» »

Katero ploščo z Intel 865G (Intel, Asus, Abit?)?

Katero ploščo z Intel 865G (Intel, Asus, Abit?)?

urosbe ::

Hy!

Sestavljam konfiguracijo za računalnik, ki bo služil samo enemu namenu... obdelavi zvoka... integrirana grafika bo čisto dovolj zato sem izbral chipset 865G....
procesor bo Pentium4
2x 256 MB DDR 400 RAM
SATA disk
...

odločujem se pa za eno izmed naslednjih plošč:

Intel BAYFIELD D865GBFL
Intel LA CROSEE D865GLCL
ABIT IS7-M
ABIT IS-10
ASUS P4P800-VM

Vse so približno istega cenovnega ranga... kakšen tisočak gor/dol.

Na netu nisem našel nobenega pametnega testa, kjer bi bila kakšna taka plata gor, tako da mi pride v poštev tudi kakšen link. Sam imam P4C800-E Deluxe, ampak to je pač High-End plata, tako da to ne pride v poštev. Skratka hočem povedati le, da mi ASUS dobro služi.

Kaj bi vi izbrali?

LP
Uroš

Dr_M ::

karkoli, sam INTELove plate NE.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

urosbe ::

Kakšen poseben razlog zakaj Intela ne?

Namreč v zadnjem letu sem sestavil že kar nekaj računalnikov (preko 10), z različnimi konfiguracijami, od Athlona do Pentiuma in na začetku sem dajal notri Intelove plošče, moram reči, če koga ne moti pač, da ne dobiš zraven vrsto stvari (kabli itd), da drugače čisto dobro dela. Nisem pa še imel priložnosti stestirati ali primerjati teh plat (abit, intel, asus) v tem cenovnem rangu s tem chipovjem, na enem samem testu, tako da je težko reči, kaj se dobro odreže.
Včasih kdo reče... če kupiš Intel bo ta stvar sigurno špilala, ampak imam izkušnje da tudi druge stvari špilajo ok... (mogoče po testih še bolje)... Skratka, potrebujem računalnik ki bo delal in opravljal svojo nalogo, notri bo samo ena PCI kartica in sicer Audigy2, tudi overclockanja sigurno ne bo.

Dr_M ::

kar sm jest do zdej mel izkusnje z intelovimi platami, so bli sami problemi. raj uzem asus ali abit. in se usak mi je reku, da so intelove plate bl bedne kot ne in ocitno to res drzi, ker jih je zelo zelo malo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

Intelove plate so čist kul. Nič jim ne manjka. Tud po performansah so primerljive za asusom abitom ali drugimi visokoletečimi. Seveda govorim o navadnih uporabnikih PCjev. Overclocker pa naredi samomor pri taki plati. Kar se pa problemov tiče pa mislim da jih je z intelovimi platami manj kot z asusom in abitom... Vsaj kar se podpore in kompatibilnosti strojne opreme tiče.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Dr_M ::

nevem...moja punca ma intelovo plato z i815e chipsetov...in nism vidu plate ki bi delala vecje probleme. integrirana zvocna dela ucasih, najveckrat ne. bios je tut su 1x...sm 2 dni rabu, da sm ga usposobu nazaj.
ceu comp je tok pocasn, da bog pomagi, pa ma tualatina 1200 pa 256mb rama, pa nevem ce je kej dost hitrejsa masina kot moj celeron 433@525 z 192mb rama.
da ne govorim, da ma plata bedno integrirano graficno, pa se brez agp slota je. podn od podna.


edit: pa se en kolega, ki je prov fanaticno obseden z intelom, bi raj kupu AMDja kot pa intelovo plato. tut on pravi, da so zanic, pa je dau ze precej compov cez roke.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Caligula ::

OK Dr M ti mas do Intela zamere se iz casov pradavnine in na osnovi majhnega stevila uporabnikov.

Ceprav sem na AMDju lahko mirno recem, da je Intel bolj kompatibilna, neproblematicna zadeva in ce pac imas denar si vzami Intela.

