» »

Linux vs. Windows; v prihodnosti...

Linux vs. Windows; v prihodnosti...

1
2
3

Matev ::

no ja men je bolš od tega:

recem apt-get install openoffice.org in je v vsakih drzavi par mirrojev, ki mi jo bodo z veseljem posredovali, instaliram in je potem kot word


to da enostavno kliknem na ikonco z velikim Wjem pa dela
ej PA PIŠEM IN USTVARJAM

tist apt-get install openoffice.org pa res ne vem zakaj bi se matru

aja word pač lahko bi pa ker drug program uporablu sej da je uporaben....

sicer se pa ne bi spuščo v debato a je bolš program uporablat prek mreže al tist k ga mam na disku k se mi zdi brezveze da bi o tem debateru....

BigWhale ::

Dej nehaj bluzit no... Ker ti ni cist jasno kaj ti Gandalfar hoce povedat...

Program instaliras prek mreze... Na svoj disk.

Gandalfar ::

ne razumes me ... apt-get install openoffice.org je isto kot ti ko najdes CD od Worda, pretipkas 25 serijsko in namestis zadevo. Lazje je zadeve instalirat, ker se ti ni treba ukvarjat z iskanjem cdjev in serijskih in tega crapa

pivmik ::

in vsi imamo ADSL, ne?
pa ta apt-get za koji qrac je treba tipkat?
V čem je problem naredit en preprost programček, kjer sklikaš vse skupaj?

Jaz bi rade volje šel na LinuX, a kaj ko tam ni DreamWeaverja(dobrega grafičnega HTML urejevalnika), FotoŠopa(Gimp ni fotošop), Total Commander-ja(Mc ni TC)...Pa ni samo to (gonilniki so doktorat, itd itn....).
LP, Gregor GRE^

Jst ::

Žal je situacija v Sloveniji za programerja sledeča: mainstream produkti se pišejo za Windowse. Zato sem uporabnik windowsov in moram vedeti čimveč o njih (čeprav so podn od štale, zasebnosti ne poznaje, vedno nekaj brskajo po mreži, so nestabilni, nevarni,....), da bo moje programiraje uspešnjejše. Zato se sedaj učim .net na delphi 8. Čeprav razmišljam, da bi si ogledal c#.

Domač računalnik imam pa samo za poslušanje glasbe, gledanju divx-ov in za igranje ut2003.

Vem, da se situacija spreminja, glede tržnega položaja ms in open source. Kar se dogaja v nemčiji se bo pri nas čez 5 let. To je migracija ms sistemov na open source. Da se mi bo, kot programerju, obdržala cena, moram biti pripravljen na spremembe. Učim se .net. Rad bi bil pripravljen tudi na linux. Nekaj dni nazaj sem odprl temo, kako inštalirati suse na home računalnik. Prosil bi vas za pomoč še v tej temi oziroma pomoč v moji temi.

Od linuxa pričakujem:
- poslušanje glasbe
- gledanju filmov prek tv-out (sb live - upam na surround)
- ut2003 (ati grafična)

Upam, da moja pričakovanja niso previsoka. V vsakem primeru si bom inštaliral linux; imel sem ga svoj čas nazaj, ko še nista bila kde in gnome tako razširjena oz. sploh ne vem če sta obstajala. Sedaj so se razmere spremenile v open source produkte dobro.

Preživel bom migracijo na linux tudi če mi ne dela tv out in surround. ut2003 je pa edini špil, ki ga igram... Tako da, boljše da dela!

Mi pomagate, da kapituliram windowse, ker mi res najedajo živce. Še povezava do moje teme.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Gandalfar ::

PicNiK: sej ti ni treba tipkat .. lahk tud klikas, jzt rad tipkam.. mas pa tud zlo lepe GUI-je

Gandalfar ::

ut2k3 kr predobr dela .. malo je sicer jeba pri instalaciji ampak FAQ vse razlozi..

http://icculus.org/lgfaq/#ut2k3_install

Zdej specificnih navodil za SuSe ti ne bi znal dat .. mi pa pod debianom to dela (sicer imam nvidia ampak menda tudi ati dela)

Jst ::

Gandalfar: očitno nisi prebral teme. Suse omogoča inštalacijo prek ftpja. Jaz doma nimam adslja, imam možnost prenesti celotno vsebino ftpja na šihtu. To bom dl v ponedeljek. Kaj pa potem? Kaj nardit s tem? Need help!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

root987 ::

