»

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

Prototip R420 na IDF

X-Bit Labs - Že dlje časa se na internetu špekulira o specifikacijah novega grafičnega procesorja R420, ki ga bo moč kupiti v drugi polovici letošnjega leta. Na IDF (Intel Developer Forum) je ATI te dni predstavil delujoč računalnik s prototipom R420, ki bo neposredno konkuriral nVidiini NV40. Kakšnih novih detajlov nam ATI ni razkril, dejali pa so, da naj bi bil R420 sposoben poganjati Colin McRae Rally 2004 s prek sto sličicami na sekundo, kar je dva do trikrat hitreje do današnjih kartic. Več o tem.

9 komentarjev

Neuradne informacije o R420

X-Bit Labs - Čeprav ATi še vedno ljubosumno skriva specifikacije novega grafičnega čipa s kodnim imenom R420, so na splet vendarle pricurljale neuradne informacije. R420 naj bi bil tako sestavljen iz 160 milijonov tranzistorjev grajenih v 0,13-mikronski tehnologiji. Procesor bo tiktakal pri 500 MHz, GDDR-3 pomnilnik pa pri gigahercu. Omeniti velja še osem cevovodov, podporo Pixel in Vertex Shaders 3.0, DirectX 9.0, OpenGL in boljši FSAA. Masovno proizvodnjo lahko pričakujemo v drugem kvartalu, uradno predstavitev pa na CeBIT-u. Več o tem.

7 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

R420 z 32-bitnimi Pixel Shaderji?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs objavljajo napovedi, da naj bi ATI-jeve kartice od R420 podpirala 32-bitno natančnost Pixel Shaderjev. Trenutno vse z DirectX 9 združljive kartice podpirajo zgolj 24-bitno, kar je po Microsoftovih zahtevah za DirectX 9 dovolj, a nVidia že nekaj časa v karticah višjega cenovnega razreda uporablja 32-bitno. Implementacije 64-bitnih Pixel Shaderjev sicer niso ne potrdili ne zavrnili, so pa potrdili manjše težave oz. nevšečnosti z njimi. Klik!

1 komentar

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev