» »

Nestrpnost v Sloveniji

Nestrpnost v Sloveniji

1
2
3

kuglvinkl ::

Tale tema nima veze z izbrisanimi, v prvem postu je bil naveden samo kot primer.

Držte se teme, ker se vse bolj zdi, da bom moral zaklenit.
Your focus determines your reallity

PersonaRudis ::

Hát nem is tudom. Szerintem ti nagyon is 'nestrpni' vagytok. Szerintem mind nagyon idegenellenessek vagytok. Példaul biztosan valaki ellenem idegenellenesen fog reagálni mivel nem szlovénul irtam le ezt a posztot.

frenk ::

again:D...pa kdo so tile xyz ljudeki?

Barakuda1 ::

Prosim vse sodelujoče, da se držijo teme.
Hvala

PersonaRudis ::

Nikakor se ne počutim užaljenega.:D

Moj post je bil le demonstrativne narave, saj sem z njim skušal prikazati nestrpnost. Mislim da se je poskus dokaj dobro iztekel. Osebno sem zadovoljen z njim.>:D

Erazer ::

Naj podam kakšen primer iz vsakdanjega življenja, pa naj zveni nestrpno kolikor hoče:
1. Eden moj kolega je izgubil očeta v vojni. Od tistih časov je zelo spremenjen, ni več tiste iskrivosti. In ja, je nestrpen do tujcev, predvsem se to zazna v pogovorih, ne pa v dejanjih ali pa incidentih. Zdaj si pa predstavljajte, da se v njegov blok preseli general Aksentijević, se nadvse zgodaj recimo že prepira z ženo v svojem materinem jeziku, cele dneve posluša turbofolk, po novem pa še dobiva mastno pokojnino od naše države (odškodnino). Če pa to ni vzrok za nestrpnost...

2. V našem lokalu za mlade v manjšem mestu smo dobili "džubox", od takrat naprej se tam zbira en kup nezaposlene, srbsko- hrvaške govoreče s kriminalom podkovane mladine(služijo predvsem s krajo na gradbiščih, vikendih in preprodajo mamil). Nonstop navijajo turbofolk in se južno kulturološko obnašajo. Bar je preprosto za nas postal izgubljen. Mi hlapci se pač ne upremo, ker skrbimo za "zdravje". Vidim pa tudi, da že naša mladina(najstniki) navzema njihove navade.

Pač sprijaznimo se, da smo hlapci, da se moramo umikati drugim rasam. Imamo v tem že več tisoč letno tradicijo. Bodimo strpni naučimo se njihovega jezika, obnašanaja, kulture, glasbe, ljudskega izročila...
Koji je ovaj France Prešeren?!!

Prosim admine, da po temeljitem premisleku odstrani tale odgovor, saj je narodnozaveden in je v nasprotju s sodobnimi stališči.

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

ci, da se moramo umikati drugim rasam. Imamo v tem že več tisoč letno tradicijo. Bodimo strpni naučimo se njihovega jezika, ...

Strpnost ne pomeni, da se naučiš njihovega jezika, obnašanaja, kulture, glasbe, ljudskega izročila.

OStali del post je nestrpen. Pritožbe.
Your focus determines your reallity

PersonaRudis ::

Erazer: Bravo. Jast bi na tvojem mestu povedal enako. Samo nažalost(?) jaz nisem ti.0:)

Poldi112 ::

Eraser, ti si res hlapec. Hlapec svojih predsodkov in strahov. In sodec po delu tvojega posta, ki sem ga prebral, preden je bil zbrisan, se cesa drugega.

Thomas ::

Erazer ni noben hlapec. Erazer je zelo zmeren nacionalist in nisem za to, da ga vsak Poldi zmerja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Eraser, ti si res hlapec. Hlapec svojih predsodkov in strahov.

ti niso predsodki in strahovi, ampak samo boj za obstanek.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kuglvinkl ::

Kar počasi!
Your focus determines your reallity

PersonaRudis ::

Prepovedano je spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo ali nestrpnost. Prepovedana je razžalitev, obrekovanje, žaljiva obdolž...:(

btw. poglejte serijo filmov Planet opic.

Tr0n ::

Erazer: odgovor za tvoje primere tici v mestnih cetrtih. Kitajska cetrt, indijska cetrt,...

Probas bit pac maksimalno toleranten in pustit, da manjse skupine tudi v nasi drzavi ohranijo svojo nacionalnost in identiteto.

Meje baje postajajo vedno manj relevantne v EU. Meje v glavah ljudeh pac vedno bodo.

Brane2 ::

Erazer:

Verjamem, da je življenje med takim folkom lahko neugodno in da ti je srbohrvaščina verjetno že zdavnaj presedla.
A če govorimo o stereotipih, je tudi tvoj odgovor tak. Tipično hlapčevski. Kujanje v ozadju in tarnanje nad svojo ubogostjo nekje daleč stran od "kriznega območja". Če te stvari motijo, se sam pri sebi najprej zamisli, ali te upravičeno motijo. Mislim, koliko tega je res in koliko je rezultat tvoje zakompleksanosti ?

Ko prideš do pametnega sklepa, se pač bori proti nepravilnostim. Barabam najlažje zapreš pot tako, da jim vztrajno krčiš življenski prostor-seveda skozi legalna sredstva. Prijavljaj nepravilnosti itd.

Tipičen primer iracionalnega odziva je Aksentijević. O tipu ne veš nič, a že veš, da se v zgodnjih jutranjih urah glasno krega z ženo. :D

Kar se nestrpnosti tiče, še moj pogled;

Mislim, da je to tabu tema modernega kapitalizma. Vzpodbujamo tekmovalnost, vendar je logična posledica tega nestrpnost. Če živim tekmovalno, hočem čimveč zase in sebi podobne ("svoj klan"). Tako kljub tekmovalnosti zagotavljam neko zaledje-zaščito pred drugimi klani. To pa pretoku ljudi in kapitala itd ni v interesu. Na prašičji farmi rabiš prašiče, ki so toliko agresivni, da se z veseljem zapodijo h koritu, ne pa toliko, da se požirajo med sabo... >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Poldi112 ::

Erazer
>Pač sprijaznimo se, da smo hlapci, da se moramo umikati drugim rasam.

Poldi112
>Eraser, ti si res hlapec. Hlapec svojih predsodkov in strahov.

Thomas
>Erazer ni noben hlapec. Erazer je zelo zmeren nacionalist in nisem za to, da ga vsak Poldi zmerja.


Zmeren je mila beseda, poleg tega sem pa samo ponovil njegove besede, da je hlapec. Me je pa presenetila obramba s strani njegovega velikega brata. Ki mu grem izgleda v nos.
Priznam pa, da moja izjava ni bila ravno na nivoju.

Thomas ::

Določena stopnja nacionalizma je prej zdrava za vse narode, kot da je nekaj slabega. Srbi niso pred letom 1980 premogli nikakršnega nacionalizma, bili so izredno kozmopolitanski ... potem se jim je pa zmešalo.

Moj osebni nacionalizem je zelo blizu 0. Mi gre pa vseeno na jetra, če se hoče doseči nekakšno prisiljeno multikulturništvo. Če se sistematično zatira vsak patriotizem, hkrati pa se tolerirajo neki drugi bolj "eksotični" nacionalizmi. Ko neka presrana igralka in pevka tipa Madona dobi namig od svojega studia, da bo biznis slab, če bo preveč šimfala čez svojo državo - je halo še v Sloveniji. Če pa morajo brezimne Pakistanke hoditi v vrečah, je največja skrb zanje ta, da jih ne bi začela izkoriščati kakšna multinacionalka v obratu, ki bi ga odprla tam. Mi je slabo od teh levičarskih sranj!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Erazer ::

V cenzuriranem delu sem hotel le povedati, da vsak državljan republike Slovenije (nov ali star), mora znati govoriti slovensko in izkazati rahlo znanje o kulturi in o stvareh , ki nas definirajo, kot slovenski narod.
To tudi mislim, da je pogoj, za pridobitev našega državljanstva. Ni pa bil v letih divjega deljenja državljanstev okoli leta90( ki ga večina izbrisanih ni hotela sprejeti ).
Posledice:
1. Od punce profesor na gimnaziji v Celju ima tako slabo znanje slovenskega jezika, da bi rabili prevajalca. Nimam nič proti gostovanju tujih profesorjev, ampak stalni profesorji brez podrobnega znanja slovenščine, ne hvala. Sam sem imel profesorja na faksu iz Riješke fakultete, ki je sicer znal slovensko, ampak ni hotel predavati v njej, da se ne bi norčevali iz njega. To so bile njegove besede. Zame sicer ni bil problem, za koga drugega pa je bil. Lahko bi dal vsaj izpitna vprašanja v slovenščini!

2. Mestna otroška zdravnica in zobozdravnica imata isti problem (uvoz delovne sile z južnih držav). Jaz jih razumem, kaj pa mladina? A ni pomembno, da se z zdravnico natančno razumeš? Saj imajo narejene izpite iz slovenščine, ampak kaj ko se ne trudijo? V tem primeru vsaj zobozdravnica ne. Tu ne dvomim v njihovo strokovnost.

Sem za uvedbo patriotske vzgoje že v osnovni šoli, naj bodo vsaj otroci ponosni na naše korenine, če že mi nismo. Naši bivši bratje so veliko večji patrioti in to nekateri izkazujejo, tudi v Sloveniji.
Mogoče je moje izražanje na trenutke preveč populistično, ampak želim se le počutiti kot SLOVENEC v SLOVENSKI državi.

