»

Ericsson testiral VDSL2 in dosegel 0,5 Gbps

Slashdot - Ericsson poroča, da so v prvi demonstraciji delovanja VDSL2 na svetu dosegli hitrost prenosa podatkov več kot 500 Mbps prek bakrenih paric. Za ta dosežek so hkrati uporabili šest vodnikov, podatke pa so z načinom vektoriziranega VDSL2 prenašali pol kilometra daleč. Nova tehnologija vektorizacije, ki zmanjša presluhe, omogoča sočasno uporabo več paric in zmanjša porabo energije, še ni standardizirana, a naj bi jo uskladili do konca tega leta. Žal kakšnih hudih revolucij ni pričakovati, saj že pri razdaljah, ki so večje od 1 km, ADSL2+ deluje občutno bolje. Kot pravijo, je uporabnost tega dosežka predvsem povezava optičnih vodnikov, ki vodijo od DSLAM-ov, do končnih uporabnikov. Če imajo ti seveda več bakrenih paric, kar prav tako ni ravno pogost slučaj.

12 komentarjev

T-2 uvedel PVR

T-2 - Podjetje T-2 je za svoje IPTV naročnike uvedlo storitev Snemalnik. Gre za mrežno implementacijo (t.i. nPVR), pri čemer se posnetki shranjujejo na strani ponudnika in se kasneje uporabniku posredujejo po omrežju. Zaenkrat je možno snemati oba programa nacionalke ter Kanal A in POP TV, za posnetke pa se lahko zakupi do 100 GB prostora, pri čemer vsakih 10 GB stane 1 €. Podobno storitev že ponuja SiOL.

Uradna izjava za javnost.

69 komentarjev

SiOL komunikator na voljo

vir: SiOL
SiOL - Pred kratkim se je tudi SiOL odločil zapluti v vode programov za hipno komuniciranje ( instant messaging). Tako so se odločili prirediti Eyeball messenger, ki je pod SiOL-ovimi barvami ugledal luč dneva kot SiOL Komunikator.



Sporočilnik se zna povezati z omrežji MSN Messenger, AIM, Jabber, Google Talk ter Yahoo Messenger. Prav tako pa lastniki SiOL paketov Duo in Trio dobite brezplačno zunanjo številko, za vsako dodatno pa boste plačali poldrugi evro mesečne naročnine. Naročniki ostalih SiOL-ovih paketov bodo morali plačati mesečno naročnino za vsako njihovo zunanjo številko, medtem ko tisti, ki nimajo s SiOL-om nobene pogodbe, ne bodo mogli...

42 komentarjev

SiOL?

Slo-Tech - SiOL (povezava nekaj časa verjetno ne bo delovala vsem obiskovalcem slo-techa) je danes nenadoma izgubil eno najpomembnejših reči: ime.

Domena siol.net se od približno devete ure zjutraj več ne nahaja v vrhnjem DNSu. Domeno tako vidijo kot delujočo le še uporabniki SiOLovih DNS strežnikov, ki pa so, resnici na ljubo, dovolj nedelujoči, da to ne bo zmanjšalo resnosti problema. Brez domene ne deluje e-mail, ne delujejo spletne strani, ne deluje preslikava med IP številkami in imeni v obe smeri, vse zelo pomembne reči za normalno delovanje ponudnika internetnih storitev. Je to začetek konca SiOLa?

Naročite raje moje storitve!

Dodatek: 080 1000 -- linija je zasedena (na nivoju omrežja, ne na nivoju zasedenih operaterjev), zato niti ne poskušajte.

113 komentarjev

Telekom Slovenije po svojem omrežju ponudil kabelsko TV

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije po svojem omrežju ponudil novo storitev. Poleg že obstoječih PSTN, ISDN, ADSL... tako ponuja še kabelsko TV. Telekomova 'kabelska' TV se do vas pretaka po optičnih ter koaksialnih vodih. Omogoča vam spremljanje 70-tih kanalov, poleg tega omogoča še spremljanje teleteksta ter poslušanje 24 radijskih frekvenc.