Ce pa sparas pa obvezno AMDja.

Tako preprosto je to.

ASUS je pri Intelu zelo vredu.

Pri AMDju pa ima Asus malo tezav trenutno z pravilnim delovanjem.

para! ::

Juras, točno kakšne probleme ima ASUS z AMDjem?
Death before dishonor!

DjTonic ::

Jaz bi ti priporočal, da kupiš ASUS P4P800-VM. Ta se mi zdi še najboljša, čeprav z kakšno Abitko tudi ne boš mimo vsekal.

Grey ::

Js bi ti pa priporoču EPoX 4PDA3I. Edina stvar katere nima glede na te plate ki ste jih napisal je FireWire. Drugo je pa vse enako in še boljša je po moje.

Dr_M ::

Juras: pa si ti siguren da ves o cem govorim???
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

Če ne boš navijal potem pa zagotovo Intel BAYFIELD D865GBFL !
Pa ostalim fanatikom tipa "samo intel ne", naj argumentirajo če lahko.

Urošbe: Imam firmo v kateri smo prodali preko 250 intelovih (ter nekaj manj drugih) plat/sistemov, ter sam si doma lastim eno tako plato a imam notri raje geforce ti4200 in je prava švicarska urca. Nobenih problemov in stabilna 100%. Kaka abitka bi bila kak procent hitrejša a ko stvari delajo kot violina zakaj tvegat? Poleg tega 3 leta garancije ne smrdi, right?

Aja lih za statistiko... tem ki smo sestavili pc-je z intelovimi platami so le "ubogi":
- Arhitekti
- Dizajnerji
- Gradbeni inžinirji
- DJ-i
- Pa kak hardcore igričar se kje najde (vključujoč z mano)

Sam pa imam Rock lake ki pa je ista ko bayfield le da namesto grafike ima firewire...
Zagotovo ti ne bo žal.

Bayfield-ko pa ima punca na isti mizi (hardcore gamer, photoshop, archicad) in če ji rečem, da bi kaj zamenjal v mašini bi me hotela za jajca obesit (razen če je ne prepričam, da bo pol hitrejše IN enako stabilno)

Kot pravim, ako ne boš navijal ni razloga zakaj ne (prvzaprav bi bilo škoda).

Aja Intel je imel hude probleme s prastarim 430TX (anchorage) ter I810. 815 (Engelwood) pa so kar dobro delale. Glede nato da so bile integrirane zvočne kartice takrat na pohodu (beri zanič) se nobeden ni ukvarjal z njimi in si vtaknil notri karkoli ne-softwareskega (SB 128.live, ostalo) pa je delalo.

P.S. Tako kot pri ostalih platah tudi pri intelu je še vedno integrirana zvočna ropotuljica dokaj zanič zadeva (razen če rabiš le zvok od sponkice v MS office-u)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

TribesMan ::

Dr_M:

Od plate z integrirano grafiko pač ne moreš pričakovat bogve kaj, še posebej ne kakšnih performans, saj veliko RAM bandwitha požre grafična kartica... Pa tudi kakšne nekompatibilnosti so v takem primeru bolj mogoče. Zelo znan problem z intelovimi integriranimi grafami je tudi, da ne podpirajo overlay modea, in s tem delajo velike problema pri gledanju DiVX ali kakšnih podobnih filmov v full screenu... pa še kaj bi se našlo.

Sam to je pri vseh platah z integrirano grafiko, ne sam pri intelovih. Tako da ne moreš na podlagi ene slabe izkušnje označit vse intelove plate za en drek.

Recimo te nove i865 in i875 plate od intela so zelo hitre. Po testih še hitrejše od kakih "overclockerskih" znamk, kar bo zelo prav prišlo ljudem ki ne navijajo...

