» »

Zgodovina in Zanimivosti

Zgodovina in Zanimivosti

1
2
3 4

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Ne samo, da su nukice zgubljali na domačem terenu, tudi v tujini so jih kar nekaj. Za pokušino:

1956 B-47 disappearance @ Wikipedia

B-47 sicer ni nosil bomb, je pa nosil dve nuklearni jedri zanje. Ne jeder, ne letala niso nikoli našli. Še boljša je pa tale:

1966 Palomares B-52 crash @ Wikipedia

Zaradi kolizije z zračnim tankerjem je letalo dobesedno eksplodiralo v zraku. Na letalu so bile 4 jedrske bombe, tri so padle na tla blizu Palomaresa, ena pa v sredozemsko morje. Vžigalniki dveh bomb, ki so padle na kopno, so eksplodirali, niso pa sprožili jederske reakcije, je pa prišlo do rastrosa plutonija...

Ironični zaključek: Dobro, da so prešaltali na rakete :-P...

Jože

Gagatronix ::

Ja, Americani, kolikor radi spilajo svetovne policaje, so kar presneto storasti s svojim orozjem.

JanBrezov ::

Tole se je v zadnji dneh sicer vrtelo po medijih, a vseeno navajam v tej temi, če je kdo spregledal.

Vin%C4%8Da Nuclear Institute @ Wikipedia

15. oktobra 1958 se je v kraju Vinča pri Beogradu, v prvem raziskovalnem jedrskem laboratoriju v takratni Jugoslaviji, zgodila jedrska nesreča, pri kateri je bilo 6 raziskovalcev podvrženo močnemu sevanju. Nekaj časa so jih neuspešno zdravili v Srbiji, a so jih kasneje prepeljali v bolnišnico Fondation Curie v Parizu. Pri petih so opravili prvo presaditev kostnega mozga v zgodovini, kjer so kostni mozeg dobili od prostovoljcev brez sorodstvenih vezi, vsi Parižani.

Zadeva je trenutno v medijih zato, ker je po tej zgodbi nastal film "Varuhi formule", oz. Guardians of the Formula @ IMDB, ki je bil delno posnet v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani. Film izide letos in je že prejel nagrado (novica na 24ur.com).

Gagatronix ::

Reaktorski center IJS-ja je drugace v Podgorici ki ni ravno Ljubljana. Ampak spada ze skoraj v predmestje.

kajtimara ::

''The US has lost at least three nuclear bombs that have never been located ''
https://www.bbc.com/future/article/2022...

JanBrezov ::

V 2. svetovni vojni so tako Nemci kot zavezniki gradili lažna vojaška letališča z lesenimi letali in ostalo lažno vojaško opremo z namenom zavajanja sovražnika, npr. v upanju, da bi sovražnik trošil strelivo na lažnih tarčah. Oboji so vedeli za nasprotna lažna letališča. Obstajajo pričevanja, da naj bi zavezniki v nekaj instancah izvedli lažno bombardiranje teh letališč tako, da so odvrgli lesene bombe z napisom "wood for wood", kar bi naj nasprotniku dalo vedeti, da vedo za lažno letališče.

Vir: https://www.forces.net/heritage/history...

JanBrezov ::

Darvaza gas crater / Gates of Hell @ Wikipedia

Leta 1971 so sovjetski znanstveniki na ozemlju današnjega Turkmenistana iskali izvore nafte z vrtanjem testnih vrtin. Ena takih vrtin je bila v bližini kraja Darvaza, ki se je nekaj dni po vrtanju sesula v krater s premerom skoraj 70 metrov. Ker je iz kraterja uhajal metan, ki bi lahko povzročil težave, so plin v kraterju zakurili v upanju, da bo plin izgorel v nekaj dneh.

Krater še vedno gori.

To je le ena od razlag nastanka kraterja. Točen razlog za nastanek kraterja ni znan, ker se krater nahaja v državi, ki je po zaprtosti hujša kot Severna Koreja. V spodnjem videu so opisane še druge razlage, vključno s krvavo zgodovino Turkmenistana in zadnjimi poskusi, kako krater pogasiti.

Darvaza Gas Crater: The Soviet Gateway to Hell

Gagatronix ::

No, v Turkmenistan je neprimerno lazje priti kot v Severno Korejo.

Drugace imajo nekaj podobnega v ZDA, sicer ni krater z naravnim plinom, je pa podobna bedarija.

Centralia mine fire @ Wikipedia

Ogenj v premogovniku, ki gori ze od leta 1962, zaradi katerega so izselili celoten kraj Centralia v Pennsylvaniji. Baje inspiracija za Silent Hill.

JanBrezov ::

Gagatronix je izjavil:

No, v Turkmenistan je neprimerno lazje priti kot v Severno Korejo.

Drugace imajo nekaj podobnega v ZDA, sicer ni krater z naravnim plinom, je pa podobna bedarija.

Centralia mine fire @ Wikipedia

Ogenj v premogovniku, ki gori ze od leta 1962, zaradi katerega so izselili celoten kraj Centralia v Pennsylvaniji. Baje inspiracija za Silent Hill.

Sem malce poiskal in našel Burning Mountain @ Wikipedia v Avstraliji. Gre za najstarejši požar podzemne žile premoga. Ocena je, da gori že 6000 let.

The underground fire is estimated to be at a depth of around 30 m (100 ft). It is estimated that the fire has burned for approximately 6,000 years and is the oldest known coal fire.

