stane 100€ na leto. Nas stane okrog 350€ + diski + poraba elektrike.

JeBelaCesta ::

lahko ti vdrejo v stanovanje in ukradejo NAS pa ostaneš brez slik...
lahko ti vdrejo v telefon in ti pobrišejo vse slike...
lep pozdrav iz višav ;-)

mzakelj ::

Zakaj pa ne kar en star komp pa daš diske noter in urbackup in delaš komplet image diska vsake tolko časa. Najbolj zanesljivo. Imaš komplet sliko diska na posebej strežniku. In poleg tega zna še file backup delat...

matobeli ::

synology je way to go. Ampak za osebno uporabo je verjetno dovolj tak z enim diskom in enim zunanjim diskom, če pa budget ni tako ozek pa definitivno ds220+

Prednost je da ga imaš vedno vklopljenega. Rabiš dostop do fajla iz telefona ko si nek zunaj? Ni problema. Film na smart TVju? ni problema. Še torrent klient ima in ga upravljaš s telefonom.

Cel nabor aplikacij deluje podobno kot googlove rešitve, vse maš dostopno s telefonom in drugimi napravami, sam da imaš vse pri sebi. Njihov HW je tud kar precej dober tko da lahko guraš kar nekaj let.

Za res 100% varnost pa lahko iz synologija direktno delaš backupe nekam v oblak.

bobby ::

Ce se ti kaksen racumalnik vala kje, dualcore oa ene 4gb rama pa namec 3.diske notri in enega za sistem pa je potem magicna beseda Truenas Core.
Tutoriale imas na youtube,, je tudi ransomware proof,.. Amoak je pa en minus in to je learning curve.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

MrStein ::

Drugi minus je velika škatla in pogosto velika poraba. (za "stari PC")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Voluharr ::

Nabaviš virtualko gor namestiš NextCloud in urediš backup virtualke.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

dsfsfawer235 ::

Hoden je izjavil:

Hvala za nasvet. Ali je recimo zakup prostora na googlu bolj varna zadeva? 2TB stane 100EUR na leto. Nas stane okrog 350EUR + diski + poraba elektrike.


Ne. Cloudi so izgubljali podatke in jih se bojo. Moras vedeti, da si ti edini, ki mu je kaj do teh slik. Cloud providerjem se gladko hebe.

Vem, da je cloud zdaj hype in vsak za silo modern tehnicni salabajzer ti bo zatrdil, da je to TO ampak, tale fiasko od cannona si preberi.

https://www.techradar.com/news/canon-sa...

Google pa ima se boljso foro, sem in tja ukinejo kaksen account zaradi "zlorabe" (ki je ni bilo), potem pa nimas koga kontaktirat.
If you don't work in a sweatshop, thank a Union.
If you do work in a sweatshop, start a Union.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Rb-star.svg

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Točno tako, cloud je lahko zgolj en izmed backupov primarne shrambe.

DeeCoy ::

Mega.nz je za mene "the way to go". Če ni dovolj prostora, pač plačaš, če hočeš biti res 100% plačaš še dropbox ali kaj podobnega. Če imaš podatke na dveh cloudih si praktično 100% varen. Plus imaš še sync na vse naprave, torej imaš tudi lokalne kopije. Tako da tole blebetanje c01-a039 je v tri prazne.

Ko na koncu skupaj potegneš stroške za nakup in vzdrževanje synologyja + morebitno reševanje podatkov, ker pač nekaj hudo crkne, si krepko čez stroške za "cloud". Če seveda nisi paranoik tako kot 90% ljudi tukaj.

Če hočeš "on premise" si umisliš synology+backup na še en disk ki je v sefu na drugi lokaciji in ga vsak mesec posodabljaš.

Uporabljam mego + sync že skoraj odkar obstaja in je vse bp za slabih 50GB podatkov. Sync na tri računalnike (lokalna kopija), plus dostop s telefonom, tablico.

