»

OCZ z eSATA 'ključkom'

OCZjev poizkus

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - USB ključki so nam že dodobra poznani in so zadnje čase idealen nadomestek CDjev in DVDjev, saj so veliko bolj praktični, manjši in manj dovzetni za poškodbe. Glavni problem pri prenašanju 8, 16 oz. celo 32 in več gigabajtov podatkov pa je hitrost, saj je le-ta teoretično omejena na 480 Mbit/s oz. 60 megabajtov na sekundo. V praksi do tega seveda nikoli ne pride, veseli smo lahko namreč, če dosežemo hitrosti okrog 30 MB/s. Glavni problem je seveda v USB kontrolerjih na matičnih ploščah (še posebej znan problem so imeli oz. še vedno delno imajo AMDjeva čipovja), deloma pa hitrost omejuje tudi sam flash pomnilnik. Prvi problem, kjer je ozko grlo čipovje,...

42 komentarjev

Highpoint z 1,2 GB/s SATA RAID kontrolerjem

TG Daily - Podjetje Highpoint je računalniški trg obogatilo z novim SATA RAID kontrolerjem ( RocketRAID 2522), ki bi naj v striping RAID načinih omogočal prenose do 1200 MB/s. Kartica je primarno zasnovana za namestitev v PCIe x8 vmesnik, vendar jo lahko vstavimo tudi v PCIe x16 slot. V osnovi lahko na kontroler preko dveh internih mini-SAS konektorjev priključimo osem SATA I ali SATA II trdih diskov, s posebnim zunanjim razdelilcem pa lahko z RocketRAID 2522 povežemo tudi do 40 trdih diskov. Podprti RAID načini so 0, 1, 5, 10 in JBOD, pri čemer nadzor in urejanje povezanega diskovja poteka preko spletnega vmesnika. Cena kontrolerja še...

4 komentarji

Premikajoči se disk

We make money not art - Za vse tiste, ki bi ob izdelavi varnostne kopije želeli tudi dejanski fizični prikaz koliko si ti podatki prenešeni je umetnik Oren Horev pripravil inSync inSync trdi disk (video-posnetek) v obliki kocke. Ob kopiranju podatkov se kocka obrača dokler niso podatki popolnoma prenešeni. Novo sinhronizacijo seveda sprožite tako, da kocko ponovno zavrtite. Prispevek je žal bolj skop v tehničnih podrobnostih ampak bo zagotovo dal kakšno zanimivo idejo našim modifikatorjem.

9 komentarjev

Zunanji disk z enim terabajtom

Slashdot - Če vam vaših 250 GB ne zadostuje za shranjevanje vseh podatkov, in bi jih po možnosti radi odnesli do vašega prijatelja, potem vam LaCie ponuja rešitev - prenosni trdi disk, katerega kapaciteta je 1 TB in vam ponuja povezovanje s FireWire 800 (100 MB/s), FireWire 400 (55 MB/s), USB 1.1 ali USB 2.0 (60 MB/s). S temi hitrostmi se torej lahko primerja z običajnimi ATA diski, vendar pa se njegove dobre lastnosti tu še ne končajo. Direktno na disk namreč lahko priklopite videokamero in nanj prenesete vse svoje posnetke. Vse skupaj naj bi se od februarja prodajalo za 1.199 dolarjev. Klik za slashdotovo novico, tu in tu pa prvi vtisi medijev.

12 komentarjev

Mobilni trdi diski

Tom's Hardware - Mobilnost oz. prenosljivost pomeni v današnjem svetu veliko, saj se potrebe po prenosnih trdih diskih večajo. Na tržišču je zaradi tega kar nekaj različnih proizvajalcev, ki so poskusili uspeti na tem področju.

Striček Tom je pod drobnogled vzel 6 različnih nosilcev podatkov in jih primerjal med seboj. Enote se ne razlikujejo le po kapacitetah temveč tudi po načinu prenosa, saj nekateri uporabljajo Firewrire, drugi USB in tretji Highpointov produkt e.SATA.

0 komentarjev

Bitka z 10 000 obrati

Tech Report - SATA -- nov standard, ki napoveduje veliko, a še ni dosegel svojega razcveta, je dobil že kar nekaj predstavnikov. Tokrat so bili v preskus vključeni trije trdi diski, od katerih sta bila dva kompatibilna s SCSI tehnologijo, medtem ko je bil z njima primerjan WD Raptor, ki deluje z že prej omenjenim SATA načinom prenosa. Jasno, da sta SCSI diska močno prehitela Raptorja, a je le-ta še vedno zelo dober upoštevajoč to, da je eden izmed prvih.

1 komentar

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja