»

AOL spet na svoje

Club Overclocker - AOL je bil nekdaj ameriška verzija SiOL-a. Bil je ogromen internetni mastodont, pojem dostopa do interneta v ZDA in po svetu, brez katerega si medmrežja ni bilo moč predstavljati. Sčasoma je začela njegova zvezda ugašati. Leta 2001 se je združil s Time Warnerjem v razvpitem poslu, ki ni nobenemu izmed podjetij prinesel kakšnih opaznejših sinergijskih učinkov. Google in druga mlada podjetja so prazgodovinske dinozavre počasi senčila.

Ta teden vstopa AOL v novo obdobje svojega življenja. Ponovno so si pridobili svobodo, saj so se razdružili od Time Warnerja. Delnice podjetja AOL Inc. so včeraj začele kotirati na newyorški borzi in izgubile dva odstotka.

V novi dobi bodo spet tekmovali s starim rivalom Yahoojem, poleg tega pa bodo morali paziti, da jim Google ne uide preveč. Svoj kos pogače si bo AOL poskusil odškrniti na oglaševalskem trgu, kjer je naveza Yahoo-Microsoft zelo močna. AOL se bo osredotočil na nišno občinstvo, so dejali. Zagnali so tudi stran Seed.com, kjer bodo lahko...

0 komentarjev

Postajajo uporabniki interneta vse manj laični (po domače noobi)?

Reuters - Do takega zaključka so prišli pri podjetju AOL - America OnLine, največjem internetnem ponudniku v Združenih državah Amerike.

Vedno boljše tehnično znanje njihovih uporabnikov naj bi namreč bilo povod za odpustitev 1.300 delavcev, večinoma zaposlenih v centrih za pomoč uporabnikom. Po zadnjih raziskavah se namreč uporabniki vse manj poslužujejo storitev pomoči, saj naj bi znali večino težav, ki jim jih povzroča vsakodnevno deskanje po spletu, rešiti kar sami. Po besedah Nicholasa Graham-a, odgovornega za stike z javnostmi, je to zato, ker so postali njihovi uporabniki bolj vešči v uporabi interneta, kot tudi zaradi AOL-ove široke ponudbe orodij za samopomoč.

V prvem četrtletju letošnjega leta je 835.000 uporabnikov AOL-a opravilo prehod iz klicnega na širokopasovni dostop. Time Warner, lastnik AOL-a, naj bi stroške obratovanja zniževal tudi zaradi tega, da bi s tem povečal vrednost svojih delnic.

Več: Reuters.

9 komentarjev

Prihaja Netscape 8 Beta

Mozillazine - Netscape pripravlja novo različico svojega paradnega konja. 17. februarja naj bi dočakali različico beta že osmega Netscapa, ki bo prinesel precej novosti (o nekaterih smo že poročali). Temeljil bo na Firefoxu, omogočal bo zamenjavo izrisovalnika strani (Gecko in IE), podpiral bo RSS, največ pozornosti pa bo posvečene varnosti.

Razvijalci Netscapa naj bi bili v stiku s podjetji, ki skrbijo za varnost na internetu, in naj bi pridobil seznam strani, ki širijo spyware, "infokradejo" in se poslužujejo podobnih prevar. Ob obisku teh strani bo Netscape prikazoval opozorila in onemogočal piškote, skripte in seveda komponente ActiveX. Po drugi strani pa bodo strani na "belem" seznamu dobile zeleno luč za prikaz. Dobesedno.

13 komentarjev

Prototip novega Netscapa

Google News - Potem ko je Netscape že nekajkrat umrl in dokaj klavrno vstal od mrtvih, se mu nasmih ponovna inkarnacija. Motivacijo mu je dal uspel Firefoxa, ki ga bo v prvem mesecu po prvi uradni različici očitno preneslo čez 10 milijonov uporabnikov.

