» »

Sci-Fi Literatura

Sci-Fi Literatura

1
...
3 4
5
»

Zvezdica27 ::

Yo,

no zdaj berem Ringworld, malce počasneje, prazniki itd, zadeva je... kot bi bral Star Wars, humorna pustolovščina (vsaj zanekrat). So kaj kopirali med sabo? Humor in stil je lahkoten, všečen, fizika je za lase privlečena, a... vsaj zaenkrat v zgodbi uživam.

zz

Zvezdica27 ::

hm.

ni poslalo objave.
No, končal sem Ringworld. Lepa zabavna pustolovščina s fantasy sci-fi. Zak Mckrakken sreča Star wars. Fajn. Pozitivno. Ni pa hard sci fi. Predvsem je zabavno, humor je super!

zz

Zvezdica27 ::

lp,

zdaj sem tik pred koncem Philip K Dick, Now wait for last year. Moram priznati, da postaja moj najljubši avtor, nasploh. Sicer ni nek hard sci-fi (v bistvu je samo zgodba postavljena v nek sci-fi), ni pa na temu poudarek, ampak v te teme tako lepo meša leposlovje, osebne izkušnje, svoje strahove...

ta knjiga je "normalna" v smislu, da je dosti clear-cut zaplet, je pa zadaj vprašanje resničnosti, drog, potovanja skozi čas itd...

Všeč mi je, ker tale precej spominja na leposlovje tam nekje po ww2 v smislu precejšnje robatosti junakov, ki so vse prej kot popolni. Philip K Dick pa... ponavljam, ljubi jezus, kaj je temu špilalo v glavi...

zz

Zvezdica27 ::

končal.

Super. Konec je malo sfalil (ali se lahko človek sooči z resničnostjo), saj je "pozabil", da je življenje stvar odločitve, pa četudi napačne. In lahko se odločiš, da se nočeš soočiti z resničnostjo. Ampak mislim da je to samo american way of thinking, kateremu je pač podlegel, kulturne razlike.

Saj pravim - zame se Philip K Dick samo vzpenja po lestvici priljubljenosti. Danes bi bila to novella, kratki roman, pa morda ni tako dodelana kot so danes zadeve - a po drugi strani nima 1000 strani in v resnici ji nič ne fali. Toplo priporočam, na bolj normalnem delu lestvice njegovih del.

zz

Bezukhoff ::

https://www.instagram.com/p/B7WQ8iNl2U6/

Isaac ASIMOV - Druga vlada galaktične države
"Do zdaj je bila Galaktična država varna. Toda za zaščito nje je obstajala druga, skrita Država, ki je Mule doslej še ni našel, vendar se ji je vedno bolj približeval. A tudi možje Druge države so si prizadevali, da bi pobegnili in se izognili Mulejevi sposobnosti nadzorovanja uma. Rešitev pa je, presenetljivo, v rokah štirinajstletnega dekleta na Arkadiji, ali pač?
Druga vlada galaktične države je tretji roman iz serije Galaktična država (Foundation series) ameriškega pisatelja Asimova, in peta v tej vesoljski kronologiji."

Vneto iščem še preostale dele te serije, but they are really hard to get, predvsem v slovenskem prevodu, Asimov pripovedni slog mi je všečen, sicer strnjen, a fluiden, iz štorijalnega vidika pa precej privlačen z zanimivo ustvarjeno mitologijo neke daljne prihodnosti. :)

Če tistile link smatrate kot spam, do delete it. :))

marS ::

@bosky25 v slovenščini ni, imaš pa v srbohrvaščini... išči pod Isaac Asimov Zadužbina
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Bezukhoff ::

Yeah, sem predvideval nekaj takšnega, thanks za suggestion, will check it out. :)

Zvezdica27 ::

lp,

jaz ti tudi priporočam, da bereš samo izvirno trilogijo, dodatne knjige (skupaj jih je 7) ne dodajo ničesar. V resnici so brezveze. Če jih češ v angleščini, ti jih menjam za kaj ;)

Če se ne motim pa obstaja v slovenščini, ampak izjemno stara jugoslovanska izdaja zelo slabe kvalitete, one papirnate platnice, podobno kot zbirka biseri. V resnici je šit, samo mislim pa da je.

Moje osebno mnenje pa je, da Foundation sploh ni med boljšimi deli Asimova. Ok, ideja je ok, a meni ni bilo tako všeč kot drugo - recimo spregledana klasika je serija kratkih zgodb, the complete robot, ki pa je fakin fenomenalna. Nima pa veze z serijo robot (i robot in ostale).

zz

Zvezdica27 ::

helou, helou

KOnčal sem Philip k dick, the penultimate truth. Sicer lep politični trilerček in relativno zanimiv, ni pa to njegova boljša knjiga. Tudi precej predvidljiva (takih zgodb je veliko), četudi ohranja precej njegove izvirnosti. Temu je res dogajalo.

