» »

Neumrljivi organizmi

Neumrljivi organizmi

1
2
»

Dean ::

Ja, samo to še zdaleč ne pomeni da bo vedno tak!
Važno je to da je Slovenia vmes. :)

Thomas ::

Dean! S tabo se ne strinjam, da kdor dobi nesmrtnost, dobi tudi pravico do smrti. Mislim, da bi jo takrat šele moral zares zgubiti.

[pravila, člen 2. -- m.]
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

jype ::

Jaz sem pa mislu da je ravno obratno, da je svet kar civiliziran, Evropa in ZDA pa so v vecini divjaki.

Thomas ::

Kaj te zadržuje med divjaki?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

želja po divjanju?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

undefined ::

> Jaz sem pa mislu da je ravno obratno, da je svet kar civiliziran, Evropa in ZDA pa so v vecini divjaki.

Ja, govoril sem o splošni, naši, definiciji. Za "nas" ala. Thomasa smo "mi" civilizirani. O tem sem govoril, ostalo je seveda relativnega pomena. :)

Zgodovina sprememb…

jype ::

Reporter (to Mahatma Gandhi): Mr Gandhi, what do you think of Western
Civilization?
Gandhi: I think it would be a good idea.

Izhajal sem iz tega. Kaj me zadrzuje med divjaki? Jah, poreklo, ne? Samo da imam dovolj majhen ego, da se lahko sprijaznim z dejstvi.

Pa ne vem kaj se vsi tako sekirate, a Vogon Constructor is afloat above you as we speak.

svit ::

Nesmrtnost.... saj v bistu tudi človek postane nesmrte. A sploh veste kaj je rak. To je nekontrolirano množenje celic, oziroma pri deljenju celic pride do mutacije, ki povzroči, da se tefloni (ki uravnavajo število delitev celic,preden ta propade) ne skrajšujejo pri vsaki delitvi. Tako se celice razmnožujejo v neskončnost. Še zdaj imajo v nekem laboratoriju rakavo tkivo iz leta 1920, ki je še vedno mladostno in se v njem celice razmnožujejo.
Nesmrtnost je RAK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

antonija ::

Mislim da so ze stari grki premlevali vprasanje vecnega zivljenja in iz njega naredili clo eno storijo, mislm da se ji rece mitoloska pravljica (tle mi morte oprostit ker moj spomin za detajle ni najboljsi): Uglavnem ziveu je tip, ki je neki delu, in nekak mu je ratal da mu je en od bogov oblubu tri zelje (mrbit ne tri, ampak vsaj vec kot eno). In ta doticni moz je izbral velik dnarja, se neki (kar sm pozabu) in nakoncu vecno zivljenje. Ampak ni zivel srecno do konca svojih dni, ampak je bil samo nesmrten. Fant je pozabu na en detajl: vecno mladost. Iz tega naj bi se vsi ki bi brali te zgodbice naucili, da tud vecno zivljenje ni to kar si eni mislijo da je. Ce mal bol premislis ti vecno zivljenje osebno in globalno prinese velik vec problemov kot pa koristi. Korist je lahko samo ena: zadovoljitev zelja nekoga, ki se mu zdi njegov obstoj prepomemben, da bi se koncau. In to dragi moji je lep primer egoizma, ki pa ga jaz na zalost ne podpiram, ker se nisem videl nic pozitivnega priti ven iz tega. Od slaboh stvari so pa ze bile nastete prenaseljenost planeta in s tem povezani problemi (socialni&ekonomski problemi, lakota,...), potem je tu nezadostna genska raznolikost (ker pripelje do propada vrste; lep primer za to so prespecializirane vrste Cannabisa, katerih semena niso vec rodovitna, ampak jih "vzdrzujejo" s podtaknjenci)........

Anyway, men se osebno zdi cist prou da ena stvar enkrat neha obstajat, pa ni to kako versko/tehnoslosko/filozofsko prepricanje. Ze itak gre cajt v smeri povecevanja kaosa, iz cesa lahk komot sklepamo, da se tako postimana in zrihtana celota kot je en ziv organizem, slek kot prej propade, ce ne zaradi drugega razloga, pa zaradi povecevanja entropije.

