»

Nakupovalni vodič: Trdi diski in pomnilnik

AnandTech - Kljub dejstvu, da se je te dni začela šola, in -- predvidevam -- da boste veliko manj časa namenili računalniku, so se fantje na Anand Techu vseeno potrudili in spisali zanimiv nakupovalni vodič za vse tiste, ki bodo našli dovolj časa (in denarja) za nakup novih komponent.

Tokrat so se posvetili pomnilniku, ki nas vedno znova preseneča z visokimi prepustnostmi, in trdim diskom. Ako imate kaj preveč časa, si lahko razširite obzorje z aktualnimi komponentami na trgu. Klik!

0 komentarjev

Wayvet CoolingKing

MODTHEBOX - Voda se v naših računalnikih počuti vedno bolj domače, saj se vedno več navdušencev odloča za ta način hlajenja procesorja. Dandanes je možno kupiti kar komplet, ki ga lahko vgradite v zelo kratkem času.

CoolingKing je izdelek podjetja Wayvet, ki je v naših krajih dokaj nepoznano, saj domuje "čez Lužo". Poleg vodnega bloka, radiatorja z ventilatorjem in rezervarja lastne proizvodnje, dobimo tudi Eheimovo črpalko zmogljivosti 600 litrov/uro, ki zadošča za tak, manj zmogljiv, sistem. Kot "zanimivost" velja omeniti, da je kljub temu, da je izdelava serijska, blok med 12-urnim testiranjem začel puščati na treh različnih mestih. Boljše, in verjetno cenejše, različice si lahko ogledate na...

0 komentarjev

Zrak proti vodi

HighTekPC - Hlajenje, eden od temeljev za navijanje, je izpostavljeno velikemu pritisku, saj je potrebno ohladiti veliko sproščene toplote, ki jo oddajajo procesorji. Na HighTek PC so spisali zanimiv članek, v katerem so primerjali dve metodi hlajenja, zelo razširjeno zračno ter vedno bolj prodirajoče vodno hlajenje, ki je za marsikoga še vedno eksotika. Obzorje si lahko razširite tukaj.

8 komentarjev

AOpen Tube vs. Terratec Aureon 5.1 Sky

Lost Circuits - Zvok na računalu je lahko dobra alternativa domačim DVD komponentam. Lahko je uporaben ne samo za DVD, ampak tudi igre. Na Lost Circuits so spisali zanimiv članek v katerem so primerjali v naslovu omenjeni zvočni kartici (Pri AOpen-u je zvočna vgrajena na matično ploščo).

V uvodu so pisali o tem kako se je sploh začelo z zvočnimi karticami ter se spraševali ali je že vgrajena zvočna kartica na nForce2 dobra. Vas zanima kako se obnese Audigy 2 proti malo prej...

3 komentarji

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Vodno hlajenje v vsaki dom?

Overclockers Australia - Dejstvo je, da na svetu ne najdemo več procesorja (pustimo ob strani kalkulatorje in se osredotočimo na PC-je), ki nebi deloval brez pomoči hladilnih reber in močnega ventilatorja. Dejstvo je, da procesorji postajajo vse bolj zmogljivi in se zaradi tega posledično tudi bolj grejejo. Dejstvo je, da so le redki pripravljeni poslušati glasne ventilatorje, ki jih zahtevajo trenutno najzmogljivejši in najbolj požrešni procesorji in dejstvo je, da je za takšne uporabnike kot nalašč vodno hlajenje. Ravno vodno hlajenje pa je bila tema, ki so jo obdelali v dokaj zanimivem članku na Jiarne. Na kratko so opisali razlike med vodnim in zračnim hlajenjem, ter navedli nekaj pomembnih odlik in slabosti.
Ravno zaradi vse bolj zmogljivih procesorjev, ki se bodo vedno bolj segrevali (pri tem imata veliko vlogo ravno število tranzistorjev, ki se veča kot noro in takt procesorja/čipa), lahko pričakujemo, da bo zračno hlajenje počasi postajalo vse manj pomembno, vedno več pa bo raznih alternativnih...

3 komentarji