» »

Članek o Email.si

Članek o Email.si

1
2
3

gruntfürmich ::

verjetno sem imel email.si, ampak včasih so spretne strani bolj zahtevale plačljive e-mail naslove, tako da za kaj resnega ni bil.

nikoli pa nisem aktivno uporabljal ''spletnega poštnega izmenjevalca'', ampak vedno namizno različico in vedno je e-pošta na mojem računalniku.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pegasus ::

hendriks je izjavil:

Plis napiši še kakšno podrobnost, ki v članku ni omenjena npr, kakšen hardware je bil in katere OS produkte ste uporabljali.

Tega bo kar veliko ... nekaj sem že napisal za članek, pa so se na n1 odločili, da tehnikalije niso za njihovo publiko. Razumljivo. Bom poskusil tu počasi in po kosih.

Najprej kontekst: pogovarjamo se o dot-com boom obdobju in takratni "best practice" za vse popularne web storitve tistega časa ena ali več ogromnih SUN omar. Sergij je vsako leto pol leta v San Franciscu in je na tekočem z vso tovrstno tehnično modo. Tako je informatika na Delu zgrajena na dveh takih SUN omarah in NeXT workstationih.

Glavni sistemc na Selectu išče linux alternative takim "velikim in dragim" postavitvam. Linux takrat postaja uporaben. Dobi dve zanimivi Digital škatli, vsaka z motherboardom v dveh kosih, ločen IO del z isa/eisa/pci sloti in ločen CPU del, ki je lahko PPro ali pa Alpha. Gor na Redhatu 5.2 postavi fully HA okolje (openldap za auth, drbd za disk mirroring, že pozabil kaj je bilo za failover). Manjka en web app, ki bi demonstriral uporabnost takega setupa in tako se gor znajde horde imp, sendmail in cyrus imapd. Vseskupaj se potiho postavi na javni url email.si, doda nekaj phpja za registracijo accounta in se na vseskupaj pretežno pozabi. Temu bi rekel email.si v1 in to stanje obstaja do konca 2001.

lebang1 ::

Tudi sam sem imel email račun, mi je pa zanimivo, da nekdo še vedno plačuje za domeno, ki ne deluje.

Ales ::

lebang1 je izjavil:

Tudi sam sem imel email račun, mi je pa zanimivo, da nekdo še vedno plačuje za domeno, ki ne deluje.

Domene so zanemarljiv strošek. In ta domena je vredna nekaj. Drugo vprašanje je, ali bo v nekih doglednih letih spet kdaj aktivna ali ne...

Morda bi bila pa prijeten dom za kak self-hosting open source e-mail projekt. Recimo temu zasebnostno vzgojna vsebina. Če to še koga sploh zares zanima...

Baja ::

domena se po mojem plačuje zaradi varnosti naslovov. sicer po 15 letih vprašanje kolko servisov še deluje kjer so bili uporabljeni.

Samael ::

Baja je izjavil:

domena se po mojem plačuje zaradi varnosti naslovov. sicer po 15 letih vprašanje kolko servisov še deluje kjer so bili uporabljeni.

Dvomim, da ima kdo zares interes početi to. Verjetno gre za čisto standardni domain squatting. Kot je že Aleš rekel, domena ima neko potencialno vrednost, le zgodi se nič z njo. Podobno kot dolgo časa propadajoči hotel Zlatorog, predno ga je Merlak kupil.
Samael != Samuel

Irbis ::

Baja je izjavil:

domena se po mojem plačuje zaradi varnosti naslovov. sicer po 15 letih vprašanje kolko servisov še deluje kjer so bili uporabljeni.

Jaz sem ravno prejšnji mesec ugotovil, da ima žena recovery naslov na Gmailu nastavljen še na email.si.

c3p0 ::

Baja je izjavil:

domena se po mojem plačuje zaradi varnosti naslovov. sicer po 15 letih vprašanje kolko servisov še deluje kjer so bili uporabljeni.


