» »

Utišanje napajalca!

Utišanje napajalca!

sverde21 ::

How?

Mam 2 napajalnika en (ma sam tista 2 pina skup nč druga ni releja:)) ) napajalnik dela čist tih k miš sam drug k je na plato prkloplen pa vreje k traktor>:D . Če zamenjam napajalca in je napajalc št. 1 na plati dela glih ubratno. iz tega sklepam da ma plata neki umes pri ventih napajalca.

Dej pa uglavnem jest bi rad to na minimum utišu!
Any ideas?:\

Yacksy ::

Izgleda da imaš regulacijo vrtljajev. Se pravi, bolj kot je napajač obremenjen, hitreje se ventilator vrti.

Razlog za to, da s se tisti ventilator hitreje vrti, če je na plato napajač priklopljen je ta, da sta na plati procesor ter grafična kartica (glavna porabnika). Procesor zna ponucat tut do 100W, če je orenk navit, grafična ni pa nič boljša. Drugi napajač pa skrbi samo za nekaj elektromotorčkov (disk, optični pogoni), to pa ponuca kvečjemu 20W = zelo malo.

Malo prebrskaj po forumu zdi se mi da je bila ta tema že prebavljena. Tut en link do ene strani, k je tip še en ventilator dal gor na napajač, pa zmanjšal obrate ventilatorjev. Hladil je isto dobro, pa še tišji je bil.

Če pa bi rad vodno napajača, pa ti lahko jaz dam kakšno idejo. Mam v planu, sam se že ideja vleče, nikakor pa ne pridem do izvedbe. Mogoče bo še letos, najbrž konc meseca.

sverde21 ::

Ok tnx sam jest nebi nabenga venta zrovn montiru itd. pa nčvode zravn delu jest bi sam utišu rad če ne bo šlo drugač bom cviknu kable >:D :D

Yacksy ::

Ko bi le bile stvari tako enostavne. Če boš kable cviknu se ti bo napajač skuru.
Ni kar brez veze tista regulacija vrtljajev.

Če hočeš zmanjašat obrate ventilatorja, lahko priklopiš na 7V, sam potem vprašanje, če se pol napajač ne bo pregreval. Sigurno pa bo tišji.

Fora še enga venta je ta, da povečaš pretok zraka, tako da 2 zrakomlata na 7V nadomestita enega na 12, ki je bistveno glasnejši.

Brez muje se še čevlja ne obuja:D :D :D

Ne glede na to, da imaš 2 napajača, lahko okomot predelaš oba. Najprej enega potem pa še drugega. Pa maš potlej mir. Kišto samo z enim gonš medtem ko enega rihtaš. Pa poseg je dokaj trotlziher. Če nisi našel članka ga imam jaz na disku. Ti ga lahko prek maila pošljem.


Za primer glasnega napajača lahko navedem svojega. Mam vodno, kišta pa ni nič tišja kot prej. Hmm, zakaj neki. NAPAJAČ. To je pa to, če kupiš en cheap napajač (čeprav je na papirju 400W).


Še najcenej pa je, da si nabaviš slušalke pa Mp3-je poslušaš med deskanjem pa pisanjem (tako težavo rešujem jaz):))

sverde21 ::

Dej pliz pošl tist članek k ga ne najdemsverde1@email.si TNX

Kar se tiče vodnega mam jest tud v mislih neki za na proca sam morm mal dnara prej nagrabt:D
Prosu bi te pa da poveš kaj več o tvojem projektu verjetn še kerga drujga zanima:\

Lio ::

jst sem glasnost mojga napajalca rešu tko da sem go namest original venta, dal enga noname, ki pa je ultra tih. Napajalca se sploh na sliši. In to na 12V, če bi dal na 7V pol bi bil pa čist neslišen.

Yacksy ::

Tut to je varijanta. Sam je bolj v modderskem duhu, da razrežeš napajač, pa da nekaj sam spacaš:))

Kar se mojega vodnega napajača tiče. Na netu sem vidu enga k je to naredu pa sem malo njegovo zamisel ponucu pa si zamislu blok po njegovi zamisli. Samo z nekaj modifikacijami. Bo pa sveta preproščina, nč zahtevnega. To da si bom naredu vodno napajača govorim zdajle ža kako leto, pa nikakor nisem imel cajt za kaj takega. Tako da bom prvo hlajenje naredu, ga sprobu, pol pa na željo ljudstva spisal članek, al pa samo par slikic pripel na forum. Stvar še nisem sprobu, tako da v teoriji se kul zdi, sam zdaj tole v prakso spravt.....

Članek ti pa pošljem

Dobius ::

Jst sem rešu zadevo da sem ventilator v napajalcu zvezal s fan mate-om in stvar deluje bp. Ne moreš verjet kolk hrupa dajejo napajalniki... Ko že vse druga stišaš se ti še vedno zdi da nisi nč naredu... lp

ginekolog ::

Jaz sem si naredil stikalo, s katerim mu preko LM regulatorja lahko dam 5V namesto 12 in potem je neslišen - ko z programom fanspeed utišam če proc se slišijo samo še diski... zalo tiho :)
Divers do it deeper.

Yacksy ::

Vse to deluje čisto dobro. Če hočeš samo ventilator utišat. Samo zmanšanje obratov zrakomlata v napajaču pomeni tudi zmanjšan pretok zraka čez hladilna rebra in posredno tut smrt napajača v najslabšem primeru. Sicer pa majo eno vgrajeno tut termično zaščito, tako da preden tranzistorje vzame hudič varovalo prekine štrom.

Najboljši kompromis je ta, da daš 2 venta na manjšo napetost al pa na fan mate vežeš. Še najbolj 100% ti ne bo napajača skuril.

Sicer pa lehko tut drugače k stvari pristopiš. Čist nč ti ne preprečuje, da preprosto ne prerežeš napajalne žice ventilatorja. Pa maš čisto tišino:D :D :D

Vglavnem jaz se ne bi igral ter manjšal obrate že tistemu bogemu ventilatorčku, vsak pa najbolj zase ve.

sverde21 ::

Ker del v napajalcu se pa najbol greje?

Yacksy ::

V napajaču se hadi le 6 elementov. Let ti so pritrjeni na hladilna rebra. Trije elementi na vsako rebro. Ti elementi pa so podobni tranzistorjem, sam ne vem točno kako se jim reče.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Popolnoma tih računalnik! Možno?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
412588 (1378) PrimozR
»

pentium I brez ventilatorja v napajalniku, bi šlo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
8986 (852) Golden eye
»

Napajalec je glasen - 2 ventilatorja - izključitev enega ?

Oddelek: Strojna oprema
181019 (715) Blisk
»

Vent v 400W napajalniku

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91299 (1137) Yacksy
»

Ideja za utišanje napajača

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161748 (1235) Yacksy

Več podobnih tem