Vstaviš cd v cd-rom enoto? seveda pa lahko namestiš tudi kakšno drugo distribucijo če ti suse ne leži, tak da ne se samo na njega omejevat. preberi kak install guide za suse pa ti bo vse šlo kot po maslu. aja, ut2k3 sem preizkuso na fedori... stvar dela precej dobro, vendar pa mi je delovala bolj počasi kot v win, vendar je to bila verjento moja krivda, ker se nisem kaj preveč s driverji ukvarju. Sicer je menda dela za 5 minut in ti vse dela kot namazano. Vem pa, da wolfenstein: enemy teritory dela v linuxu lepše kot v win.

EDIT: na tretjem ut2k3 cdju je datoteka linux_instaler.sh oz. nekaj podobnega... skopiraj jo v svoje home direktorij, vstavi in mountaj prvi ut2k3 cd, se premakni v svoj home dir ter z ukazom sh linux_installer.sh namesti ut2k3. sicer so manjši bugi (reče da moraš vstavit prvi cd, ko moraš v resnici drugega in da moraš vstaviti drugega, a v resnici tretjega). bah, bluzim. prebere si faq pa bo. :D stvar je uglavnem zelo preprosta
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

hruske ::

Jst, ce bos cel ftp mirroral, potem bos imel na koncu 5 GB podatkov, ki jih ne mores dat na cd. Resitev je, da jih preneses z diskom in potem doma kot vir izberes lokalno kopijo namesto ftp in bo delalo.

Med datotekami na ftp-ju najdes en cca 40MB iso image, ki ga moras zapect na cd, da lahko z njim zbudis racunalo. Naprej se pa te bojo programerji installerja vodili.

NoUse4AName ::

suse je dobra odlocitev.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

> Jaz bi rade volje šel na LinuX, a kaj ko tam ni
> DreamWeaverja(dobrega grafičnega HTML urejevalnika),
> FotoŠopa(Gimp ni fotošop), Total Commander-ja(Mc ni TC)..
> .Pa ni samo to (gonilniki so doktorat, itd itn....).

Pa nehej jokat in jamrat. Kdo te prosi, da pobrises Windowse in gres na Linux? Nihce. Delaj kar ti pase...

Se en tak jutranji italic odstavek, za html urejat rabis vi oz v tvojem primeru notepad.exe, ce tega ne znas, brez veze, da pises html, gimp je zastonj, zna vecino stvari, ki jih zna photoshop, za povprecen web design je overkill, za datoteke okrog prestavljat imas pa command line in mc, ja... ce ti to ni dovolj, pa pejdi raje fucbal spilat na travnik. Kar se pa gonilnikov tice, pa je cisto in zgolj samo tvoj problem, ce nimas pol prdca potrpljenja, da bi prebral nekaj malega dokumentacije.

Ostani tam kjer si in klikaj kot opica se naprej, nihce te ne prosi, da se premaknes in ce ti je tezko ne jamraj, ker nas ne zanima.

Sploh pa, ne kritizraj stvari o katerih nimas pojma.

Matev ::

jaz vem da bolj enostavno kot to da klikneš na progfram in je....

ne more bit

pa nej bodo lindoksi še tok hitri pa lahki

Nox ::

PicNiK
pa ta apt-get za koji qrac je treba tipkat?
V čem je problem naredit en preprost programček, kjer sklikaš vse skupaj?

ne boš verjel..imenuje se synaptic

Jaz bi rade volje šel na LinuX, a kaj ko tam ni DreamWeaverja(dobrega grafičnega HTML urejevalnika)
tudi ta obstaja -> Quanta plus

okoli TCja in GIMPa so ti pa že drugi dost napisal

vse se najde, sam mal je treba pogledat...

Matev ::

jaz poznam enga ki je znoru ko je linux gor spravu in mu pol ni nikakr šumnikov printal... po jih je pa v šoli ročno cahnu .... mu je pa prfoks za slovenščino vrnu nalogo pa reku da nej se mal bolj potrud

to je blo že ful nazaj

Gandalfar ::

In?

Jaz jih poznam 10, ki so ob oddaji vsake pomembne seminarske naloge jokali kako so celo noc printali oz. dokoncevali, ker sem jim je word/sistem/printer/karkoli sesuval vsakih 10min...