Thomas ::

Temu mitološkemu Grku je bilo ime Triton. O entropiji pa tudi nimaš blage, antonija. Kaj naj potem s tabo? Ne miti in ne fizika ti ne gre. Pejt u Ložo debatirat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

kdor dobi nesmrtnost, dobi tudi pravico do smrti

čakaj malo, tudi če si nesmrten, se še vedno lahko ubiješ. namreč jaz sem razumel nesmrtnost v tem kontekstu kot eliminiranje vzrokov naravne smrti kot biološke kategorije.

kar po mojem reši tudi problem, ki muči Antonijo: večnost v starosti. če prav razumem, so isti procesi odgovorni za (naravno) smrt in staranje.

ne se bat prenaseljenosti: če veš, da boš živel tisoče let in boš hkrati vedno mlad, se ti ne bo mudilo imeti otrok tako kot sedaj, ko je treba te želje realizirati v roku največ 40 let po svojem rojstvu.

bi pa to pomenilo velike socialne spremembe, res. ampak pomisli na razlike med prvimi človeškim skupnostmi in sodobno civilizacijo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

še par misli:

bojazni, da bbi bilo hudo večno živeti, ne razumem. jaz nimam nobenih problemov z idejo, da bi živel tisoče let. zakaj pa ne, če bi bilo izvedljivo?

mislim, da ne gre za kak egoizem ali kaj podobnega. egoisti so kvečjemu tisti, ki temu nasprotujejo. ker domnevajo (napačno ali pravilno, to ni važno, ker ne vemo), da sami ne bodo mogli biti deležni tega, ker bo prepozno razvito.pa ne privoščijo niti zanamcem. egoisti.


ali pa gre še za enega od vrste strahov/tabujev vrste "to se pa ne sme"/"to ni naravno"/"Bog tega ni nameraval" in podobne kozlarije.
v sredo, 17. decembra, bo 100. rojstni dan letalstva.
pred tem so skoraj vsi menili, da "je Bog le pticam dal možnost letenja, človek je ne bo nikoli imel". nekateri pa niso poslušali teh preplašenih in omejenih tet in stricev ter so šli poskusit in včasih tudi uspeli. potem pa je prišel nov izziv in so tete in strici spet trosili paniko in neumnosti. in spet in spet...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Timor ::

Bakterija kot primer neumrljivosti ni ravno primerna. Ker zmutira praktično takoj in v naslednjih generacijah ni to več ista bakterija. Bakterije imajo pa delitveni čas cirka 24 ur max.(ce majo hrano,pogoje).Če ne se pa uspori ali pa crkne. Tako da ne bi jes izpostavljal bakterije kot primer neumrljivosti...sej ne da bi blo to kakorkoli važno za diskusijo ;)


Res je pa da nimajo mehanizmov staranja, sam tud popravljalnih mehanizmov nimajo baš jakih.

Ježek mora imeti pa hude popravljalne mehanizme, da ne pride do kake usodne mutacije. Pa seveda močno telomerazo.Pa močna antioxidativna sredstva. Če nima genov staranja to ne pomeni neumrljivosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Timor ()

Thomas ::

Bakterije vseeno ne mutirajo tako besno. Sploh ne toliko, da bi se zaradi tega starale. To je neumrljiv organizem. [Naslavljanje tem bom prepustil kar Marjanu, mu gre to! :D]. Neumrljiv organizem, ki ga lahko pa seveda uničimo "od zunaj". Tako kot ježek in tako kot bi imortalisti bili čisto zadovoljni. Jest recimo ne vzamem manj od "treh metrov" visokega avatarja kompatibilnega z Zevsom. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Timor ::

Ja ja saj tu se strinjava. Bakterija je res neumrljiva v smislu, da nima mehanizma, ki bi ji sprožili apoptozo. Bi bilo malo noro če bi jih mela kot enoceličen organizem ;) .
Tudi s stališča deljenja celic pride do mutacije na vsakih 10^6 (če se prav spomnem)(pri evkarinotih 10^10) baznih parov. Ampak zivljenje ene bakterije je nekaj drugega kot gledanje njenih potomk(če tako gledamo smo tako ali tako vsi potomci ene celicne linije).Življenje bakterije je sicer bolj kratko kot ne.


