»

Pričetek zemeljskega testiranja Galilea

Testno območje GATE

Heise - Evropski navigacijski sistem Galileo bo za uporabo nared šele leta 2014, potem ko so prvotni načrti predvidevali postavitev delujočega sistema že šest let prej. Prvi testi več kot pet milijard evrov drage projekta so se začeli danes. V Berchtesgadnu je nemški prometni minister Peter Ramsauer danes zagnal sistem GATE, ki bo namenjen preverjanju skladnosti sprejemnikov signala Galileo s specifikacijami.

Na približno 65 kvadratnih kilometrov velikem območju je osem oddajnikov, ki oddajajo enak signal, kot ga bodo sateliti Galileo....

29 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Črtne kode poenotene

Slashdot -

Črtne kode, neopazni črno-beli trakovi, ki nas spremljajo na vseh aritklih in jih sploh ne opazimo več, so bile predmet vročih polemik o poenotenju. Leta 1977 je Evropska unija patentirala svoje črtne kode, ki so imele, med drugim tudi zaradi ločevanja držav, eno cifro več kot ameriške. Evropski standard trinajstih števk so začeli uporabljati povsod po svetu, razen v ZDA in Kanadi, kjer so ostali pri dvanajstih.

Zavoljo globalizacije so poenotene tude črtne kode, a tokrat je zmagala Evropa in ameriška industrijska prevlada je doživela manjšo erozijo, kakor so se izrazili pri The New York Times. Seveda ne gre za nobeno tragedijo. Naslednje leto bodo ameriški čitalci črtnih kod morali brati tudi trinajstmestne kode. Da, v tem primeru so se tudi Američani morali prilagoditi globalnemu standardu. Slashdot

5 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Bo Amerika motila Galilea?

Slashdot -

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer...

35 komentarjev

DirectX 9.1 bo pisan na kožo nVidii?

Guru 3D - Kakor veste, so imeli (in še vedno imajo) GeForci FX velike probleme s strojnim pospeševanjem DirectX 9 ukazov. Predvsem celotna serija FX poklekne pred Radeoni na področju senčilnikov pik 2.0. A glej ga zlomka, nVidia ne sedi pri miru in gleda, kako ljudje kupujejo ATI, temveč naheca Microsoft, da izda nov DirectX, ki jih bo spet postavil ob bok konkurenci.

"Zanesljivi" viri (Francoska stran Pc Inpact) poročajo, da MaliMehki že packa DX 9.1, ki naj bi FX-om pospešil izvajanje Pixel Shader 2.0 operacij za 60%. Da, prav ste slišali, šestdeset (60) odstotkov. Več informacij pa poiščite na Guru 3D.

19 komentarjev

DIY - GPS jammer!

Kiberpipa - V času vse natančnejšega zbiranja podatkov o vsem in vsakomur je vedno bolj pomembno, da se znamo braniti.

Eden od vse popularnejših načinov sledenja ljudem so skriti sprejemniki GPS (v avtomobilih, zapestnicah pripornikov itd). A tudi proti temu se da boriti so odkrili v znanem hekerskem glasilu Phrack. Objavili so namreč članek o tem, kako za manj kot 50$ narediti svoj jammer (motilnik) signalov GPS.

To, da smo od nezanesljivih tehnologij vedno bolj odvisni je v bistvu strašljivo. Recimo z motenjem GPS signala se lahko ogrozi civilno letalstvo. Zna se tudi zgoditi, da bodo na tak način Iračani poskušali mešati štrene Naftosesom. Have phun!

3 komentarji