»

Objemi preko interneta (in morebitne posledice)

Reuters - Raziskovalci Singapurške univerze Nanyang Technological University (NTU) z oddelka Interaction and Entertainment Research Centre (po slovensko raziskovalni center vzajemnega delovanja in razvedrila) so odkrili, kako lahko preko interneta posredujemo občutek dotika. Prototip naprave trenutno pomaga razvijalčevi kuri prebolevati depresije in osamljenosti, on pa je lahko, namesto da bi bil s svojim hišnim ljubljenčkom, na univerzi, kjer razmišlja, kako bi lahko bil na dveh mestih hkrati. Je morda odkritju malce pripomogla tudi ptičja gripa? Kakorkoli že - vsekakor bi bilo možno izum prenesti tudi na ostale hišne ljubljenčke (sicer ne na vse, ribam v akvarijih verjetno ne bo do tovrstnih aktivnosti), kasneje pa tudi na ljudi. Zgoraj omenjeni znanstveniki že načrtujejo internetni objemalnik za starše in otroke, v ta namen razvijajo posebno vrste pižame, ki bo s pomočjo pritiska in temperature dajala občutek resničnega objema obema udeležencema.

Sledile bodo seveda še internetne...

9 komentarjev

Težave z nForce 3 in 4

The inquirer -

Epox in Abit sta potrdila poročila o težavah plošč, osnovanih na veznem čipovju nForce 3 in nForce 4. Težave se pojavljajo pri uporabi Athlon 64 procesorjev z revizijo jedra E in sicer se nekatere plošče v navezi s temi procesorji (ki jih še ni na trgu) nočejo zagnati ali pa se samodejno izklapljajo. Nvidia je sicer zanikala težave, o katerih so se prva poročila pojavila na CeBIT-u.

Kakorkoli že, težave niso prehude, saj jih je mogoče odpraviti s posodobljenim BIOS-om za problematične plošče. Za nekatere plošče so že na voljo nove različice BIOS-a, proizvajalca pa zagotavljata, da bodo težave odpravljene pravočasno. Težavo je povzročil AMD, ki je v novi reviziji jedra spremenil termalno regulacijo, kar je povzročilo zgoraj opisane travme. Še povezava do izvirne novice.

5 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

Prvi "barebone" sistem z Athlonom64

X-Bit Labs - Shuttle je prvi predstavil "golokostni™" sistem z Athlonom64 in nForce 3 matično ploščo. Zanimive so specifikacije tega malčka, ki vase sprejme vse socket754 Athlon 64 procesorje na matično ploščo nForce 3 150 in do 2 GB DDR pomnilnika v dve DIMM reži.

Razširitvene možnosti zagotavljata en PCI in AGP 8x. Na samo plato so pricinjeni še 6-kanalni AC97 Realtek ALC 650 s SPIDF izhodom in vhodom (zvočna kartica, da ne bo pomote), OgnjenaŽica, Realtekova 10/100 mrežna kartica ter USB 2.0. Tu je še mesto za en 3,5" diskovni pogon in en optični pogon standardnih velikosti. 240 W bi moralo vse skupaj dobro napajati, če pa bo to slušajno...

5 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Kvazi-strokovnjaki

Australian IT - No, teh nam s Sloveniji itak ne primanjkuje, kar večina dobro ve, so se pa (zopet) pojavila podjetja, ki ponujajo lažne Microsoftove MCSE certifikate.

Dokaj prestižno titulo je uradno moč pridobiti le s tem, ko kandidat naredi 6 testov (obstaja več nivojev naziva, s tem pa varira tudi število potrebnih izpitov), "univerze" pa jih ponujajo po celih $5.000 -- brez testov -- jih namreč ponaredijo. Klik!

0 komentarjev

Epox 8K7A+

Lost Circuits - Da Epox zadnje čase mislis precej resno, smo že ugotovili in sodeč po prvih testih njihova nova SocketA matična plošča to samo dokazuje. Gre za trenutno popularno AMD 761 + VIA 686B kombinacijo, ki pa je tako naphana z raznimi funkcijami, da bo zadostila še tako zahtevnim (domačim) uporabnikom. Na splošno bi lahko povedali, da gre za zelo stabilno in dodelano matično ploščo z velikim overclockerskim potencialom in z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi. Sam komaj čakam, da jo dobim v roke, vi pa si preberite test na Lost Circuits.

0 komentarjev

Prve matične plošče za Crusoe

X-Bit Labs - Transmetini Crusoe procesorji se končno uveljavljajo in moram priznati, da jim kar privoščim, saj gre za nadvse luštkane zadevice. Po začetku proizvodnje prvih Crusoe prenosnikov, je sedaj podjetje TMC najavilo prvo matično plošči za Crusoe. Ne gre za tipičen izdelek, ki ga poznamo PCjaši, temveč za zelo kompaktno platko, namenjeno uporabi za kakšne terminale, "book" računalnike in podobne zadeve. Še nekaj spcifikacij:
  • LongRun Technology, ki podpira procesorje do 600MHz,
  • 2x Intel 82559B čipa za Dual LAN,
  • SMI 721 grafika s 4MB RAMa, ki podpira Dual View in Dual Display,
  • 64MB RAMa na plošči, ena DIMM reža za do 128MB pomnilnik,
  • 144MB SSD, do 288MB (ne, ne vem kaj je to ),
  • ATA33 podpora, ATA66/100 podpora z ustreznim kablom,
  • 66MHz zunanja frekvenca,
  • ena PCI reža

0 komentarjev