» »

Resen problem?

Resen problem?

mohha53 ::

Pozdravljeni!
Imam eno težavico, ampak lepo po vrsti:
-v pon sem kupil Athlona 64 in pripadajočo plato. Ker ni bilo Epox-a sem moral poseči po MSI K8T Neo ver 1.x (MS-6702) >> poglej tukaj .
Sicer verzija nima Promise chipa, dodatnega IDE kanala in dodatnih SATA priključkov!

OK, v pon zvečer sem stvar sestavil, inštaliral Winse in driverje(pravilno zaporedje) in stvar je delala enkratno, probal sem demo Painkillerja in so mi pritekle solze, ko sem od daleč enega modela s koli nabil na za njim nahajajoči se zid, lol!
OK, pogledal sem še en filemček,...
V torek zvečer pa KONC. To pomeni BLUE SCREEN, tisti tapravi, neki kodni zaznamki in nekaj hudih opozoril, hehe. Stvar torej PAPA! Ugotovil sem, da bo verjetno kriv HDD, ki je že nekam čudno cvilil. Disk se v Win setup da formatirat, naložijo se setupfajli, ko pa bi se moral po resetu zagnati z diska pa tema. Ker sem zamenjal že nekaj diskov, sem skoraj prepričan, da je tudi ta hin!

OK, ampak problem je šele naslednji:
-jadrno odvihram po en SATA 150 diskič, priklopim, pogledam po BIOSu, nastavim kot 2nd boot device, začnem z inštalacijo Winsof IN...

... setup mi ne more kopirati fajlov, ker nimam priključenega HDDja. Standart CMOS lepo pravi NO PRIMARY IDE DEVICE. WTF?? Saj pa imam SATA?!... Sam ne znam dalje, res ne! TO JE TA PROBLEM, v CMOSu ne morem izbrati SATA ali kaj podobnega, lahko pa spreminjam lastnosti primary IDE(neke cifre,...).

Boot up screen in naslednji mi sicer javljajo, da imata SATA RAID funkcijo(verjetno southbridge VT 8237) in celo lahko vstopim v RAID setup. Ker pa imam samo enega, je vse neaktivno! V navodilih nekaj piše o inštalaciji driverjev za RAID po bootu pred Winsi, ampak piše, da te lahko inštaliraš tudi pod Winsi! Lepo piše tudi, da je SATA tudi bootable device in ga celo lahko v boot sekvenci izberem. ITD.

TOREJ, samo to bi rad, da si inštaliram Winse na SATA disk, in ga imam kot boot device. Denarja za novo plato nimam, kvečjemu bi lahko kupil še en SATA disk!

Resnično prosim za pomoč, ker bom komputor rabil. Saj ga že zdaj!

HVALA VSEM, Myk

P.S.: BOŠTJAN, ker boš verjetno to bral, se ti najprej zahvaljujem za pomoč, nato pa te prosim, če mi lahko pomagaš, hehe!

skittle ::

Pozdravljen!
Vrjetno moras samo nalozit gonilnike za sata kontroler, saj brez teh windowsi ne prepoznajo HD-ja.
Postopek pa je naslednje:
1. na nekem racunalniku iz cdja od osnovne plosce skopiraj direktorij kjer se nahajajo gonilniki za sata kontroler (ponavadi pridejo gonilniki v mapi cd-rom:\drivers\sata\ tu pa pridejo potem direktoriji WINXP,WIN2000, WIN98, WINME in tako naprej ter nekaj datotek. Te mape (WINXP...) + file skopiraj na prazno disketo!)
2. Ko se setup sele zacenja ti windows pise PRESS F6 FOR ADDITIONAL CONTROLER al neki podobnega. Ta napis se pojavi takoj, na prvem modrem zaslonu ob zagonu c cdja! Pritisni F6 in pocakaj da se nalozijo nekatere datoteke nato pa pride ponovno obvestilo pri katerem pritisnes S=specify additional devices al neki podobnega.
3. Sedaj moras vstaviti disketo in pritisnes "S". Pokazali se ti bodo nekateri kontrolerje in tu moras izbrati ustreznega (npr. sillicon image SATA controler 1211 l kej podobnega), tisto kar pac tvoja plosca ma integrirano - pise v prirocniku! Pritisnes ENTER in se enkrat ENTER in nadaljujes z instalacijo kot obicajno. Disketa mora biti do ponovnega zagona v pogonu A! potem pa jo lahko odstranis.

Upam da bo to pomagalo!

