» »

14th Gen Intel Core - Meteor Lake

14th Gen Intel Core - Meteor Lake

1
2
3 4 5

Zimonem ::

včas bi lahko prebral svoj podpis

strom_15 ::

Prvi preizkusi zmogljivosti za novi Intel Core i5-14600K

V podjetju Intel že dalj časa razmišljajo o 14. generaciji procesorjev Core (Raptor Lake Refresh), saj konkurenca na tem področju ne počiva. Procesorji Intel 14. generacije bodo prinesli predvsem večjo zmogljivost. Poleg tega bodo novinci občutno omejili porabo električne energije.

Procesorji Intel 14. generacije naj bi bili še vedno opremljeni s podnožjem LGA 1700. Za uporabo novih procesorjev bo potrebna le posodobitev strojne kode BIOS. Bodo pa novi procesorji podjetja Intel precej bolje delovali v navezi z osnovnimi ploščami z novimi sistemskimi nabori. Kot vse kaže bo podjetje Intel sprva ponudilo tri procesorje nove generacije, in sicer Core i5-14600K, Core i7-14700K in Core i9-14900K, ki bo pričakovano najzmogljivejši. Nedavno pa so zanesenjaki preizkusili procesor Core i5-14600K v praksi, in sicer v navezi z merilnima programoma Cinebench in CPU-Z.

Če gre verjeti novim podatkom na svetovnem spletu, je novi Core i5-14600K opremljen s šestimi zmogljivimi jedri P-Cores in osmimi energijsko varčnimi jedri E-Cores. Začetna frekvenca delovanja znaša 3,5 gigaherca, pri polni obremenitvi pa porabi okoli 160 vatov električne moči. Najvišja frekvenca delovanja znaša 5,3 gigaherca. Ta je za kar 200 megahercev višja v primerjavi z obstoječim procesorjem Intel Core i5-13600K (13. generacija) za namizne računalnike.

Preizkušanje zmogljivosti procesorja Intel Core i5-14600K z merilnim programom Cinebench 2024 pa ni bil ravno navdušujoč. Novi procesorje je v enojedrnem načinu delovanja presegel zmogljivost zdajšnjega procesorja Core i5-13600K za okoli 14 odstotkov. V večjedrnem načinu delovanja pa je bila njegova zmogljivost le za okoli osem odstotkov višja. Z uporabo merilnega programa Cinebench R23, pa je bila njegova zmogljivost v enojedrnem načinu delovanja povsem enaka kot pri procesorju Core i5-13600K, v večjedrnem načinu delovanja pa za zgolj tri odstotke višja.

Pri uporabi merilnega programa CPU-Z pa je novi procesor Core i5-14600K prekosil zdajšnji model Core i5-13600K za šest odstotkov, v večjedrnem načinu delovanja pa za okoli štiri odstotke. To pa je seveda daleč od pričakovanj. Kljub temu upanja za prihajajoči procesor Core i5-14600K še niso povsem pošla. Novost naj bi bila namreč deležna prenovljenih gonilnikov. Ti naj bi pripomogli k nekoliko boljši zmogljivosti procesorja pri poganjanju programske opreme v okolju Windows 11.

vir: https://racunalniske-novice.com/prvi-pr...

tikitoki ::

DarwiN je izjavil:

Ja, ampak je palček "crknil", ker se niso mogli kosati z največjimi. Poleg tega Globalfoundries že ~10 let ni AMDjev, tko da ne vem, kaj bi sploh rad povedal? Kaj ima veze, kdo je ustanovil podjetje?


Ne vem, al se zgolj delas neumnega, al res ne razumes. Dobro, I will spell it out.

AMD je bil dolga leta priklenjen na GF in njihovo zastarelo litrografijo. Ko se je AMD GF koncno resil je zgazil INTEL po dolgem in pocez. Mogoce sedaj dojames kako butast je tvoj monolog kako je INTEL zrtev problemov z litografijo, medtem, k se delas, da ni imel AMD vrsto let enakega problema.

DarwiN ::

Kdaj je AMD zgazil Intela?

