» »

Partricije ter win XP in RH9

Partricije ter win XP in RH9

SkIDiver ::

Torej na 40GB disk moram zaradi potreb naložiti poleg pri meni aktualnih windowsov tudi linux. Odločen sem za Red Hat 9. da se prvo naloži windowse in potem linuxe to že vem. Me pa zanima kako naj poštimam partricije. Torej na začetek bi dal primarno na katero bi naložil XP-je. Potem pa se začne moje neznanje. Na disku naredim še razširjeno partricijo in v njej logične pogone. Sedaj pa ne vem kako naj to uštimam. Naj za primarno partricijo z XP-ji naredim razširjeno z logičnimi pogoni in na koncu diska naredim še partricije za linux? Ali je boljše kako drugače?

Kar se tiče pa RH9 me pa zanima okoli partricij. Kako velko swap partricijo in koliko ostale? Imam pa 256MB rama. Zadevo nucam samo za delo, mogoče kako igrco, ki je zraven RH, poslušanje muzke, ogled kakega filma, kopiranja kakega CD-ja in spoznavanje linuxa.

Hvala za pomoč

PS: sem uporabil iskanje pa ni blo uspeha

moj_nick ::

Verjetno uporabljaš kak Partition Magic ali pa kako podobno bolj "profesionalno" orodje. Najprej inštaliri XP-je in resize-aj particijo, da boš imel nekje minimum 10GB prostega diskovja (več boš uporabljal, več boš rabil ;)). Lahko še Partition Magicu rečeš, da ti naj ustvari Linux particijo (ext, številka ni važna). V bistvu je vseeno, saj ti bo RH installer ponovno formatiral to particijo in ji odvzel nekaj za swap. Pomemben je resize, ker lahko v RH installerju povoziš XP particijo, če nisi pazljiv.



edit: LOL@"particijo" :D :D :D sploh nisem vedel, ko sem pisal.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

SkIDiver ::

Za opravila okoli partricioniranja uporabljam kr sam CD od XP-jev. Lepo naredim partricijo za winse, jih namestim in potem z orodjem za diske naredim razširjeno partricijo in v njej logične pogone. Tako sem dal gor XP-je in že ustvaril logične pogone. Na koncu diska pa sem pustil 6,5 GB prostora za RH. Da bi namestitev od RH-ja pobrisala ostale že ustvarjene partricije se ne bojim. Sem ga že enkrat nameščal pa ni blo problema. Majo dobr poskrbleno okol tega. Na 6,5 GB pa mislm, da bom spravu gor vse kar bom nucal in še ostane prostora za shranjevat.

Me pa zanima kako je z partriciami pr linuxih. Naredim swap in potem ext (številka ni pomembna). Tu gor grejo potem fajli od OS-ja. Kako pa potem naredim še eno partricijo kot jih imam pri winsih (logične pogone)? Za vsak slučaj, če mi uspe po spletu okoliščin poskrbet, da linux mjčkeno umre in mi potem dokumenti vseeno ostanejo.

moj_nick ::

Če bi delal v Partition Magicu ni važno, kakšna je particija, ker jo RH ponovno formatira. Ni ti treba skrbet za velikost swapa, ker ti verjetno sam postavi neko vrednost. (btw jst imam 512mb RAM-a pa mi ga še ni uspelo zapolnit;)). Kot partition type bi priporočal reiserFS, če ga ni, ext3.
110111001001010001010000

SkIDiver ::

Tistih 6,5 GB sem pustil neformatiranih. Bo itak pol RH formatiral. Mi lahko pomagaš/te z drugim delom prejšnega posta?

Aja pa še eno vprašanje. Kater boot manager al kako se že imenuje je bolši. Lilo ali Grub? Omizje pa bom imel KDE. Razen, če so kaki argumenti, priporočila za GNOME.

Blup ::

SkIDiver: iz kakšnga razloga govoriš o partricijah in ne particijah?

Blup
:\

SkIDiver ::

Ker se nisem še zavzel in se pozanimal kaj je pravilno. Torej particije sklepam.

Blup ::

Tako je, pravilno je particija...

Blup
:\

MasterMind ::

Zakaj pa samo 6,8GB? No men se zdi, da je bolši grub (lepši :)). Kar se tiče grafičnih vmesnikov, pa kar vzemi KDE.

DixieFlatline ::

Bom kr sm pisal, ker je moja težava povezana s to temo.

V part. magicu sem naredil 2 particiji, eno 10GB in eno 512Mb za swap. Ko nameščam suse 9.0 mi včasih narobe prebere tabelo particij, včasih je vse kul.
Če se že prebijem do začetka inštalacije, mi potem začne sredi inštalaciji javit napake, da določenih package-ov ni mogel namestiti, Teh obvestil je vedno več, in ko dam ignore, mi po nekaj klikih na ignore konča inštalacijo.

Ta napaka more biti nekaj povezana s particijo, ker včasih mi pa napiše, da installer ne bo mogel ustvarjati novih particij, lahko bo le formatiral.

Ko sem probal dati gor mandrake 9.2, je bilo vse lepo, a se je računalnik obesil med nameščanju jedra(kernel package).

Ima kdo kako idejo?
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

moj_nick ::

Mogoče je 10GB premalo ;)
110111001001010001010000

MasterMind ::

Ne delat particij z partition magic ;)

moj_nick ::

S kakšnim razlogom?
110111001001010001010000

MasterMind ::

Dixie je reku, d je particiji naredu z partition magicom in, d mu ne dela... Tko ali tako jaz ne uporablam partition magic ampak kar lepo fdisk ;) :D

dr.J ::

Kaj ga serjete s tem partition magicom?

Pusti linuxu, da si sam postelje, kakor mu paše. To dela bolje od raznih w32 wizardov.

DixieFlatline ::

Al je pol najbolj, da pustim linux setupu da sam vzame neki placa windows particiji pa naredi plac za linux?
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

MasterMind ::

Ne. Nardiš 10GB (15GB) particijo za winse. Ostalo daš pa neformateran kot ena particija za linux (če pa želiš še storage particijo, pa nardiš še za storage. Na konc more met Linux vsaj tam okoli 10GB prostora). Linux inštalaciji pa prepusti, da naj naredi z uno particijo, kar se ji zahoče. :)

DixieFlatline ::

tnx, bom probu.:)
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

DixieFlatline ::

Mah sranje, sm naredu zdej eno naformatirano particijo, pa mi je linux setup javu, da mam zgleda čist sfukano tabelo particij, problem naj bi bil pri eni "extended particiji".

Particije mam pa tkole razdeljene trenutno:



Kdo ve, kaj bi tle extended particija lahko motila inštalacijo linuxa, ali kako rešit zadevo in ohranit winse ter namestit linux?
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne igrajte se s particijami!

Oddelek: Operacijski sistemi
282599 (1771) drejc
»

Mandrake linux in windows xp

Oddelek: Operacijski sistemi
101194 (1053) christooss
»

dualboot - je to mozno

Oddelek: Operacijski sistemi
51174 (1079) jlpktnst
»

Zakaj ne morem narediti več kot štiri particije?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81259 (1082) bastadu
»

Particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
191470 (1274) Wolverine

Več podobnih tem