»

Človek lahko zazna šest okusov

Slashdot - Iz šol poznamo klasično pojmovanje okusa, ki pravi, da ljudje z jezikom zmoremo okusiti štiri različne okuse - sladko na sprednjem delu jezika, slano na konici in straneh, kislo ob straneh in grenko ob korenu jezika. Japonci so že pred več kot sto leti iz morskih alg izolirali posebno učinkovino, katere okus ni bil primerljiv z nobenim izmed do tedaj poznanih. Okus so poimenovali umami, kasneje pa so ugotovili, da gre za natrijev glutamat. Brbončice na jeziku namreč zaznavajo tudi glutamatni anion (anionska oblika neesencialne aminokisline glutamin s sistematskimi imenom 2-aminopentandiojska kislina), zato je ekstrakt teh alg klasični sestavni del japonske kuhinje.

Avstralski...

11 komentarjev

Internet in umetnost

Slo-Tech - Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno...

26 komentarjev

Trojanci novo orodje spamerjev

The Register - Kot kaže, so minili časi, ko je bilo pisanje trojancev in podobne nesnage zgolj izkazovanje znanja, avtorji pa so se lahko ponašali samo s števili okuženih računalnikov. Kot kaže, se je tudi v te vode prikradel duh ekonomije, saj so nekateri ugotovili, da lahko s pisanjem te vrste programov tudi zaslužijo.

Kot danes poroča Register, so pri nemški reviji c't šli po sledi virusa Randex. Izkazalo se je, da je avtor naslove okuženih računalnikov prodajal kupcem, ki so v večini primerov le-te uporabljali za pošiljanje neželene pošte. Tako se je potrdilo mnenje strokovnjakov za spletno varnosti, ki so že nekaj časa menili, da je večina nelegalnih strani za prikrivanje identitete uporablja okužene računalnike brez vednosti njihovih uporabnikov. To pa kaže tudi, kot se je pokazalo že v tem primeru, da veliko skrbnikov ali lastnikov sploh ne spremlja, kaj se z njimi dogaja.

Izvorno novico najdete tukaj.

1 komentar

Spam poezija - nova literarna smer?

BBC - "Uncover what other's don't want you to know -
Check it out, man -
Success, guaranteed!

What is an MBA really worth?
Ask yourself - could your penis be bigger?
For Target guests,
Its safe, now.
"

Kot vidimo, iz spama včasih nastane tudi kaj koristnega, oziroma umetniškega. Kristin Thomas je namreč začela iz naslovov spam pošte, ki jo dobiva dnevno, pisati pesmi.
No, za razliko od nje, pa nekateri spamerji s svojimi sporočili, hm, širijo - klasično poezijo. Pa ne zato, da bi pesniško izobrazili široke ljudske množice, kot bi kdo utegnil pomisliti, pač pa zato, da bi zmedli poštne filtre.

Ne glede na umetniški okus, pa se verjetno vsi strinjamo, da poezija Thomasove napravi bistveno lepši umetniški vtis, kot klasična "poezija" pravih spammerjev.

3 komentarji

Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon?

Slashdot - Špansko podjetje Polyphonic HIM si služi kruh na nadvse inovativen način - z analiziranjem in napovedovanjem hitov v pop glasbi. Kaj je tu nenavadnega porečete? Glasbe ne poslušajo, temveč jo matematično analizirajo. Čemerne kritike s podočnjaki do popka tako zamenjajo programerji in matematiki z enakimi lastnostmi, s kavo popackan rokopis pa ničle in enice.

Še bolj kot čisti tehnični napredek so pomembna in zanimiva vprašanja, ki jih tako formaliziran in abstrakten pogled na naš okus odpira. Všečnost je do sedaj vedno predstavljala vrhunec subjektivnosti, a če se jo za poljubni osebi da opisati z isto funkcijo, temu očitno ni tako. Zakaj se je sploh izoblikovala naša želja po esteticizmu (sicer me srce boli, da o esteticizmu pišem v istem sestavku kot o pop glasbi, a naj bo [:D])? Stranski produkt zavesti? Če že, potem mora imeti vsaj pri vseh isti povod, čemu drugače ta, sedaj dokazana, podobnost okusov? In nenazadnje, se lahko v prihodnosti nadejamo povsem, tokrat dobesedno...

38 komentarjev

Spackers - crackerji s "poslanstvom"

Wired News - Kaj so crackerji, vemo - ljudje, ki z zlobnimi nameni vdirajo v tuje računalnike. Vemo tudi kaj so spammerji. In sedaj smo dobili še spackerse - crackerje, ki sodelujejo s spammerji. In ob tem seveda služijo. Za kaj gre? Wired News je pred tednim dni razkril zgodbo iz Poljske. Poljska skupina krekerjev je namreč začela oglaševati "nevidno in neprebojno gostovanje" strežnikov (invisible bulletproof hosting). Poljaki za 1500 ameriških zelencev ponujajo storitev, ki onemogoči izsleditev strežnika z orodji tipa traceroute in whois. Dodatna "prednost" njihove storitve pa je, da je mogoče ta nevidni strežnik navidezno umestiti na katerikoli strežnik - tudi na strežnik ISPja z najbolj trdo antispam politiko.

Novinarji Wired Magazina so zadevo preiskusili v praksi in priznati je treba, da se zgodba napeto bere. Preko IRC-a so stopili v stik s predstavnikom poljske crackerske skupine Tubulom in ga prosili za demonstracijo nevidnega gostovanja. Tubul jim je poslal naslov spletne strani, ki...

17 komentarjev

Vlak na "magnetno-zračni" blazini

New Scientist - Ponovno ena malce bolj tech novica. Kmalu bo namreč začel na Kitajskem voziti prvi vlak na "magnetni pogon". Vlak bo za navadno rajo dostopen po novem letu, medtem ko so se izbranci že lahko popeljali s tem čudom. Vlak je dosegal hitrosti do 500 km/h, v potniškem prometu pa bo vozil s samo 400 km/h. Podrobne informacije si lahko preberete na tej strani.

Zahvala za to novico pa gre našemu zagrizenemu forumašu Thomasu.

16 komentarjev