Realnost je čist drugačna. AMD je uspešno konkuriral z GF, ko so bile zadeve še sila preproste, napredek eksploziven. Takoj, ko se je začelo malo bolj zares, ko so zadeve postale malo bolj kompleksne in je bilo treba vlagat več denarja/r&d-ja v razvoj, so pri AMDju dojeli, da so to preveliki čevlji zanje in so leta 2008 GF prodali in to "igro" prepustili velikim fantom. Nov preporod pa so seveda doživeli na račun Intela in njihovih težav z litografijo.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

tikitoki ::

Spet pozabil na ta glavni del. Na GF so bili se dolga leta pogodbeno vezani.

Ryzeni so cist enostavno superiorni. INTEL lahko sam se s ceno in stampanjem manj kvalitetnih jeder konkurira. Zrcalna slika stanje izpred desetletja.

Kakorkoli, mogoce pa bo 15 generacija INTEL CPUjev res prinesla svez veter.

Da ne govorimo o napredku, ki smo ga bili delezni pri INTELU dokler jih ni AMD prisilil v hitrejsi tempo. Ce bi imeli sam INTEL bi sedaj mogoce imeli 6 jeder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

DarwiN ::

tikitoki je izjavil:

Spet pozabil na ta glavni del. Na GF so bili se dolga leta pogodbeno vezani.

Kdo pa je podpisoval in podaljševal pogodbe? AMD, in to rade volje, ker so nedvomno prišli ceneje skozi.

Pa takrat je še vedno šlo vse po maslu.. 2009/2010 so bili časi Phenom II vs Core 2 Duo in še ni bilo razloga, da bi zamenjali dobavitelja silicija.. V težave so padli kasneje in takrat so imeli proste roke. Zlahka bi lahko rezine naročili pri drugem ponudniku. Ampak takrat več niso bili sposobni narediti dobre arhitekture, ki bi bila vredna najnaprednejšega silicija.

Lahko danes spremljaš na primeru RDNA3 arhitekture, ki je precej švoh in je le še komaj vredna 5nm silicija. Zato smo priča raznim kolobocijam (Navi32 izšel skoraj leto dni za Navi31, ko je cena 5nm rezin nekoliko padla; Navi33 je pa delan kar na starem in precej cenejšem 6/7nm procesu). 5nm silicij je enostavno predrag za to komaj konkurenčno arhitekturo. Če bi bila RDNA3 zgolj še dodatnih ~10-20% manj zmogljiva, bi najbrž vse skupaj padlo v vodo in bi AMD še danes prodajal RDNA2 modele oziroma refresh le-teh na starem 6nm procesu.

In tako je AMD takrat crknil. Ne zaradi GloFoja, ampak ker niso imeli konkurenčnega izdelka/tehnologije.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

tikitoki ::

RX 7800 XT je boljsi nakup pri dani ceni, tak, da ne vem o cem bluzis.

In INTEL ima trenutno slabe procesorje in ni sposoben spacati konkurencne zadeve. Kdo ve, mogoce pa jim rata z naslednjo generacijo.

Pa AMD ni imel prostih rok, ker je bil del prodajne pogodbe dolgoletna vezava na GF.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

kow ::

Vsak pameten trenutno "navija" za Intel. Kdo si ne bi zelel boljse konkurence. Obljubljajo veliko, tudi investirajo veliko. Za komentiranje izkupicka je se prezgodaj, CEO je na celu sele dobri 2 leti.

tikitoki ::

kow je izjavil:

Vsak pameten trenutno "navija" za Intel. Kdo si ne bi zelel boljse konkurence. Obljubljajo veliko, tudi investirajo veliko. Za komentiranje izkupicka je se prezgodaj, CEO je na celu sele dobri 2 leti.


Itak, novi CPUji na 20A se slisijo fejst. Mogoce koncno ne bodo pecice.

Od tretje do sedme generacije INTEL CPUjev je bilo tako malo napredka, k ga sedaj vidimo v eni sami generaciji. Z riti so vstali ob prihodu Ryzen. Trenutno pa si tudi AMD zasluzi eno posteno brco v rit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Maxlos ::

Intel trenutno ne more prodajati novih socketov. Po javnih informacijah je popravil napake in dodal jedra, da tisti ++ ne bo preveč očiten.

Če pogledate segment strežnikov, poglejte samo površino Intelovih čipov no tudi grafičnih čipov...

Grafika, gonilniki so še daleč uporabnosti...halo, battlefield, kaj šele kakšna exotika od iger.
Barking up the wrong tree

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

klinker ::

DarwiN je izjavil:

Meteor Lake izide 14. decembra, ampak le za laptope.

V oči pa bode nekaj druga: Arrow Lake. 15. generacija, ki izide prihodnje leto za desktop. Tole bo štala. Zdaj je namreč potrjeno, da Arrow Lake zares bazira na 20A proizvodnem procesu. Kar je naravnost neverjetno.

Pomnimo, da je Intel leta 2014 splavil 14nm procesorje, 9 let kasneje pa pričakujemo Raptor Lake Refresh (14. gen desktop), ki je še vedno delan na 10nm siliciju (a.k.a Intel 7 proces). Se pravi 9 let, dve razvojni stopnički.

Leta 2024 bo pa Intel na desktopu napredoval iz Intel 7 procesa na Intel 2 oziroma 20A proces. Se pravi skok iz 7 -> 4 -> 3 -> 2.. Kar 4 stopničke v enem samem letu!!! No, ker bo čip po novem sestavljalo več čipletov "tiles", bo najbrž le računsko jedro delano na 20A, pa vendar. So končno rešili EUV težave, kar jih je oviralo vsa ta leta, in zdaj bodo dodali ta manjkajoči del sestavljanke in dosegli eksploziven napredek.

Skratka, polno nove tehnologije, vključno s PowerVia (napajanje iz zadnje strani čipa).

Tko da, počakat na Arrow Lake! Lahk pa samo ugibamo, kaj bo prinesel. Višje cene vsekakor. ~50% nižjo porabo? Zmogljivost pa?


Jih je jebala monolitnost. Sedaj s chipleti pa bo zgleda slo na manj nm.

DarwiN ::

Čipleti, PowerVia, GAA tranzistorji, 2nm.. Obeta se prava mala revolucija. Pravim "mala revolucija", ker bo bolj v tehnološkem smislu. Tisti časi so mimo, ko smo vsako leto dobili 2x hitrejši procesor. Tukaj tudi če bo res ~50% višja učinkovitost in ~30-40% višja single core zmogljivost, na oko človek ne bo opazil bistvene razlike.

Ampak kako bi v takšnem primeru odgovoril AMD? Mogoče dvignejo št. jeder. Čas bi že bil, da Ryzen 8600 postane 8-jedrnik.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

tikitoki ::

"Tukaj tudi če bo res ~50% višja učinkovitost in ~30-40% višja single core zmogljivost"

Damn, kaksna nerealna pricakovanja.

DarwiN ::

Kaj ni že Ryzen 30-50% bolj učinkovit pri polni obremenitvi, kjer 13900k pije ~250W?

Je res nerealno pričakovat, da lahko Intel z 2nm procesom dohiti Ryzena v tem pogledu?

Itak pa sam špekuliram. 10-20% boosta zmogljivosti se tudi zdi občutno premalo glede na ves napredek. Ja, zna bit, da se bodo osredotočili na zmogljivost in do neke mere zanemarili učinkovitost. We'll see.

Bomo pa kmalu dobili delni namig v obliki Meteor Lake-a. Sicer na Intel 4 procesu in nižje frekvence, ker gre za laptope, ampak bo IPC skok nek pokazatelj.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

tikitoki ::

Upam, da bo cimvecji napredek ob cimnizjih cenah. Sicer pa tudi AMD ne spi, prihajajo low power jedera in drugi bomboncki.

mtosev ::

Kdaj pride to za desktop?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

DarwiN ::

Okrog oktobra 2024, predvidoma.

Boš menjal? Iz 10. na 15. gen se lepo sliši. Začni šparat za nakup v tvojem slogu: Plata 1k€, 15900k 1k€, 64gb DDR5-10000 cirka 500€.. Pa maš spet mir 5 let. 8-)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Invictus ::

Jaz sem zdaj prešaltal iz 6 generacije laptop na 12-to desktop.

Konkretna razlika :D
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mtosev ::

DarwiN je izjavil:

Okrog oktobra 2024, predvidoma.

Boš menjal? Iz 10. na 15. gen se lepo sliši. Začni šparat za nakup v tvojem slogu: Plata 1k€, 15900k 1k€, 64gb DDR5-10000 cirka 500€.. Pa maš spet mir 5 let. 8-)

Na 5let mislim menjati komp, tako da bi verjetno upgradal na 15th gen ali pač amdja, če bodo imeli killer cpu.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zimonem ::

Pa saj so prvi testi zunaj. Nič revolucionarnega.

Jarno ::

Da boste hitreje našli temo o 14th gen. :D
Danes naj bi uradno izšli določeni Intelovi 14th gen procesorji, skupaj z recenzijami.
#65W!

mtosev ::

Oh thx. Še malo. Ob 15h ane?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

FireSnake ::

Anandtech:
https://www.anandtech.com/show/21096/in...

Poraba: za pozimi idealna.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Jarno ::

Hmm...pri Intelu nič novega. i7 14700K je napram 13th gen. dobil lep productivity boost, sicer pa je R7 7800X3D še vedno gaming king.
#65W!

D3m ::

mtosev je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Okrog oktobra 2024, predvidoma.

Boš menjal? Iz 10. na 15. gen se lepo sliši. Začni šparat za nakup v tvojem slogu: Plata 1k€, 15900k 1k€, 64gb DDR5-10000 cirka 500€.. Pa maš spet mir 5 let. 8-)

Na 5let mislim menjati komp, tako da bi verjetno upgradal na 15th gen ali pač amdja, če bodo imeli killer cpu.


Bili živi in videli.

Ti, kar ostani na Intelu in ne piši neumnosti.
|HP EliteBook|R5 6650U|

PacificBlue ::

Kaj pa cena?

rkobarov ::

Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

Mr.B ::

Se vprasam ce je vreden dobre stare ++ oznake.Se de8aur, ki je upirabil stock AMD rame torej ne ddr 6000, iisce razlog za nakup.
PS: glede na pokazano, ne vem kako ste priporocali gen13.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

DarwiN ::

Se prav vidi, da je Intel povsem dvignil roke od te celotne platforme. Edini cilj 14. "generacije" je marketing.. Predvsem za OEM trg, kakšni Big Bangi, kjer kupujejo nevedneži.. Medtem pa bo na DIY sceni učinek prej nasproten, saj so nas testi danes spet opomnili, kako velika je dejansko razlika v porabi.. Intel je takorekoč 2x bolj požrešen od Ryzenov, v enih opravilih je razlika še večja, v drugih manjša.. 14700K/F je edina svetla točka, pa še to samo za specifične kupce. Pa seveda non-K modeli bodo tudi ok, ker so primerljivi z Ryzeni po učinkovitosti.

Ampak ja, Intel je obupal nad temi 10nm jajcami.. Se lepo vidi, da sploh niso poskusili. Arrow Lake oziroma 15. generacija naslednje leto.. Ves trud, razvoj, inovacije. Vse gre v Arrow Lake. To bo največji Intelov restart v zadnjih 10-20 letih. Pravzaprav bo tudi poimenski restart, saj se bo serija imenovala Core Ultra 100, oziroma 200 (ker 100 že zaseda Meteor Lake na mobilnih platformah). Namesto 15900k očitno prihaja nekaj v smislu Core Ultra 9 290. Po enih govoricah naj bi s to generacijo med drugim odstranili hyperthreading.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Mr.B ::

DarwiN je izjavil:

Se prav vidi, da je Intel povsem dvignil roke od te celotne platforme. Edini cilj 14. "generacije" je marketing.. Predvsem za OEM trg, kakšni Big Bangi, kjer kupujejo nevedneži.. Medtem pa bo na DIY sceni učinek prej nasproten, saj so nas testi danes spet opomnili, kako velika je dejansko razlika v porabi.. Intel je takorekoč 2x bolj požrešen od Ryzenov, v enih opravilih je razlika še večja, v drugih manjša.. 14700K/F je edina svetla točka, pa še to samo za specifične kupce. Pa seveda non-K modeli bodo tudi ok, ker so primerljivi z Ryzeni po učinkovitosti.