JanBrezov ::

Leta 1938 je nemško farmacevtsko podjetje Temmler pričelo s prodajo novega čudežnega zdravila pod imenom Pervitin, ki je v Nemčiji postalo precej popularno. Zdravilo je bilo mogoče dobiti v lekarni brez recepta in je odpravljalo utrujenost, povečalo stanje pripravljenosti ter izboljšalo fokus in motivacijo. Dodatno zmanjša lakoto, žejo, zmanjša občutljivost na bolečino in poveča samozavest. To pa so tudi lastnosti, ki pridejo prav v vojski, zato so zdravilo množično uporabljali v Nemški vojski in je bilo pomemben del novega načina vojskovanja, ki so ga Nemci uvedli v 2. svetovni vojni - Blizkrieg (bliskovita vojna). Ta zahteva dolgo neprekinjeno intenzivno delovanje vojske z minimalnim počitkom. Bilo je v uporabi pri napadu na Poljsko in predvsem pri okupaciji Francije. Zdravilo je bilo med nemškimi tankisti znano kot 'panzerschokolade', med piloti pa kot "Stuka-Tabletten" (po bojnem letalu Stuka) oz. "Hermann-Göring-Pillen" (po voditelju vojnega letalstva Luftwaffe).

A hitro so se pokazali stranski učinki, kot so zmanjšana empatija in povečano tvegano obnašanje. Povečalo se je število letalskih nesreč, povečana brutalnost (tudi nad civilisti) in napadi vojakov na lastne nadrejene. Opazili so tudi odtegnitvene simptome, ki so trajali do dva dni, torej za en dan visoke učinkovitosti je bil vojak dva dni neuporaben. Zaradi tega so Pervitin leta 1941 umaknili iz proste prodaje in je bil na voljo samo na recept. Uporaba v vojski se je deloma nadaljevala tudi pri napadu na Rusijo.

Pervitin je danes bolje znan kot metamfetamin oz. 'crystal meth'.

Viri:
https://www.history.co.uk/article/the-d...
Methamphetamine @ Wikipedia
History and culture of substituted amphetamines @ Wikipedia

Za ljubitelje metala pa še spodnji vir, ki je tudi razlog, da vem vse to:
DIE KRUPPS - Nazis Auf Speed (Official Music Video)

DamijanD ::

V povezavi s tem je finski vojak ponesreči pojedel tedensko zalogo tega: Aimo Koivunen @ Wikipedia
https://medium.com/exploring-history/th...
Aimo Koivunen skied 250 miles while tripping balls on amphetamines

Gagatronix ::

Ja, to je znana zgodba. :)) V Tretjem Rajhu so vsi goltali Pervitin ko da so PEZ bomboni.

kajtimara ::

Zgodovina sprememb…

Gagatronix ::

kajtimara je izjavil:

Operation Mincemeat @ Wikipedia

https://www.npr.org/2010/06/12/12774236...


Je bilo se kar nekaj takih diverzij, ja. Zanimivo cesa vsega se niso spomnili takrat. Dandanes kaj takega seveda ne bi slo. :))

JanBrezov ::

V 1960-ih je takrat Sovjetska unija v produkcijo spravila prvi supersonični bombnik sovjetske izdelave, Tupolev Tu-22. Bombnik je bil precejšnje razočaranje, saj ni dosegal zadanih tehničnih lastnosti, je bil težaven za letenje, prepreden s tehničnimi težavami in čudnimi inženirskimi rešitvami, ki so botrovale mnogim nesrečam s smrtnim izidom. V nesrečah so izgubili okrog 70 teh bombnikov. Zaradi tega si je zaslužil par nazivov, kot so "error-plane", "defectocraft" in "man-eater".

Letalo pa je znano po še eni čudni lastnosti. Zrak za posadko je prihajal iz kompresorja motorja, ki je bil vroč, zato ga je bilo potrebno najprej ohladiti, naprava za hlajenje tega zraka pa je za svoje delovanje potrebovala vodko.

Air for the crew was provided by a bleed air system on the engine compressors. This air was hot and had to be cooled before being pumped into the cockpit. This cooling was provided by a large total-loss evaporator running on a mixture of 40% ethanol and 60% distilled water (effectively vodka). This system garnered the aircraft one of its many nicknames, the "supersonic booze carrier".


Hlajenje je delovalo z izhlapevanjem vodke. Če je vodke po pristanku še kaj ostalo v hladilnem sistemu, so jo iztočili iz sistema in popili.

Numerous cases of Tu-22 crews drinking the coolant mixture and becoming paralytically drunk led to a crackdown by Soviet Air Force authorities. Access to the bombers after flights was restricted, and more frequent checks were made on coolant levels. This higher level of security, however, did not end the practice.


Viri:
Tupolev Tu-22 @ Wikipedia
The Bomber That Was Full of Vodka

Zgodovina sprememb…

JanBrezov ::

Tehnologijo za izdelavo mikrovalovnih pečic je po naključju odkril ameriški inženir Percy Spencer, ki je delal za ameriško podjetje Raytheon. Ta je pri delu z aktivnim radarjem opazil, da se mu topi čokolada v žepu. Na podlagi tega so zgradili prototip mikrovalovne pečice in kot prvo hrano, namenoma obdelano s to napravo, so spekli pokovko. Nato so poskušali skuhati jajce, a je jajce eksplodiralo v obraz enega od eksperimentatorjev. 1945 je Raytheon v ZDA vložil patent, 1947 pa so pričeli s prodajo prve komercialne mikrovalovne pečice, ki je, preračunano na dolarsko vrednost leta 2022, stala $66.000.

Vzporedno je v 1950-ih podobno tehnologijo razvil britanski znanstvenik James Lovelock, ki je tehnologijo uporabljal za reanimacijo kriogenično zamrznjenih hrčkov.

Vir: Microwave oven @ Wikipedia

JanBrezov ::

Frank Hayes (jockey) @ Wikipedia

Frank Hayes je bil irski trener konjev, ki je 4. junija 1923 zmagal na konjski dirki, čeprav je bil mrtev. Umrl je v zadnjem delu dirke zaradi srčne kapi in je prvi in predvidoma edini, ki je dirko zmagal po smrti.

Frank ni bil profesionalni jahač. Nekega dne mu je lastnica dirkalnih konjev ponudila možnost udeležbe v konjski dirki in mu posodila dirkalnega konja z imenom "Sweet Kiss" (sladki poljub). Frank si je res želel udeležiti dirke, a je moral na hitro shujšati, da je zadovoljil tekmovalnim kriterijem. V kratkem času je shujšal za 5 kilogramov, kar je verjetno krivo za srčno kap, ki ga je doletela v zadnjem delu dirke.

Franka so pokopali tri dni kasneje, oblečenega v dirkalni opravi. Njegov dirkalni konj ni več sodeloval v dirkah, je pa menda dobil vzdevek "Sweet Kiss of Death" (sladki poljub smrti).

Kayzon ::

Red zmajevih vitezov (lat. Societas Draconistrarum lit. "zmajeva združba"; nem. Drachenorden; mad. Sárkány Lovagrend) je bil monarhičen viteški red za izbrane člane visokega (vojaškega) plemstva, ki ga je ustanovil leta 1408 Sigismund Luksemburški, ogrski kralj (1387-1437) in kasneje svetorimski cesar (1433-1437. Po vzoru na vojaške redove Križarjev, je bila glavna misija redu zaščita in lojalnost kraljeve družine in članov ter obramba krščanstva pred sovražniki, predvsem pred Turki, kar je navedeno tudi v ustanovni listini.

Zmajev vite%C5%A1ki red @ Wikipedia

JanBrezov ::

27. avgusta 1883 je na vulkanskem otoku Krakatoa prišlo do najhujše vulkanske eksplozije, zabeležene v zgodovini človeštva. Otok se nahaja v Indoneziji med Sumatro in Javo in je eksplodiral z močjo 10.000 atomskih bomb, kot je bila odvržena na Hiroshimo oz. z močjo štirih Tzar bomb, tj. največjih jedrskih eksplozij v zgodovini. Kamenje je letelo 80 km v zrak. Nastal je cunami z valovi višine 40 metrov, ki so uničili okrog 300 mest. Npr. mesto Merak je imelo 2.700 prebivalcev, preživela sta samo dva. Skupnih žrtev je bilo okrog 36.000, cunami pa so čutili vse do Havajev, 11.000 km proč.

Eksplozija pa je povzročila tudi najmočnejši zvok, kadarkoli zabeležen. Takrat je človeštvo že imelo barometre za merjenja zračnega pritiska, ki so bili povsod po svetu in iz katerih je možno izračunati moč zvoka. Ocenjeno je, da je eksplozija povzročila zvok moči 180 dB, kar je enako, kot če bi stali tik zraven rakete Space Shuttle ob izstrelitvi (120 dB je dovolj za takojšnjo trajno izgubo sluha). V kraju Batavia, 160 km proč, so izmerili 173 dB. Britanska ladja RMS Norham Castle je bila 65 km proč, večina posadke je izgubila sluh, kapitan je v dnevnik zapisal, da je prepričan, da se je začel sodni dan. V Bengalskem zalivu, 2.000 km proč so mislili, da nekdo strelja s topovi, na otočju Rodrigues 5.000 km proč so mislili, da so strelske vaje. Ocenjeno je, da je eksplozijo slišalo 10% prebivalcev planeta, preostalih 90% pa je izbruh lahko videlo na barometrih povsod po svetu kot nenadno povečanje zračnega pritiska in sicer vsakih 34 ur naslednjih 5 dni, tudi v Berlinu in Parizu. Zvok eksplozije je svet obkrožil skoraj 4 krat.

Viri:
1883 eruption of Krakatoa @ Wikipedia
Krakatoa: The First Disaster of the Modern Era

Zgodovina sprememb…

JanBrezov ::

25. decembra 1937 je na stadionu Stamford Bridge v Londonu potekala nogometna tekma med kluboma Charlton Athletic in Chelsea, ko se je na nogometno igrišče zvalila zelo gosta megla. Zaradi megle so se odločili, da tekmo prekinejo, a golman, Sam Bartram, o tem ni bil obveščen in je ostal na poziciji golmana, v polni pripravljenosti še 15 minut po prekinitvi, čeprav je bil stadion prazen. Ker edini ni bil v slačilnici, so poslali lokalnega policista, da ga najde. O tem so kasneje poročali časopisi in golman v svoji avtobiografiji.

The game went unusually silent but Sam remained at his post, peering into the thickening fog from the edge of the penalty area. And he wondered why the play was not coming his way. "After a long time," he wrote, 'a figure loomed out of the curtain of fog in front of me. It was a policeman, and he gaped at me incredulously. "What on earth are you doing here?" he gasped. "The game was stopped a quarter of an hour ago. The field's completely empty'.And when I groped my way to the dressing-room, the rest of the Charlton team, already out of the bath and in their civvies, were convulsed with laughter."


Viri:
Sam Bartram #Fog Incident @ Wikipedia
Is This Soccer Goalkeeper 'Lost in the Fog'?

JanBrezov ::

Wilhelm scream @ Wikipedia

"Wilhelm scream" je zvočni posnetek krika, ki so ga prvič posneli leta 1951 za potrebe filma Distant Drums. Posnetek so posneli naknadno, kjer so predvidoma igralcu Sheb Wooley-ju rekli, naj zakriči za sceno, kjer moškega, ki gazi po močvirju, ugrizne aligator. Peti poskus krika je bil uporabljen v filmu. Ker so bili zvočni posnetki v tistem času dragi, so isti krik ponovno uporabili še v drugih filmih studia Warner Bros. Krik je poimenovan po vojaku Wilhelmu iz filma The Charge at Feather River, ki zakriči, ko ga zadane puščica v nogo. Ta film je bila že tretja uporaba krika.

Krik je postal ikoničen, ko ga je oblikovalec zvoka Ben Burtt uporabil v filmu Star Wars v sceni, kjer Luke Skywalker ustreli Stormtrooper-ja, ki nato pade v globino. Krik je bil uporabljen v vseh prvih treh Star Wars filmih in v mnogo filmih, na katerih je delal Burtt, krik pa so pričeli uporabljati še drugi, zato je verjetno najbolj uporabljen zvočni efekt v filmih. Če je v filmu potreben krik, bo verjetno uporabljen Wilhelmov krik. Ocenjeno je, da je krik bil uporabljen v več kot 400 filmih, pri tem niso štete še TV serije in drugi mediji. Spodaj je predvidoma izvorni poskus krika in video z več o tem.

Wilhelm Scream (FULL ORIGINAL RECORDING)


Why You ALWAYS Hear This Scream In Movies

JanBrezov ::

V prvi svetovni vojni se je hitro pokazalo, da se z uporabo železnih čelad v vojski zmanjša število poškodb glave za 3/4, zato je večina Evropskih držav v svojih vojskah uvedla obvezno uporabo čelad. Rusi so kupili nekaj teh čelad od Francozov, a je takratni Tzar Nicholas II odločil proti uporabi čelad, ker ne izgledajo dobro na vojaku.

Even before the helmets were issued to the first of the Russian troops, the helmets were already receiving criticism. Despite a French study which showed that wearing of a steel helmet eliminated three quarters of all head wounds, on March 12, 1916 the Chief of Staff of the High Command issued a resolution against their use. The Tsar himself had ruled against the use of steel helmets by the Imperial army believing it would diminish the soldiers martial appearance. Due to the Tsars intervention, the purchase of further helmets was stopped.


Viri:
https://alexanderandsonsrestorations.co...
Why did Emperor Nicholas forbid soldiers to wear helmets during World War I?
https://www.youtube.com/shorts/jsnUbvBL...

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Omenjeno v ŽITu: Burja naj bi odločilno vplivala na potek bitke v Vipavski dolini, ker je konkretno preusmerila puščice:
And it was the burja which, according to some historical sources (and most certainly to popular myth), shaped the outcome of the battle between the Roman Emperor Theodosius I and the usurper Eugenius, which took place in 394 ad, probably in the Vipava Valley -- appearing on the final day of battle, and blowing sand and dust in the enemy's faces. According to legend, it even blew their arrows back at them.

Vir citata:
https://hiddeneurope.eu/slovenias-vipav...

tony1 ::

Jan: zelo zanimivo, še en razlog, zakaj so izgubili vojno...

kow ::

DamijanD je izjavil:

Omenjeno v ŽITu: Burja naj bi odločilno vplivala na potek bitke v Vipavski dolini, ker je konkretno preusmerila puščice:
And it was the burja which, according to some historical sources (and most certainly to popular myth), shaped the outcome of the battle between the Roman Emperor Theodosius I and the usurper Eugenius, which took place in 394 ad, probably in the Vipava Valley -- appearing on the final day of battle, and blowing sand and dust in the enemy's faces. According to legend, it even blew their arrows back at them.

Vir citata:
https://hiddeneurope.eu/slovenias-vipav...


Temu se rece: "Nice story, bro."

Dokaza seveda ne more nihce predloziti. Pa tudi sicer je tako neverjetna, da je 99,999999999999% verjetnost, da je neresnicna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Utk ::

Dobro, najbrž jih ni dobesedno nazaj proti njim obračalo, ampak če imaš samo 20% prednost v rangu, si že napol zmagal.

kow ::

Ja, ker v nekaj tisoc glavi vojski se nihce nikoli ni slisal za veter. Nehajte ga srat. Obe vojski sta dobro poznali lokalno klimo. Poleg tega lokacija bitke sploh ni znana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

DamijanD ::

Mah ko sem prebral v ŽITu je napisano, kot dejstvo. Tukaj na linku je pa že mit. Drugače pa imam osebe izkušnje z lokostrelstvom v hudem vetru (dvigovalo je "šotore" od sodnikov) ampak konkretna burja je še mnogo hujša (in verjetno so moderne puščice manj dovzetne za veter kot stare lesene - prečni presek je bistveno manjši) Tako da če je šlo za obstreljevanje (v dolgem loku), verjamem, da so šle puščice lahko kamorkoli.

kow ::

Zakaj verjames, da je bila bitka sploh v tej dolini. Zakaj verjames, da je takrat konkretno pihalo? Ko se spopadeta 2 vojski ponavadi ena stran poskusa drugi vsiliti lokacijo/cas bitke itd. itd.

O dejstvih ne vemo nic. Le post festum zgodbico o mocnem vetru. Kako prirocno za zmagovito stran. Bog/Bogovi so bili na nasi strani!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

JanBrezov ::

Grumman F-11 Tiger je bilo prvo nadzvočno bojno letalo ameriškega podjetja Grumman. Ker z nadzvočnim letenjem še niso imeli dosti izkušenj, so dne 21. septembra 1956 "dosegli", da je to letalo postalo prvo reaktivno letalo, ki je uspelo sestreliti samo sebe.

