» »

Potovanje duš, reinkarnacija,....

Potovanje duš, reinkarnacija,....

Maxtor ::

Bom takole začel. Včeraj sem dobil v roke knjigo Potovanje duš, napisal Newton. In moram rečt, da me je impresionirala. Zdi se mi še najbljižja možna resnica o tem, kam gremo po smrti in kako se ponovno vrašamo na zemljo.

Kaj mislite drugi? V kaj verjamete? Mene je razlaga v tej knjigi dokaj prepričala. Morda me bo kdo imel za čudnega, ampak vsak ima pravico do svojega mnenja in svoje razlage, zato tudi prosim, da v tej temi ne bo kakega žaljenja in prerekanja, kdo ima prav, ker zanesljivo itak ne morem vedeti, kaj je res, lahko pa si mislimo in v nekaj verjamemo.

Torej, kaj mislite vi?

Thomas ::

Nobenih pogojev ni, da bi se spomnil česa iz življenja prej. Kar pa o reinkarnaciji ne pove nič - ne tako in ne drugače.

Bolj koristno brat naše sobotne chate in Belo, modro in zeleno sobo, kot tegale Newtona.

Več o tem, tukaj ne bom rekel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vegi ::

vsekakor, obstajajo številni dokazi o reinkarnaciji. tudi stare filozofije govorijo o tem. v bistvu se telo spreminja že od rojstva do smrti, ampak jaz ostane isti, na koncu življenja preide v drugo telo.

Ziga Dolhar ::

No ja -- "Problemi človeštva" bo kar ustrezna tema za tole.

Jasno je, da se reinkraniramo. Tudi splošno znano je dejstvo, kako ta pot poteka (preberite 10. knjigo Platonove Države). Vsekakor pa je očitno, da je Thomas preveč pil iz reke pozabljenja, zato pa trosi take traparije.

--

Ker nekateri kljub očitnosti ne dopustijo možnosti ironije, naj jih tukaj še za vsak slučaj opozorim: jemljite tole kot sarkazem, okej? Hvala.
https://dolhar.si/

Poldi112 ::

Thomas, se ti ne spomnis svojih prejsnjih zivljenj, to se ne pomeni, da se jih ni mogoce spomniti.

Se cisto strinjam da je reinkarnacija najbolj zadovoljiva razlaga.

javalda ::

Vkljucimo se malo Akvinskega in ne samo starogrske filozofe. Reinkarnacija? Ne hvala

Ziga Dolhar ::

> Thomas, se ti ne spomnis svojih prejsnjih zivljenj, to se ne pomeni, da se jih ni mogoce spomniti.


No saj -- potem je vednost o tem, ali se reinkraniramo ali ne, itak popolnoma irelevantna. Abotna >:D.
https://dolhar.si/

Thomas ::

Idealizem, da se spomin shranjuje kje drugje kot v možganih (ki ob smrti razpadejo) .. je pač idealizem. Dualizem, če hočeš.

To ni tko. NIHČE se ne spomni prejšnjih življenj ... to je vendar jasno!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LoneWolf ::

Se kar strinjam s Thomasom tule. Ce kdo vprasa mene, reinkarnacija spada v priblizno isto kategorijo kot krscanska nebesa. Obupani poskusi poiskat kaksen izgovor ali alternativo, da s smrtjo ni vsega konec. Ko pride do ultimativnih vprasanj, kot je neizogibnost smrti in prenehanja obstoja, je veliko ljudi pripravljeno grabit za slamice in prodat zdravo pamet za moznost upanja, pa ceprav je to karseda privleceno za lase.
IMHO se s clovesko zavestjo ob smrti zgodi priblizno isto, kot se zgodi z racunalniskim programom ob izkopu racunalnika. Celo fizikalne znacilnosti obeh dogodkov so precej direktno primerljive. Traja pa, da se je clovek s tem pripravljen sprijaznit, ce si to sploh upa dovolit. Precej tudi stvar ega, bi rekel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LoneWolf ()

Vegi ::

kako biti genialnejši od ensteina?

Reso ::

Jaz pravim da ima vsaka vera nekaj resničnega.
Reinkarnacija je pomojem mnenju se najbližje posmrtnemu življenju kot si ga jaz predstavljam. Mislim da če je vesolje neskončno veliko (oziroma je končno in se še vedno širi) je tudi neskončno dimenzij. Ko umremo postane naša duša (ali kakorkoli pać rečemo sebi) aktivnejša v drugih dimenzijah in pravzaprav nikoli ne umremo. Umremo le glede na fizikalne zakone.

Vice ::

Boljše kot kam gremo po smrti, bi bilo kam gre naša energija in v kakšni obliki.

