» »

Prezračevalni sistem

Prezračevalni sistem

pinklemon ::

Pozdravljeni,

zanima me ima kdo izkušnje z vgradnjo prezračevalnega sistema v manjšem stanovanju iz 60.let

Po stenah se namreč nabira vlaga - centralno prezračevanje ni mogoče.

Predvsem me zanima ima kdo izkušnje z Mikroventom od Mika?

Zadeva deluje zanimivo in bolje kot npr. Lunos ampak bi želela slišati kakšno osebno izkušnjo.

Vnaprej hvala!

Liza

mat xxl ::

Saj če okno postiš odprto par mm, tudi deluje.

DamijanD ::

Povezano vprašanje. Kako v teh pasivnih hišah poteka prezračevanje kopalnice, da ni preveč izgub?

kloko ::

DamijanD je izjavil:

Povezano vprašanje. Kako v teh pasivnih hišah poteka prezračevanje kopalnice, da ni preveč izgub?

Čudežna beseda je prezračevalni sistem z rekuperatorjem, pa si najdi opis...

11miles ::

kloko je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Povezano vprašanje. Kako v teh pasivnih hišah poteka prezračevanje kopalnice, da ni preveč izgub?

Čudežna beseda je prezračevalni sistem z rekuperatorjem, pa si najdi opis...


Podpiram slednje. Mitsubishi lossnay, zelo zadovoljni, sosedi celo pravijo da imamo sredi mesta, alpski zrak. Je pa glasen tudi na eco mode, tako da ga ne bi imel blizu spalnih prostorov..
nekaj dela je z montažo, vrtanje.. sicer super.

Tribal ::

Micka je preglasna še za v dnevno sobo.
Glejte nekaj kar je tiho, količina zraka ki je potrebna je smešno nizka.
V hiši 120m2 imamo prezračevanje naštimano na 50m3/h pretoka in ni vlage.

Sistemi ki vlečejo najprej ven in nato not so jajca. Obstajajo sistemi ki v eni "luknji" znajo in not in ven hkrati, izkoristek neprimerno boljši!

Lonsarg ::

Jaz sem vgradil centralnega v stanovanju v kuhinjo (skril v eno izmed omar stenskega) in napeljal izhod iz rekurperatorja v izhod od nape, za vhod svezega zraka rekurperatorja pa sem napeljal vec ozkih cevi skozi fasado ob rok okna v rezo 10x40cm, tak da je prakticno neopazno, pac mini rezica ob oknu.

Sem pa imel celo stanovanje kot gradbisce in je to konkreten projekt, ni to opcija ce zivis notri. So pa centralni edina profi resitev.

Za cheap resitev pa jaz osebno priporocam zracne reze v spalnicah in dnevni, ter navaden odvodni ventilator v kuhinji in kopalnici, ki bo poskrbel da potegne cez tiste reze -> to kombinacijo v veliko stanovanjskih novogradenj vgrajujejo, kjer pac sparajo. Da se tudi kupit okna ki take reze ze vsebujejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

iskra ::

Mi imamo Prano. Dela zelo tiho, rezultati so opazni. Ima tudi en 5W grelec za dogrevanje, ko je zunaj pod nulo. Sistem je sicer dražji od Lunosa & Co, ampak ne bistveno. Tiste nategne s 40% popusta pri Lunosu kar ignoriraj. Smo v petih letih, preden smo se odločili za vgradnjo, vsaj trikrat delali predračune in s popustom ali brez, je vedno ista pašta.

Edit: Prana je koaksialna in ves čas hkrati vleče noter in piha ven. Lunos in ostali pa nekaj časa pihajo ven, nato pa vlečejo noter. Moja subjektivna ocena je, da imamo minimalne izgube.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

fruc900 ::

Da ne odpiram nove teme pa si malo sposodim temo, razmišljam o nakupu in vgradnji sistema Ivent za stanovanje v bloku, in sicer bi imel 3 rekuperatorske enote HRV160 in v kopalnici ventilatorsko enoto silvento V-EC. Zanima me če ima kdo izkušnje s tem sistemom, gre se predvsem, da se v zimskem času znebim vlage...me pa zanima če mi bodo pozimi rekupertorske enote v prostor vskravale mrzel zrak in zniževale temperaturo v stanovanju v poletnem času pa topel zrak in segrevale stanovanje???...ogrevanje stanovanja je izključno z klimatsko napravo...