Na testnem letu je testni pilot letel nad obalo zvezne države New York. Nos letala je usmeril za 20° proti tlom oz. oceanu, nameril v prazen prostor in sprožil rafal ter s tem izstrelil serijo krogel kalibra 20mm. Nato je ohranil smer leta, a povečal kot padanja (navzdol) in pospešil. Pri tem je spregledal, da je v nadzvočnem letalu, zato je 11 sekund kasneje dohitel lastne krogle, ki so ga zadele. Prišlo je do poškodb vetrobranskega stekla in motorja, kasneje do odpovedi motorja in strmoglavljenja le miljo od letališča. Pilot je preživel. Podobnih nesreč je bilo kasneje še več.

The Tiger gained the dubious distinction of being the first jet aircraft to shoot itself down. On 21 September 1956, during a test-firing of its 20 mm (0.79 in) cannons, pilot Tom Attridge fired two bursts midway through a shallow dive. As the trajectory of the cannon rounds decayed, they ultimately crossed paths with the Tiger as it continued its descent, disabling the aircraft and forcing Attridge to crash-land the aircraft; he survived with a broken leg and multiple broken vertebrae.


Viri:
The Fighter Plane That Shot Itself Down
Grumman F-11 Tiger @ Wikipedia (vir citata)

arnecan1 ::

nejc_nejc ::

Dons so tri obletnice.

JanBrezov ::

Roy Benavidez je bil vojak, ki je bil poslan v Vietnam kot član posebnih sil Zelene baretke (Green Berets). Leta 1965 je na posebni misiji stopil na mino, ki mu je poškodovala hrbtenico. Zdravniki so rekli, da nikoli v življenju ne bo več hodil in da ga bodo odpustili iz vojske. Roy tega nikakor ni želel, zato je ob vsaki priložnosti, večinoma ponoči, se vrgel iz postelje, se plazil po tleh do zida in, kljub ekstremnim bolečinam, poskušal vstati in vaditi. Devet mesecev kasneje mu je zdravnik prinesel papirje za odpust iz vojske. Roy tega ni želel in zdravnik je rekel, da edini način, da ga ne odpustijo je, da Roy v tistem trenutku vstane in odkoraka iz bolnice. Roy je vstal in v ekstremnih bolečinah odkorakal iz bolnice. Po tem je nadaljeval s treningom in napredoval toliko, da so ga sprejeli nazaj v posebne enote.

A pozor, to še ni nič.

Roy je bil na lastno željo spet poslan v Vietnam. Kar sledi, je na Wikipediji opisano kot šest ur pekla. 2. maja 1968 je 12 članska ekipa ameriških specialcev prišla v strelski spopad z vietnamskim bataljonom (1000 mož), zato je ekipa zaprosila za evakuacijo. Roy je slišal to prošnjo in se kot prostovoljec pridružil helikopterski reševalni ekipi, a je v naglici s sabo vzel samo paket prve pomoči in vojaški nož. Sovražni ogenj je bil takšen, da pristati niso mogli, zato je Roy skočil iz helikopterja in takoj utrpel par strelskih ran, a je kljub temu pomagal z reševanjem. Pri tem je utrpel še več strelskih ran in ran od eksplozij. Eden od vietnamcev mu je s kopitom puške razbil čeljust in ga porezal z bajonetom, a ga je Roy ubil z nožem, nato ubil še dva vietnamca, na katera je streljal z AK-47. Kljub poškodbam je koordiniral zračni napad z napalmom in organiziral novo helikoptersko pomoč (prejšnji helikopter je bil sestreljen). Pri tem je rešil več svojih kolegov, na helikopter je naložil še tri mrtve vietnamce. Kot zadnji evakuirani si je na helikopterju držal za rane na trebuhu, da mu ne bi izpadla črevesa. Ko so pristali, so na njem našli 37 različnih strelskih in vbodnih ran, zato so ga razglasili za mrtvega in ga postavili na stran skupaj s prej omenjenimi tremi mrtvimi vietnamci (Roy je indijanskega rodu in ima rahlo azijski videz). A Roy ni bil mrtev. Ko so ga dajali v vrečo za trupla, ga je prepoznal eden od vojakov in prosil zdravnika, naj še enkrat preveri, če je Roy res mrtev. Roy je bil pri zavesti, a se ni mogel premikati, oči je imel zalepljene s suho krvjo, govoriti ni mogel. V trenutku, ko je zdravnik preverjal, če je še živ, je zbral dovolj moči, da je pljunil v obraz zdravnika, kar ga je rešilo. Ta pljunek je kasneje opisal kot najboljši strel, ki ga je kdaj opravil. Prepeljali so ga v bolnico, kjer je okreval.

23. februarja 1981 mu je takratni predsednik ZDA Ronald Reagan podelil najvišjo vojaško priznanje, medaljo časti (Medal of Honor). Drugi spodnji video je posnetek podelitve, kjer tako predsednik kot Roy sam izpove celotno zgodbo, tudi z malce humorja.

Viri:
Roy Benavidez @ Wikipedia
The Green Beret who went on a one man Rampage to save his Comrades

MSG Roy Benavidez speech 1991

Zgodovina sprememb…

JanBrezov ::

The Scottish play @ Wikipedia

"The Scottish play" (škotska igra) je alternativno ime za gledališko igro oz. tragedijo Macbeth angleškega dramatika in pisca Williama Shakespearja. Razlog za alternativno ime je gledališko vraževerje, ki pravi, da naj bi nad igro viselo prekletstvo. Legenda pravi, da je Shakespeare v tej tragediji uporabil resnični čarovniški urok, čemur so nasprotovale takratne čarovnice. Ker uroka ni umaknil, so čarovnice igro Macbeth zaklele z naslednjim prekletstvom: če kdorkoli v prostorih gledališča izgovori besedo "Macbeth" in to ni v kontekstu igre ali vaje, se bo zgodila nesreča. V izogib temu se zato uporablja alternativno ime. Če kdo ponesreči vseeno izgovori besedo Macbeth, se lahko nesreči izogne z izvedbo rituala očiščenja, npr. zapustiti prostore gledališča, se obrniti trikrat okrog svoje osi, pljuniti preko ramena, izgovoriti kletvico, nato potrkati na vrata gledališča in biti povabljen nazaj v gledališče. Teh ritualov je še več.

Na podanem linku na Wikipediji je naveden seznam zgodovinskih dogodkov, za katere bi naj bilo krivo "škotsko prekletstvo". Med njimi je tudi incident, ki se je zgodil na 94. podelitvi nagrad Oscar, kjer je ameriški igralec Will Smith primazal klofuto komiku in voditelju podelitve, Chrisu Rocku. Chris je namreč tik pred tem incidentom čestital igralcu Denzelu Washingtonu za glavno vlogo v filmu The Tragedy of Macbeth, pri čemer je na glas rekel "Macbeth" v gledališču Dolby Theatre izven konteksta igre.

Vsa ta stvar pa je tudi predmet šal. Prilagam dva primera:

Don't Mention Macbeth | Blackadder The Third | BBC Comedy Greats


The Simpsons say Macbeth (Bad luck)

JanBrezov ::

Great Michigan Pizza Funeral @ Wikipedia

Leta 1973 je ameriški proizvajalec zamrznjenih pic Mario Fabbrini od agencije za hrano in zdravila (FDA) dobil ukaz za umik pic iz prodaje, saj naj bi v konzervah z gobami, ki jih je Mario uporabil, našli bakterijo, ki povzroča botulizem. Da dokaže umik pic iz prodaje (in izkoristi dogodek za lastno publiciteto), je Mario dne 5. marca 1973 organiziral pogreb pic, na katerem so pokopali 29.188 zamrznjenih pic. Ne pogrebu je bilo nekaj sto ljudi, vključno z guvernerjem Michigana, ki je imel govor na temo poguma v času tragedije.

Kasneje se je izkazalo, da tiste gobe niso bile okužene.

Zgodovina sprememb…

Kayzon ::

Japonska enota 731

tony1 ::

Vse to znanje so popokali Američani in teh jap. vojnih zločincev v zameno niso kaznovali.

Zdi se, da so nekaj biološkega orožja am. zmetali z letal nad s. korejce/kitajce tudi v korejski vojni, nekaj menda tudi na drugo stran kitajske meje.

JanBrezov ::

Ignaz Semmelweis @ Wikipedia

Ignaz Semmelweis (1818 - 1865) je bil madžarski zdravnik nemškega rodu, ki je ugotovil, da bi bilo dobro, če bi si zdravniki, ki pomagajo pri porodu, pred tem razkužili roke. Tam, kjer je to uvedel, je bistveno zmanjšal smrtnost nosečnic. A ker ni imel teoretične razlage, zakaj bi to bilo potrebno, ga je preostala medicinska stroka sovražila do te mere, da so ga ubili. Pod pretvezo so ga povabili v psihiatrično ustanovo, kjer so proti njegovi volji zaprli in brutalno pretepli, zato je 14 dni kasneje umrl.

Despite his research, Semmelweis's observations conflicted with the established scientific and medical opinions of the time and his ideas were rejected by the medical community. He could offer no theoretical explanation for his findings of reduced mortality due to hand-washing, and some doctors were offended at the suggestion that they should wash their hands and mocked him for it. In 1865, the increasingly outspoken Semmelweis allegedly suffered a nervous breakdown and was committed to an asylum by his colleagues. In the asylum, he was beaten by the guards. He died 14 days later from a gangrenous wound on his right hand that may have been caused by the beating.


Kasneje je Louis Pasteur potrdil bakterijsko teorijo bolezni (germ theory), kar je pokazalo, da je Ignaz imel prav.

The Story of A Doctor Killed For Saying "Wash Your Hands"

primoz4p ::

Ste vedeli, da se je v zavetju skritih kočevskih gozdov med 2. svetovno vojno v partizanskih bolnicah rodilo 54 otrok?
https://www.radio-odeon.com/novice/iz-z...

JanBrezov ::

Glavna ideja motorne žage, tj. verižna žaga (rezila na verigi) je izvirno bila mišljena kot medicinski inštrument za rezanje kosti. Naprava se v angleščini imenuje "osteotome" in jo je leta 1830 iznašel nemški zdravnik Bernhard Heine. Slika naprave je vidna na prvem viru spodaj.