Matev ::

no
sam če se sesuje pač resetiraš
zapreš vsa okna ter jih ponovno odpreš (prezračiš)

če pa ni č-jev se pa lahko samo obesiš

Poldi112 ::

Pa od kje it ideja da ni c-jev.
(Ok, jaz jih ne pisem, ampak sem trenutno na win :)

hruske ::

Če se sesuje in odnese vso seminarsko sabo pač začneš znova ali kako?

Brez zamere, MAtev, ampak če gledam objektivno, imaš precej kilave utemeljitve, če pa upoštevam še to, da (kakor je videt) se nikoli nisi potrudil, da bi si temeljito ogledal oz. se vsaj potrudil poiskat programe s podobno funkcijo za windows in linux in potem primerjal.. Potem lahko rečem, da si precej konservativen in se držiš znanega. V kolikor bi bil podjetje še ne rečem, ker bi ti prehod povzročil visoke stroške, ker pa si individuum in potrošnik, bi načeloma moral izbirat tisto, kar je najboljše in najugodneje.

A si že probal slo-tech linux?

Matev ::

hja čjev lahko na kerem kol sistemu ni al na MACU al na WINSIH al pa LINUXU (samo določen OS več ljudi uporablja tko da je večja verjetnost da čji bodo - če bi BEOS inštaliru ne dam roke v ogenj da bi mi printer in vse ostal lepo delal)

moja filozofija je:
če dela
samo prste stran pa ne tipat k nikol ne more bit nič dobrega če kaj spreminjaš (al gre sam čas v nič al pa ni kaj hudo boljše)

aha glede zagovarjanja in vlečenja na eno ali drugo stran, čist nehote sem se znašel na bregu ki po vašem mnenju zagovarja winse, drugače mene tud že močno prehlad daje od stalnega zmrzovanja in prezračevanja računalnika

TESKAn ::

Če se jim printer in word sesuvata, so si povsem čisto sami krivi - na takem računalniku je ponavadi kup demo igric/programov, ki so odinštalirani z 'delete' funkcijo raziskovalca...je pač že tako, da je najbol nestabilen del op. sistema med stolom in tipkovnico...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Poldi112 ::

Jaz sicer nimam igric, ampak Word sesuva (oz. se mi je:), Photoshop pa ne (in veliko drugih programov tudi ne). Ni za vse napake kriv uporabnik...

moj_nick ::

Matev, meni se čedalje bolj zdi, da gledaš ti Linux tak, kot je bil najmanj pet let nazaj. A ti veš, da jaz tut kliknem na ikonco (samo ni W, ampak eno lepo nalivno pero), nekaj napišem in pritisnem na printer ikonco?
In zato, da sem prišel do ikonce, mi ni bilo treba it v trgovino (oz. cel dan gonit p2p), vstavit cd, 15krat kliknit next, vpisat neko glupo kodo za katero ugotovim, da nisem upošteval velikih/malih črk in jo moram napisat še enkrat in po instalaciji še REBOOTAT računalnik.
Jaz sem preprosto odprl konzolo (s klikom), napisal geslo skrbnika (s tipkovnico8-O) in potem še emerge openoffice (tudi s tipkovnico 8-O), nekaj je začelo mleti, neke čudne znake vn spuščati. Nič me ni vprašal, nehal je mlet in ikonca je bila v meniju. Lepa reč.

Kar se tiče šumnikov pa dandanes res ne moreš falit. Takšne podpore tujim jezikom, kot jo imajo opensource programi, Windows še dolgo ne bo imel.
110111001001010001010000

andrej ::

LoneWolf: pri opisu Windows so pozabil na eno zadevo. Imamo namrec dve Windows druzini. Eno 9x in drugo NT. Kar si ti napisal drzi za 9x. NT sistemi so bli ze od zacetka varni in povezljivi, torej strezniki OS-i, bolj podobni Unixu kot pa Dosu...

Brane2:
"Linux bo IMHO pojedel Winse ne v petih ampak verjetno ze v dveh letih.
"

Za kaj ali koliko sem greva stavit, da temu ne bo tako? Saj ne pravim, da Linux ni dober, vendar je hypa okoli njega ze tolko let, pa se vedno se cakaj na nekaj vecjega... Osebno, ne vidim Linuxa, ki bi pojedel winse niti v 5-ih letih.

wishmaster: kaksen vmesnik ukradli OS/2 wapru? Ne basat :) warp je bil izsel za winsi ;)

DMouse: se popolnoma strinjam

Brane: ne zdaj zacet s tem no. Ce reces, da je blo remote upravbljanje prej v unixu, potem tudi lahko recemo, da Linux kopira winowse pri uporabniskem vmesniku. So what. Brez veze se je prerekat kdo je bil kje prvi...

