»

Nov igralec na trgu 3d grafičnih kartic

XGI Volari Duo V8

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Podjetje XGI, ustanovljeno maja 2003, se že pripravlja na splavitev svojega novega grafičnega procesorja in kot je je stric Tom ugotovil v svojih testih, se nam na trgu 3D grafičnih procesorjev obeta ponovna vojna (tokrat med tremi stranmi).

Kljub dejstvu, da so testirali prototip in so bili vsi gonilniki v testni fazi, se je v nekaterih kategorijah V8 Duo (najmočnejši med svojimi bratci) odnesel odlično, v nekaterih pa, milo rečeno, porazno. Ker sta do uradne splavitve še približno dva meseca, bi to verjetno lahko bilo dovolj, da XGI napiše dobre gonilnike. In če k vsemu temu dodamo še dobro ceno -- okrog 300 ameriških zelencev -- lahko pričakujemo tesno in napeto tekmo. Klik!...

23 komentarjev

Grafična prihodnost je ... integrirana?

Tom's Hardware - Dandanašnji že zelo težko najdemo integrirano grafično kartico, saj se le-te zelo malo uporabljajo. Eden izmed vzrokov je gotovo to, da se za grafiko uporablja pomnilnik na matični plošči, ki že tako potrebuje procesor. Ravno zaradi tega so sposobnosti teh grafičnih procesorjev omejene.

Prednosti vgrajenih grafičnih procesorjev so cena in enako dobro delovanje pri 2D grafiki, medtem ko se tehnologija težko spoprime z novejšimi 3D stvaritvami. Če pa bi vseeno radi videli, kako se obnesejo najboljše integrirane matične plošče, le odklikajte k Stričku Tomu.

19 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

Geforce FX 5600 Ultra vs Radeon 9600 Pro

Digital Daily - Zadnje čase vedno več ljudi sprašuje po kvaliteti in hitrosti dotičnih grafikulj in vsem, ki kolebajo, bom podal odgovor s to novico.

Na Digital Daily so primerjali grafikulji srednjega cenovnega razreda v nekaj grafično požrešnih programih. Čeprav je nVidiin adut na papirju za odtenek zmoglivejša zadeva, ji je tudi ATi-jev predstavnik predstavljal lepo konkurenco. V testih sta bila precej izanačena, a odločitev še vedno preostane kupcu. Klik!

0 komentarjev

ATI R360 - hitrost in performanse

X-Bit Labs - O ATIjevem novem R360 grafičnem procesorju je bilo že dosti povedanega, sedaj pa so na plano prišli še podatki o frekvencah novinca.

Tako naj bi ATIjev najmočnejši grafični procesor, ki ga na prodajnih policah lahko pričakujemo jeseni, tiktakal pri 450 MHz, družbo pa mu bo delalo 128 ali 256 MB 256 - bitnega, 750 MHz DDR SDRAMa. Seveda bo GPU, ki bo še vedno izdelan v 0,15 mikronski tehnologiji, potreboval dobro hlajenje za nemoteno delovanje pri takih frekvencah in tu naj bi bili deležni novega tipa hlajenja - kaj to bo, se še ne ve, upajmo pa, da ne bomo tudi od ATIja deležni visoko - piskajočega čuda, kot je bilo montirano na prve GeForce FX kartice.

In za konec še besedica o performansah - novinec naj bi dosegel okrog 6750 - 7000 točk v 3DMark03 testu, kar nakazuje da R360 ne bo samo rahlo navit R350, ampak bo deležen tudi nekaj arhitekturnih sprememb.

5 komentarjev

9x GeForce FX

Nordic Hardware - Na Nordic Hardware so spisali test devetih grafičnih kartic podjetja nVidia, natančneje družine kartic GeForceFX, od modela FX5200 Ultra do FX5900 Ultra, proizvajalcev ABIT, Gainward, Innovision in Creative. Za primerjavo so dodali še tri grafične kartice podjetja ATi, Radeona 9600 Pro, 9800 in 9800 Pro. Če se odločate za nakup nove grafične in še vedno ne veste katere, je ta test pravi za vas. Prijetno branje!

2 komentarja