Pa me trgajte in cenzurirajte.

kuglvinkl ::

Me je pa presenetila obramba s strani njegovega velikega brata. Ki mu grem izgleda v nos.

Veliki brat je deloval prevetnivno zaradi izjava ni bila ravno na nivoju.Iin v izogib nadaljnih (tovrstnih) spopdadov.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Bi morda tole radi? :

Keep bangin' on the wall
Keep bangin' on the wall
OF FORTRESS EUROPE!
2022 -A new European order
Robot guards patrolling the border
Cybernetic dogs are getting closer and closer
Armoured cars and immigration officers
... (ADF)

Po moje ne. Ker če da, posredovanje v Iraku, Afganistanu iz čovekoljubnih vzorkov povsem odpade.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Mercier ::

Eno podvprašanje. Od kod ta ideja o hlapčevstvu? Sicer nisem več slovenski nacionalist od prvega letnika vrtca dalje, ampak to me pa črviči še vedno.

poweroff ::

Dr-M: država jih je oropala za prispevke, ki so ji jih plačali. Aja, DR-M, pa ko praviš zakaj bi morali biti vsi strpni... saj ni treba biti! Samo ne potem jokati, ko nekdo naredi primerjavo z letom 1938...

Gavran: jaz samo pravim, da opažam vzporednice med takratnim in sedanjim dogajanjem. Če kdo v sebi vidi nacista je pa to njegov problem. Naj te pa spominjam, da je Thomas že večrat pisal, da iz Mirovnmega inštituta veje fašizem in o tem, da naj bi bili levičarji (kamor zanimivo, prišteva tudi mene) blizu fašizmu.

Deadalus: spin doktorji dejansko obstajajo, vendar so to tisti, ki govorijo, da je problem tehničnega zakona povezan z državljanstvi in odškodninami!
Sicer sem pa primerjal samo dogajanje leta 1938 s tem sedaj. Ne pravim, da so nasprotniki izbrisanih nacisti, pravim pa, da so nestrpni.

lukatom: glej, če misliš, da bi bilo treba primere reševati posamično, me pa zanima zakaj se že do sedaj nisi zavzemal za to! Še pred sprejetjem tega zakona? Za problem izbrisanih jaz vem že eno leto - zakaj pred enim letom niste bili tako glasni??? Se bojim da zato, ker bi problem najraje pometli pod preprogo. Zdaj, ko je vložen tehnični zakon, ga pač ne morete, bi pa radi bremzali na drugačne načine. V tem je problem.

Thomas: glede brisanja postov in Barakude ter primerjav... se psominjaš, kaj si TI pisal o Mirovnem inštitutu?

Erazer: zanimivo mnenje o tujih profesorjih. Kaj boš pa porekel na dejstvo, da sem jaz imel DVA profesorja iz ZDA, predavanja v angleščini, literatura v angleščini in izpit tudi v angleščini. Pa ni bilo nobenega problema. Verjamem pa, da bi bil, če bi imeli profesorja iz Beograda...

Mercier ::

@Matthai

In dejansko se ti tale vleka vzporednic ne zdi problematična? Mislim, to je ja bistvo vsakega učinkovitega populizma.

poweroff ::

Se opravičujem Thomasu. Ni napisal, da iz Mirovnega inštituta veje fašizem, pač pa totalitarizem. Klik!

Saša: zakaj bi vzporejanje bilo problematično? Napiši še ti svoje vzporednice, oz. mi pojasni kje sem se v svoji analizi jaz zmotil.

jype ::

Sam sebi se nikoli nisem zdel nazi, sem pa vcasih malo razocaran nad slovanskimi kolegi, ki pridejo v Slovenijo sluzit kruh. Jasno je, da ko jaz odidem delat v tujino, ne pozabim da sem Slovenec (v ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji in ziher je se kaksna drzava poznam precej Slovencev, ki kar dobro pazijo na svojo identiteto, ceprav je jasno da jim slovenscina ne gre najbolje od jezika, saj nekateri tam zivijo ze vec generacij). Se pa vedno naucim osnov jezika dezele, kamor odhajam, ne zato ker ne bi razumeli Anglesko ali pa katerega drugega jezika, ki ga poznam, ampak ker je jasno, da moras do naroda, ki te gosti, pokazat spostovanje (ki je PMSM osnova za normalen odnos).