Priporočam samo fanom, a da ne bo pomote, meni osebno je še zmeraj nad marsičem, kar se kuje v nebo. Pravim samo, da ima on boljše zgodbe.

Zdaj bom za nekaj časa padel v stripe (Sin city...)

zz

galu ::

Hmm, noben še ni omenil Dark Matter?

Tempo je izredno hiter, celotna knjiga je praktično en sam gist, če bralca zanima še psihološki faktor sci-fi.

Posebej lušna je bila tudi The Prince of Milk.
Tako to gre.

FoxKnox ::

Isaac Asimov MUST READ

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FoxKnox ()

Zvezdica27 ::

Kaj Asimov? Te zanima, kaj je must read?

Roboti serija (ne vem kako se reče, Caves of steel in naprej)
Complete Robot (absolutno fantastične krate zgodbe)
izvirna trilogija foundation (meni osebno sicer ni bila top... vsekakor pa ne kasnejših dodatnih 4 knjig)
Morda še the gods themselves

Te bi jaz priporočil začetniku Asimova.

zz

aha aha...

AMazon nima več opozorila, da ne dostavljajo...

zz

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

lp,

prebral sem Philip K Dick, Time out of Joint.

Ponovno gre za vprašanje, kaj je resničnost, kaj je normalnost/duševna bolezen. Knjiga je lahkotnejša od, recimo Ubika ali kaj drugega. Morda niti ni tako SF, kot druge, je pa čudovita. Morda prav zato, ker je direktno lahkotna in ni zavita v meglo resničnosti (vseh njih) v bolj znanih knjigah. Vprašanje, kaj je bolje.

Žal je razdeljena na dva dela, prvi, ki je kao uvodni (pa v resnici ni) ter precej hiter in deus ex machina zaključek, ki kar malce pokvari počasni in super čudoviti prvi del. Prvega dela je cca 180 strani, zaključek pa je zadnjih 30, ki so sicer... ma ne, malce razočarajo. Treba je to priznati.

Kljub temu sem v knjigi bral Matrico (po moje sta wachowska od tu vzela highway sceno). Bral sem Trumanov show, bral sem Total recall, porkamadona, prvih 180 strani je v bistvu leposlovje in tako prečudovito gradi napetost...

In če upoštevamo, da je tip to napisal 1959... noro. Priporočam, a le tistim, ki jih v SF bolj zanimajo te introvertirane teme, kaj je resničnost, kdo je duševno zdrav itd. Kdor išče pustolovščino, laserje in tuje rase, to ni zanj.

Kot rečeno, do zadnjih 20, 30 strani se zgodba tako gradi, da je to neverjetno. Žal potem zaključek temu ne sledi in malce razočara, ampak spet, je Heinlein kopiral njega ali on Heinleina (no spoilers)?

Kljub temu - vidi se, zakaj je Philip K Dick legenda.

zz

thramos ::

IMHO Dickovi zaključki niso na nivoju preostalih delov njegovih mojstrovin. Drugače pa ja, kako brezčasne so njegove knjige, je neverjetno.

The Three Stigmata of Palmer Eldritch si že?

Okapi ::

Zaključki so na splošno šibka točka praktično vse znanstvene-fantastike, pa tudi fantazijskega žanra.

Zvezdica27 ::

ne še, zdaj imam Martian time slip, lih sem prvo stran prebral, samo bom po moje prej Sin city predelal.

Drugače pa so mi zaključki od Dicka zelo dobri, samo točno tale je pa kar letdown, sploh glede na to, kako noro gradi vsebino do tistih zadnjih 20 strani. Me je kar potrlo, ker začne se slabo, zakaj to berem, kje je štos? dolgočasno, ampak potem pa... ooo... potem pa zadogaja, zraste, zraste, postane Matrica in ko misliš, da zdaj bo pa fakin najjača knjiga ever... pa pride tistih zadnjih 20 strani (kjer čisto spremeni teme in se dotakne med-družbenih in med-družisnkih odnosov, konflikta). Pa ne da so porazne, samo niso na nivoju prvega dela, kjer raziskuje ... recimo duševni zlom glavnega junaka. In pričauješ tu zaključek - pa skoči pač nekam čisto drugam.