Zagotovo. Vseeno jim je bilo za vso vsebino, zdaj pa dolga leta skrbno podaljšujejo domeno, da ne bi kdo še komu slučajno recovery emaila poslal. Nekako ne gre skupaj.

Podaljšuje se le zaradi (samo)ocenjene vrednosti domene.

pegasus ::

pegasus je izjavil:

Temu bi rekel email.si v1 in to stanje obstaja do konca 2001.
Selectu sem se pridružil poleti 2000 v zgodbi linux namizja na Delu. Da email.si obstaja tam nekje sem izvedel prek random ljudi, ki so nekako uspeli izbrskati kdo to fura in uletavati v pisarne z jamranji "men to in to ne dela". Prvotni sw stack je imel več zanimiv težav: horde imp je bil strašno počasen, sendmail je imel kup resnih lukenj in neskončno problemov s spamom, tudi lmdb, ki je bil podlaga za openldap, je imel takrat kup svojih težav. Najbolj misteriozno je bilo izginjanje ldap vnosov v zgolj read-only postavitvi; vnosi so obstajali, če si dumpnil celo bazo v text file, torej se je moralo nekaj pokvariti v indexih. Rešitev je bila torej rebuild celega ldapa, nakar je bil nekaj mesecev spet mir v pisarnah.

Konec 2001 smo začeli gruntat, kaj naj z email.si naredimo. Takrat je gor že bilo več kot 20.000 accountov in nekako si nismo upali zadeve ugasnit in pospravit. Očitno je postalo, da potrebujemo več prostora za diske, ki takrat niso bili prav obsežni. HA postavitev je prinašala več težav kot koristi, zato smo se odločili, da se jo znebimo. Ločili smo tudi web frontend od mail backenda; web se je preselil na precej standarden 2U strežnik z pentium II procom, mail pa je dobil intel sitko s štirimi slot 2 "pentium II xeon" proci in prostorom za 10 diskov, največja x86 piksna, kar se jo je takrat dobilo. Če se prav spomnim, smo takrat šli na redhat 6 in cyrus 2.0, obdržali pa sendmail in openldap. V 2002 sem potem začel namenjati zadevi vedno več časa in energije.

St235 ::

c3p0 je izjavil:

Invictus je izjavil:


Če se prav spomnim, bila j debata tudi tukaj, so jim od 7 diskov odleteli 4.

Tega noben backup ne reši, z izjemo traku v tistih časih...

Tudi meni je šlo nekaj kontaktov in emailov v maloro, pa kaj češ.

Zastonj, privat projekt, koliko si mesečno plačeval za backuP?

Nimaš kaj pizdit...

Je imel pa začuda dovolj normalen web vmesnik.

Seveda je propadel kot večina slovenskih garažnih projektov, ki so dobili nek zagon, potem pa avtorji ne znajo zagotoviti kontinuitete.


Kako noben backup ne reši? Backup je backup, RAID polje je pa RAID polje. Backup preživi, tudi če 7 od 7 diskov odleti. Backup je lahko trak, drugi diski, itd.

Torej je bil le en strežnik? Hmm...

Nikoli nisem uporabljal email.si.

Projekt so dali očitno na stran, zato bi bilo spodobno postat vsaj nek notice, da si naj podatke preselijo. To bi bilo fer. Niso bili, ergo amaterizem prve sorte. EOD.

Skoraj tako velik amaterizem, kot uporabljat brezplacno storitev, ki jo fura kup zanesenjakov in potme jokat, ko gre zadeva v maloro.

Internet je bil leta 2000 precej drugacna zival in zgodbe ljubiteljskih projektov, ki jih je pokopal lasten uspeh niso redke

Ce ne drugega je bil to za stevilne prvi primer kakj pomeni prenasat odogvornost za lastne podatke na nekoga tretjega o komer ne ves nicesar. Zal vecina ni bila spososobna naredit vec kot zamenjam email.si za Gmail.com.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Meizu ::

Koliko vem je Gmail že tedaj imel 1gb storage za emaile in so še dodajali GB.


2005 in naslednja leta je imel Gmail foro da si lahko v živo spremljal kako plac ki ti je na voljo raste kao iz sekunde v sekundo.

V neki točki si imel placa praktično več kot danes. Od takrat dalje se niso premaknili, haha.

FireSnake ::

Okapi je izjavil:

Pithlit je izjavil:


Dost da smo tud igrice na kasete snemal k so jih na radiu (študent?) predvajal.

Eh, mularija. Mi smo jih še na roke prepisovali iz revij.;)




U jebemo!
GoTo stavki. Hahaha, zakon!
Se da te slike dobiti v večji ločljivosti? Bi rabil za izobraževalne namene.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Okapi ::

FireSnake ::

Najlepša hvala za tole.
Tole bom mladičem na predavanjih tudi predtavil.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mtosev ::

Meizu je izjavil:

Koliko vem je Gmail že tedaj imel 1gb storage za emaile in so še dodajali GB.


2005 in naslednja leta je imel Gmail foro da si lahko v živo spremljal kako plac ki ti je na voljo raste kao iz sekunde v sekundo.

V neki točki si imel placa praktično več kot danes. Od takrat dalje se niso premaknili, haha.

Tega se spomnim ja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pegasus ::

pegasus je izjavil:

V 2002 sem potem začel namenjati zadevi vedno več časa in energije.
Sitka je svoje življene začela z dvema 36GB diskoma v mirrorju (prvotni par Digital serverjev je imel 9GB diske). Ti so se napolnili v nekaj mesecih in začeli smo dodajat 72GB diske v parih, a tudi to ni zdržalo več kot dve leti. Furati ext2 na tako velikem diskovju takrat bi bil preveč riskanten hobi, tako da smo switchnili na ext3 takoj, ko je bilo to mogoče. Kar je prineslo dodatno ceno v smislu IOja, potrebnega za journaling. Tako sem začel gruntat, kako zadeve malce bolj razbremeniti.

Prva ideja seveda je bila konfiguracija sendmaila, da ne sprejema čisto vsega spama, ampak samo tistega, naslovnjenega na znane naslovnike. Danes je to trivialno, takrat pa še ni bilo M4 makrojev za to in filter v obliki ldap lookupa smo implementirali direkt v sendmail.cf, ki je najbolj fucked up config language, s katerim sem kdajkoli delal. To je bilo tako stresno, da sem si v živo zapomnil trenutek, ko smo to testirali v živo, preden je začelo delati tako, kot smo želeli. Sendmail je imel takrat tudi stalne varnostne probleme, tako da je bil prvi kos softvera, ki smo ga upokojili in zamenjali s postfixom.

Naslednja očitna reč za potegnit ven so bili MX serverji za sprejemanje pošte. To lahko laufa na cenenem hardveru in vzeli smo par pisarniških celeronov in vanje vgradili 3 stare scsi diske: en za OS, en za external journal in en za mail queue. Trik tu je, da ext3 mountaš z data=journal in journal postaviš na dedicated disk; uporabiš ga mogoče 32MB od 9GB in tako zmanjšaš seek time na praktično nič. Ker gre večina maila takoj naprej, s tem nenormalno povečaš throughput, ker se mail queue disk začne uporabljat samo v primeru, da backend ne more požirati mailov dovolj hitro.

Kar se je začelo dogajati vedno bolj pogosto. IOja je bilo enostavno preveč za teh 5 diskov v parih in pogosto sem čez dan mountal imap storage na ext2, da je malce hitreje požiral ves spam in ponoči nazaj na ext3 za mirnejše spanje. Fsync() klici v mail protokolih so začeli kazati svoje zobe in v časih, ko so bili SSDji samo mokre sanje, ni bilo druge opcije kot povečati število diskov.