Nekateri so OK, imel sem veliko sosolcev iz cele bivse Jugoslavije, ki so se naucili slovensko in nekateri so celo kljubovali pritisku vrstnikov, saj je v njihovem mentalnem modelu ucenje tujega jezika (razen anglescine in nemscine) izpod casti (oz. se je tako zdelo, dolgo je ze odkar sem hodil v solo). Skoda, ko sem bil v Kanadi sem videl, da mladih generacij nihce ne locuje po nacionalni pripadnosti, zato se med seboj zelo dobro razumejo. Starejsi ljudje se pac drzijo zase, ker slabse obvladajo jezik in/ali so bolj vezani na svojo kulturo, in jim je nepojmljivo sedet v mcdonaldsu, na drugi strani shopping centra, kjer je recimo indijski fast food, pa je ok. Razumljivo. Nikomur pa ne pade na kraj pameti, da bi kateregakoli priseljenca jemal za manj vrednega ali bolj nagnjenega k kriminalu. Seveda tudi priseljencem ne pade na pamet, da bi s svojo kulturo "tezili" vsem ostalim, kar na zalost ne drzi cisto vedno pri nas (s tem se pac moram strinjat, ker verjamem da marsikomu od vas balkanski turbofolk bolj najeda kot slovenski turbofolk, ali pa te za mlade mozgane nevarni slovenski ustvarjalci ala Zlatko Dobric, meni se zdijo oboji priblizno enako bolni).

Nekateri so pa trmasti bolj kot moj terier. Razumem da se jim pozna naglas in razumem da imajo svojo kulturo, ki se mogoce slisi tudi skozi kaksno steno, ampak jaz mislim, da lahko sosedu reces, da naj utisa glasbo ne glede na nacionalno pripadnost (svojo in sosedovo). Vem pa tudi, da veliko ljudi (tukaj tudi nisem nacionalno opredeljen) vzame tak poziv "a lahko date radijo mal bol potih" kot napad nase ali pa kar na cel svoj narod in/ali kulturo.

V moji blizini na sreco ni veliko ljudi, ki bi nabijali turbofolk iz drzav bivse Jugoslavije, mi gre pa blazno na jetra da moram vsake toliko casa poslusat nabijanje avstrijskih alpskih poskocnic (ki jih, to priznam, zelo dobro izvajajo nekatere slovenske glasbene skupine) in da ce kakorkoli poskusam prepricat tistega, ki tako "slovensko narodno" nabija, da naj malo zmanjsa jakost, da mi rece da poslusam glasbo, ki ni slovenska in da naj se poucim o slovenski glasbi. To cloveka resno pogreje, glede na to da 90% slovencev sploh _ne ve_ kaj je slovenska nacionalna glasba, kaj sele kdo jo izvaja in kje se jo da slisat. Ali pa da ne gledam fuzbala, ko spilajo "nasi fantje". Nacionalna pripadnost se manifestira v kulturi in znanosti, sportniki so itak zivali, ki se jih trenira za maksimalne rezultate (in ni treba govorit da to ni res, ker poznam dovolj sportnikov, ki so se sportni karieri odpovedali zaradi "8 ur treniras, 2 ure glodas proteine, ostalo spis"). Skoda, da kulturo in znanost potiskamo vedno bolj na rob proracuna, ko je ravno znanost najpomembnejsa gospodarska panoga majhnih narodov, in ravno kultura najpomembnejsa za dolgorocno ohranjanje nacionalne identitete. Mimogrede: ceprav so divx kopije starih slovenskih filmov zagotovo protizakonite, sem zelo vesel, da se jih lahko dobi, ker so stari slovenski filmi _dobri_, in ker namesto novodobnega jamranja v smislu "zivljenje je tezko" tisti filmi promovirajo samoiniciativnost in zdrav in strpen odnos do resevanja problemov, s katerimi se srecujemo. Seveda nikomur v Sloveniji ne bi padlo na pamet, da bi te filme zalozil na DVD medijih, saj se komercialno totalno ne izplaca, ker ljudje (tudi cistokrvni, kolikor je to mogoce, Slovenci) rajsi bulijo v klanje in seks.

Pa vedno govorite o kriminalu, kot da je to domena nasih juznih sosedov. To je nestrpnost, ja. Jasno je da ljudje s slabsim socialnim statusom veckrat krsijo zakon, vcasih so v to tudi "prisiljeni" (tega seveda ne odobravam in se tukaj ne postavljam v bran ljudem, ki pravijo da jih zivljenje sili v kriminal), ampak jaz _vem_ da "mali" kriminal ni direktno odvisen od nacionalne pripadnosti, ampak predvsem od osebnega in druzinskega/plemenskega sistema vrednot. In ja, tudi med svojimi slovenskimi prijatelji in sosolci sem opazil, da si bolj cenjen, ce si upas poceti bedarije. Za resen kriminal pa moras itak bit resno specan z oblastjo (tam pa postane nacionalna pripadnost zelo sekundarnega pomena, ker te poznajo predvsem po kapitalu). Korupcija je zakon, glede na to da se bi morali proti njej boriti predvsem tisti, ki jo omogocajo. Ne kvasit neumnosti da se da to na volitvah popravit, ker ko so zmagali Zeleni, ki so imeli prej kar OK program, so takoj zaceli ustaljen postopek "zmagali smo - zdaj mamo 4 leta casa da stisnemo cimvec denarja". Ne vidim kaksne resne politicne struje, ki bi bila kredibilna in/ali sposobna narediti red.