Kdo bi si zelel system update? Eh, noben. Saj noben noce, da mu sistem sam instalira kriticne update in jih sam ne rabi downloadat ;)

Se nekaj je treba imet v glavi. Tudi ce bi bil Linux tehnicno superioren OS, ni nujno, da bo zmagal v tej vojni... Ljudje ne kupujejo samo tehnicno najbolj dovrsene zadeve...

Reso:
"Linux je zastonj in v prihodnosti bodo v njem delali skoraj vsi programi in ga bo zato veliko ljudi uporabljalo"

Se NE strinjam!

"Na tem področju linux microsofta takoj prehiti saj ima ogromno novih stvari ki za razvoj potrebujejo le kak mesec medtem ko microsoft isto stvar razvija eno leto.
"

NE drzi.

roscha:
"V prmeru da bi domači uporabniki MORALI kupit vse programje, ki ga imajo nameščenega, bi kaj hitro začeli uporabljat zakrnele možgane in razmišljat v smeri ali uporabljat GNU Linux varianto ali ne.
"

To je cista balkanska mentaliteta ;) Brez zamere. V svetu kupujejo Microsoft, res pa je, da imajo drugacen standard, in da si lahko te zadeve laze privoscijo...

roscha:
"
Pri M$ so točno to kar trdiš da niso. SO neumni. Žal. Firma je dosegla točko, kjer je taka vrtoglava rast kot so jo poznali do sedaj enostavno nemogoča. "

Wow. In kdo si TI, da lahko reces, da so neumni? Kaj si pa ti? Genij?

Gandalfar: winsows svet ima tudi podobno zadevo. na desktopu se vidi ikona worda. ko kliknes zadeva pregleda, ce je ze instalirana. Ce ni najde streznik in zadevo instalira. Brez vpisovanja serijske, brez dolocanja kaj hoces intalirat. To vse naredi admin prej zate...

Moje osebno mnenje: Dokler pri Linuxu ne bo kristalno jasno kaj se res hoce in si bosta KDE in Gnome sla drug drugemu v lase Linux ne bo bistveno ogrozil Windoswe. Ce pa bi se nasla ena mega distribucija, ki bi imela en ui, samo en kalkulator, samo en program za urejanje besedila, samo par dobrih spilov, potem pa bi se lahko zaceli pogovarjat za obicajne uporabnike. Zdaj pa je enostavno vsega prevec in uporabnik se izgubi. To velja za povrecnega domacega uporabnika. Za razne posebne potrebe je Linux ze zdaj zelo razsirjen...

Matev ::

jaz bom verjel da je linux bolj uporabniku prijazen in prepros za uporabo takrat ko ga bodo tajnice in upokojenci začel uporablat

dokler pa samo eni računalniški zanesenjaki linux hvaljo pa ej hvala lepa

da bom pol vprašu to ali ono pa se mi bodo smejal kao o tega ukaza pa ne znaš

hej... več vrst uporabnikov je
niso samo guruji na svetu

NoUse4AName ::

linux bolj ali manj igra catchup v primerjavi z ostalimi komercialnimi operacijskimi sistemi. Vedno bojo korak ali dva za konkurenco.

Daedalus ::

Še moje skromno mnenje:

Kot je že nekdo pred mano zapisal - linux bo postal širše uporabljan, ko ga bodo začele uporabljati državne uprave, šole in podobne ustanove. Takrat se bo folk pač navado na drug OS in ga začel uporabljat tud doma. Saj to se je zgodilo v primeru Widows + Office.

Kar se pa tiče zahtevnosti uporabe: obstajajo tudi popolnoma user friendly distribucije ala Mandrake... Klikanje z inštalacijo vred, tudi čisto navaden user bi ga znal inštalirat b.p. Samo spet se postavi v ospredje volja ljudi navajati se na neko novost... Razumem pa, da se vsem ne ljubi ubadat z Debian like distribucijami, ki znajo biti precej naporna. Ampak, vsako tele ma svoje vesele :D

Aja, pa Matev, daj res preizkusi vsaj S-T linux (inštalacija ni potrebna, laufa s CD-ja), da boš mel vsaj malo pojma, o čem razpravljamo. Isto priporočam tudi vsem ostalim "nisem probal, sem pa slišal..." pametnjakovičem.