Ampak ja, Intel je obupal nad temi 10nm jajcami.. Se lepo vidi, da sploh niso poskusili. Arrow Lake oziroma 15. generacija naslednje leto.. Ves trud, razvoj, inovacije. Vse gre v Arrow Lake. To bo največji Intelov restart v zadnjih 10-20 letih. Pravzaprav bo tudi poimenski restart, saj se bo serija imenovala Core Ultra 100, oziroma 200 (ker 100 že zaseda Meteor Lake na mobilnih platformah). Namesto 15900k očitno prihaja nekaj v smislu Core Ultra 9 290. Po enih govoricah naj bi s to generacijo med drugim odstranili hyperthreading.

Upam da jim rata, zen 5 pride baje q1 2024, tako da bo amd imel najmanj pol leta zunaj..

i7 14700k je joke stane 470€ medtem ko je 7900x 420€
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

DarwiN ::

Vsekakor bodo molzli..

Tole sicer malo špekuliram, malo pomagam z govoricami, ampak vsa štorja okrog Ultra in non-Ultra modelov.. Idealni sistem za molzenje nam bodo pripravili. S čipleti/tilesi je namreč podobno kot bi pripravljal sendvič. Lahko poljubno nadevaš rezine klobas, sira, itd.. Podobno bo tukaj IO čiplet, cache čipleti, iGPU čiplet in glavni računski čiplet.. In predvsem na slednjem nas bodo molzli. Core Ultra modeli bodo to prvo generacijo vsebovali Arrow Lake čiplete na 2nm procesu, navadni Core modeli pa stare čiplete od Meteor Lake-a, izdelane na cenejšem 4nm procesu. In tko bodo molzli. Ultra master race proti Core peasantom. :D

Špekuliram, seveda.

14700KF je 430EUR.. Pohrusta 7900X pri produkciji. Poraba pa je druga stvar.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

tikitoki ::

DarwiN je izjavil:

Se prav vidi, da je Intel povsem dvignil roke od te celotne platforme. Edini cilj 14. "generacije" je marketing.. Predvsem za OEM trg, kakšni Big Bangi, kjer kupujejo nevedneži.. Medtem pa bo na DIY sceni učinek prej nasproten, saj so nas testi danes spet opomnili, kako velika je dejansko razlika v porabi.. Intel je takorekoč 2x bolj požrešen od Ryzenov, v enih opravilih je razlika še večja, v drugih manjša.. 14700K/F je edina svetla točka, pa še to samo za specifične kupce. Pa seveda non-K modeli bodo tudi ok, ker so primerljivi z Ryzeni po učinkovitosti.

Ampak ja, Intel je obupal nad temi 10nm jajcami.. Se lepo vidi, da sploh niso poskusili. Arrow Lake oziroma 15. generacija naslednje leto.. Ves trud, razvoj, inovacije. Vse gre v Arrow Lake. To bo največji Intelov restart v zadnjih 10-20 letih. Pravzaprav bo tudi poimenski restart, saj se bo serija imenovala Core Ultra 100, oziroma 200 (ker 100 že zaseda Meteor Lake na mobilnih platformah). Namesto 15900k očitno prihaja nekaj v smislu Core Ultra 9 290. Po enih govoricah naj bi s to generacijo med drugim odstranili hyperthreading.


K se fanbojcka razocara, polozi upe v naslednji generacijo.

FireSnake ::

Tole je polizdelek:


With such a high power draw, for very few gains in performance, at least in our testing, doesn't put motherboard vendors in a particularly favorable light. Although they are all consistently striving to be the leader in performance, there's a limit, or there should be a limit to what motherboard vendors can do in relation to power. The simple fact is 428 W for a desktop processor when Intel's defined PL1/PL2 values at spec is 253 W represents a 69% excess in power consumption, and that's just from the CPU package. We strive to test CPUs out of the box with defaults for a chip and platform where applicable, and pulling 428 W at peak power, even if just a momentary spike, gives cause for concern.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RedDrake ::

Ne razumem te gonje "performance at any cost".
Tudi AMD to sedaj počne (zato temperature 90°C in višji TDP-ji), samo niso še toliko dodelal zadeve kot intel.
Recimo intel ima N100, ki ima 4 zelo efficient jedra. Poraba (realna) tam nekje 10-15W. Če bi naredili CPU z 40 takimi jedri, bi stvar imela productivity perf na nivoju i9. Porabo pa pol manjšo. Če bi dodali še dve P jedri, nivoja 13900, bi tudi gaming perf bil na nivoju, poraba pa kot rečeno mnogo manjša.
Tudi AMD bi komot isto delal. Bi delali Zen3 chiplete s 4-imi jedri in Zen4 chiplete z dvema (ali tudi štirimi) jedroma. Potem pa lepiš po potrebi.
Meni recimo 8 jedrni Zen3 limitiran na 3,8Ghz pri full loadu kuri na vtičnici manj kot 40W. Pa je tu še plata, pa par ventilatorjev, pa par NVMe-jev, kak SATA se najde, izgube PSU-ja, ...
Dejansko bi lahko "sestavil" 80 jedrni PC s porabo tam okoli 300W, ki bi imel productivity performance 2-3x višji od 14900k.

tikitoki ::

FireSnake je izjavil:

Tole je polizdelek:


With such a high power draw, for very few gains in performance, at least in our testing, doesn't put motherboard vendors in a particularly favorable light. Although they are all consistently striving to be the leader in performance, there's a limit, or there should be a limit to what motherboard vendors can do in relation to power. The simple fact is 428 W for a desktop processor when Intel's defined PL1/PL2 values at spec is 253 W represents a 69% excess in power consumption, and that's just from the CPU package. We strive to test CPUs out of the box with defaults for a chip and platform where applicable, and pulling 428 W at peak power, even if just a momentary spike, gives cause for concern.


Sm misli, da so 1200 w napajalniki nepotrebni.

Zimonem ::

RedDrake je izjavil:

Ne razumem te gonje "performance at any cost".
Tudi AMD to sedaj počne (zato temperature 90°C in višji TDP-ji), samo niso še toliko dodelal zadeve kot intel.
Recimo intel ima N100, ki ima 4 zelo efficient jedra. Poraba (realna) tam nekje 10-15W. Če bi naredili CPU z 40 takimi jedri, bi stvar imela productivity perf na nivoju i9. Porabo pa pol manjšo. Če bi dodali še dve P jedri, nivoja 13900, bi tudi gaming perf bil na nivoju, poraba pa kot rečeno mnogo manjša.
Tudi AMD bi komot isto delal. Bi delali Zen3 chiplete s 4-imi jedri in Zen4 chiplete z dvema (ali tudi štirimi) jedroma. Potem pa lepiš po potrebi.
Meni recimo 8 jedrni Zen3 limitiran na 3,8Ghz pri full loadu kuri na vtičnici manj kot 40W. Pa je tu še plata, pa par ventilatorjev, pa par NVMe-jev, kak SATA se najde, izgube PSU-ja, ...
Dejansko bi lahko "sestavil" 80 jedrni PC s porabo tam okoli 300W, ki bi imel productivity performance 2-3x višji od 14900k.

Pa saj imaš AMD Sieno. Sicer 64 jeder in 225w tdp.

RedDrake ::

Ja, vem za server in workstation CPU-je.
Samo tam je cena "sitnica", ni to za doma.
S tem da bi komot bilo, če ne bi bilo notri podpore za stotine PCIe5 linij, pa 32 kanalni DDR5-1920000 RAM, ipd ...
Močno pretivaram, a point ostaja.