Tipu je res dogajalo... mater, ta pa je imel življenje... jaz takega sloga pri sodobnih avtorjih SF še nisem srečal, majke mi. In najbolje pri vsemu je, da nima knjige, daljše od 250 strani. Kratko, koncizno, lucidno in to the point.


zz

Zvezdica27 ::

Helou,

zdaj sem nekje na 1/3 Martian time-slip od Philip K Dick-a. Pojma nimam, kam bo šla (spet je neka baza, kaj je realnost, kdo je normalen, normalni ali duševno prizadeti (kot se nekoretno reče). in to je najjače, kako tip opisuje svojo vizijo marsa cca 5 let preden je Armstrong šel na Luno. Zadeva se bere zelo sodobno. Komaj čakam, jo pa jemljem po 5 strani na dan.

zz

-ninja-91- ::

Jaz sem se čez počitnice pregrizel čez Iron Gold in Dark age od Pierce Browna, ko enkrat padeš not je knjige težko odložit. Glede na tempo izdajanja (2018, 2019) upam, da zadnja knjiga trilogije pride že letos. Bo idealna za poletne počitnice, ko se bomo zgleda sončili doma :D

Yossarian ::

Dan Simmons - Hyperion
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zvezdica27 ::

Mni osebno Hyperion ni bil všeč- razvlečen. Dobra ideja, a ... porkamadona, toliko strani, da potem ... no, no spoilers...

Imam angleški omnibus, če ga kdo hoče, ga menjam za kaj rabljenega, lahko je dobesedno karkoli (ne nujno zf), pošljite zs.

zz

Zvezdica27 ::

LP,

Martian time slip - ni najboljša od Philipa K Dicka. Raziskuje shizofrenijo, resničnost. Kot vedno. Knjiga je razbita in srednji del je res hud, zaključek bolj an hitro.

Samo za ljubitelje PKD.

zz

mihy11 ::

A se da kje dobit še slovenske prevode od avtorja Isaac Asimov? Nikjer ne najdem
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth

thramos ::

Kdo še bere? :))

Jaz sem v zadnjem času:

Jeff VanderMeer - Annihilation: meh. Gledal sicer pred časom tudi film, ampak se me je tako malo dotaknil, da mi ni spoilal knjige. Ki se me tudi ni dotaknila, tako da z preostalima deloma trilogije verjetno ne bom nadaljeval

All system red - krajša in dokaj zabavna (napol) sci-fi akcija, ki se dotakne tudi vprašanja zavedanja in odnosov AIja

Red Rising - bolj krute Hunger Games. Nič posebnega

The Stars My Destination - sci-fi Grof Monte Cristo. Pravzaprav ni slaba in je kar dobro prestala več kot 50 let od nastanka. Tudi z slovenskim prevodom

Stranger in a Strange Land - če bereš knjigo 20 let po tem, ko si jo bral kot najstnik je malo drugačna ;) Za svoj čas itak revolucionarna, pa tudi danes še aktualna. Jo je pa treba grokat ...

Kurzweil ::

Imam eno relativno specifično prošnjo. Namreč zadnjič nas je bila zbrana velika druščina in smo nekako dorekli, da bomo za vse ostanke teh turističnih vavčerjev nabavili knjige... skupni imenovalec pa, da je velika večina fanov znanstvene fantastike, poleg seveda še drugih žanrov.

Sicer ne maram teh top 5-10 list, ampak dajte malce pomagat, če se vam da, naj vsak napiše top 5-10... zaradi mene tudi top 20 knjig, ki jih je mogoče dobiti pri nas, kot rečeno sci-fi... pač jagodni izbor...

Hvala

Okapi ::

Nimam pojma, kaj je mogoče dobiti pri nas. Ampak če je mogoče, potem priporočam skoraj karkoli od Hamiltona in Stephensona.
Peter F. Hamilton @ Wikipedia
Neal Stephenson @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

111111111111 ::

Jaz pa:
Ime vetra
Modrijanov strah
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

thramos ::

http://scifilists.sffjazz.com/lists_boo... se kar dobro sklada z mojim okusom.

ToniT ::

V zadnjem času berem Futuro. Trenutno sem pri 74. številki.

Zvezdica27 ::

KURZ: dosti si omejen s prevodi... najboljših modernih sploh ni... če pa lahko vavčer vnovčiš v kakem antikvariatu pa boš lahko dobil še stare, yu izdaje, kjer je bilo kar precej zadev.

Trenutno se za nove izdaje spomnim
dune
dune messiah
marsovec
jrr tolkien (fantasy)
igra prestolov (fantasy)

kakih hamiltonov pa pač ne boš dobil (škoda) - razen če jih prodajajo v MK (preveri) - potem ap se seznam tkaoj poveča (angleščina)

bluefish ::

Sicer je že nekaj let od nakupa, vendar sem bukve od Hamiltona našel v Konzorciju - MK.

No, če si pripravljen počakati, ima Book Depository veliko izbiro.

Zvezdica27 ::

ja no, na book depository ali used books v angleščini, pa ni ovir - sam tud ni na vavčer...

b
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predlogi za poletno branje?

Oddelek: Sedem umetnosti
293986 (3005) Sanjica23
»

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10715299 (8897) Jst
»

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8317178 (12350) Tanja.C
»

Katere SiFi knjige berete?

Oddelek: Sedem umetnosti
252834 (2459) christooss

Več podobnih tem