Jest še zmerja trdim da na intelovih platah ni nič slabega. Ta najnovejše lahko še celo navijaš direkt iz windowsov...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

pingo76 ::

No ja, navijajo se samo Rock lake (865PERL) ter Bonanza (875DPBZ) in to le do 4%, pa še to je označeno kot "nek" birn-in mode :)

Caligula ::

DR M, 815 cipset je pac malo postaran.

Pa ne mores na osnovi ene plate.

Intel je naceloma manj problematicen.
Pa vsi znanci-se tisti, ki imajo doma kakega hudega AMDja, majo v firmah Intela. Pravijo da je bolj zanesljiv.
Pa nasploh, ne mores posplosevat, da intel plate pa ne.

Ce si se tak fan AMDja (saj sem jaz tudi) ne mores rect, da je kaka Asuska na 875 cipu sranje. To je stroj.
To dela in to dela sale.

Pa ne stvari delit po firmi, brand namu,..
AMD ma neke prednosti (sploh jih je imel pred zaklepanjem procev) in pa nizjo ceno, kar je fajn.

Ce pa bi ze mel denar za te reci, bi si omislil 875 plato.

JAZ, preberi malo po Slo techu koliko zadnje case Asus plate nagajajo folku-lahko da se samo meni tako zdi-skratka z graficnimi serje,..

Drugace proti Asusu nimam nic (razen pri graficnih se prevec sili v visji cenovni razred pa ni tam nic boljsi kot ostali).

para! ::

Sam si lastim ASUS A7N8X DLX (NF2U) in dela ko urca. Pa tudi nisem opazil kakšnih pritožb glede ASUS plat. Je pa res, da morda površno gledam.

lp
Death before dishonor!

Caligula ::

Ravno zadnje dni je na Slo techu zaslediti nenavadno plimo postov v katerih Asuske nagajajo. Jaz sem sklepal po tem.

Dr_M ::

Juras: ti nimas pojma o cem govorim, tko da odpades iz debate.

TribesMan: dobr, to me se ne moti tok da je integrirana grafika bolj slaba, pac me moti to, da nima niti agp slota. ampak uredu, to se ni tok grozn proti zvocni kartici, ki povecini sploh ne dela. na netu ni nikakrsne podpore za to zvocni, tko da so driverji samo na original cdju. zgodil se je 1x celo to, da se je masina resetirala sama od sebe in se ni vec bootala sploh. biu je kriv bios - sesut. mogu sm nardit boot disketo z novim biosom da sm jo usposobu spet.

pingo76: ti pravtako nimas pojma o cem govorim. sicer pa, ce bi kdaj vidu ksno intelovo plato od bliz, nebi rabu argumentov in bi vedu o cem govorim.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Caligula ::

OK izpadaaaaaaaaam :))

Intel sux! Podn!
Ena plata je bla cudna-mogoce defektna in je vse drek zdej.

Zdej je to sam se treba vsem povedat.Dost jih tega sploh ne ve, da je Intel sranje :D

Dr_M ::

Juras: no ti dam en hint. jest sm govoru o intelovih platah ne o chipsetu. ce tega nisi do zdej razbral, ja moje sozalje.

za tiste ki ne veste. intel je pred cca 3-4 leti nazaj objadu, da ne bo delu vec plat, ker so ble zanic in nihce jih ni kupoval. ampak so se po enmu letu nazaj skesano vrnili in spet zacel neki pacat skupi, ampak se vedno nic od nic. pomoje bi se iskra nardila boljso plato. chipsete pa ma intel precej dobre.

pa se neki. kdo je kje vidu da sm komu ponuju AMDje v tej temi? mi lahko kdo pokaze??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

pingo76: ti pravtako nimas pojma o cem govorim. sicer pa, ce bi kdaj vidu ksno intelovo plato od bliz, nebi rabu argumentov in bi vedu o cem govorim.

A jaz naj vidim kako intelovo plato od blizu? Al po očala al pa kakšno pivo manj spit (beri nekaj postov višje)!
Ravno ti mi boš pravil ko imaš probleme z ENO jaz pa nikakršnih že slabe 3 leta pa z 250+ kratno količino ter da sem imel v svoji mašini v zadnjih 2.x letih (ja, jaz lahko :D) vsaj ene 5 raztličnih bordov (845D, 845GL, 845PESV, 865GBF, 865PERLL - zdaj). Daj no...

To da je intel delal smeti od plat leta nazaj ne pomeni da jih še vedno! Takrat ko je bil križ s platami sem delal za Jerovšek ki je bil ravno v tistem času partner z intelom. Od takrat naprej nisem hotel več videti intelovih plat. Še dobro da stvari probam preden pizdim nanje. Tebi svetujem isto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Dr_M ::

pingo76: se prav da samo intelove plate kupujes? nc abitovih ali asusovih, gigabyte mogoce??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

v 85% primerov ja. Drugače pa kaka asus oz. gigabyte (vse strogo intel čipset). Z njimi so že bile kake manjše težavice pa kaka je tudi odpovedala. Glede nato, da sem jih malo dal naokoli je to proti še vsem živim in zdravim intelkam kar slabo (statistično).

P.S. Abita sploh ne (slabe garancijske izkušnje z distributerjem) sem pa imel eno Microstarjevo ki pa me ni prepričala. Sicer pa ne čutim potrebe da bi sprobal vse sorte proizvajalcev ko sem z intelom zenkrat povsem zadovoljen. Asuske tudi niso slabe ampak za moje potrebe obstaja boljše in to pač ponujam naprej.
Izogibam se s priporočili ker so mnogokrat lahko dvorezni meč. Intelovo plato pa se kar upam, vedno če ni želje po overclockanju.

P.S. Nekaj časa nazaj sem bral kako je nekaj ljudi zapustilo abit ali asus (ne spomnem se dobro) na abx forumu za intel plato in ostal prijetno presenečen. Naekaj zamer je le bilo a so bile bolj v stilu: Damn this modo looks ugly as hell.
Če je to edina zamera pa naj si jo pobarva! :D :D :D
Jaz jih ne kupujem, da bi jih gledal.

P.S. Še vedno mi pa ne gre v račun kako to da pri 250+ platah še ni bilo enega defekta... (prvič doživim kaj takega v 7 letih tega posla).
No ja še samsungovi monitorji kar nočejo in nočejo crknit... saj se ne pritožujem ampak strange indeed. Še posebej na količino prodanih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Dr_M ::

prvi si do zdej, k ma dejanske izskusnje in to celo dobre z intelovimi platami.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

Čudno, saj se jih celo ogromno proda. Ponavadi niso v kakih killer gaming rigs, so bolj domena delovnih postaj, strežnikov pa tu pa tam. Radi jih imajo videomontažerji, inžinirji ipd. Zalo radi jih vgrajujejo tudi tipsoni iz Alienware in še nekaj proizvjalcev ki mi sedaj ne kapnejo.
Glede na to, da na slotechu (sumim) prevladuje AMD platforma in overclockerski navdušenci ni ravno pravo mesto za iskati izkušnje z intelovimi platami. Da sem pa edini pa si kar ustrelil mimo. Že nekajkrat sem zasledil da je kdo tu pa tam pohvalil mnogim neznane intelove plate.
Ne upam si trditi, mislim pa, da je bil to morphling1.

Dr_M ::

edini sm mislu kot edini, da je men to omenu :) pa tut na slotechu nism nikol vidu da bi kdo pohvalu intelovo plato.
usi hvalijo abit,asus,epox,gigabyte, da bi pa intel kdo...ni meni znano :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

Jaz berem tu pa tam pa sem se enkrat tudi tle ustavil. Našel forum in pomagal par osebkom v oddelku pomoč (še zdaj to počnem ko imam kaj časa preveč). Zdelo se mi je fajn pa sem ostal na slo-techu. Malo patriotizma mora bit.:))

usi hvalijo abit,asus,epox,gigabyte


Hja če si že mene "zmasiral" zakaj pravim (trdim), da so dobre vprašaj še vse te ki hvalijo če so kdja vzeli pod drobnogled nekaj intelovih plat. Overclockerji so oproščeni. :D :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Dr_M ::

mnja...sam ucas je pravi pekel tuki komu pomagat. :\ :\ :(
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

mnja...sam ucas je pravi pekel tuki komu pomagat.