Če sem prav razumel obravnavate nesmrtnost kot odsotnost mehanizmov za sprožitev apoptoze. To je sicer deloma res, vendar ne popolnoma. Ker vsak organizem potrebuje za delovanje produckijo energije, pri čemer prihaja do neprijetnih tvorb radikalov, ki okvarjajo celice. Res se te okvare odpravljajo, vendar noben biološki sistem ni popoln(žal).

Je pa res da gre pri človeku v starosti predvsem za aktivacijo genov staranja(to so vsi geni, ki imajo kvarni vpliv) in deaktivacijo genov, ki odpravljajo okvare v celicah. To se zgodi s krajšanjem telomer, ki delujejo kot nekak celični trigger za apoptozo.

Tako se za človeka ocenjuje, da je max.življenska doba 120 let. Zakaj apoptoza? Verjetno zato ker so za evolucijo osebki, ki niso v rodni dobi balast. Zakaj je rodna doba omejena? Zato ker se spolne celice čez določen čas okvarijo (npr. downov sindrom(nerazdvajanje) ma pri 30 letih: 1 na 1000, pri 35 pa že 1:400;za ženske to).


Tako da ja, avatar bi bil zelo dobrodošel. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Timor ()

Thomas ::

Ja, strinjava se tudi o tistem pred avatarjem. Tako to funkcionira, tako se je tole naredilo z evolucijo. Celica je frdamani DNA strojček, ki ima z nami nekatere navskrižne interese.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Timor ::

Samo da ji mi vračamo udarec. Bi clovek rekel da se je zafrknila ko "nam je podarila razum".
Bi bilo pa dobro vedet kaj ma v planu za naprej.

Ja ja...je zelo skrivnostna tale teta Evolucija ;)

Thomas ::

Blind watchmaker pač! ;) Razum je nekako nujen rezultat nekje na tej poti - ta pa potem spremeni dotedanja pravila igre.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Xgeneration ::

To, da živi tisočletja in ne umre, bodo lahko trdili, ko ga bodo dejansko opazovali tisočletja. Možno je namreč, da se neko življenjsko obdobje ne stara, nato pa se nemudoma postara ali pa kar umre.

Sje pa piše, da se moraš postarati.

Sem pa 100% prepričan, da tudi ta ježek čisto "samodejno" umre.

Timor ::

Sje pa piše, da se moraš postarati.

Že v samih genih. Pa sem mislu da smo to že obdelali. ;)


Sem pa 100% prepričan, da tudi ta ježek čisto "samodejno" umre.

Kaj točno si mislil pod tem?

Vesoljc ::

harakiri? al kako se že reče? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Xgeneration ::

Da pač umre sam - brez pomoči.

Tudi človek sam umre - ubije ga lastno telo.

Kako pa veste kaj piše v genih morskega ježka? Morda je tam pač napisano :

[[C++]":kkooo ttiii ummmree nasle..dnji organel --->>!! encimi razgradite živčevje !!!>>

v kakem programskem jeziku telesa a ne :D

Thomas ::

Kakšna verjetnost je, da se neumrljiv organizem pretolče do starosti 5000 let? Če je verjetnost 1/2, da ga v 50 letih spazi plenilec, potem je ta verjetnost 0,000000000000000000000000000001.

Teže doseže starost nekaterih dreves, kot je na ruleti rdeča - 100 krat zapored.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Crimson_Shadow ::

Zanimivo se mi pa zdi, da sem že marsikje zasledil podatek da ima človek od vseh znanih življenskih vrst največ pokvarjenih genov? Nekaj že mora biti na tam?