CIAO
Valentin

boštjan ::

ker sem sam imel težave s nalaganjem winsow na SATA disk,ti lahko povem le to.
v biosu imej naštimano tako:
1st boot device -cd-rom
2nd boot device IDE 0
3rd boot device floppy
Pol pa lepo daj disketo not,kjer maš gonilnik za SATA kontroler.Pa seveda cd z winsi.TAkoj ko se začne preverjanje naprav stisni F6 in čez nekaj časa boš prišel do okna kjer te bo vprašalo,kere SATA gonilnike hočeš.Izbereš tiste,ki jih ma tvoja plata. zdaj pa pazi,diskete ne vzami ven,ampak jo pusti not,ker SETUP še parkrat pošara po disketi.To disketo pa si moral poleg plate dobit.

mohha53 ::

Hvala za odgovore obema!
OK, disketa za driverje je zraven, sedaj tudi vem, kdaj jih moram uporabiti. Boštjan, tole z zaporedjem bom probal,...

AMPAK, kakorkoli, sem probal, naložil driverje, nato formatiral hdd, naložil setup image, (disketo sem po štartu moral za trenutek odstraniti, ampak so Winsi kasneje nekaj pošarili po njej).
Zgodilo pa se je naslednje. Tik preden se je odprlo prvo okno >> tisto, ko nastaviš jezik, uro, itd >> TEMA.
Sedaj mislim, da mi nagaja NAPAJALNIK. Se pa je v ISTEM trenutku že nekajkrat(inštalacijo sem probal vsaj 10 krat) pojavil BLUE screen, z nekimi navodili (natančneje: enkrat nekaj z PAGE file, enkrat IRQL problemi,... pisalo je tudi naj odstranim novi hardver ali softver, da naj izklopim BIOS chache in shadow, in neki strojni zaznamki,.. pa seveda naj nemudoma pokličem administratorja,..).
OK, CMOS sem resetiral, če bo karkoli pomagalo sem si mislil, naložil default, ponovno poskusil, pa spet tema.
Ko sem v ponedeljek delal NORMALNO, mi je Sandra 2004 javila, da je VCore nizek(razlaga: computor is "anderklokt". Jebemti. OK, z navijanjem nisem sicer popolnoma seznanjen, za to ne vem kaj to pomeni. Si pa mislim, da bi lahko bil vzrok prešibak napajalnik!!(dohtari pač!)

OK, Boštjan, sledeči problem: ker nimam priključenega nobenega IDE diska in Standard CMOS lepo to potrjuje, v boot sekvenci željenega/priporočanega zaporedja NE bom mogel nastaviti. IDE pač NI!
TOREJ, kišta je še vedno nedejavna, sem pa dal preverit kolegu, ki bo poskusil močnejši napajalnik. Moj je samo(?) 300W, pa so zraven osnov DVD, CDRW, 2x SATA HDD RAID 0, diskič 3.5, pa REJDON 9700 pro. Hladi zadevo Aquarius 2, družbo mu dela še 5 ventov(TT pač). A bo napajalnik, hehe??

HVALA, Myk

Zheegec ::

Da se sistem sam underclocka (oziroma samo CPU) je za A64 normalno če imaš vklopljen Cool 'n' Quiet. Napajalnik najbrž ni, ti si samo driverje zrihtaj, F6 moraš pritisniti takoj ko se ti prvič pokaže blue screen ko poženeš setup od WinXP.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mohha53 ::

Alien, res je, Qool n Quiet lahko to počne, vendar sem ga izklopil.
Blue screen pa ni tisti od setupa! Tale je malce temnejši, pa tudi pisava je drugačna. Res OPOZORILO v pravem pomenu besede! Malo heca! Se zdi normalno, da ti ob inštalaciji, kot je opisano zgoraj kar naenkrat comp "resetira"(to pomeni fizično prekine delovanje za moment)? Nato bodisi tema ali pa DARK blue screen? Res ne vem? Res je sumljivo, da vedno ob istem momentu. Ampak?
VIDIŠ, jaz tega problema ne bom mogel rešiti. Sem prepričan! Če ga bo kateri kolega, mogoče?? In če je predlagano zaporedje boota edino pravilno, vidim temo, ker moj sistem NIMA IDE.
Danes je comp na servisu pri fotrovem kolegu (profi), ampak tudi tisti so včasih samo rutinerji, ki so brez lastnih idej! Ne pričakujem preveč!

Kaj mi storiti? Pojma nimam!