FireSnake ::

RedDrake je izjavil:

Ne razumem te gonje "performance at any cost".
Tudi AMD to sedaj počne (zato temperature 90°C in višji TDP-ji), samo niso še toliko dodelal zadeve kot intel.
Recimo intel ima N100, ki ima 4 zelo efficient jedra. Poraba (realna) tam nekje 10-15W. Če bi naredili CPU z 40 takimi jedri, bi stvar imela productivity perf na nivoju i9. Porabo pa pol manjšo. Če bi dodali še dve P jedri, nivoja 13900, bi tudi gaming perf bil na nivoju, poraba pa kot rečeno mnogo manjša.
Tudi AMD bi komot isto delal. Bi delali Zen3 chiplete s 4-imi jedri in Zen4 chiplete z dvema (ali tudi štirimi) jedroma. Potem pa lepiš po potrebi.
Meni recimo 8 jedrni Zen3 limitiran na 3,8Ghz pri full loadu kuri na vtičnici manj kot 40W. Pa je tu še plata, pa par ventilatorjev, pa par NVMe-jev, kak SATA se najde, izgube PSU-ja, ...
Dejansko bi lahko "sestavil" 80 jedrni PC s porabo tam okoli 300W, ki bi imel productivity performance 2-3x višji od 14900k.


Tole ne pije vode. Praktično vse, kar naštevaš, ne drži. In tudi rezultatov ne bi bilo.
A misliš, da si ti prvi, ki je pomislil na kaj takega?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RedDrake ::

Seveda drži.
Dokaz je ravno zgoraj omenjeni Epyc, ali pa Threadripper, ali pa Xeoni, ali pa whatever.
To so stvari, ki imajo dejansko porabo tam 200-300-400W, zmogljivost pa večkratnik vsakega Ryzena ali Core i-whatever.
Pač cena je problem, ker so to stvari za tam kjer je "dnar" in so posledično not fičri, ki jih home user ne rabi.

Še enkrat, intel to lepo kaže s tem kako lepi dodatna E jedra in s tem dviguje productivity zmogljivost, same porabe pa ne pretirano.

FireSnake ::

Ti mešša jabolka in kamenje.

Po eni strani govriš
Recimo intel ima N100, ki ima 4 zelo efficient jedra. Poraba (realna) tam nekje 10-15W. Če bi naredili CPU z 40 takimi jedri, bi stvar imela productivity perf na nivoju i9.

(kar seveda ne drži)
po drugi strani pa tukaj zraven mešaš Epyc-e, Threadripper-je in Xeon-e.
Sam sebe demantiraš.

O ostalem pa ne bi, ker je vse skupaj en kup natolcevanja. To so firme, ki že desetletja dizajnirajo zadevo in verjemi, da vedo kaj delajo.
Problem Intela je le, ker mora zdaj na silo, ker so desetletja sedeli na lovorikah in jih je AMD presenetil. Zato pa poraba v nebo. Če ne bi bilo usepha pri AMDju bi imeli MAX TDPje enake, kot smo jih imeli včasih.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

pegasus ::

RedDrake je izjavil:

Če bi naredili CPU z 40 takimi jedri,
Sierra Forest bo do 288 efficiency jeder. Zaenkrat ne kaže, da bo konkurečen navadnemu turin epycu, kaj šele turin dense.

RedDrake ::

FireSnake je izjavil:

Ti mešša jabolka in kamenje.

Po eni strani govriš
...
(kar seveda ne drži)
po drugi strani pa tukaj zraven mešaš Epyc-e, Threadripper-je in Xeon-e.
Sam sebe demantiraš.

O ostalem pa ne bi, ker je vse skupaj en kup natolcevanja. To so firme, ki že desetletja dizajnirajo zadevo in verjemi, da vedo kaj delajo.
Problem Intela je le, ker mora zdaj na silo, ker so desetletja sedeli na lovorikah in jih je AMD presenetil. Zato pa poraba v nebo. Če ne bi bilo usepha pri AMDju bi imeli MAX TDPje enake, kot smo jih imeli včasih.