Tisti ki zagovarjajo strpnost obicajno stavijo na vse zive pravice, clovekove, narodove in tako dalje. Ja, ampak z vsako pravico pridejo tudi dolznosti. Ceprav ne podpiram nestrpnosti, se mi odnos Slovencev ne zdi bistveno slabsi od odnosa priseljencev v Sloveniji. Pri tem lahko seveda recem da mora biti sram Slovence, saj naj bi bili evropski narod, ki bi morali ostalim dajati zgled strpnega in v trajnostni razvoj regije usmerjenega naroda, ne pa se enega "we want to have bigger TV screens than americans" naroda. Ze dejstvo da imamo zakonodajo, ki omogoca, da moji sonarodnjaki pod vplivom nacionalno priporocane droge vozijo motorno vozilo vec kot enkrat v zivljenju, mi zeljo po tem da bi tukaj zivel vse zivljenje, cisto zatre. In potem minister za zdravstvo rece "Fino bi bilo, ce na bencinskih crpalkah ne bi prodajali vodke", in vsi zacnejo kricat "prohibicija! da lahko pijem kjerkoli in kadarkoli je moja ustavna pravica! se v himni jasno in glasno oglasujemo, kako smo zavezani alkoholu, zdaj nam ga bodo pa prepovedal!". Bedasto, nic manj kot katerikoli turbofolk ali karkoli, kar se je zgodilo s prehitrim in premalo reguliranim prehodom v kapitalizem, na katerega ljudi nikakor nismo ustrezno pripravili. Posledice so seveda vecanje prepada med bogatimi in revnimi, ki zagotovo ne pripomore k zmanjsanju kriminala.

Mercier ::

@Matthai

Jaz ti lahko potegnem vzporednice z neko fuzbal tekmo in izbrisom. Seveda ne bom mel nič od tega. Takšna primerjava (vleka vzporednic dejansko je primerjava) je lahko učinkovita le, če primerjaš z zločinskim dejanjem te vrste. Torej, izbrisani so problematični zato, ker je Dolfe delal pizdarije. Ne, niso zato.

Točka prešitja je, glede na odziv v temi, sicer izostala, vseeno sem pa htel povedati, da si preteral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Poldi112 ::

Če pa morajo brezimne Pakistanke hoditi v vrečah, je največja skrb zanje ta, da jih ne bi začela izkoriščati kakšna multinacionalka v obratu, ki bi ga odprla tam. Mi je slabo od teh levičarskih sranj


Tvoj problem je, da ti ni jasno, da se takih problemov ne resuje z bombami in tanki. In da vidis problem celo tam, kjer ga ni. In da zagovarjas napad na drzavo, ko je povsem jasno, da se ni zgodil zaradi WMD, sploh pa ne zaradi sirjenja demokracije, ampak enostavno zaradi politicnih in ekonomskih interesov. Kar je pa stvar, ob kateri je meni slabo.

marS ::

>:D Slabo ti je, Poldi?
Ja kje pa si živel zadnja leta? V raju mogoče?|O
A ti poznaš kak napad ki se ni zgodil zaradi politicnih in ekonomskih interesov?
Res ne vem kje živite ljudje.....8-O verjetno na kakem drugem planetu in v kakem drugem času........
...no more heroes...
https://ilbis.com/

poweroff ::

Poldita verjetno jezi to, da za razliko od raznih afriških diktatorjev, ki vsajne okolišijo zakaj so napadli, ZDA svoje ekonomsko pogojene napade zavijajo v celofan demokracije. Se pravi so celo dvolični...

Poldi112 ::

Tocno tako. In ko me osebki prepricujejo, kako fino je, da je Irak dobil demokracijo in da so vsi srecni zdaj tam.

Thomas ::

Demokracija, kapitalizem in spštovanje človekovih pravic so obvezni za vse države. Vendar jim je to nekoliko težko inštalirati, ker imajo pač svoje muhe v glavi. Zakaj je obvezno to? Ker sicer imamo pa milijone in desetine milijonov beguncev od tam. Že samo zato, glede tega ni nobene debate. Jebeš diktatorske režime Tretjega sveta in tepce ki so zanje zagreti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gavran ::

Fantje, ki tako glasno zagovarjate strpnost: strpnost velja le, če je obojestranska - jaz spoštujem tvoje mnenje, ampak pričakujem, da boš ti spoštoval MOJE mnenje. In če mi nekdo zato, ker zagovarjam svoje stališče, reče, da sem nestrpen ali še kaj hujšega), s tem kaže SVOJO nestrpnost. In ko pokaže svojo nestrpnost, dobi nestrpen odgovor. Potem pa tisto citira kot "poglejte, kako je tapata nestrpen. NI RES! Nestrpnost je bila izzvana! In danes v Sloveniji "biti strpen" po mnenju nekaterih pomeni "dopustiti, da ti nekdo s... po glavi". Zato še enkrat: strpnost MORA biti obojestranska!

Post ne leti direktno na nikogar.

Tr0n ::

"jaz spoštujem tvoje mnenje, ampak pričakujem, da boš ti spoštoval MOJE mnenje. In če mi nekdo zato, ker zagovarjam svoje stališče, reče, da sem nestrpen ali še kaj hujšega), s tem kaže SVOJO nestrpnost."

Zanimiv paradoks. Pricakujes/zahtevas, da bo nekdo spostoval tvoje mnenje, ampak ce ga ne in tebe zmerja za nestrpnega, je tudi sam nestrpen. And vice versa.

Mogoce nekaj za filozofirat in razmislit.

Na koncu je seveda pomembno, o kaksnem mnenju je govora.

Poldi112 ::

Brezpredmetno. Tako kot dokaz s skalo, da boga ni.
Sicer pa, ce ti si nestrpen, potem te nihce ne zmerja, da si nestrpen, ampak samo pove dejstvo.
Ne vem pa zakaj bi moral spostovati tvoje mnenje, ce je z mojega stalisca napacno. Ga pa sprejmem. Mar to ni strpnost ?

Thomas, zakaj je kapitalizem obvezen za vse drzave?
Begunci pa navalijo ko je vojna.

Thomas ::

>Begunci pa navalijo ko je vojna.

Vojne v Severni Afriki ni, milijoni so pa vseeno zbežali čez Sredozemsko morje. Poldi ... a ti res nič ne veš, a se samo delaš ...|O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ker so demokracija, kapitalizem in spostovanje clovekovih pravic obvezni za vse drzave, me zanima, koliko drzav zna kdo nasteti, ki vse to imajo. In ni treba rect ZDA, ker tam ni niti kapitalizma, niti demokracije, niti spostovanja clovekovih pravic.

Demokracije ni zato, ker je njihov sistem volitev neustrezen, volilna moc nekaj 10 redneckov v redko poseljenih zveznih drzavah ima veliko mocnejsi glas, kot nekaj 10 milijonov ljudi, ki zivijo v gosto naseljenih mestih.

Kapitalizma ni zato, ker obstaja samo dokler evropsko jeklo ni boljse in cenejse od ameriskega - potem se zacnejo jit socializem.

Spostovanja clovekovih pravic tudi ni, tukaj so sploh eni najhujsih krsiteljev (ampak ker imajo najvecjo kolicino orozja za masovno unicevanje na svetu, najvec jedrskih konic in najvecji proracun za "obrambo" se jim niti sprenevedati ni treba). Guantanamo je pa sploh biser spostovanja clovekovih pravic.

In v tem postu nikjer nisem napisal, da sem do kogarkoli nestrpen, ampak zgolj podajam dejstva. Ce je kdo nestrpen do dejstev pa zna to ustrezno pozdravit lobotomija. Tudi nisem napisal da simpatiziram s katerimkoli rezimom na tem ali kakem drugem planetu, samo zanimivo se mi zdi, kako se lahko tisti, ki v imenu vseh teh treh obveznih reci za vsako drzavo lahko okupirajo neko drugo drzavo, brez tezav teptajo svoja lastna nacela in vrednote.

Pa ni treba povedat, da imam kaj proti Zdruzenim Drzavam. Zresnite se. Americani so ljudje, in ljudje so predvsem neumni (tudi v Sloveniji ne bi imeli toliko tezav, ce ljudje ne bi bili neumni). Pac pustijo svojim vladajocim, da pocnejo, kar pocnejo. In jim je vseeno, ker (no, vsaj nekateri) imajo vsega dovolj. Ne upirajo se rezimu, ki sem in tja naredi kaj neustavnega, ali pa celo po mednarodnem pravu ilegalnega. In ce se oni ne, potem se tudi Iracanom in severnim Korejcem ni treba? Narobe. Oni bi se morali. Ce bi se resno uprli bi jih sicer zelo veliko pobil njihov lastni rezim, ampak zanje je to se vedno bolje, kot da jim vladajo ekonomski interesi Zdruzenih Drzav, ane? Ne, spet narobe, ker v Iraku (za zdaj) se niso pobili toliko civilistov, kolikor jih je Sadamov rezim. So pa investirali zelo veliko denarja v Irak, ker je tam poceni delovna sila in velika zaloga surove nafte. Fino, pa se demokracijo so naredili (no, ne cisto demokracijo, zaenkrat se o tem kam bo denar sel, odlocajo tisti, ki ga imajo). Obstajajo tudi drugi nacini menjave rezima, kot je odprt oborozen spopad, ki zahtevajo veliko manj denarja in zrtev, a prinesejo tudi manjso ekonomsko korist. ZDA imajo s tem veliko izkusenj, skoda, da jih na primeru Iraka niso uporabile (Saj se spomnite Allendeja, ki je moral umreti zato, ker je bil demokraticno izvoljeni socialist, tako kot Tony Blair?).