Hvala, Myk

boštjan ::

mohha53,jaz tudi nimam ide diska,pa mam boot sekvence nastavljen kot sem ti napisal. meni je tako svetoval serviser,ko sem mu prineso kišto,ker sem mislo,da je plata šla v maloro.No pol pa je naložo winse tako kot sem ti rekel in tudi sam sem pol jih še 1x šel nalagat,da sem bil sam 100% in res je tako kot mi je rekel. Da pa ti med inštalacijo zmrzne oz. se resetira comp,pa je lahko samo nekaj s strojno opremo narobe,plata ali rami.

mohha53 ::

Včeraj je fotrov kolega stvar zrihtal! Bom pogledal BIOS, boot sekvenco, upam da ni že spremenil.
Predpostavljam, da je s hardverom vse v redu, če stvar deluje zdaj in je tudi prej!
Plata je od MSI(glej link na prvem postu), za RAM pa sem krepko segel v žep >> TwinMos-ov TWISTER, 2 x 256 DIMM PC 3700(s hladilnikom, hehe!). Pleg tega je vse skupaj staro samo 5 dni in nisem počel nič posebnega > (se igral z pomembnimi stvarmi/navijal,...). Za napajalnik pa v User"gajdu" piše, da je 300W napajalnik MIN.

Kar se pa IDE tiče, ga ne morem nikakor izbrati, saj ni priklopljen in ga BIOS (CMOS) ne prepozna. Upam, da si mislil ns HDD na splošno, saj v sekvenci lahko izberem SATA disk(BBS al nekaj takega).
Se bom spet oglasil, ko bom sesu Winse, hehe!

Hvala vsem, Myk!:(

mohha53 ::

POPRAVEK

Moja evforija se je polegla, postajam spet depresiven. Sem si napačno razlagal in fotrov kolega je naredil "nada". Tako je stvar še vedno najdražji nedelujoči kos opreme v stanovanju. Damit!

OK, če ima kakšen "hekar" iz Maribora naslednji teden popoldne kaj časa,... za hrano/pijačo/drugo poskrbim jaz.

Myk

P.S.: Bo res plata, RAM skoraj ne more biti. Pa kaj je zdaj to, da ti prodajajo nedelujočo robo. Sam je gotovo nisem poškodoval??

Jakka ::

Pa če bi mogoče stvar nesel nazaj? Pa kupu kej druzga?. Glede na to, da je stvar stara 5 dni, bi ti mogl zamenjat brez vprašanj. Kot vem je ta rok 8 dni.
Pa kupš kero drugo plato.

Kot sem bral se mi zdi, da je gotovo problem v hardweru, mogoče celo matični plošči. Lohk je tut kej nekompatibilno med sabo? ;)

Res ni normalno, da maš take probleme z stabilnostjo sistema in inštalacijo le tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

mohha53 ::

Prekleto!
Ker PCja nimam doma, lahko samo glasno razmišljam. Ker procesorja zagotovo nisem skuril(verjetno je kje tudi kak auto shut down), se strinjam, da ima problem nekaj pridiha s strani nedejavne strojne opreme.

RAM??
Ta se ob bootanju lepo sčekira, polnih 512Mb in nekaj plusa. A je kljub temu lahko pokvarjen? A zahteva kakšno posebno nastavitev v BIOSU( TwinMOs TWISTER PC 3700 CL 2.5, 2.8V)? Sedaj je postavka povsod na AUTO(default). Bom ga probal še na drugem PCju!

PLATA??
Kako lahko ugotovim, ali je krivec plata? Danes najti kolega z AMD64 še ni nekaj običajnega?

KODNI ZAZNAMKI??
kot sem omenil, se mi je nekajkrat pojavil nek bluescreen. Omenjal je PAGE/NON-PAGE file, omenjal je IRQL, omenjal je BIOS chache in shadow,...
Kaj pomeni to?

Zakaj mi je PC najprej delal,... potem pa je šlo vse po gobe??
Katero plato mi priporočate??

Hvala, Myk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ena jeba, nč jasn

Oddelek: Pomoč in nasveti
261735 (1294) OldSkul
»

Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.

Oddelek: Pomoč in nasveti
122719 (2596) jELKO
»

Nemorem instalirat Windows!!

Oddelek: Strojna oprema
181528 (1367) Dekinio
»

Serial ATA diski

Oddelek: Pomoč in nasveti
111237 (887) mohha53
»

Problem z diskom na plošči nf7-sl

Oddelek: Strojna oprema
181099 (968) JIM22

Več podobnih tem