Thomas ::

Moram povedat, da izven konteksta Bele, modre in zelene sobe, se meni zdi o tem nesmiselno pogovarjat. Sorry, but no soory.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avenger ::

Neobstoja si ne zna nihče predstavljat. Ali pač? Recimo da nikoli ne prenehaš obstajati, ampak se zate v trenutku smrti čas ustavi. In če to povežem z eno daljno razpravo o re-kolapsiranju vesolja (ali se izide ali ne, pustimo ob strani) in po neki teoriji bi se čas ob crunchu zavrtel nazaj in ko pride do trenutka ko si umrl, začne pač zate čas spet teč, nazaj, in ko se rodiš se čas spet ustavi in ko pride do cruncha in potem bigbanga te spet enkrat naprej spusti. Huh. Čist neverjetno, ampak je tole v primerjavi s teorijo o reinkarnaciji živa resnica... :D
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Barakuda1 ::

Moram povedat, da izven konteksta Bele, modre in zelene sobe, se meni zdi o tem nesmiselno pogovarjat. Sorry, but no soory.

:\

Thomas :) , saj te nihče ne sili.

Torej, pusti da debate teče kdaj tudi mimo tvojega "PROTOKOLA", in to brez nepotrebnih provokacij v stilu kako je vse kar ni v rangu "treh sob in protokola" butasto itd.

Hypno ::

Tole je kr copy/paste, ker smo o tem že govorili na forumu.

Samo eno od nasprotnih razmišljanj, ki se pojavljajo v hipnoterapiji (za nepoznavalce - Newton je vse opisano počel v hipnotični past-life regresiji, sprva je bil hipnoterapevt, kasneje se je usmeril samo v past-life regression therapy).

"Vsak, ki se odloči za past-life regresijo ima ustvarjeno neko mnenje in predstavo o vsej zadevi, pa naj bo to zavestno ali podzavestno. V hipnozi lahko v regresiji nazaj, še dlje od rojstva v prejšnje življenje, ko ni več shranjene informacije v podzavesti za to obdobje, ta predstava pride na plano in zapolni praznino, nastane spomin, kar oseba podoživi kot resnično. V tem primeru govorimo o t.i. false memory sindromu."

-false memory sindrom dost prisoten zaradi usmerjanja hipnotiziranega, bolj kot vodenja
-oseba v hipnozi je v hipersugestibilnem stanju (zelo lahko jo je vodit)
-vedno več podobnih izjav je bilo, ko je postal Newton bolj znan (so ljudje brali in dobili predstavo, ter hoteli izkusiti sam občutek, ne pa z vprašanjem kaj sploh bo?)

po drugi strani je pa to lahko nekaj kar ne znamo razložit? mogoče ...
Great are mysteries of the mind ...

Thomas ::

META:

"Zanimiva" tendenca: "Tukaj bomo odpirali teme v zatišju."

Prav, imeli boste še eno Ložo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Jaz razumem da vecina verjame, da reinkarnacije ni. Ne razumem pa kako to da se nic ne naucijo iz zgodovine. Veliko je primerov, kjer je znanost zgresila. In nedvomno se to dogaja tudi danes. Ampak vseeno mnogi brez dvoma sprejemajo trenutno veljavne teorije in ne dopustijo moznosti, da se mogoce motijo.
Glede tega da je vera slamica, katere se oprijemajo sibki na smrtni postelji. Koliko nas je tu ki smo verni in smo vsaj blizu nekih kriticnih let, ko bi ze razmisljali o smrti. Poleg tega je vecina prebivalstva na zemlji vernih. Ampak za ateista ni tezko zakljuciti, da ce je vecina verna je pac vecina neumna. Spet tista nesposobnost dopustiti moznost, da se mogoce motijo.
Pa btw, sem bil leta ateist. Potem sem pa dejansko bral knjige, ne samo govoril o njih da so pravljice (kot recimo Thomas za vede, za katere pac ve da obstaja in celo ve, da so pravljice za otroke).
O reinkarnaciji govorijo prakticno vsi vzhodni mojstri. Zelo verjetno je tudi Jezus o njej govoril svojim ucencem. In duhovni mojster je pac edini, ki je na tem podrocju zaupanja vreden. Sicer je tu problem kako lociti pravega od fake, ampak ni ravno velik problem. Ampak seveda, ce ni nekih enacb oz. meritev, ki dokazujejo obstoj boga, pac nekateri vzamete to za dokaz, da ga ni.

freserovski ::

prej sem gledal eno oddajo o tem, nek rimski anatomik je siciral kravo, sedaj pa ne vem točno kateri del telesa je bil...sem spremljal le bežno... je proglasil, da bi v njem naj bila duša, za ta del je predvideval, da ga ima tudi človek (človeka ni bilo etično niti dovoljeno sicirat) in je to zapisal. No tega 1000 let ni nihče spodbijal niti raziskoval, potem je pa en drug anatomik zopet začel raziskovat te zadeve in cerkev ga je podpirala in se trudila, da bi našel kakšen obstoj, dokaz, da obstaja duša, no tudi glede tega ne vem kako se je končalo, ker sem šel na drink :)) .
Iz tega pa se da sklepat, da se je cerkev na vsak način trudila, da bi vodila in ne razočarala svojih vernikov, da se po smrti izgubijo v nič, oz., da nebi ovrgla vsesplošnega prepričanja, da po smrti obstaja boljše življenje in je telo le ovira na poti k temu.
Moja verzija (sicer se ne spoznam na fiziko in energijo...) pa je, da ko človek umre, se zagotovo energija, pa čeprav še tako majhna, ne izgubi v nič in mogoče je možno, da so vsi "duhovi" in s tem povezani pojavi skupek teh energij. Če še "filozofiram" naprej, mogoče v druge dimenzije, tu pa se moje znanje nekako konča in si niti približno ne morem predstavljat kako bi glede tega lahko bilo kaj mogočega.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

njok ::

vsekakor, obstajajo številni dokazi o reinkarnaciji.