Zdruzene Drzave so intervenirale v Somaliji, kjer niso imele nikakrsnega ekonomskega interesa. Slava jim. Skoda, da tega ne pocnejo bolj pogosto iz humanitarnih vzgibov.

Erazer ::

Zanimivo, ko sem pisal o tem, da se morajo tujci prilagajati našim standardom, vsaj v javnih prostorih sem bil cenzuriran.
Ko pišem o tem, da smo Slovenci narod hlapcev (se mi ne da razlagat zakaj, vzemite kakšen zgodovinski priročnik), pa ostane komentar neizbrisan.
Očitno so moderatorji nestrpni do najmanjše omembe "nestrpnosti" (definicija: vsak po svoje) do tujcev.
Ko pa omeniš kaj spotikajočega o svojem narodu, pa so zelo strpni.

Predstavljajte si, da rečem, da so npr. Srbi narod hlapcev.
Po drugi strani, kaj pa če sem Hrvat, ki sem se mal privoščil Slovencev. Ali bi potem moderatorji posredovali ali ne?


Ps: Sem Slovenec.
Čeprav bi mogoče bilo bolj popularno reči, da sem Zemljan. Ali pa vesoljc.Da ne bi koga užalil.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Erazer ()

Mercier ::

smo Slovenci narod hlapcev (se mi ne da razlagat zakaj, vzemite kakšen zgodovinski priročnik)
No, jaz seveda nisem računal na inštrukcije, tole "zgodovinsko dejstvo" se mi je vedno zdelo bebavo.

Poldi112 ::

Zdruzene Drzave so intervenirale v Somaliji, kjer niso imele nikakrsnega ekonomskega interesa. Slava jim. Skoda, da tega ne pocnejo bolj pogosto iz humanitarnih vzgibov.


No, ko so podpirali diktatorja so z njim tudi pogodbp podpisali, da bodo njihove naftne druzbe lahko crpale. Tako da ravno samo humanitarno ni bilo.
Pa se pobrali so se ko je javno mnenje dovolj padlo.
Slava jim.


Vojne v Severni Afriki ni, milijoni so pa vseeno zbežali čez Sredozemsko morje. Poldi ... a ti res nič ne veš, a se samo delaš ..


Jaz sem omenjal Afriko, ne S.Afrike. In v Afriki se nenehno vojskujejo.
In da so miljoni zbezali je tudi pretirano. Seveda nekateri odhajajo v bolj razvite drzave. Ampak da bi to prepreceval z sesuvanjem rezima in uvajanjem kapitalizma je pa bolano.

Thomas ::

> No, ko so podpirali diktatorja so z njim tudi pogodbp podpisali, da bodo njihove naftne druzbe lahko crpale.

Nafta v Somaliji? Ti je spet slabo?

>In da so miljoni zbezali je tudi pretirano

Samo v Franciji je nekaj milijon prebežnikov iz SESVERNE Afrike. Ti pa res nimaš pojma.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Thomas
Govoris na pamet, v vsakem postu mi poves, da sem neumen (kar je, btw primitiven poiskus diskreditacije), sam si pa tako len da se ti niti osnovnih podatkov ne da preveriti.
Evo zate en edu link
http://www-tech.mit.edu/V113/N49/stevenson.49o.html

Glede Francije, od kje ti ta podatek. Sploh pa, ce so prebezniki problem, zakaj jih ne vracajo maticni drzavi ?

Thomas ::

Kaj naj bi ta link dokazoval? Da je nafta v Somaliji???? Kaj je s tabo Poldi? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Glede Francije, od kje ti ta podatek.

Tut poguglat ne znaš, pa tolk maš za povedat, Poldi! A se misliš kej zamislit? Tudi nad vsebino tistega kar pisariš?


> Sploh pa, ce so prebezniki problem, zakaj jih ne vracajo maticni drzavi ?


Sej jih tudi morajo, nazaj v bedo in klavnico, ki je rezultat ideološke mešanice islamizma, antikolonializma, socializma, arabskega nacionalizma, navadnih primitivizmov, neznanja, nepismenosti ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Glede Somalije, ta dokument je samo eden od mnogih, ki dokazujejo, da so imele ameriske naftne druzbe podpisane pogodbe za crpanje. Je pa res da sem jaz iz tega samo sklepal, da tam nafta je.

