»

Prve slike LROC

ScienceDaily - Danes so uradno objavljeni prvi posnetki nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), ki je utirjena okoli Meseca. V sondo sta vgrajena 2 senzorja za snemanje površja od blizu z ločljivostjo do 1 metra in senzor za snemanje večjih površin Lune v šestih frekvenčnih območjih. Utiritev sonde je začetek nasinega programa vrnitve na mesec, ki v končni fazi planira.... Hmm... Niso še čisto točno povedali, vsekakor pa je želja Nase stalna človeška postojanka na Luni.

Sonda je narejena z dvema namenoma:
- določiti kraje pristanka prihodnjih lunarnih misij;
- posneti pola tokom...

13 komentarjev

Dosežena nova najnižja temperatura

ScienceDaily - Verjetno je temperatura sistema eden od parametrov, na katerega so lastniki, če je dovolj nizka, zelo ponosni. Da pa je temperatura pomemben dejavnik in predmet raziskav širše srenje, pa priča tudi sledeča novica.

Temperature blizu absolutne ničle znanstvenike namreč begajo že vsaj od odkritja superprevodnikov, če ne zaradi samega dejstva, da bi morala snov pri tej temperaturi imeti nično energijo. Kako se temu cilju približati, so si zastavili tudi na Bostonskem MIT-u, kjer so natrijev plin ohladili na temperaturo nanokelvina (10-9K), in s tem prejšnjo vrednost znižali za šestkrat. Kaj to pomeni za raziskave, preberite tukaj.

Prvi član Slo-techa, ki bo pri tej temperaturi poganjal novega Athlona-64, bo postal častni član.

25 komentarjev

Fotonska emisija nanocevčic -- ključ do kvantne kripotgrafije?

ScienceDaily - Nanocevčice, skupek tesno vezanih ogljikovih molekul cilindrične oblike, znanstvenikom vztrajno pripravljajo nova prijetna presenečenja. Dolg seznam njih potencialih uporab se je nedavno še povečal, ko je uspelo dvema raziskovalcema iz Rochesterske univerze osamiti nanocevčico (do sedaj so vedno preučevali le zavozljane snope) in opazovati njeno fotonsko emisijo.

To so storili tako, da so nanocevčico osvetlili z natančno usmerjenim laserjem in merili frekvenco oddane svetlobe. Iz razlike med absorbirano in izsevano svetlobo lahko potem sklepamo tako o fizikalnih lastnostih nanocevčice same, kot tudi njene okolice.

Razultati so prav neverjetni. Spekter je takorekoč idealen za sobne pogoje. Ne le, da je zelo ozek in diskreten, tudi stalen je. Lastnost, ki je ne moremo pripisati nobeni poznani molekuli. Vse namreč nekaj časa sevajo fotne, nato prenehajo in potem spet začnejo.

Stalen in natačen vir fotonov, kakršen je ta, je nujen za kvantno optiko. Novih področji uporabe pa s tem...

2 komentarja

Predor pod Zidom

News.com - Kitajska komunistična oblast je zelo ponosna na Veliki kitajski požarni zid (firewall). Z njim naj bi obdržala (za ljudstvo) nezaželjene informacije zunaj. Tako naj bi Kitajci deskali po okleščenem Internetu, da se ne bi kdo preveč pohujšal. Sedaj pa so jim Američani v ta zid izvrtali luknjo. Klik!

35 komentarjev