Tvoj vir je pa It was revealed to me in a dream, a ne?
Pogledaš številke in vidiš.
E-jedra so bolj učinkovita perf/W kot P jedra.
Če bi za isti termalni budget spacali skupaj sama E jedra bi bil proc bolj zmogljiv kot trenutne P+E lepljenke.
P jedra intel šopa samo za "gaming king" naziv (pa še ta je itak splaval po vodi s 3D cache AMD-ja).
In ja, intel je zadaj.
Pišem o tem, da je navijanje frekvenc čez fizikalno smiselne omejitve neumnost/norost in da bi komot lahko delali več manj požrešnih jeder in bi bilo. Vsi testi in vse številke to kažejo.

FireSnake ::

RedDrake je izjavil:


Če bi za isti termalni budget spacali skupaj sama E jedra bi bil proc bolj zmogljiv kot trenutne P+E lepljenke.
P jedra intel šopa samo za "gaming king" naziv (pa še ta je itak splaval po vodi s 3D cache AMD-ja).


Še vedno sam sebi kontradiktiraš. In še vedno pišeš neumnosti, ker to ne drži. Zakaj pa ne drži pa sam sebi odgovoriš v drugi vrstici.
Jaz se umikam, ker sem svoje povedal. Ti pa lahko še naprej vztrajaš pri svojih zmotah (bolje rečeno: blodnjah).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RedDrake ::

Če še kdo vidi kontradikcijo v teh dveh vrsticah naj mi javi. Kača bo sedaj itak tiho. Mene pa zanima, kdo je še takega mnenja ...

Zimonem ::

RedDrake je izjavil:

Ja, vem za server in workstation CPU-je.
Samo tam je cena "sitnica", ni to za doma.
S tem da bi komot bilo, če ne bi bilo notri podpore za stotine PCIe5 linij, pa 32 kanalni DDR5-1920000 RAM, ipd ...
Močno pretivaram, a point ostaja.

Tolikšno količono jeder je treba tudi nafutrat s podatki zato ustrezno dimenzioniran I/o.
Zen 4c je zgolj prostorsko optimizirano navadno zen 4 jedro z manj predpomnilnika. In nižjimi frekvencami.

RedDrake ::

Mhm.
Se pravi Epyc 16c/32t rabi toliko I/O, i9 14900k 24c/32t pa ne. Roger that.

Zimonem ::

14900k tudi ne rabi 3d cacha , niti avx. Nuca pa več štroma.

Nikonja ::

Jaz ti predlagam da pišeš Intlu in AMD-u in jim odpreš oči, ker se tam očitno en debil spomnil dejmo naredit nekaj da dela enako kot Xeon, porabi 2x več elektrike, ampak je 3x cejenše, in ostalih par tisoč je pa reklo dejmo, ful dobra ideja itak nimamo kaj za počet do malce!!!
Itak da bluziš to je vsem jasno, sej lahko narediš enako z 14900 če hočeš, znižaš frekvenco na 3Ghz, undervoltaš in bo delal na manj kot 100W - edino ne vem kaj boš pol počel z njim takrat!

Mr.B ::

RedDrake je izjavil:

Mhm.
Se pravi Epyc 16c/32t rabi toliko I/O, i9 14900k 24c/32t pa ne. Roger that.

Da ti rabis proc z 20jedri s porabo manj kot 1W. Dej povej kaj specificno to rabis, zagotovo obstaja arm , risc in podobne resitve za tvoj primer.
E jedra pac niso, in imtlu kaj dost ne koristijo.
Tisti ki rabi Epyc z 16 jedri tocno ve za kaj ga rabi. Poznam saj par primerov, kjer rabis best performanc, z namanjso licencnino.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1714186237 (33809) FireSnake
»

11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
78787533 (44712) mtosev
»

Kaby Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Strojna oprema
30258419 (40338) Han

Več podobnih tem