Glede francije, da niso to morda migranti ?
– migrant je oseba, ki se seli (redno ali občasno) iz enega kraja v drugega (ali iz države v državo)
– prebežnik je oseba, ki iz enega kraja prebeži v drugega, običajno nelegalno

Thomas ::

Poldi - nisi zmožen resne debate tuki. Res. Pojdi na en bolj enostaven forum - Ložo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Ja, se eno potrdilo, da nisi sposoben ali priznati napake, ali pa potegniti glavo ven iz peska (odpreti oci)

Thomas ::

Poldi ... ko boš nekako doumel, da se je v Francijo za stalno preselilo nekaj milijonov Arabcev, se bova pogovarjala naprej. Če boš zmogel. Mislim sicer, da ne boš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Napredek bi bil tudi, če bi dojel, da je v Somaliji 0 (nula) ton dokazanih zalog nafte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bradek ::

Thomas in kaj zaboga je narobe s tem? Arabec ni dovolj dober zate, in zato ne bi smel biti tukaj? Ne dela dovolj dobro? Ni dovolj ponizen?

Pa kaj če so tukaj drugačni ljudje! Tudi slovenci prihajamo iz različnih koncev in krajev, da ne govorim da je v vsakemu nekaj tuje krvi (pojdi po druzinskem drevesu nazaj, slej ko prej se pri vsakemu najde nekaj drugacnega, tujega, če ne drugega vsaj iz druge pokrajine, sosednje države, celo kontinenta), pa je zato kdo manj vreden in ni vreden biti tu? Samo zato ker je to "naša država"? So meje res TAKO ZELO pomembne in definirajo človeka, ali pa je druzba to dopustila in cez generacije zacela tako razmisljati?
Če pa kdo misli da bo podlegel vplivu nekih navad potem se bo pa to slej ko prej zgodilo in je to samo se vprasanje casa in popolnoma neodvisno od tega, cemu bos podlegel. Pa saj sploh to ne pomeni da podlezes nekomu! Ne razumem tudi zakaj vsi ločujete nekaj na dobro in slabo, prav in narobe... potrebno je dojeti da je to samo DRUGAČNO. Ce zelis verovati v nekaj potem ti kar, ce si v to preprican (saj drugace vendar ne bi veroval v to, kajne?). Torej ce se ti seznanis z muslimansko vero, koranom in se strinjas s tem, podpiras in mislis da je to prav, potem bos zacel verovati v to, ce ne pac ne. Nevem zakaj nekateri mislite, ce je zraven nekoga musliman in pripoveduje kako je njegova vera oh in sploh, da se bo potem ta oseba, druzba, narod kar po-mu-sli-ma-nil.

Vbistvu vas razumem vas zakaj tako razmisljate (s tem apeliram na tiste, ki so proti dzamiji in gledate na zadevo kot na nekaj, kar vas/nas omejuje). Zato ker imate tak pogled na svet. Moje osebno mnenje je, da je to izkrivljen pogled ki se je oblikoval skozi generacije, ki so bile podvrzene locevanju, sortiranju, predalckanju ljudi. Dejansko je pa tako razmisljanje tisto ki nas omejuje, ki ne dopusca razlicnosti, ki ne dopusca novih, zanimivih idej, ki zavira kreativnost, ne prinasa nic drugega kot cel kup sporov, nesporazumov in nepotrebnih izgubljenih zivljenj ki jih terjajo vojne v imenu vere, drugacnosti, kapitalizma, zelje po moci in tako naprej.

Konec koncev pa ce pogledate bolj podrobno, vsak izmed nas je drugacen. In mene to ne moti, nasprotno! Vsec mi je ta raznolikost!

P.S.: Da ne bom zopet delezen vprasanja ce sem musliman in podobno, in ce niste ravno vsega brali, nisem. Nisem niti krscan. Verjamem v cloveka.

Poldi112 ::

Koliko nafte ima Somalija je popolnoma nepomembno. Pomembno je da so americani sklenili pogodbe za crpanje. Kar takoj odseva ekonomski interes (in zanika humanitarnega).
Ce ti bi priznal da so Americani ekonomsko usmerjeni in se prav malo brigajo za dobro ljudi, bi te bilo lazje resno jemati.

Glede Francozov mislim da je bilo dovolj nazorno. Ampak se enkrat zate. Kje je problem. Ce jih ne bi zeleli, jih ne bi sprejeli. Nimajo miljon Arabcev, ki jih niso hoteli sprejeti. Ce imajo pa "tapravi francozi" problem, da jih ne marajo za soseda, pa to zame ni problem priseljencev ampak zadrtih domacinov.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Rasizem okoli nas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615292 (5158) Zero0ne
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129848 (19243) Zheegec

RE: ZMAGO prireja koncert....prides? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645243 (4059) OwcA
»

Smo Slovenci nestrpni? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
554577 (3631) Poldi112

Več podobnih tem