» »

Zeleno, kako te kritično gledam, Zeleno!

Zeleno, kako te kritično gledam, Zeleno!

Thomas ::

Tisti, ki se je prvi upal s knjigo nad pretežno Zeleni znanstveni establishment, je bil Bjorn Lomborg. Napadel je Zeleno paradigmo, kot površno in pristransko. Scientific American je bil samo eden v nizu tistih, ki so potem napdli njega. V glavnem vsa etablirana in akademska ekologija. Vedno sem imel občutek, da mu niso kos. BBC zdej poroča, da je to jasno že marsikomu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

nobena skrajnost ni dobra..

Thomas ::

Je. Skrajnost je često edina pametna alternativa "zmernim" pogledom. Samo prav je treba skrajnost izbrati. Herd follower - kar zmernež v bistvu je - ima polno raznih napol premišljenih traparij v glavi, pa nikoli ni Lombgorg.

Ni pa vsaka skrajnost dobra, to pa jasno. Samo ena tajni promilica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Timor ::

Skrajnost je dobra samo ce imas prav...ker ce nimas, si falu bigtime.
Ce si zmeren, se ne mores "iztirit", je pa res da so dobitki manjsi...tk kot pri lotu :D .

Thomas ::

Ne smeš vrednotiti stališč na podlagi tega, kako skrajna so. Sicer veš, da če naj bi bila pravilna, morajo biti skrajna, toda kaj ko je večina skrajnih stališč tudi napačnih!

Ko pa imaš neko "vmesno stališče", pa skoraj zagotovo nimaš čisto prav. Taf! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nico ::

Eno skrajno stališče rodi drugo; na nasprotni strani.
Še dobro, da imamo fanatične ekološke "zavednike" tako, da zbalansirajo npr.: brezobzirne industrialiste.
pa buh ne dej da ostanemo samo z enimi ali drugimi.
Everybody banana on your head!

MadMicka ::

Ja, sej res ni jasno, zakaj bi rabl skladišča za jedrske in razno razne kemične odpadke. Najboljš, da fuknemo vse v morje, itak da bo morje lahko vse absorbira. Pa tud gozdove, ki jih posekamo, mislim, kaj bi se sekirali, sej čez par sto let bo spet isto zaraščen. Človek enostavno ni dovolj močan, da uniči Zemljo. Celo jedrska zima pride, pa mine. Kaj bi se sekiral. Važn, da se "zeleni" motjo.

attackiko ::

Kot prvo bi blo treba poudarit, da gre pri novici samo za to, da so ugotovili, da so bile kritike njegovega dela brez ustrezne utemeljitve.

Kar se tiče skrajnosti - Bjorn je statistik in ne biolog, zato v svoji knjigi ne objavlja svojih odkritij, ampak samo citira tuje vire. S pomočjo podatkov na primer dokazuje, da naravovarstveniki dostikrat delujejo kot tipični lobisti in napihujejo stvari. Težko bi torej rekli, da je kak ekstremist, saj ne govori nič takega kar ne bi mogel podkrepit s podatki iz uglednih virov. Skratka to ni človek, ki bi zanikal vse po vrsti (recimo globalno segrevanje), samo trdi da nekateri pretiravajo s pesimizmom.

Kar se tiče biodiverzitete, ki smo jo obdelovali nekje drugje - po njegovem bomo ob 0.7% vrst v naslednjih 50 letih (raziskava ZN pravi 0.1-1%). Ali je to veliko ali malo je pa že za drugo debato ;)

Thomas ::

Vseeno bi bilo pojma "skrajno" in "zmerno" najboljš crtat. Prevec sta zavajajoča. Imaš prav, ali nimaš prav (glede nečesa) - to sta edini možnosti. Koliko nepravilnih in koliko pravilnih stališč ima kdo.

Kje dobiti kakšne pomembne poglede na stvari? Pri "skrajnežih"? Pri Nacistih naprimer, ni niti enega, ki bi bilo kaj vredno. Vsaj ne spomnim se ga zdaj. No ja, reklamarji so se naučili nekaj uporabnih stvari od njih. Vendar je vedno nevarnost "kontaminacije", da se kdo naleze še kaj drugega.

Kaj dobiš od "zmernežev". Nič, kar ne bi bilo že 100 krat prežvečeno. (100 krat prežvečeno ni nujno slabo!). Poleg tega, imajo mnogo zgrešenih pojmov, nevarnost kontaminacije je pa tukaj običajno še višja, saj človeka previdnost rada zapusti, ko ima opravka s "prijaznimi ljudmi". Ki pa vseeno trobezljajo marsikakšno neumnost.

Edinopametno je nalagati z lopato vse povprek v nek predprostor, kjer brutalno skritiziraš vse, ne glede od kod pride. Dokler se upira neusmiljenim poskusom sesuvanja - naj živi tam. Najboljše zasluži celo sprejem v "Osrednje znanje".

Tko nekako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dejanrus ::

Najbolj skrajne ideje so bile dostikrat tudi najbolj revolucionarne.

Marjan ::

Če smo že pri tem; treba je govorit o optimumih, ne pa o skrajnostih.

Problem je odino ker je včasih optimum zelo težko izračunljiv.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google po dobrem tednu dni razpustil etično komisijo

Oddelek: Novice / Ostale najave
4315935 (13050) gus5
»

Problemi "zelene" energije (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9314512 (11174) jest10
»

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Oddelek: Novice / Zasebnost
146478 (5169) Ramon dekers
»

Kateri je trenutno največji problem na svetu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1456906 (4758) poluks
»

Z genetiko do bleščečega jutri?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
423147 (3147) minmax

Več podobnih tem