Viri:
Bernhard Heine @ Wikipedia
Chainsaw #History @ Wikipedia

JanBrezov ::

Prvi znan recept za krompirjev čips se je pojavil v kuharski knjigi "The Cook's Oracle" iz leta 1817, nastanek krompirjevega čipsa v ZDA pa ima zanimivo zgodbo. Ta bi naj nastal v kraju Saratoga Springs v New Yorku, v restavraciji Moon's Lake House. Dne 24. avgusta 1853 je v restavracijo prišel gost, ki je naročil pomfrit (ocvrti krompir oz. French-fries). Jed so mu prinesli na mizo, a gost je pomfrit zavrnil, ker bi naj bil narezan preveč na debelo, premalo soljen in razmočen, zato je zahteval drugo porcijo. Kuhar George Crum mu je naredil novo porcijo, a gost je jed spet zavrnil iz istega razloga. To se je ponovilo še nekajkrat, kar je razjezilo kuharja. Iz jeze je kuhar namenoma pripravil jed, ki naj ne bi bila za jesti: krompir je narezal v debelini papirja, močno zasolil in spekel toliko, da krompirja ni bilo mogoče jesti z vilicami. A na presenečenja kuharja je gost jed pohvalil in naročil še eno porcijo. Kasneje so enako naročali še drugi gostje, zato je jed postala specialiteta hiše, ki so jo poimenovali "Saratoga Chips". Iz tega je nastala blagovna znamka, ki še vedno obstaja in se reklamira kot "America's First Kettle Chip". Spodnji video je iz njihove uradne spletne strani.

Viri:
Potato Chip @ Wikipedia

The Accidental Invention of the Best Snack Food Ever

JanBrezov ::

Glede na to, da se približuje božič:

Christmas truce @ Wikipedia

"Božično premirje" je serija spontanih prekinitev ognja na zahodni fronti v prvi svetovni vojni, kjer so nemški in britanski vojaki prenehali z bojevanjem zaradi praznovanja božiča. Največje takšno neuradno premirje se je zgodilo 24. decembra 1914, v katerem je sodelovalo kar 100.000 britanskih in nemških vojakov. Začeli so Nemci, ki so na svoji frontni liniji prižgali sveče, postavili božično drevo in peli božične pesmi, enako so nato storili še britanski vojaki. Kmalu so zapustili jarke in se srečali na nikogaršnji zemlji (na bojišču), se rokovali in si celo izmenjevali darila, kot so hrano, tobak in alkohol. Obstajajo pričevanja, da naj bi na bojišču igrali nogomet.

Vse to je prikazano v odličnem glasbenem spotu "Christmas Truce" metalske skupine Sabaton.
SABATON - Christmas Truce (Official Music Video)

JanBrezov ::

Operation Praying Mantis @ Wikipedia

V času vojne med Irakom in Iranom (1980-1988) se je Iran odločil, da bo miniral mednarodne vode v Perzijskem zalivu. Ker je tam potekal pomemben tovorni ladijski promet (nafta), je ameriška mornarica spremljala tovorne ladje kot zaščito pred Iranom, a je dne 14. aprila 1988 ameriška bojna ladja USS Samuel B. Roberts naletela na eno od teh min, ki je ladjo skoraj potopila. Kot povračilni ukrep so Američani štiri dni kasneje sprožili operacijo Praying Mantis, ki je malce eskalirala, zaradi česar so Iranci izgubili več kot polovico svoje vojne mornarice v vsega 8 urah.

Pri tem so Iranci na Američane izstrelili rakete Silkworm, a rakete niso zadele ciljev. Še pred tem incidentom so Američani javno opozarjali, da če Iran uporabi te rakete proti Američanom, bodo Američani izvedli kopenski napad na Iran. Ker si Američani niso želeli nadaljnje eskalacije in ker ni bilo škode, so se "odločili", da napada z raketami Silkworm ni bilo.

In retaliation for the attacks, Iran fired Silkworm missiles ... The Pentagon and the Reagan Administration later denied that any Silkworm missile attacks took place, possibly in order to keep the situation from escalating further - as they had promised publicly that any such attacks would merit retaliation against targets on Iranian soil.


America Obliterates Half Of Iran's Navy In 8 Hours! - Operation Praying Mantis

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Vse za umetnost:)
Ameriška vojna fotografinja Lee Miller med kopanjem v Hitlerjevi banji 30. aprila 1945. Na isti dan sta v berlinskem bunkerju Eva Braun in Hitler storila samomor.
Fotografija, ki simbolično prikazuje konec vojne.



https://www.newyorker.com/culture/photo...

JanBrezov ::

Sun Gym gang @ Wikipedia

Sun Gym gang je bila skupina bodybuilderjev, ki je delovala v fitnes studiju Sun Gym iz Miamija na Floridi v 1990-ih. Za dodatni zaslužek so se odločili, da bodo ugrabili in izsiljevali nekatere bogate stranke tega fitnesa, a jim to ni šlo čisto po načrtu.

Prva žrtev je bil poslovnež Marc Schiller, ki so ga poznali. Ideja je bila, da ga ugrabijo, izsilijo denar in nato izpustijo, po načrtu bi naj vse to trajalo dva dni. Težave so imeli že pri ugrabitvi, saj jim je to uspelo šele v osmem poskusu. Pri prvem poskusu so bili oblečeni v nindža kostume. Tudi izsiljevanje ni šlo po načrtu, saj so za prenakazila denarja in prepis nepremičnin (eden od sodelujočih je bil notar) porabili skoraj mesec dni. V vmesnem času je Marc prepoznal enega od ugrabiteljev, zato ga niso mogli kar izpustiti, ampak so morali načrtovali umor. Marca so prisilno alkoholizirali, prilepili na voznikov sedež avta in vozilo trčili v betonski steber. Ker je Marc to preživel, so avto polili z bencinom in zažgali, a je Marc uspel pobegniti iz gorečega vozila. Nato so Marca povozili (stisnili ob zid), a tudi to ni pomagalo. Marca so poskušali povoziti še enkrat, a je mimo pripeljal drug avto, zato so pobegnili. Marc je uspel pobegniti in obiskati bolnišnico, kjer je poklical policijo. A zgodba je bila za policijo preveč neverjetna, zato ga niso jemali resno. Marc je nato najel privatnega detektiva.