Zanimivo pa je tudi, (pa čeprav za marsikoga za lase privlečeno) da so v Sveti Knjigi in tudi v drugih svetih knjigah podatki, da je človek v daljni preteklosti živel 10.000 ali še občutno več let 8-O. Že če primerjamo današnjih povprečnih 80 let nasproti tem 10.000 letom je to ogromno. Že to je ogromno, kaj šele da bi živel na veke vekov (nesmrtnost).

Si predstavljate, da bi se rodili pred 7.000 leti, recimo 5010 pred Kristusom nekje v Egiptu. Bi imel ogromno/nepredstavljivo število zgodbic za povedat današnjih otrokom in to iz prve roke :D.

kivi113 ::

Ja cist preprosto. Upam da bojo v casu mojega zivljenja naredili stvari za izogib staranju in posledicno smrti ter opremo za potovanje po vesolju v normalno dolgem casu tak da bomo mal okol potoval po vesolju od kraja do kraja in se meli fino ter naseljevali nove planete. :)

Thomas ::

Sem povedal že ene 100X - pa bom še 1000X. Toliko, da se bo le počasi vedelo.

PREDEN boste prišli z vesoljsko ladjo na kakšen planet, bo sonda velika kot sliva, natovorjena z nanoboti - že tam. V nekaj dneh po pristanku bo planet computeroid, camputornium. Njegovo Sonce pa tudi! Uploadi bodo pa švignili mimo vaše ladje s svetlobno hitrostjo in se naselili na tisti (že predelani) zvezdi pred vami. Se mislite uploadati potem (šele) tam?

Ali povedano s podobnimi besedami: Kdor prej pride, prej melje. Uploadi bodo prej prišli kamorkoli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::


Si predstavljate, da bi se rodili pred 7.000 leti, recimo 5010 pred Kristusom nekje v Egiptu


Seveda si predstavljam. Ce si bral Alan Forda, potem ves, da je bil "Broj Jedan" ze en tak primer... :D

BigWhale ::

> Zanimivo se mi pa zdi, da sem že marsikje zasledil podatek da ima človek od vseh znanih
> življenskih vrst največ pokvarjenih genov? Nekaj že mora biti na tam?

Ja, to je cisto logicno. Saj vsak prdec zdravimo, otroke imajo tisti, ki jih po naravni pote ne morejo imeti. Otroke imajo gluhi/slepi/pohabljenci/... Prenasajo se genetske bolezni.

Jasno da smo najbolj fucked up... :P

--
Thomas:

Tvoj odgovor je znastvena fantastika. ;) Tako kot tisti, ki pravi, da se bo sprehajal po nekem planetu. :P

Thomas ::

Kaj misliš s tem, da je znanstvena fantastika? Seveda je še znanstvena fantastika. Tako kot teraherčen procesor ali avion za 1000 potnikov. Važno je samo če je in kaj je:

1. možno

2. bo izmed možnega tudi uresničeno
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JP ::

Sicer pa kar se organizmov tice, je Thomas ze dvakrat omenil tudi drevesa! Tudi razna drevesa so ti. "neumrljivi organizmi".

Lep primerek je najstarejsi prebivalec zemlje "Methuselah" (nek clan familie Pinaceae ali po amerisko Bristlecone pine), ki zivi nekje v Rocky Mountains v USA. Le ta naj bi imel 4767 let.

Ha jezek ima konkurenco :) !

Lp by JP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JP ()

Thomas ::

Ja, tako je, mnoga drevesa tudi, nekatera so pri tem celo precej radikalna. Zakaj? Kadar se genetsko splača razmnoževati bolj v pozni starosti, se starost (kolikoržetreba) podaljša! Malenkost, za evolucijo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Zdravilo za staranje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
24344003 (35162) bluefish
»

Kako dolgo lahko živimo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7014038 (12280) GGGGG
»

Zakaj se celice starajo

Oddelek: Znanost in tehnologija
4311469 (8995) Yosh
»

V miših obrnili proces staranja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12823886 (19950) donfilipo
»

Raziskave "zdravila za nesmrtnost" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16620728 (17260) .:joco:.

Več podobnih tem