No, ena je bila. Imenovala se je "micro memory" (uMEM) in je bila v obliki pci kartice s 64MB rama in baterijo, ki se je OSu predstavljala kot block deice. Linux je takrat podpiral model 5420, a na ebayu smo uspeli dobiti samo model 5415. Kar nekaj časa sem zapravil za brkljanje po driverju v upanju, da bi stvar pripravil do življenja, a brez dokumentacije in brez izkušenj v pisanju driverjev sem kmalu obupal. Tako ni preostalo drugega, kot da začnemo fehtat za eno proper high io rešitev.

Pojavljati so se začele tudi dodatne zanimivosti. Takrat se nihče ni zares zavedal, da ext3 ne podpira več kot 32000 poddirektorijev v enem direktoriju. Glede na to, kako so bili mailboxi organizirani na filesystemu v cyrusu (hashing samo po abecedi), smo na nekaj črkah to omejitev dosegli. Za še večjo zabavo ext3 takrat ni javil napake v tej situaciji, ampak samo silently ignoriral mkdir() requeste. Tako so se accounti kreirali v ldapu, v cyrusu pa ne in MXi so mail sprejeli, cyrus pa je rekel "unknown mailbox" in to je bil edini znak, da se dogaja nekaj čudnega. To je bila dodatna motivacija za nov mail storage.

Pojavila pa se je še ena motivacija za menjavo user baze: openldap je pod navalom tisočev queryjev na sekundo začel pozabljati vnose na dnevni osnovi. Na začetku je bil to samo občasen problem, a je postajal vedno bolj nadležen. Ročen nočni rebuild ldap baze sem kar poskriptal, a je še vedno trajal več ur, v katerih sem tvegal, da bom "pozabil" vse nove accounte, ustvarjene v nočnem času. No, po analizi, kaj se zares dogaja, sem rebuild prestavil v tmpfs in zgodil se je v nekaj minutah. Yep, fsync() & spinning rust strikes again. To je začasno olajšalo problem in nam kupilo še nekaj časa. Tako smo konec 2002 začeli pripravljati konkretnejšo posodobitev, o kateri več naslednjič.

Rias Gremory ::

Pegasus, hvala za napisano.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

nejc_nejc ::

brbr21 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Dost da smo tud igrice na kasete snemal k so jih na radiu (študent?) predvajal.
...uffff generacijo. K je bil, da so jih šibal le za mavrične. Tapravi (C64) smo ostali na suhem.;(:))

Jbg, sem amerom pokazal cca 10 kaset (60 min vsaka), niso nic dojeli.:))

nejc_nejc ::

Uporabljal tole:
Mat'kurja

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nejc_nejc ()

Horas ::

nejc_nejc je izjavil:

Uporabljal tole:
Mat'kurja


moj prvi fap je bil matkurja-> ana kurnikova :))

slike nalagalo po 1-2min ;((
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

c3p0 ::

FireSnake je izjavil:


U jebemo!
GoTo stavki. Hahaha, zakon!
Se da te slike dobiti v večji ločljivosti? Bi rabil za izobraževalne namene.


Jaz sem enkrat iz MM pretipkal že skoraj ves program za C64, dosti daljši od tega na sliki in manjši font, nato pa je par zadnjih vrstic samih številk bilo čisto zbledelih, tako da sem si program shranil in potem par ur sprobaval razne kombinacije, da je potem delalo. Good times. Mislim, da je bil nek "Basic Debugger".

Miki N ::

Horas je izjavil:



moj prvi fap je bil matkurja-> ana kurnikova :))


Klasičen primer "preveč informacij" sindroma, tega res nismo rabili vedeti. :|

Horas ::

Miki N je izjavil:

Horas je izjavil:



moj prvi fap je bil matkurja-> ana kurnikova :))


Klasičen primer "preveč informacij" sindroma, tega res nismo rabili vedeti. :|


a buhu snowflake. eden toplih bratcev? veliko nas je bilo ki sno to prakticirali, pač normalno predpubertetniško uživanje.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Okapi ::

:))
At the peak of her fame, fans looking for images of Kournikova made her name one of the most common search strings on Google Search.


