»

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Akademske cene Red Hata in Suseja

News.com - Red Hat in Suse, dve največji GNU/Linux distribucijski podjetji, napovedujeta znižanje cen svojih produktov za izobraževalne ustanove, dijake, študente in učitelje. Red hat bo ponujal svoj Red Hat Academic Desktop za 25 in Red Hat Academic Server za 50 ameriških zelencev, SuSE pa ponuja izobraževalnim ustanovam 40 % popust na svoje izdelke.

Medtem ko Red Hat trenutno ponuja svoj operacijski sistem šolam samo v Ameriki in napoveduje, da bodo na voljo vsem izobraževalnim inštitucijam do konca tega leta, SuSE ponuja svoje izdelke prek dveh partnerjev - CCV-ja in Ricis-a, pri katerih pa je mednarodno ponujanje morda malenkost vprašljivo zaradi različnih standardov v vsaki državi.

Vseeno pa se postavlja vprašanje, zakaj sploh kupiti GNU/Linux, če pa ga lahko brezplačno snamete z ene izmed mnogih strani. Klik!

10 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

SuSE Linux 9.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi, SuSE Linux 9.0. SuSE Linux prvič podpira 64-bitne procesorje AMD Athlon 64 in navdušencem kot možnost ponuja tudi preskusno različico jedra Linux 2.6.0. Morda najbolj udarna novost novega nemškega Linuxa je možnost prilagajanja velikosti particij z datotečnim sistemom NTFS. Tako lahko odslej med namestitvijo tudi ob sistemu Windows 2000 ali XP pripravimo prostor za Linux brez formatiranja. Linux SuSE 9.0 temelji na jedru Linux 2.4.21, kar je presenetljivo, saj je že precej časa na voljo različica 2.4.22 in enako velja tudi za GNOME 2.2, čeprav bi pričakovali 2.4. Izvirna novica in obširna predstavitev izdelka.

11 komentarjev

Prerokba datuma izida Linuxa 2.6

OSNews - Medtem, ko vsi nestrpno pričakujemo izid nove velike različice jedra Linux, se pojavlja čedalje več špekulacij glede datuma njegovega izida. Najpogosteje omenjeni termini sodijo v obdobje med septembrom in decembrom, resnici na ljubo pa najbrž niti tesni sodelavci Linusa Torvaldsa, niti on sam, ne vedo točno, kdaj bodo izdelek splavili. Na spletu pa se je pojavil graf nekega optimista, ki je natančno napovedal, da bo novi Linux izšel že 12. septembra. Zbral je podatke John Sherryja, ki dela znotraj OSDL, na katerih je predstavljeno nekaj statistike prevajanja preizkusnih različic Linuxa 2.6.0. Nato je narisal graf iz katerega je moč razbrati omenjeni datum.

Kdo bo pobiral stave?

2 komentarja

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Novi Linux Suse 8.2 že v Sloveniji

Finance - Včeraj smo bili priče novi izdaji Linux distribucije SuSE 8.2, ki naj bi ustregela tako poslovnim kot tudi domačim uporabnikom, predvsem glede stabilnosti in varnosti Linuxa kot Microsoftovega konukrenta. Poleg široke izbire podatkovnih baz, strežniških aplikacij, sistemov elektronske pošte, e-commerce, spleta in datotečnih strežnikov, vključuje tudi vse standardne namizne aplikacije in okolja. Uradna novica.

V Sloveniji Linux SuSE zastopa Agenda Open Systems.

7 komentarjev

Kaj je nemško, je varno in ni drago?

Newsfactor - Linux oz. SuSE Linux. Na pričujočo distribucijo se je odočila preseliti tudi nemška uprava, ki se poleg vseh ekonomskih in tehničnih razlogov predvsem želi znebiti "monokulture", na katero so vezani pri uporabi Microsoftovih sistemov. Klik!

Postavitev sistemov bo potekala pod taktirko IBM-a, ki je pred časom sklenil bajno vredne posle z Red Hatom, nemškemu SuSE Linux AG pa je, ko je bil slednji v finančnih težavah, pomagal z izdatno finančno injekcijo.

0 komentarjev