»

Zakaj so stali poljski vlaki?

Slo-Tech - Velikokrat smo že pisali o inovativnih praksah proizvajalec strojev in opreme, ki si na vse načine prizadevajo obdržati nadzor nad njimi, tako da kupci v resnici niso nikoli zares lastniki. Spomnimo se primerov, ko so naprave za delovanje potrebovale oblak, proizvajalec pa je kasneje tega kratko malo ugasnil. Tudi tako velika infrastruktura, kot so poljske železnice, ja lahko tarča podobnih prijemov, kaže najnovejši primer.

Leta 2022 so namreč začeli opažati, da so nekateri novi vlaki, ki jih je proizvedel Newag, obstali. Očitnega razloga za nedelovanje niso mogli najti, zato so poklicali podjetje, ki ga poljske železnice najemajo za popravilo vlakov. Podjetje SPS Mieczkowski ni moglo odkriti vzroka za težave, kar je močno vznejevoljilo operaterja, ki jim je začel izstavljati tudi kazni.

Na koncu so vlake poslali v Newag, ki jih je uspel usposobiti. A kasneje so obtičali tudi drugi vlaki, ki se jih SPS Mieczkowski sploh ni dotaknil. Zato so se obrnili na poljske etične hekerje...

81 komentarjev

Japonski brzovlak presegel 600 kilometrov na uro

Phys.org - Japonski vlak Maglev s sedmimi vagoni je na 43 kilometrov dolgi testni vožnji v bližini gore Fuji dosegel hitrost 603 kilometre na uro, kar je absolutni rekord za tirna vozila. Hitrost nad 600 kilometrov na uro je držal 11 sekund (skoraj dva kilometra), so sporočili z japonskih železnic, s čimer so presegli rekord 590 kilometrov na uro iz minulega tedna in 581 kilometrov na uro iz leta 2013. Japonski vlak je torej točno desetkrat hitrejši od vlaka med Ljubljano in Zidanim Mostom.

Magnetni vlak med vožnjo lebdi 10 centimetrov nad tiri. Japonska, ki je že sedaj vodilna država na svetu pri gradnji brzovlakov, želi še nadgraditi svoje železniško omrežje in skrajšati potovalne čase. Novi vlaki bodo v prihodnosti vozili na 410-kilometrskem odseku med Tokiom in...

62 komentarjev

Volvo testira vožnjo v gosjem redu

BBC - Na Švedskem te dni Volvo testira novo tehnologijo upravljanja vozil, ki bo omogočila nastanek tako imenovanih vlakovnih kompozicij tudi na cesti. Test, ki poteka v sklopu evropskega projekta Sartre (Safe Road Trains for the Environment), preverja učinkovitost novega sistema. Več avtomobilov se namreč združi v navidezno vlakovno kompozicijo, tako da predajo nadzor nad vozilom vozilu pred njim. Nato vozijo usklajeno kakor vlak.

V preizkusu avtomobil vozi za tovornjakom, tehnologija pa sama poskrbi za razdaljo in tempo vožnje, tako da zmanjša porabo in gnečo na cesti, a hkrati ne pozabi na varnost. Voznik v drugem vozilu se lahko zlekne na sedež in prebere časopis, saj mu ni treba pritiskati na plin niti vrteti volana. Prvi testi so stoodstotno uspeli, zato so...

37 komentarjev

TGV novi rekorder med vlaki

vir: CNN
CNN - CNN poroča o novem hitrostnem rekordu, ki ga je dosegel eden izmed bolj znanih hitrih vlakov -- francoski TGV. S pomočjo določenih modifikacij, med drugim so mu nadeli kolesa z večjim radijem in močnejši motor s 25.000 konjskimi močmi, je dosegel hitrost 574,8 km/h, kar je precej bolje od prejšnjega rekorda iz leta 1990, pri katerem so se peljali zgolj 515,3 km/h. Train a grande vitesse je tako postal najhitrejši konvencionalni vlak na svetu, hitreje od njega se je pred štirimi leti peljal le lebdeči japonski vlak, pa še ta ga je prehitel zgolj za 6,1 km/h. Preberite izvorno novico.

73 komentarjev

IBM podira rekorde

The inquirer - IBM-ov superračunalnik, Blue Gene/L, je postavil nov rekord v hitrosti procesiranja. Prejšnji rekord (ki si ga tudi lasti IBM), ki znaša 92 terafopov, je po komaj šestih mesecih zelo izboljšal, saj nov rekord znaša ogromnih 183.5 teraflopov. IBM upa na še nadaljnje povečanje hitrosti, ponovno čez pol leta - do takrat bi naj Blue Gene dosegel 367 teraflopov. Če vas zanima, kako so možni taki skoki v hitrosti, si oglejte domačo stran Blue Gene, izvirno novico pa lahko najdete tukaj.

23 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev

Vlak na "magnetno-zračni" blazini

New Scientist - Ponovno ena malce bolj tech novica. Kmalu bo namreč začel na Kitajskem voziti prvi vlak na "magnetni pogon". Vlak bo za navadno rajo dostopen po novem letu, medtem ko so se izbranci že lahko popeljali s tem čudom. Vlak je dosegal hitrosti do 500 km/h, v potniškem prometu pa bo vozil s samo 400 km/h. Podrobne informacije si lahko preberete na tej strani.

Zahvala za to novico pa gre našemu zagrizenemu forumašu Thomasu.

16 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev

Rekord je padel

Linux Weekly News - Ker že kar dolgo časa nisem poročal o Linuxu in ker je ta tematika postala že kar malce zapostavljena, bo marsikatere bralce, ki dobesedno stradajo za Linux novicami razveselil podatek o novem rekordu, ki so ga dosegli pri prevajanju jedra (kernela). Prejšnji rekord je znašal 10 sekund, sedaj pa so z izboljšanim računalnikom, ki je bil sestavljen iz 32 procesorjev PowerPC64 s frekvenco 1.1 GHz ter 60 GB pomnilnikom dosegli nov rekord, ki znaša 7.52 sekund.
Zanimivo bi bilo tudi, če bi se kdaj pa kdaj kdo spomnil podirati rekord v prevajanju Mozille, ki je vsaj po mojem mnenju še bolj zafrknjena aplikacija in kar dodobra zaposli sistem. Več o podiranju rekorda tukaj.

4 komentarji