Horas je izjavil:

veliko nas je bilo ki sno to prakticirali, pač normalno predpubertetniško uživanje.
Saj si hotel reči (post?)pubertetniško, ne? Ni se treba opravičevati.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

c3p0 ::

Lightweights... včasih si moral Samantha Fox strip poker naložit iz kasete in je uspelo tam v 3. poskusu, potem odigrat kar nekaj pokra z njo, nato pa gledat tisto kockasto ČB sliko in si predstavljat kako v resnici zgleda.

Horas ::

c3p0 je izjavil:

Lightweights... včasih si moral Samantha Fox strip poker naložit iz kasete in je uspelo tam v 3. poskusu, potem odigrat kar nekaj pokra z njo, nato pa gledat tisto kockasto ČB sliko in si predstavljat kako v resnici zgleda.


tist smo na animal planet.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

laser ::

Imel sem tudi volja mail, ali kdo ve kaj več?

Samael ::

laser je izjavil:

Imel sem tudi volja mail, ali kdo ve kaj več?

Malce offtopic vprašanje, ane, ampak če si kaj spremljal novice je volja.net postal Tušmobil, nato pa Tušmobil končal pri Telemachu. Močno dvomim, da tvoj volja.net mail box še obstaja :)
Samael != Samuel

jsmith ::

volja.net naslovi še vedno delujejo, sem pravkar preveril. So pa pred desetimi leti poslali nove podatke za prijavo na mail.tusmobil.club.


Spoštovani,

obveščamo vas, da bomo s 23.6.2014 spremenilii vašo domeno @volja.net v domeno @tusmobil.club.

Sprememba domene je za vas uporabnike brezplačna, vsa e-poštna sporočila, ki bodo poslana na staro domeno, pa bodo z datumom menjave avtomatsko preusmerjena na novo domeno.

pegasus ::

Voljo poznamo ...

Mene bolj zanima, kdo je bil optimist, ki je šel mail386 postavljat, to nisem nikoli izvedel. Je pa bil dovolj pameten, da je vseskupaj pospravil takoj, ko je zadeva prerasla obvadljive okvire in se ni šel odisejade, tako kot mi.

Še koga zanima nadaljevanje email.si štorije?

Meizu ::

Pričaj bre.

a_borlak ::

Logorska vatra zapaljena, mi sjedimo u krugu, šutimo i čekamo mudre riječi iz naše historije :).

pegasus ::

Za intermezzo nekaj štorij o pegljanju web serverjev v tistih časih ...

Apache 1.3 je takrt bil defacto standard, PHP pa je začel izpodrivat mod_perl. En http request na proces, vsak proces je imel naložen cel interpreter in s tem zasedal precej rama. Klienti so bili pretežno dialupi in podobne počasne povezave.

Mnogo guideov je takrat opevalo, kako "KeepAlive on" pohitri server. No, naša izkušnja je bila, da z vklopljenim keepaliveom apache zabije mašino v nekaj sekundah, preostal mi je samo reset. Moral sem omejiti število max procesov, da je mašina preživela in sem lahko eksperimentiral dalje. Problem je bil v osnovi to, da je vsak http proces živel celoten čas tcp seje do klienta, četudi je svoje delo že opravil, a se je vseeno ukvarjal z zapiranjem tcp seje. Waste of time. And memory ;)

Situacija se je močno spremenila, ko sem odkril lingerd: en patch (za patchy server, hehe) in en ločen daemon. Patch je poskrbel, da je httpd predal zapiranje povezave temu lingerd, ki si je lahko vzel časa kolikor je hotel za zapiranje povezave, saj je za vsako povezavo porabil le nekaj kb rama. Httpd procesi so se tako lahko ukvarjali zgolj s serviranjem spletne aplikacije in efekt je bil, da se je njihovo število iz več 100 zmanjšalo na mogoče 20, temu je sledil padec porabe rama in močno se je dvignila obremenitev cpuja. Odlično, to hočemo.