Tudi v službi uporabljamo "box" kot eno in edino možnost "stalnega" shranjevanja, pa nismo ravno najmanjša firma.

matobeli ::

50GB maš lahk tud na cdjih.

DeeCoy ::

matobeli je izjavil:

50GB maš lahk tud na cdjih.

Ne razumem pointa tvojega komentarja. 50GB lahko imaš tudi na disketah ja. Lahko si jih sprintaš in zložiš v fascikle.

matobeli ::

Da je 50GB tako malo podatkov da smo jih realno imeli na cdjih.

Celi paragrafi nabijanja kako NAS enote crknejo in kako imaš ti vse svoje podatke na zastonj cloudu.

1. Par TB ni zastonj nikjer, cca 3 leta rabiš da amortiziraš nas.
2. Backup morš imet, pa če maš na cloudu ali na nasu, lahko ti kadarkoli crkne disk ali odleti cloud storitev.
3. Sync podpirajo tako nas enote kot cloud, bo pa precej težavno syncat 2TB podatkov kot backup na telefon, kar pomeni da sync dela zgolj svojo nalogo in ni backup.
4. Ni potrebe po zaničevanju drugih v debati, ker: a)je očitno da sam nisi ravno strokovnjak na tem področju b) ni lepo

DeeCoy ::

matobeli je izjavil:

Da je 50GB tako malo podatkov da smo jih realno imeli na cdjih.

Celi paragrafi nabijanja kako NAS enote crknejo in kako imaš ti vse svoje podatke na zastonj cloudu.

1. Par TB ni zastonj nikjer, cca 3 leta rabiš da amortiziraš nas.
2. Backup morš imet, pa če maš na cloudu ali na nasu, lahko ti kadarkoli crkne disk ali odleti cloud storitev.
3. Sync podpirajo tako nas enote kot cloud, bo pa precej težavno syncat 2TB podatkov kot backup na telefon, kar pomeni da sync dela zgolj svojo nalogo in ni backup.
4. Ni potrebe po zaničevanju drugih v debati, ker: a)je očitno da sam nisi ravno strokovnjak na tem področju b) ni lepo


1. Ni bilo govora o par TB. Sploh me zanima, kdo (razen firme) ima par TB pomembnih podatkov? Pustimo filme ipd, za tisto je dejansko bolj primeren nas. 2TB storaga dobiš za +-10€ na mesec. V tem času je nas star dobre 3 leta. S tem tudi diski, ventilatorji, napajalnik. Slej ko prej je treba nekaj menjat. Menim, da ni računice.. + če ni elektrike, ni dostopa, skrbeti moraš za network, itd.. Ima seveda svojo uporabno vrednost, ampak ne v vlogi, kot jo opisuje OP.
2. Še enkrat, če imaš podatke na cloudu + sync na vsaj dva računalnika (idealno ne na isti lokaciji), potem je možnost izgube podatkov praktično ničelna. Razen, če cloud crkne, stanovanje zgori, na laptopu pa ti crkne disk - vse na isti dan. Seveda backup na dodatni disk ne škoduje.
3. Se strinjam, nisem govoril o opciji synca na telefon, tisto je seveda samo klient.
4. Nisem nikogar zaničeval, si se pa več kot očitno norčeval iz mojih "samo 50GB", sem pač vrnil. 50GB je dejansko dokaj pomembnih osebnih podatkov, za katere skrbim in jih rabim na vseh napravah. Slike so posebej na icloudu, prav tako syncane na 3 naprave. a)kako je to očitno in kako lahko to trdiš, če osebe ne poznaš? b)se strinjam.

matobeli ::

Če pogledaš na 2 prispevek OP, sprašuje o 2TB NAS vs 2TB cloud in ne o 50GB free storaga (ki je za nove uporabnike samo še 20GB)

NAS crkne, ali pa ne. 2 leti je garancije, če zgvera še 3 leto, kar za specifično synology je znano da nima HW težav, si pokrit. Če dela 5 let si pa v bonusu. Po 5 letih ga še vedno prodaš za 50€ ali pa ga uporabiš kot offsite backup, dodaten bonus.

Vzdrževanja ni, za svoj network moraš itak skrbet, ker rabiš internet, oziroma skrbi zanji ISP. Edina resnična prednost clouda je da so podatki hitro dosegljivi povsod, ker te tukaj bremza domači upload. Pa še to imaš lahko sync narejen na napravi za podatke ki bi jih res potreboval. Seveda sem spada tudi telefon, dones težko kupiš nekaj kar ima manj kot 128GB.

Sicer pa, pomembni ali nepomembni, če je meni pomembno da imam za 50+GB že samo glasbe, popolnoma razumem da se nekomu, ki uporablja pretočne storitve in mu to ustreza, zdi to trapasto. Zato pa o pomebnosti podatkov ne debatiramo, ker je to subjektivna ocena.

Lahko pa pišeš na google da itak ne rabijo vseh diskov ker je 3/4 yutuba smetje.

DeeCoy je izjavil:

kako je to očitno in kako lahko to trdiš, če osebe ne poznaš


Ne rabim vedet tvoje najljubše barve da vem da nisi strokovnjak na področju hranjenja podatkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Karen ::

Če imaš 50GB zate pomembnih podatkov lahko domnevamo da so bolj ali manj nespremenljivi (lastni dokumenti, fotke, filmčki), zgolj dodajaš nove, stare ohranjaš kot so.
Imeti na nekem NASu na drugi lokaciji, sync na računalnik drugje, pa 1x na mesec posnameš en Bluray 50gb disk za offline backup je že kar dobra kombinacija. Te stalno online zadeve (ali v cloudu ali na NASu) so lahko drek, če dobiš cryptovirus - boš imel kriptirane fajle na NASu, v cloudu in še na lokalni mašini (50GB ti bo čez noč šifriral in syncal na vse troje, zjutraj k se zbudiš se lahko kar ustreliš če imaš tako kot si napisal narejeno).
Drugo je če imaš stalno drugačne podatke... pa 2TB se ti hitro nabere, če nimaš za doma stvari (par virtualk backupiraš, ker jih rabiš kot celote za hitrejši restore (če nimaš z Dockerji rešeno), par baz, kakšne aplikacijske log-e dostopov... recimo en tak povprečen IS ki ima enih 1500-2500 userjev dnevno kjer moraš vse beležit ti mirno naredi 1GB log-ov na dan - surovi podatki - s parsanjem se da to skrčit, ampak raw je hitro toliko, to pomeni da pri 50GB niti za 2 meseca nazaj nimaš sledljivosti).
Moj nasvet je podoben kot pri predhodnikih: če imaš kam dat NAS (recimo jaz ga imam v kleti na UPS-u, da ga ne poslušam) ga hitro "dobiš notri", dela je malo z njim. Če narediš vsake toliko še offline backup na lokalni disk, pa da ga nosiš v službo, ali pa na Bluray spečeš toliko kot imaš pa odneseš k staršem ali na drugo lokacijo, si že precej naredil. Če imaš res odveč denarja potem še cloud vzameš pa syncaš, pol si pa že na konju (beri že če imaš NAS na drugi lokaciji kot original fajle si že čez povprečno firmo v Slo, pa slednji furajo podatke k če jih izgubijo lahko v večini primerov to pomeni propad firme).

Hoden ::

Kako pa je z povezavo NAS in TV? Nekateri NAS sem videl da imajo tudi HDMI izhod. Ali je lažje imeti nek app na tvju in prek wifi-ja dostopat do NAS-a? NAS bi imel namreč nameščen zelo blizu TV-ja. Ker otroci radi gledajo risanke, bi mi to veliko pomenilo, da bi jih lahko imel shranjene kar na NAS-u in imel direktni dostop do njih.