/pa brez zamere
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

pivmik ::

NoUse4AName:
Se strinjam... Linux je vedno en korak za konkurenco (predvsem v smislu prijaznosti do uporabnika)

Mandarake in SuSe samo MISLIJO da so user friendly. User friendlynost ni samo v miški in ikoncah.

------------------------------------

BigWhale:


> > Jaz bi rade volje šel na LinuX, a kaj ko tam ni
> > DreamWeaverja(dobrega grafičnega HTML urejevalnika),
> > FotoŠopa(Gimp ni fotošop), Total Commander-ja(Mc ni TC)..
> > .Pa ni samo to (gonilniki so doktorat, itd itn....).

Pa nehej jokat in jamrat. Kdo te prosi, da pobrises Windowse in gres na Linux? Nihce. Delaj kar ti pase...
Točno tako nihče me ne sili!
Samo jaz hočem preiti na Linuxe. Hočem pa da so prijazni vsaj v minimalnih mejah.

Se en tak jutranji italic odstavek, za html urejat rabis vi oz v tvojem primeru notepad.exe, > ce tega ne znas, brez veze, da pises html,
Znam, znam pisat HTML, XHTML in PHP.
Ampak zakaj je bebat s tabelami, in ročnim pisanjem kode????
Z DreamWeaverjem porabim 2x manj časa.
In če se hoče Linux razširit, MORE BIT PRIJAZEN DO NAVADNIH UPORABNIKOV. (to jaz nisem)

gimp je zastonj, zna vecino stvari, ki jih zna photoshop,
Ja, večino.... Gimp ni FotoŠop in pika.

Pa una plavajoča oka v gimpu so še bolj moteča kot pa tista okna na desni v PhotoShopu.
Mi je rablo kar nekaj časa, da sploh skapiam koako ustvariti novo datoteko/prazno sliko.

za povprecen web design je overkill,
Ja, za povprečen, točno tako.

za datoteke okrog prestavljat imas pa command line in mc, ja... ce ti to ni dovolj, pa pejdi
Commandline imam tudi v Windowsih A GA NE UPORABLJAM, še vedno uporabljam TotalCommander. In sem reku da MC ni TC, mc se zaganja v konzoli, v tekstovnem načinu, kar suxa. Pa boli me qrac če porabi samo 100KiB spomina.


raje fucbal spilat na travnik.
Tudi to delam, poleg, računalništva.


Kar se pa gonilnikov tice, pa je cisto in zgolj samo tvoj problem, ce nimas pol prdca potrpljenja, da bi prebral nekaj malega dokumentacije.
V winsih ne rabi prebrat niti prdca dokumentacije.
Sej ne govorim zase, govorim za 99% ljudi ki nimajo pojma o računalnikih. Njim niti dokumentacija ne pomaga.

Ostani tam kjer si in klikaj kot opica se naprej, nihce te ne prosi, da se premaknes in ce ti
je tezko ne jamraj, ker nas ne zanima.

Jaz z mojim jamranjem želim samo razčistit ideje Linuxašem in pripomoči k prijaznejšemu Linuxu. Jaz (in 99% vseh uporabnikov računalnikov) hočem klikat "ko opica" tudi v Linuxu.

Sploh pa, ne kritizraj stvari o katerih nimas pojma.
O Linuxu imam nekaj pojma, saj sem ga še kakih 5krat inštaliral/preizkusil in nato zgraženo vedno izbrisal. To je dovolj da lahko kritiziram.
LP, Gregor GRE^

moj_nick ::

Jaz z mojim jamranjem želim samo razčistit ideje Linuxašem in pripomoči k prijaznejšemu Linuxu


S tem ne pripomoreš nič. Piši kodo, testiraj soft/hardware, prijavljaj bugfixe itd.

Linux ni ena firma, kateri boš jamral, da naj nekaj urihtajo. Če ti kaj v Linuxu ne paše, popravi sam!
110111001001010001010000

pivmik ::

Niti slučajno ne mpoream sam tega rešit.
Tega se mora cela Linux skupnost najprej zavedati.
In jaz jim skušat to dopovedati, da se bodo zavedali.
Sej vidite kakšne reakcije sso prišle tukaj od Linuxašev:
klikanje po ikonah ko opica....
preberi dokumentacijo....
To ne bo nikoli palilo na 99% uporabnikov računalnikov.