Obisk je poskrbel, da je bil cpu večji del dneva na 100% in naslednji korak je bil raziskati, kako vpreči več serverjev v serviranje iste aplikacije. Odkril sem mod_backhand, ki ga še danes smatram za najboljši load balancer ever. Zadeva deluje tako, da vsak apache z nameščenim mod_backhandom ob vsakem requestu sporoči svoje stanje na multicast in vsak server si iz tega zgradi trenutno sliko stanja gruče. Vsak server potem ob sprejemu requesta pogleda to stanje in ga preda naprej v tistem trenutku najustreznejšemu serverju. Kaj pomeni "najustreznejši" se da nastavit zelo enostavno. Tako smo lahko vpregli poljubno število serverjev in kmalu se je originalnemu pridružilo še nekaj cenenih pisarniških namiznih pcjčkov s P4 3GHz proci v tistih malih, nekajlitrskih ohišjih. Super grelci sobe, so se njihovi ventilatorji drli večji del dneva ;)

Rezultat tega setupa je bil, da so se nas začeli izogibati tudi takratni marketingarji z njihovimi banner serverji. Kogar smo vključili v naš login page je zelo hitro klecnil, ker enostavno niso bili sposobni šteti število prikazov. Kolikor se spomnim, so nakoncu ponudili nek fiksen revenue in statičen banner, mi pa vseskupaj zapakirali v iframe, da ni bremzal cele strani. Skratka, neuporabno in kolikor vem, ni pokrilo niti elektrike.

Meizu ::

Jebenti, dober spomin imaš za toliko časa nazaj. Dafak, jaz se toliko časa nazaj ne spomnem niti kaj sem jedel. Vsa čast.

Pat_MaGroin ::

pegasus je izjavil:

Voljo poznamo ...

Mene bolj zanima, kdo je bil optimist, ki je šel mail386 postavljat, to nisem nikoli izvedel. Je pa bil dovolj pameten, da je vseskupaj pospravil takoj, ko je zadeva prerasla obvadljive okvire in se ni šel odisejade, tako kot mi.

Še koga zanima nadaljevanje email.si štorije?


To je bla ena firma z vica, ki je furala seks strani, lastnik je bil nek posebnez. So imel ful zadev x386, tudi dial386 itd.

Edit: MW d.o.o. je bla ta firma:)

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Naposled se je zalomilo vse in Email.si je leta 2009 dokončno ugasnil.


Tule moj članek na blogu o smrti email.si leta 2009. Zadeva je bila kar divja. Danes ne upam pomisliti, da recimo umre Gmail čez noč, saj to ni samo elektronska pošta, ampak je na te račune vezenih precej drugih storitev, do katerih ne vem kako bi potem prišel. Ampak če umre Gmail, pomeni da je umrl Google in Alphabet, to bi pa pomenilo praktično konec sveta.

starfotr ::

Ti se ne zavedaš, da lahko kadarkoli ugasnejo Gmail, če si nekdo tako zamisli.

Upam, da imaš varnostno kopijo. In upam, da ne uporabljaš Google/fb/... prijave za prijavo v spletne servise.

c3p0 ::

Kadarkoli lahko tudi izgine le tvoja vsebina, ali del nje. Se odločijo, da si kršil nek del ToS-a, ali kar tako kaj gre narobe. Zato se 100% zanašat na cloud je lahko precej boleče.

dronyx ::

starfotr je izjavil:

Upam, da imaš varnostno kopijo. In upam, da ne uporabljaš Google/fb/... prijave za prijavo v spletne servise.

vsebina poštnega predala mi ni toliko pomembna. Problem je namreč v tem, da tudi če ne uporabljaš Google računa za prijave, ponavadi zahtevajo pri registraciji nek e-naslov kamor pošljejo verifikacijo. Če tega naslova več ni si spet v težavah. Razumem, da imaš lahko naveden alternativni e-naslov, telefonsko številko ali kaj takega, samo večina po moje tega nima in na to ne pomisli. Gmailu se ne more nič zgodit...upajmo...

starfotr ::

Zato pa uporabljaj svoj mail s svojo domeno.

Gmailu se ne more nič zgodit...upajmo...


Mhm.

delavec44 ::

Gmail bo prej plačljiv kot ga bodo ugasnili. Takrat greš pač drugam.

Če gre pa cloud od Googla v maloro, potem bodo šle pa tudi strani v katere se z njim prijavljaš :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delavec44 ()

dronyx ::

delavec44 je izjavil:

Gmail bo prej plačljiv kot ga bodo ugasnili. Takrat greš pač drugam.

To sem jaz razmišljal kaj bi naredil, če bi Google uvedel plačljiv Gmail, recimo za nekih 5€ na mesec. Bi razmislil, kaj bi naredil. Morda bi celo plačeval. Iz email.si izkušnje sme se naučil, da take zadeve ne moreš imeti odprte pri nekem malem ponudniku, ki lahko kadarkoli ugasne luči.

gort ::

To ni nasvet ampak samo mojih 0,02€ - ne želim vplivati na vaš odnos do e-korespondence...

Menda se da izvoziti, če že ne downloadaš sporočil sproti za arhiv (recimo v outlook v več gb velik .pst)... če je potrebno, pripraviš makroje za ekstra posege nad sporočili.

Legon ::

dronyx je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Gmail bo prej plačljiv kot ga bodo ugasnili. Takrat greš pač drugam.

To sem jaz razmišljal kaj bi naredil, če bi Google uvedel plačljiv Gmail, recimo za nekih 5€ na mesec. Bi razmislil, kaj bi naredil. Morda bi celo plačeval. Iz email.si izkušnje sme se naučil, da take zadeve ne moreš imeti odprte pri nekem malem ponudniku, ki lahko kadarkoli ugasne luči.

Zanimivo, mene je iskusnja z emailom naucila ravno to, da nikoli v zivljenu ne smem bit nekaj tako pomembnega kot je elektronski naslov v lasti nekoga tretjega. In bolj kot postaja pomembna elektronska identiteta (ki je v veliki meri odvisna od emaila), bolj to drzi.

Kot je bilo zgoraj omenjeno, saj ne rabi crknit Gmail, dovolj je da ti blokirajo racun zaradi krsitev ToS. In saj ni nujno da bo to danes ali pa jutri, tudi cez 10 let bo bolece

starfotr ::

To je najslabše možno. Saj sedaj plačuješ obstoj gmaila s svojimi podatki, potem boš plačeval s svojimi pdoatki in še z denarjem.

delavec44 ::

Ja, na "kršitve" in posledično zaprtje nisem pomislil.

Na srečo so vse pomembne zadeve na 2fa in lahko s telefonsko ali authenticatorjem spremeniš mail.

jsmith ::

Jaz imam že odkar je možno plačljiv Gmail. Za 1,99 EUR na mesec (19,99 EUR na leto) dobiš 100 GB prostora, nimaš več oglasov, ta prostor pa lahko deliš s petimi družinskimi člani kot Google One. Za 9,99 EUR mesečno dobiš 2 TB prostora.

Tudi če imaš 2FA obstajajo načini, da se vdre v Gmail. Pazi na piškotke.

Zdaj pa nazaj na zanimive zgodbe o email.si.

Meizu ::

nimaš več oglasov


E? Kje so oglasi?

Horas ::

Meizu je izjavil:

nimaš več oglasov


E? Kje so oglasi?


ja točno. od kod in kje njemu oglasi v gmailu?
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Legon ::

Pa tudi, če smo pošteni tista 2 EUR na mesec, ne rešita nobenega od problemov, ki so bili izpostavljeni v postih pred njim.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gmail je star 20 let

Oddelek: Novice / Android
434809 (2649) St235
»

E-mail gostovanje

Oddelek: Omrežja in internet
161179 (673) Shinobi
»

Vrednost domen

Oddelek: Loža
422643 (1215) Samael
»

email.si

Oddelek: Loža
466822 (3773) Ales
»

10 let na slo-tech (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8612408 (7956) Janac

Več podobnih tem