Novi Netscape, ki ga trenutno uporabljajo le beta-preskuševalci, bo prinesel veliko novosti. Najpomembnejša je prava mala revolucija, saj bosta na voljo kar dva prikazovalnika spletnih strani; privzet bo Firefoxov Gecko, na voljo pa bo tudi Internet Explorerjev. Izjemno uporabno, tudi za ustvarjalce spletnih strani, vendar zaenkrat ta možnost deluje samo v okolju Windows.

Novi Netscape bo nasploh povsem prenovljen. Uporabniški vmesnik bo zelo zelen in za razliko od asketskega Firefoxa natrpan, podobno kot pri Operi. Operemljen bo z novim orodjem za izpolnjevanje obrazcev, prikazoval pa bo tudi novice RSS, tako v spisku kot tudi v tekočih izpisih. Datum izida še ni znan, AOL pa z novim brskalnikom seveda cilja predvsem na večji uspeh...

45 komentarjev

AOL tudi v Linuxu

PC Linux Online - Linspire je danes naznanil, da je na voljo programska oprema za povezavo na internet preko AOL-ovega klicnega dostopa za njihovo distribucijo Linuxa. Največji ponudnik interneta na svetu s skoraj 30 milijoni naročniki je tako po Windowsu in Mac OS X našel mesto tudi v prostem operacijskem sistemu. Ker je program na voljo skupaj z izvorno kodo, ga lahko kmalu pričakujemo tudi v drugih distribucijah Linuxa. Po zagotovilih prvega moža Linspira, Michaela Robertsona, je odjemalec za AOL-ov internet v Linuxu prvovrstna pridobitve za njihov operacijski...

13 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Netscape se vrača

Mozillazine - Slo-Tech, 16. julij 2003: AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille.

Tako se je končala zgodba zbirke programov Netscape, ki je od navedenaga trenutka naprej začela toniti v pozabo. A ne za dolgo. Razlog ni v tem, da marsikateri uporabnik, predvsem v podjetjih, še vedno uporablja Netscape za obiskovanje spletnih strani in branje elektronske pošte. AOL, lastnik Netscapa, se je po zanimivem toku dogodkov namreč odločil, da v začetku poletja vendarle izda novo različico Netscapa, ki bo temeljila na najnovejši Mozillini tehnologiji.

7 komentarjev

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev

AOL z "Netscape" storitvijo

Slashdot - Znano je, da je pred časom internet ponudnik AOL, ki je pod okriljem medijske korporacije Time-Warner, kupil podjetje Netscape. Z razpustitvijo podjetja Netscape in ustanovitvijo Mozilla Fundation se je nato končala pot podjetja, ki je dolgo časa ustvarjalo vodilni brskalnik Netscape Communicator.

Sedaj so se bistre glave pri AOL-u domislile, da bi lahko tržno znamko uporabljali še naprej. Tako kanijo pod imenom Netscape ponuditi cenejši internet dostop tistim, ki ne potrebujejo 'naprednih' zmožnosti. Tako bodo dobili samo en elektronski naslov in verjetno ne bodo prisiljeni v uporabo posebnega AOL brskalnika.
Glede na to, da je storitev več kot polovico cenejša ter veliko manj nadležna za uporabnika, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da jo bodo z veseljem izkoristili bolj napredni uporabniki, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga prisiljeni uporabljati AOL.

0 komentarjev

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev

AOL na Linux, AOL-client na Mozillo

Slashdot - AOL se je odločil, da bo večino svojih strežnikov prenesel na Linux. Razlog je samo en - cena.
Druga, bolj zanimiva stvar pa je, da bodo šli na svojih odjemalcih iz IE na Mozillo. To pomeni okoli 30 miljonov novih uporabnikov mozille. Pravijo, da pri tem to, da se z Microsoftom ne marajo (in precej tožijo) ni razlog za zamenjavo, ampak da gre za popolnoma tehnične razloge. No po drugi strani še ni pričakovati AOL odjemalca za Linux... ker noben Linux luser ne uprablja AOLa :).

7 komentarjev