Dokazi?


IMO je nadaljevanje debate nesmiselno dokler nekdo ne pokaze nekaj vsaj na dalec podobnega dokazu.

kuglvinkl ::

Se strinjam, da je reinkarnacija problem človeštva v smislu, da spada v potrošniško robo. Tko da, lar se mene tiče je to edini razlog, da je tema v tem oddelku.

Hej, mogoče sem vzogjen preveč racionalistično... Ko le ne bi blo Descarta.
Your focus determines your reallity

freserovski ::

jp, se strinjam, dokler ne bo mogoče izračunat nebo nič :D >:D
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

BigWhale ::

Marsicesa drugega se tudi ne da zracunat, pa danes velja za znanost... ;>

Treba bit objektiven :P

DSmidgy ::

Eno vprašanje za "reinkarnatorje". Kje vi v človeku vidite dušo. Jaz jo zelo težko kam postavim, če uporabim svoje znanje fizike, kemije in biologije (to je: ohranitev energije, virus, bakterija, zapis v možganih, sestava ogranskih molekul).

Eni vrjamete v nekaj, brez da bi sami premislili, če je to sploh mogoče. Kolikor je danes poznana DNK, raziskave z elektronskim mikroskopom, ... kje se skriva duša, da je še niso našli. Kako se potem prenaša in po čem se prenaša v drugega človeka. Kje ima drug človek "radar", da dušo sprejeme. Je en kup fizikalnih ugank - katere lepo spregledate.

Če pa mi nasprotniki čisto narobe gledamo, nam pa povejte kako to poteka. Samo ne z enimi "sem kle prebral filozofsko knjigo pa not piše".

Poldi112 ::

To da necesa ne znas razloziti se zdalec ni dokaz, da ne obstaja.
Duso lahko zacutis. Ceprav ti s tvojim pristopom, ko hoces za vse neko fizikalno razlago, tega ne bos sposoben.
Si se kdaj vprasal, kje cutis ljubezen?

freserovski ::

hmm, v možganih mogoče :\
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Vesoljc ::

ahh kje...
ljubezen čutiš v srcu, pol centimetra levo od desnega prekata ter en centimeter desno od duše...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BigWhale ::

> Si se kdaj vprasal, kje cutis ljubezen?

Ljubezen je pa ja custvo, nekaj kar nima dimenzij. To je samo fikcija, cisto vseeno je ce jo cutis ali ne, se manj pa kje jo cutis...

Koga pa briga ena taka fiktivna, neizmerljiva stvar...

;>

Poldi112 ::

Ce te povzamem, ljubezen ne obstaja ?

kuglvinkl ::

Hej hej, tema je reinkarnacija, ne ljubezen.
Your focus determines your reallity

freserovski ::

so dokazi, oz. koliko sem jaz to spremljal..., da so se nekateri ob raznih nesrečah pač malo preveč udarili v nek predel glave. Pri tem je nastala manjša okvara na možganih in niso več "občutili" ničesar. Ne strahu, ljubezni,"topline", nekateri procesi so verjetno bili moteni.
Hja, ljubezen pa obstaja; fikcija. Vsaj po mojem mnenju.
Ne rečem pa, da ne obstaja neko stanje, kjer lahko stopiš preko meja uma... pri raznih budistih itd.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

DSmidgy ::

Cobra: In kaj to, kar si napisal, dokazuje?

Nas so že v osnovni šoli učili razliko med predmetom in pojmom. Predmeti obstajajo, pojmi ne obstajajo (so edino lahko stanje predmetov). Kocko lahko narišeš, ljubezni (ali reinkarnacije) ne moreš.

Ne rečem pa, da ne obstaja neko stanje, kjer lahko stopiš preko meja uma... pri raznih budistih itd.
Ne vem na kaj ciljaš s tem "preko meja uma". Samo to vedi: če jemlješ LSD tud lahko letiš, pa recimo v druge svetove prideš - ampak samo v tvoji glavi. Realnost je pa taka kot je in ne taka kot si jo predstavljaš (zelo žalostno je, da si misliš da si res letel -> psihiater).

freserovski ::

hehe, ne, nisem nič govoril o letenju :D , no v mislih sem imel preko meje zavednega... popolno obvladovanje telesa
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primeri Reinkarnacij, regresija, hologramska zavest? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8212901 (10264) Aston_11

Življenje po življenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9021486 (20122) bluefish
»

Verjamete v karmo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14716245 (14171) Aston_11
»

Zakaj naj bi bila reinkernacija tolažba?

Oddelek: Loža
463088 (2327) SavoKovac
»

Reinkarnacija, prejsnja zivljenja, all of the rest... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
826450 (1972) Poldi112

Več podobnih tem