Tle mi ne paše samo nekaj, tle je celotni način delovalnja / mišljenja / prijaznost u qrcu.
Sam bi že znal kej malega modificirat, kot tudi to naredim v Windowsih(čeprav v Linuxih je to dosti lažje... odprta koda ).
LP, Gregor GRE^

moj_nick ::

Problem je, da vsi govorite "celi Linux skupnosti". Če ti kaj ni všeč pri določenem programu, lepo piši developerjem en tak lep prijazen feature request o tem, kaj točno bi lahko spremenili (ne mlatit kr v prazno) in predlagaj neko konstruktivno rešitev.

Ne boš verjel, ampak preverjeno te bodo vsi poslušali, vsi sprejeli kritike in če se bo zadosti ljudem to zdelo dobro, bodo tudi tvoje predloge vključili. To sem tudi jaz naredil in glej ga zlomka, vključili so moje predloge.

Če pa boste še kar naprej trobili "naredite Linux bolj prijazen!", ne boste naredili nič. Mogoče kak flamewar na nekem lokalnem forumu.
110111001001010001010000

Gandalfar ::

andrej: to mi je vsec.. samo to velja znotraj korporacije.. za domacega userja pa ne. Mogoce je cas, da si postavim nek posten streznik doma ... hvala za informacijo :)

andrej ::

gandalfar: za tipicnega home userja res ne, poznam pa domace uporabnike, ki imajo doma cele domene in jim brez problema laufa exchange ;)

andrej ::

moj_nick: pocasi se to dogaja tudi v windows svetu. sicer ne se povsod, ampak kar nekaj windows developerjem je na voljo online in sprejemajo komentarje, kritike, feature requeste, itd. Res pa je, da ce posljes feature request linux developerju je vecja verjetnost, da te bo uslisal kot pa ce to posles windows developerju.

Gandalfar ::

True.. brat pa sestra, pa starsi pa macka pa trije psi.. to je ze kr treba met neko centralizirano upravljanje... ;)

Pomojem je vredu laufat Exchange doma, ce se ze ne ukvarjas z linux servisi, da se malo seznanis s strezniki in kako to vse deluje. :)

Gandalfar ::

Kar se pa tice enotne baze pa npr. Sun pa UserLinux pa Mandrake pa Redhat pa vsi ti delajo na nekih enotnih lookih, ki so med seboj dobro prepleteni. Rivalstva med GNOME in KDE je vedno manj oz. je vedno bolj med sebojno izmenljivo zaradi projektov kot so freedesktop. Postavis standarde in potem se jih drzis, ker drugace community pljuva po tebi. Sami operacijski sistemi se pa drzijo LSB tako, da nekemu razvijalcu ni potrebno skrbeti za kompatibilnost. Rece, da je aplikacija pisana za LSB sisteme in to potem deluje. Kakor Designed for WinNT znacka. Vem, da so na tem podrocju windowsi in marketing zelo spredaj ampak tudi v OS se postavljajo neki zametki enotnosti in pravil. Se posebaj zato, ker so se v to igrico vkljucila velika podjetja (IBM, Sun, Novell, ...), ki vedo kako se prodaja corporate userjem. Posledicno bomo pa tudi koncni domaci 'freeloaderji' profitirali od tega. aja se tisto prej.. zunanji izgled in teme so ze zelo blizu tega, da bo vseeno ali bomo poganjali GTK (gnome) ali QT (kde) aplikacijo ... oboje bo enako zgledalo.

Kar se pa tice izjave .. "Linuxa se bom dotaknil, ko bodo to tajnice uporabljale ..." se mi pa zdi zelo zalostna za nekega Slo-Techerja, ki se se isce v racunalniskem svetu. Razumem npr. da Andrej ne bo sel na linux, ker pac zivi v MS svetu in ga obvlada itd. in je cisti nesmisel. Se mi zdi pa neumno, da nek student ne preizkusi se cesa drugega in si morda razsiri obzorja in postane bolj zanimiv za potencialne delodajalce oz. poisce kaksne nove ideje in pristope, ki jih bo potem uporabil v Windows okolju. Reci, da tega ne bom preizkusil, ker se ti ne da in da potem ne bos mogel nekaj casa spilat windows igrice pac lepo nakazuje nadaljno pot kariere....

ja sej vem.. zdej boste pa vsi uzaljeni in bo nasploh grozno.. ah ja..

andrej ::

hehe, kdo pa pravi da ne grem na linux ;) ravno zadnjic sem sprobal novo vezino knoppixa. ce povem po pravici, imam vedno velika pricakovanja in mislim zdaj pa koncno bo. pa sem vedno razocaran.

mogoce se en link na en open source vs ms clanek v smislu securityja. kaj vec se ne morem povedat, ker ga se nisem prebral... slisi pa se zanimivo, ker gre za osebo, ki je varnostni expert tako za linux kot za windows.

BigWhale ::

Da razblinim nekaj mitov...

Tajnice in upokojenci NE znajo uporabljati racunalnikov (govorim o povprecju). Znajo poceti tisto kar od njih zahteva delo. Za vsako dobro tajnico stoji se boljsi sysadmin. Vse ostalo so bolj ali manj urbane legende. Tajnic, ki same skrbijo za svoje masine NI. Upokojencev tudi ne, ker to pocnejo vnuki. Ljudje v vecini primerov dobijo masine instalirane in pripravljene za delo. Potem zacnejo delat. Aplikacije so nalozene, diski formatirani in to je to. 99% racunalnikov se kupi z nalozenim operacijskim sistemom.

Ce je casnik Delo uspesno presel iz Win/Unix okolja na Linux/Unix okolje in casopis tudi enkrat ni zamudil zaradi tega, potem zadeva le ni tako zelo komplicirana in neuporabna. Dejansko tajnice in upokojenci (eno celo poznam) delajo na Linuxu.

Ce se pa vi, kot samozvani 'racunalnicarji' pritozujete, da linux ni uporabniku prijazen, da je treba brat dokumentacijo, da je treba nevem kaj se vse pocet, da dela in da lahko kaj z njim naredis, je pa to vas problem. Predlagam vam, da se prestavite v mnozico uporabnikov, pa bodite uporabniki....



----


Andrej, svoje NE DRZI trditve bi lahko malo podkrepil z dejstvi... (Ne, jaz ne pravim, da drzijo, sem raje tiho...)

NoUse4: V cem se grejo catchup? Cudno, res, tako bebast je tale Linus, izdal je operacijski sistem, ki je bil slabsi od Windowsow, deset let ga ze nevem kolk tisoc ljudi paca skupaj in se vedno so slabsi on windowsov... Kaka bedarija... teh 20 let prednosti, ki jih je imel MS bi pa ze lahko ujeli...

Daedalus: Ja, sole... Ves v sloveniji je ministrstvo za solstvo zacelo s projektom OKO, uvajanja odprte kode v sole... Zadeva pokriva izobrazevanje uciteljev, izbiro programske opreme, izdelavo programske opreme, precej stvari, res precej. Stvari se dejansko premikajo... :)

Picnik:
Kar se pa prijaznosti tice, je pa reakcija odvisna od prejsnje akcije... "NE Delajo mi linuksi, vse sux, vi ste eni lamerji, povejte mi zakaj se mi ne skonekta na net!!!"
To je taka povprecna akcija... Rekacija je temu primerna...

Glede dokumentacije Win in driverjev, pa ti lahko povem, da sem se deset let ukvarjal z Windowsi, pa se se ukvarjam z njimi. Pa je DALEC od tega, kar si ti povedal.

Gandalfar ::

andrej: link si pozabu ;)

NoUse4AName ::

Na primeru web browsinga je Opera tisti brskalnik, ki je inoventiral in ne mozilla. Bilokateri linux UI je se vedno slabsi od winsov. Kar se tice okolja za programiranje se grem stavit, da nic ne pride blizu visual studiju. OpenOffice je lepa stvarca, ampak microsoft office omogoca veliko vec.

Brane2 ::

Mozilla je imela najboljsi brskalnik (takrat boljsi tudi od IE), se preden je Opera sploh nastala...

Kar se GUIja tice, se ne strinjam. Zame je denimo KDE3.2 zakon. Za razvojna okolja ne vem. Bo ze Whale ali kdo drugi dal dober odgovor na to...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

moj_nick ::

Eni imate pa res zamegljene oči :D Linux GUI je veeeliko boljši od Windowsovega. A natrosim par argumentov?

-hitrost
-učinkovitost
-prilagodljivost
-eye candy >:D
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Gandalfar ::

Linux GUI je po eni strani crap v primerjavi z Winsi, ker zadeva cist cudna na marsikaterem mestu. Recimo pri GNOME se skoraj nic ne da nastavit medtem, ko si pri KDE cisto zmeden. Niso se pogruntali tistega pravega razmerja.

Bi si pa zelel en tak 'Advanced' tab v Winsih, ki bi mi omogocal privzeto vec virtualnih desktopov in kaksne taksne bonboncke kot je premikanje oken z alt tipko :)

Ne vem.. vsi tile GUI-ji so cudni. Se OSX mi ni cist vsec. Najboljs bi si bilo lastnega sestavt. Drgac je pa Linux GUI grozn kar se tice copy/paste ://

moj_nick ::

Jst sem našel svoj fluxbox in ga ne zamenjam za nič drugega. Za nastavitve, fonte in GTK teme mi pa skrbi xfce-mcs-manager, ki požre manj kot gnome-settings-daemon.

Brez virtual desktopov in glavnega menija na desni tipki se jst sploh ne usedem za računalnik. Sem potem že raje v bashu :D

Če ti ni nič všeč, lahko poskusiš fvwm, katerega (baje) lahko spremeniš v karkoli hočeš.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

iration ::

> Jst sem našel svoj fluxbox in ga ne zamenjam za nič drugega. Za nastavitve, fonte in GTK teme mi pa skrbi xfce-mcs-manager, ki požre manj kot gnome-settings-daemon.Brez virtual desktopov in glavnega menija na desni tipki se jst sploh ne usedem za računalnik. Sem potem že raje v bashu.Če ti ni nič všeč, lahko poskusiš fvwm, katerega (baje) lahko spremeniš v karkoli hočeš.

hmpf, bom kar pri winsih ostal.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

kopernik ::

NoUse4AName:

Kar se tice okolja za programiranje se grem stavit, da nic ne pride blizu visual studiju.


To zveni, kakor da sploh nisi preizkusil drugih okolij za programiranje. Samo kot zanimivost naj povem, da so microsoftovci dodali podporo za refactoring šele pri .NET verziji Visual Studia (me pa zanima, kako daleč so prišli z refactoringom). Kar je sramota. Za plačljivo orodje, seveda. Da niti ne omenjam, da horde programerjev v Visual Studiu sploh ne vejo, kaj so design patterni (kar sicer ni krivda samega IDE-ja, toda za tisti denar bi morali to dajati v wizarde, na katere so nekateri uporabniki tako ponosni).

Preberi si tole mnenje (vključno s komentarji):
http://www.ryanlowe.ca/blog/archives/000731.php

Sicer je to off-topic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

moj_nick ::

@Demos

Večina distribucij (RH, MDK, SuSE...) poskrbi zato, da ti veš samo za fluxbox, KDE, Gnome in mogoče še kakšno. Ti si samo izbereš željeno okolje, za razne xfce-mcs-managerje/gnome-settings-daemone pa poskrbi distro sama.

Sicer mi je pa to čudno... v Winsih bi vsi šarili po registru, neke čudne optimizacije delali, odklapljali servise in bohvekajše. Ko pa pridete v Linux, mora pa vse iz prve delat, nihče noče nič vedet kako kaj dela, kje se da kaj optimizirat, kako si kaj prilagodit/tweakat in dalje v tem smislu.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

hruske ::

Sicer mi je pa to čudno... v Winsih bi vsi šarili po registru, neke čudne optimizacije delali, odklapljali servise in bohvekajše. Ko pa pridete v Linux, mora pa vse iz prve delat, nihče noče nič vedet kako kaj dela, kje se da kaj optimizirat, kako si kaj prilagodit/tweakat in dalje v tem smislu.


moj_nick, zelo zanimiv pogled, ki se mi zdi dost zanemarjan. :\
"Das ljudem ves nadzor, pa ga nocjo :)))"

Rumko ::

mk-klavz: mogoce samo ne marajo nadzora? >:D

hruske ::

Ampak pri windows pa hekajo -- ker ga imajo premalo. Al kako? Hecno :)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911460 (11460) CCfly
»

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302784 (2784) Mr.B
»

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16710250 (7341) SOLMILE
»

L I N U X

Oddelek: Operacijski sistemi
181638 (1321) nsignific
»

Linux kot igričarski sistem?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
252768 (2768) CaqKa

Več podobnih tem