Cena je glede na ostale ponudnike kabelske TV kar povprečna, saj vas bo mesečna naročnina prikrajšala za 3.300,00 SIT za enostanovanjske objekte ali 3.100,00 SIT za večstanovanjske objekte.

Priključnina vas stane od 28.000,00 SIT pa tja do 81.000,00 SIT, odvisno v kakšnem objektu živite, koliko TV prikjučkov boste uporabljali ter če že imate sklenjeno kakšno naročniško razmerje za ADSL ali ISDN pri Telekomu, če, vam nudijo 20 odstotkov popusta pri priključnini.

Vec informacij najdete na njihovi strani.

41 komentarjev

50 let barvne TV

Slashdot - Kot ugotavlja The Houston Chronicle, je Radio Corporation of America 25. marca 1954 v tovarni v Bloomingtonu začel izdelovati prve modele barvnih televizijskih sprejemnikov. Izdelali so 5000 modelov CT-100, ki so imeli 12-palčni zaslon. Cena sprejemnika je bila takrat astronomskih 1000 USD, kar bi danes zneslo okoli 4000 USD.

Prvo leto je bila prodaja slaba, saj je bilo malo TV-kanalov, ki bi oddajali barvno sliko. Črno-beli sprejemniki so na trgu prevladovali še dolga leta, tako da je prodaja barvnih sprejemnikov črno-bele presegla šele leta 1967. Komaj čez 6 let pa je imelo več kot pol gospodinjstev v ZDA barven sprejemnik. Klik!

15 komentarjev

ADSL brez ISDN

Finance - Kot smo že izvedeli iz forumov, bo SiOL začel ponujati ADSL brez pogojene ISDN telefonske linije. SiOL bo ponujal tudi IP telefonijo, kar pomeni, da ne bomo ostali čisto brez fiksne telefonije. Komercialni začetek opravljanja teh storitev obljubljajo za prvo četrtletje letos. Cene naročnine za telefonijo obljubljajo nižje, kot so sedaj pri Telekomu.

Verjetne cene bodo naslednje: Priklop: zagotovo ne bo dražji od 30.000 SIT Mesečna naročnina za ADSL: nespremenjena (od 8.000 do 14.600 SIT za fizične osebe) Mesečna naročnina za telefonijo: cenejša od Telekomovih 2.568 SIT.

Seveda lahko obstoječi uporabniki odjavite ISDN priključek in poveste Telekomu, da se ta linija upošteva kot razvezana linija pri Siolu. Siol bi vam naj po besedah direktorja Mirana Krambergerja priklopil ADSL v roku 2 tednov. Prav tako bi naj še letos uvedli VDSL, ki na razdalji do 1500 metrov od centrale dosega hitrosti do 24 Mbit/s prenosa do uporabnika in do pet Mbit od uporabnika. Prvih nekaj 10 uporabnikov...

56 komentarjev

IP-televizija na Slovenskem

vir: SiOL
SiOL -

Verjetno ste o tem že slišali, morda celo na našem forumu, a vseeno nakratko povzemimo. SiOL s prihodnjim tednom začenja tržiti novo storitev, ki sliši na ime IP TV. Gre za neposredno konkurenco kabelski televiziji. Storitev, ki bo sprva na voljo le v širši Ljubljani z okolico, kasneje pa tudi drugod, bo za svojo delovanje potrebovala ADSL priključek pri uporabniku, le-ta pa bo dobil možnost spremljanja sto desetih TV programov kakovosti digitalnega satelitskega signala -- preko klasične bakrene parice na analognem televizorju.

Teorija, ki za tem stoji, pravi nekako takole. Večino programov že njihovi distributerji dobavljajo v digitalni obliki, tako da...

48 komentarjev