» »

RAID FAkju

RAID FAkju

Paramedic ::

No zdej mam končno dva enaka diska in bi ju rad dal v RAID 0 8-).Zdej me pa zanima:
  • Kaj je Cable Select na jumperjih diska?
  • Kaj je po vaših izkušnjah bolje: oba diska na en kabel -> primary master+slave ali en po en -> primary master+secondary master?
  • Kateri driverji za HP370 pašejo skupaj z najnovejšim beta BIOSom za KT7-RAID?
  • Imam pa w2k. Nekje sem bral (na kt7faq), da so imeli hitreje z master+slave varianto in da, če daš na cable select. Kakšne so vaše izkušnje? Še kakšen nasvet?
    End transmission.

    abcde7 ::

    S tem nimam izkušenj...8-O

    Paramedic ::

    Pol pa ne odgovarjat...:DHočem se dober zazihrat preden grem to delat :)
    End transmission.

    l0wc4 ::

    Ne vem kaj bi bilo boljše, samo jaz imam vedno diske na Primary in Secondary master. Na slaveu pa imam ZIP DRIVE in CD-ROM. RAID sem sporbaval že pred časaom, na Linuxu in ni bilo nobenih problemov. :D

    OrlyTM ::

    Uporabi najnovejše možne gonilnike. Diska priklopi kot primary in secondary master.
    More da pali :)

    lp
    OrlyTM
    --------------------------------------------------
    <b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

    Samson ::

    Diska morata biti vsan na svojem kontrolerju (ide prikljucku), kajti drugace ne mores ustvariti RAID polja, ce sta na istem ide kanalu. Ostaja torej oba na master in sicer vsak na svojem ide kanalu. Vstopis v HPT bios in ustvaris raid polje. Sicer pa CS (cable select) pomeni, da kontroler prepozna disk glede na pozicijo samega diska. Torej ce je disk nastavljen z jumperjem na CS in je istocasno priklopljen na konec kabla je master. Ce je pa na srednjem, je pa slave. To bi bilo to....Torej HPT kontroler sam prepozna disk ce je na CS...Priporočam uporabo CS, ker baje bolj zanesljivo deluje glede samega delovanja (bad sektorji pa te zadeve....)

    Pa vso sreco pri raid polu...:))))
    condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

    Paramedic ::

    Na kt7faq sem prebral, da enim hitreje dela, če dajo disk na master+slave in da če tja kar tako prestaviš (iz sec.master na prim.slave) kontroler sam prepozna in dela normalno. Torej, ali ima kdo diska na primarnem kanalu na kontrolerju hpt370 in če mu dela hitreje, kot pa če sta oba master?
    End transmission.

    OrlyTM ::

    Samson, NI res, da ne morš postavit raid polja, če sta oba diska na enem kablu. Men je to en čas prov lepo delalo. Po nakupu nove mašinerije, sem v knjigici od platke prebral, da je priporočeno zvezat oba diska kot master, vsakega na svoj kontroler in sem tako tudi storil. Kaj pa je boljše, pa nisem testiral.

    lp
    OrlyTM
    --------------------------------------------------
    <b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

    Paramedic ::

    OrlyTM -> a bi bil tok dober, da bi testiral recimo v HD Tachu, kaj je hitreje. Sej če prestaviš, se ne bo nč sfukal se, vse bo normalno, verjem, tak piše na kt7faq. Sam ugasn comp, prestav, prižgi, pa ne bo opazu razlike.
    End transmission.

    zile ::

    Ok. Let's go
    :D
    Imam KT7a +2 IBM dtla 30GB sparjena v RAID 0 (strip array). Diska sta na priključena na primary IDE3 master in primary IDE4 master ( ne priklapljat CDrom pogonov na hpt controler, ker boš mel težave).
    Uporabljam WIn 98 se. Moram te opozorit, da če boš imel v win2000 fat32 particijo, je pomembmo da v HPT biosu izbereš 16k velik cluster size (najboljše razmerje performance/poraba placa). Vedi da moraš potem particijo formatirat tudi na 16K. To nardiš takole c:\format c: /u /z:32, za 32k cluster size pa uporabiš switch /z:64. Za NTFS particije ne vem kako se nardijo, sam se mi zdi da je tam po defaultu 4k cluster size.
    V Sandri mam s to nastavitvijo score 44.000.
    Če premaknem disk na en kabel (pri master, sec slave) je rezultat okoli 38.000. Ni panike če to delaš, podatki ostanejo, sam čip pa je dovolj pameten, da ve da se je en disk v raid polju prestavil.
    Najnovejši beta bios najdeš tukaj, v katerega je implementiran HPT 1.10b bios. Za driverje uporabiš HPT 1.03b driverje za win200 ali win98, odvisno od OS. Obstajajo pa tudi neki ruski shekani driverji HPT 1.10b, sam vidm da ma folk hude probleme. Vedi, da moraš HPT driver inštalirati pred samo inštalacijo win2000, s pritiskom na tipko F6, če znaš imeti resne probleme.
    Bodi pozoren med samo inštalacijo.
    Upam da boš z Raidom zadovoljen, jest vsekakor sem.
    Primerjava: Za film dolg 100 minut porabim okoli15 minut, da ga ojačam in popravim v Cool edit pro-ju, pred tem je mlelo v nedogled.

    Paramedic ::

    zile, hvala za natančno obrazložitev! Povej še, ali maš diske na cable select ali na master. Jaz bi dal na CS. V redu?Imam w2k z ntfs particijami (oz. bom imel). Torej, ko kreiram raid 0, izberem 16k block size, pa še potem, ko iz setupa naredim particiji in fomatiram, formatiram z 16k block size. Right? A formatiram iz setupa? A je tam možnost izbrat kolk naj bo block size? Najnovejši beta bios sem že v nedeljo dal gor iz kt7faq, driverje bom dal pa 1.03b za w2k.Hvala za odgovore!
    End transmission.

    Paramedic ::

    Dejte, no. Sam še teh par vprašanj, ki jih vidite zgori, tolk da bom vse ziher :'(. Pol pa lahk temo zarad mene kr skenslate :P.
    End transmission.

    zile ::

    Yo.
    Oba diska mam na master. (IDE3 in IDE4)
    Glede NTFS, raid-a in win 2000 maš pa
    tukej, pa še mal lahko pobrskaš naprej po forumu.

    Paramedic ::

    Thanks. Zdej me pa še zanima v kakem vrstnem redi bi bilo dobro inštalirat tele stvari:
  • IE 5.5
  • Via zadnje driverje 4.29
  • Service Pack 1
  • .Zdej sem 2,3,1 pa mi je po stanbyu štekalo. Po tem času sem dal v setupu repair in od takrat se to ne dogaja več. Ne vem pa kaj je bilo prej krivo, da je štekalo.
    End transmission.

    TESKAn ::

    Heh, ti kar normalno formatiraj, kot da je en sam disk v sistemu, sej to v bistvu nardi RAID - dva diska predstavi kot enega, pol pa na oba sočasno piše/briše.
    Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
    ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

    Paramedic ::

    Teskan, sej to že vem...Povejte mi, mogoče andrej?, zakaj mi Service Pack 1 za w2k 'pokvari' standby in hibernate? Noče se prebudit iz standbya (ali pa potem šteka), hibernate pa napiše možnost 'delete hibernate inf.' pred nalaganjem OSa, al kar pač napiše, če ne zna prižgat compa po njem. Pa to dela, neglede na to, kje imam disk, na raidu ali na onboard kontrolerju. VIA so 4.29. To dela tut s 4.28. Zdej ko sem uninstallal sp1, pa dela. HELP!
    End transmission.

    Paramedic ::

    Madonca, a nobeden nič ne ve? Kaj pa to: zakaj mi eden od enakih diskov na raid kontrolerju dela z udma 4, eden pa za udma 2? Oba diska sta ATA66, nataknjena kot master. Ko sem imel eden master, eden slave, sta pa oba bila na udma 4 v biosu HPT370. Nimam pa še ustvarjenega raid polja. Je treba prvo to zrihtat, da ne bo raid 0 počasen kot udma2.;(
    End transmission.

    Loki ::

    Preglejjumperje.
    Ce mas VIA plato, mas en proggy, k lahko nastimas DMA.
    I left my wallet in El Segundo

    Paramedic ::

    A kej veste kakšna je v praksi razlika zdaj ko sem dal v raidu 16k block size, ntfs pa je na defaultu: 4k block size. Ta razlika, a je kaj počasneje, kot če bi dal v raid 4k?
    End transmission.

    Paramedic ::

    Pa še to: a kdo ve odgovor na zgornje vprašanje (razlika o hitrosti)? Mam pa po novem v HD Tachu 2.61 80MB ta drugi diagram. average burst speed je 40MB. Prej 55 in 19,5 ! :))
    End transmission.


    Vredno ogleda ...

    TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
    TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
    »

    2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

    Oddelek: Strojna oprema
    18413782 (9386) matrix2
    »

    RAID kontrolerji na mama platah

    Oddelek: Strojna oprema
    91508 (1211) Pizzicato
    »

    RAID vprasanja

    Oddelek: Pomoč in nasveti
    101328 (1192) whatson
    »

    RAID - 4 diski

    Oddelek: Pomoč in nasveti
    181386 (1185) Hojne
    »

    hpt370

    Oddelek: Strojna oprema
    141518 (1379) MadMax

    Več podobnih tem