Hvala

janezvalva ::

jaz imam.
potem imam pa še dvojni backup prvotnega backupa. razmišljam še o tretjem backupu. seveda je samo prvi backup vedno priklopljen. ostala dva periodično priklopim in sinhroniziram, preostali čas sta pa kot cold storage.
v glavnem, s tretjim backupom bi verjetnost, da me zadene strela narasla nad verjetnostjo, da bi izgubil podatke.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Karen ::

Odvisno kje so ti backupi. Če so v isti hiši je požar ali vlomilec precej nad verjetnostjo strele.

refosk ::

Meni vse delo naredi freefilesync: https://freefilesync.org/
Najprej mi vse moje dokumente kopira na drugi disk v škatli nato pa še enkrat tedensko na NAS.

matobeli ::

Hoden je izjavil:

Kako pa je z povezavo NAS in TV?


NAS mora podpirat nek "share" protokol. Mislim da je še najbolj popularen DLNA. NAS se bo TVju predstavil kot "media device" in TV bo lahko predvajal vsebino ki je na NASu, seveda če je vsebina v pravih formatih da jo TV lahko predvaja.

Če maš smart NAS (recimo Synology) in smart TV pa imaš na voljo še Plex, Synology Video station...

Isto lahko tud na smartphonu gledaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

GummyBear ::

Namesto dragih NAS-ov in velikih računalniških ohišij sem jaz za svoj server uporabil kar Raspberry PI računalnik (za 80€ dobiš računalnik in spominsko kartico).
Potem kupiš 2 zunanja diska in če je v tebi vsaj malo programerja, hitro spišeš program, ki v nekem intervalu podatke kopira iz enega na drugi disk - tako imaš "RAID" rešitev.
Če želiš računalnik (server) vklapljati in izklapljati na daljavo (ni obvezno, a velikokrat pride prav), kupiš ša smart plug (cena: slabih 20€).
Namestiš samo še programe, da imaš remote VNC dostop, (S)FTP dostop, SSH dostop. That's all - stvar laufa :) Do serverja lahko dostopam preko telefona in kateregakoli računalnika.

Invictus ::

Malina ni vedno najcenejša rešitev, öeprav se na prvi pogled tako zdi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mzakelj ::

Invictus je izjavil:

Malina ni vedno najcenejša rešitev, öeprav se na prvi pogled tako zdi...


Sama malina ni draga, potem pa še ohišje, kartica, napajalnik, kak hat za nas, pa si že na ceni enega navadnega nasa...

mzakelj ::

GummyBear je izjavil:

Namesto dragih NAS-ov in velikih računalniških ohišij sem jaz za svoj server uporabil kar Raspberry PI računalnik (za 80€ dobiš računalnik in spominsko kartico).
Potem kupiš 2 zunanja diska in če je v tebi vsaj malo programerja, hitro spišeš program, ki v nekem intervalu podatke kopira iz enega na drugi disk - tako imaš "RAID" rešitev.
Če želiš računalnik (server) vklapljati in izklapljati na daljavo (ni obvezno, a velikokrat pride prav), kupiš ša smart plug (cena: slabih 20€).
Namestiš samo še programe, da imaš remote VNC dostop, (S)FTP dostop, SSH dostop. That's all - stvar laufa :) Do serverja lahko dostopam preko telefona in kateregakoli računalnika.


Ni potrebe da si neki programer. Daš URBACKUP gor pa lahko delaš image diska, backupe fajlov, restore ... Nema što nema bi rekli sosedi v bloku 8-)

Hoden ::

Ali je https://www.qnap.com/en/product/ts-253be dober izdelek? Kako je z njihovimi aplikacijami?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk za življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
789523 (6711) Jst
»

Varnostno kopiranje in arhiviranje v malih in mikro podjetjih (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6110535 (8924) borisk
»

Dober cloud backup (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8417028 (8180) dunda
»

Microsoft na One Drive ponuja neomejeno hrambo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5224793 (21790) Mr.B

Več podobnih tem