Lonsarg ::

To koliko pozimi hladi in koliko poleti greje rekurperacija je odvisno od izkoristka. Če je izkoristek 90% pomeni da zgolj 10% zamenjanega zraka greje poleti ali hladi pozimi. Ampak to se zgodi tudi ko ročno odpiraš okno poleti/pozimi, tak da pomoje kako uro odprto okno več ohladi pozimi kot 24/7 rekruperacija.

bemfa ::

Zrak ni tako mrzel, da bi to občutil. Koliko se bo poznalo na računu za ogrevanje/hlajenje je odvisno od tega koliko si prej zračil. Ampak če bi dovolj zračil, ne bi mel vlage in ne bi razmišljal o rekuperaciji. Tako da na račun tega, da boš z rekuperacijo več zračil, lahko računaš 5-10% povečanje stroška za ogrevanje. Upoštevaj še, da naprave poberejo nekaj štroma in da je potrebno vzdrževanje (menjava/čiščenje filtrov). Načeloma se splača, kljub stroškom. Dobiš boljši zrak.

PeternelG ::

Jaz imam firmo GetAir, v kuhinji, spalnici in dnevni, ter pametni ventilator za v kopalnico... hiša zgrajena okoli leta 1960. Pozimi so se mi vedno rosila okna, notranja vrata, tudi luže so bile po tleh. Okna in vhodna vrata so bila že dotrajana, vse je pihalo mimo. Oktobra 2023 so mi vgradili prezračevanje in po kakšnem mesece je vlaga v hiši padla iz 80% na cca 60%. Nekje konec januarja sem moral celo dovlaževati zrak v dnevni, saj je kakšen dan šlo tudi pod 30% vlage, v kuhinji in spalnici pa se je gibala vlaga med 40-45%. V kopalnici mi je vedno po tuširanju teklo iz stene in ploščic, po vgradnji pametnega ventilatorja pa nimam več teh težav. Naj omeni, da od oktobra pa do menjave oken tudi enkrat ni bilo potrebe po odpiranju oken, vlaga iz oken je zginila in nimam več teh težav. Pa še to, živim zraven ptoka in je vlaga še višja.

Letos marca sem zamenjal vsa okna, vhodna vrata ter kuhinjo ( v kuhinji sem imel še lesen pod in spodaj pesek, sedaj betonsko plato, izolacijo in estrih ter vinil). Seveda je takoj narasla vlaga v hiši ampak nikoli ne preseže 60-65% vlage, pa upam, da se še presuši do zime.

Prezračevanje deluje 24 ur na dan, za v spalnico je tudi na prvi stopnji malo glasen ampak se navadiš, deluje pa vse avtomatsko glede na vsebnost vlage. Kurim na drva, ima očim svoj gozd in jih imam zastonj, tako, da mi je bilo vseeno, koliko več bi pokuril drva, ampak sem mogoče na celo zimo pokuril kakšen meter več drva. Stanovanje je veliko cca 65m2, čez dan vedno termostat na 21 stopinj, ponoči na 18.

Sigurno obstajajo še boljši sistemi kot je, mi pa vseeno ni žal, da sem investiral tistih 2000€ pa se nekaj sem dobil od ekosklada nazaj. Prezračevanje delujo, kot je njegov namen, strošek elektrike je mogoče 1 do 2 € mesečno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
929422 (1931) bomber111
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28676330 (4181) barracuda
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223943 (3319) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34865807 (6004) edi123
»

Rekuperator

Oddelek: Loža
3514145 (11344) ela94

Več podobnih tem