Druga žrtev je bil poslovnež Frank Griga. Planirana je bila ugrabitev, a je na enem od sestankov prišlo do prepira in umora Franka po nesreči. Umor je videla tudi Krisztina Furton, punca umorjenega, ki so ji hitro po tem vbrizgali pomirjevalo za konje. Od nje so poskušali pridobiti kode za dostop do hiše, a niso bili uspešni. Pri tem je dobila še dve dozi konjskega pomirjevala, kar jo je ubilo. Da se znebijo trupel in preprečijo identifikacijo, so obema truploma odžagali roke, noge in glavo in dele odložili na različnih lokacijah.

Z napredkom privatnega detektiva, prijavi dveh manjkajočih oseb in drugih sledi je končno prišlo do aretacije. Sodni proces se je pričel 24. februarja 1998 in je takrat veljal za najdaljšega in najdražjega v okrožju Miami-Dade. Čeprav truplo Krisztina Furton ni imelo glave, rok in nog, so jo uspeli identificirati po serijski številki silikonskih prsnih vsadkov.

Po tej zgodbi je bila posneta akcijska komedija Pain & Gain @ IMDB, z Mark Wahlbergom, Dwayne Johnsonon in Anthony Mackiejem v glavnih vlogah. Po mojem vedenju je edini film, kjer se sredi filma v eni bolj norih scen pojavi napis "This is still a true story". Priporočam.

Zgodovina sprememb…

Matija82 ::

JanBrezov je izjavil:

Tole se je v zadnji dneh sicer vrtelo po medijih, a vseeno navajam v tej temi, če je kdo spregledal.

Vin%C4%8Da Nuclear Institute @ Wikipedia

15. oktobra 1958 se je v kraju Vinča pri Beogradu, v prvem raziskovalnem jedrskem laboratoriju v takratni Jugoslaviji, zgodila jedrska nesreča, pri kateri je bilo 6 raziskovalcev podvrženo močnemu sevanju. Nekaj časa so jih neuspešno zdravili v Srbiji, a so jih kasneje prepeljali v bolnišnico Fondation Curie v Parizu. Pri petih so opravili prvo presaditev kostnega mozga v zgodovini, kjer so kostni mozeg dobili od prostovoljcev brez sorodstvenih vezi, vsi Parižani.

Zadeva je trenutno v medijih zato, ker je po tej zgodbi nastal film "Varuhi formule", oz. Guardians of the Formula @ IMDB, ki je bil delno posnet v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani. Film izide letos in je že prejel nagrado (novica na 24ur.com).


A se da kje pogledat ta film?

Kayzon ::

JanBrezov ::

Matija82 je izjavil:

JanBrezov je izjavil:

Tole se je v zadnji dneh sicer vrtelo po medijih, a vseeno navajam v tej temi, če je kdo spregledal.

Vin%C4%8Da Nuclear Institute @ Wikipedia

15. oktobra 1958 se je v kraju Vinča pri Beogradu, v prvem raziskovalnem jedrskem laboratoriju v takratni Jugoslaviji, zgodila jedrska nesreča, pri kateri je bilo 6 raziskovalcev podvrženo močnemu sevanju. Nekaj časa so jih neuspešno zdravili v Srbiji, a so jih kasneje prepeljali v bolnišnico Fondation Curie v Parizu. Pri petih so opravili prvo presaditev kostnega mozga v zgodovini, kjer so kostni mozeg dobili od prostovoljcev brez sorodstvenih vezi, vsi Parižani.

Zadeva je trenutno v medijih zato, ker je po tej zgodbi nastal film "Varuhi formule", oz. Guardians of the Formula @ IMDB, ki je bil delno posnet v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani. Film izide letos in je že prejel nagrado (novica na 24ur.com).


A se da kje pogledat ta film?

Koliko vidim, se še vrti po slovenskih kinodvoranah, na travniku pa ne najdem, verjeto še prehitro.

JanBrezov ::

Še ena "vse za umetnost".

V 90-ih je na sceni elektronske glasbe obstajala britanska glasbena skupina The KLF, ki je bila zelo uspešna. Dne 23. avgusta 1994 sta člana te skupine izvedla umetniški performans, v okviru katerega sta na škotskem otoku Jura zažgala prave bankovce v skupni vrednosti 1 milijon britanskih funtov (oz. GBP 2.1 milijona, preračunano na leto 2021). To je bila večina sredstev, ki sta omenjena člana zaslužila s skupino KLF. Iz pepela so naredili opeko, ki so jo poimenovali "This Brick". Dogodek so posneli in leto dni izdali film z naslovom "Watch the K Foundation Burn a Million Quid".

Izvorno sta načrtovala, da denar razdelita med manj uspešne umetnike, a eden od članov je dejal:
We realised that struggling artists are meant to struggle, that's the whole point.


Leta 2004 je eden od članov obžaloval ta sežig.

Viri:
K Foundation Burn a Million Quid @ Wikipedia
Watch the K Foundation Burn a Million Quid @ IMDB

Zgodovina sprememb…

Kayzon ::

Weimar republic,gre se za casovno obdobje nemcije pred hitlerjem. Cas dekadence , ko je bilo normalno da si na ulicah berlina lahko najel otrosko prostitutko.

1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dokumentarci vredni ogleda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
13629223 (923) JanBrezov
»

Vikings (TV Series 2013 - ) (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Sedem umetnosti
692213666 (5358) oo7

Več podobnih tem