» »

pomoč- kakšen kabel

pomoč- kakšen kabel

primo7 ::

Veliko je bilo napisanega glede povezave dveh pc-jev na internet. Vendar nekaj mi ni jasno in bi prosil za pomoč. Predno sem dobil ISDN smo ravno prenavljali tal v vseh sobah in po nasvetu mojstrov za ISDN sem pod tlemi po stanovanju napeljal 4 žilni kabel. Do sedaj sem imel priključen en računalnik na internet in iz tega kabla gre samo dvo žilni kabel na ADSL modem. Rad bi priključil dva PC-ja preko switcha in govori se da je treba imeti 8 žilni UTP kabel. Do sedaj je bil dober 2 žilni sedaj pa kar 8. To mi ni nikakor jasno. Kaj res ne bi deloval internet za 2 pc-ja preko switcha in že obstoječega 4 žilnega kabla? Ne rabim povezave (mreže med obema PC) ampak samo, da sta lahko oba na internetu.
Hvala in lep pozdrav!

Paramedic ::

Ne vem kaj te tu muči. Switch je verjetno priklopljen na ADSL modem, ni važno.
Ti rabiš 2 žilni kabel za povezavo od tiste škatle (dslam al kaj je že) do adsl modema. UTP kable pa rabiš za povezavo od mrežne kartice do switcha in pa mogoče od adsl modema do switcha, ne vem točno kak switch maš.
End transmission.

primo7 ::

Trenutno je stvar takšna. Ko so mi montirali ISDN in kasneje ADSL so vse tiste škatlice namontirali v dnevni sobi. Od tam imam napeljane 4 žilne kable v ostale sobe. V eni sobi od dnevne oddaljene cca 10 m sem na ta kabel z dvožilnim kablom priklopil ADSL modem in deluje. Sedaj bi rad še v eni sobi imel računalnik z internetom. Torej v dnevni bi imel modem na switchu in od tu povezavo v drugi dve sobi na računalnike. Nič kaj lahko ne bo menjavat kabel, zato sprašujem če moram res zamenjati sedanji 4 žilni z 8 žilnim UTP.
Hvala

Paramedic ::

Ti sprašuješ tole: ali lahko povežem ostale računalnike na switch s telefonskim 4-žilnim kablom. Odg.: NE. Switchi uporabljajo za povezavo do mrežnih kartic 8-žilne UTP kable. Že zaradi priklopa na koncu kabla ne moreš, ker ne paše notri. Tisti 4-žilni kabel lahko uporabiš, če hočeš met kdaj ADSL modem v drugi sobi, tako ti ni treba kabla drugam napeljevat :), ali pa lahko imate mogoče za ISDN za drugo linijo. Počaki na enega da to vse potrdi, čeprav sem siguren. :D
End transmission.

alesrosina ::

Kulkr jst vem, uporablja 10MB mreza samo 4 zicke, 8 kontaktov pa nuca ce mas 100mb mrezo ....
Poglej si tale link, kako zvezat ....
Ce citiram:
It gets even more odd because wire Pair#2 (white/orange, orange) and Pair#3 (white/green, green) are the only two pairs used for 10BaseT data

Tko da, mislm da ti bo znesl z 4 zilnim kablom, samo mors zlo pazt kuko bos zvezal. Seveda, si bos moral se nekje sposodit (al pa kupit - so okol 5 jurijev) klesce za namescat RJ45 konektorcke na kabl. RJ45 konektorcki so pa dokaj pocen (mislm da je eden 80SIT, dobis jih v vsaki mal bl zalozeni racunalniski trgovini, tudi v Merkurju sem jih ze kupoval).

Hehe, drgac pa nauk: nikoli ne polagaj kablov direkt u zid (al pa tla) rajs dej prej se podometno cev, po kteri pol vleces kable :P

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Mreža, naj si bo 10 ali 100Mbit porabi samo 4 žile v kablu. Priklopi 4 žičke na konektor na pine 1,2,3 in 6 ter vse skupaj poveži v switch. Mogoče ne bo ravno delal 100Mbit ker ni CAT5 UTP kabel, ampak mreža bi mogla bit sigurno dovolj hitra za internet. Drugače pa, naslednjič ko polagaš kable daj notri raj UTP, več žičk vedno prav pride :D

KoReNJe ::

vidm da eni nimajo pojma tko da bom kr jz povedu...
v glavnem rabis 2 zilni kabel za adsl modem... utp kabel se poveze na mrezno kartico in na switch.
torej ce mas adsl, povezes tisti 2 zilni kabel za adsl na adsl modem, in iz adsl modema utp kabel na switch. potem pa se ostale racunalnike na switch.
in to je to kar se tice strojne konfiguracije

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: KoReNJe ()

mare_ ::

Kot je so že rekli pred mano, lahko uporabiš 4-žilni kabel, samo pazit moraš, kako zvežeš. Dodal bi samo še, da se za 100mb/s mrežo uporabljajo 4 žile, vseh osem se za 1000Mb/s oz. 1Gb/s.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

trije računalniki v ADSL omrežju in packetloss !!! Pomoč prosim!

Oddelek: Omrežja in internet
151777 (1593) Matek
»

Od razcepnika do ADSL modema

Oddelek: Pomoč in nasveti
201965 (1721) danielka84
»

Razcepnik-ADSL modem vprasanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
211891 (1435) Bungee-
»

Mreza (oddaljenost)

Oddelek: Pomoč in nasveti
292075 (1671) VASkO
»

ADSL za dva

Oddelek: Omrežja in internet
281866 (1402) Mercier

Več podobnih tem