Se podpišem.

pingo76 ::

No ja zdaj veš še nekaj več. Ne moreš sicer vedeti ali sem ti nakladal ali je to res a dejstvo ostaja da nimam čisto nič od tega da bi zavajal.
Jaz stvar vidim tako: Overclockerji tace stran, ostalim pa verjetno ne bo žal.

P.S. Pa še zlato pravilo: Don't install the fu***** intel application accelerator!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Dr_M ::

neumni se rodimo, se celo zivljenje ucimo in potem neumni umremo.

:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pingo76 ::

:)))))

Evo še eno kost za grickat. (ne mislit da mi piše intel na čelu, nisem nek fanboy) Sem imel tudi že AMD-ja (res pa da je bil 486DX4-120) :8)

V naši ljubi kokoški imamo distributerja intelove elektronike ki si celo drzne ne imeti tehnične podpore. Če bi imeli probleme z materjalom ki ga prodajajo bi že zdavnaj imeli velike težave ali pa propadli zaradi nezadovoljnih strank.
To sem zvedel leto nazaj in ostal kar presenečen (celo sem si mislil: Kaj pa se tej grejo?) Njihove tehnične podpore pa na srečo še nisem rabil.

EPILOGUE za Urosbe:
No pa smo se kot vedno potrudili in svetovali kar sami menimo. Odločitev je itak tvoja. Ko boš zadevo nabavil in stestiral povej kaj je to in kako ti je kaj všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Dr_M ::

taki ljudje kot so recimo moja punca, ki je kupila ze sestavljeno kisto in se ni mela izkusenj z compi (pa mene tut se ni mela takrat) se verjetn ne bodo kej dost pritozeval, ker niti pribljizno nevejo kako stvari delajo. ampak, zdej je ze prepozn.
sej jest sm tut mel ucas intelove procesorje (se zdej jih mam), ampak mi zdej pac finance omogocajo samo AMDje, ki pa mi povsem zadostujejo. raj mal vec dnarja dam v ostale stvari :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

pingo76 ::

Če sem iskren bi tudi jaz v "normalnih okoliščinah" bil najverjetneje na AMD-ju. Ker pa pridem do želenega hardverja lahko malo (pa res malo) ceneje si pač privoščim ta luksuz. Ni mi žal niti tolarčka za intela odkar vem kako to dela.
Mene pa sicer pesti še dodaten problem. Punca radi tudi stroj in več kot 85% materiala gre iz moje denarnice z luknjo.

Niso lahke vzdrževati dva intela P4 2.4C, 512Mb, Seagate 120Gb ter High end grafike vsako leto...

... In vse to za v 60% le d***** igrice.

lukap ::

Sam imam ASUS P4P800 DLX in dela brez tezav in dosti hitreje kot brand name ( IBM, DELL ) z enako konfiguracijo. Res je da imam Corsair memorijo, vednar dosezem 5 Mb benchmark pri memoriji. Mislim da je performančno to ena izmed boljših 865 osnovnih plošč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sestavljen računalnik - do ~900€

Oddelek: Kaj kupiti
161439 (1303) amigo_no1
»

katero matično

Oddelek: Kaj kupiti
361562 (970) OmegaM
»

Navijanje Intel D845PESV

Oddelek: Navijanje
201171 (911) abc
»

eno dobro pltao za P4 bi kupil....kero!

Oddelek: Kaj kupiti
13993 (884) BoLhCa
»

VIA, izpovej se nam!

Oddelek: Novice / Matične plošče
392828 (2828) MrStein

Več podobnih tem