»

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

The New York Times - V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano...

18 komentarjev

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Google proti Booble

Je Booble res "nedolžen"?

InternetNews - Po iskalniku Google smo 20. januarja 2004 dobili še (hm, nekoliko bolj specializirani) iskalnik Booble, ki je po besedah avtorjev "iskalnik za odrasle". Ker pa ima Booble precej podobnosti z Googlom (ime, logotip in gumb "I'm Feeling Lucky", ki se pri Booblu imenuje podobno), se je Google odločil od svojega konkuerenta zahtevati umik.

Kljub temu, da Booblovci pravijo, da gre samo za parodijo, pa Google kot kaže nima takšnega smisla za humor in se v skrajnem primeru namerava poslužiti sodišča. Klik!

14 komentarjev

Bo Bill Gates povišan v viteza?

Yahoo News -

The Sunday Telegraph poroča, da bo Microsoftovega predsednika, 48-letnega Billa Gatesa, na predlog britanskega ministra za finance Gordona Browna britanska kraljica Elizabeta II. povišala v častnega viteza za njegov prispevek h globalizaciji in podjetništvu. Uradno naj bi kraljica to potrdila jutri.

Tovrstne častne nazive britanska kraljica občasno podeljuje tudi Nebritancem, še zlasti Američanom, za posebne dosežke. Kakorkoli že, navkljub viteškemu nazivu se Nebritanci ne morejo nazivati sir. Tovrstno povišanje so med drugimi doslej prejeli tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush, nekdanji newyorški župan Rudolph Giuliani, režiser Steven Spielberg in Alan Greenspan. Več o tem.

23 komentarjev

Google Mail že v štartnih blokih?

Slashdot - Google se od ostalih iskalnikov razlikuje tudi po tem, da se uvodna stran naloži hitro, kar je posledica njene preprostosti. A kaj kmalu se utegne ta priljubljena dobrota posloviti od nas. Google se že precej časa potiho razvija v portal, zdaj pa se preskusnima storitvama Froogle in Google News utegne približati še ena -- elektronska pošta. O tem priča predvsem serija Googlovih nakupov: kupili so podjetje, ki je razvilo tehnologijo za oglaševanje preko e-pošte (ne spam :-), podjetje, ki razvija programsko opremo za upravljanje z e-pošto, lastijo pa si tudi domeno googlemail.com. Klik!

7 komentarjev

Kitajci bodo iskali po domače

The inquirer - Poročali smo že, da je Google na Kitajskem precej nepriljubljen, saj je odličen vir za iskanje prepovedanih vsebin, kakor smatrajo kitajski voditelji. Verjetno je tudi izdaja novega kitajskega iskalnika povezana s političnimi motivi.

Kakorkoli, China Search Online, kakor se iskalnik imenuje, se lahko menda pohvali s tehnologijo, ki razlikuje med homonimi in različnimi naglasnimi različicami kitajskih besed. Kot poročajo pri Inquirerju, je iskalnik prevzel določen delež uporabnikov ostalih vzhodno Azijskih portalov.

Klik za izvorno novico in klik za iskanje v kitajščini.

5 komentarjev

Pri Googlu imajo smisel za humor

Slo-Tech - Priljubljeni iskalnik Google zna včasih tudi presenetiti. In to na šaljiv način. Dokaz za to boste dobili, če boste kot iskalni niz vpisali "miserable failure". Prvi zadetek je namreč povezava na uradno biografijo ameriškega predsednika Georga W. Busha.
Za nejeverne pa še slika:


Če gre za namerno razvrstitev tega zadetka na prvo mesto, ima nekdo v marketinškem oddelku Googla očitno dobro idejo, kako povečati obiskanost iskalnika...

19 komentarjev

Googlov iskalni hrošč povzroči ne-prikazanje več strani

The Register - Hrošč, ki se je pojavil v Googlovem iskalnem algoritmu, povzroči pri določenih nedolžnih straneh, da se obravnavajo kot spam. Tako je eden izmed "poklicnih spamerjev", Elwyn Jenks, ustvaril serijo domen, ki so bile med seboj močno povezane, kar je povzročilo, da je Googlov PageRank-er močno dvignil oceno teh strani, kot posledico pa je to povzročilo popolno zmedo in zrušenje algoritma.

Kako bo vse skupaj vplivalo na povezave, ki jih Google deli z nami v prihodnosti, bomo še videli, a verjetno smo lahko prepričani, da bodo fantje in dekleta pri Googlu našli pametno in uporabno rešitev. Klik čaka!

Slo-Tech verjetno ne bo razglašen za spam ...

4 komentarji

Kitajska ne odobrava Googla

Slashdot - Kot lahko veste, je cenzura prisotna tudi v internetu. Uporabniki jo nekako še toleriramo, če nam preprečuje dostop do raznih pedofilskih ali podobnih strani, ki niso primerne in nikakor ne sodijo v internet, toda ravnanje kitajskih cenzorjev, vsaj po mojem mnenju, presega meje dobrega okusa. Po poročanju Slashdota, naj bi bila kitajska cenzura precej stroga, a Kitajci so vseeno mislili, da se bo vse skupaj malce umirilo, saj so lahko kitajski uporabniki končno dostopali do novic na CNN, čeprav do nekaterih člankov še vedno niso imeli dostopa. Seveda tudi Kitajci radi kaj poiščejo po internetu z uporabo raznih spletnih iskalnikov - recimo Googla. Po poročanju naj bil Google kot iskalnik na Kitajskem vedno bolj popularen, zato je bil Kitajcem onemogočen dostop tudi do njega. Zakaj? Kaj vse se je motalo v glavah kitajskih cenzorjev najbrž ne bomo nikoli izvedeli, toda nekateri menijo, da je bil Google onemogočen zaradi tega, ker naj bi si lahko Kitajci ogledali cenzurirane strani...

7 komentarjev

Malo za šalo

Slo-Tech - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi poznali svojevrstnega oblikovanja iMacov. Veliko manj vas dotični računalnik ima doma. In če ste v tej skupini, in imate radi stilno urejeno stanovanje, potem si morate umisliti iToilet.
Seveda zadeva v resnici ne obstaja, je le dokaz, da avtor obvlada risarske programe. Poleg tega je sama stran napisana v šaljivem jeziku, tako da je ogled skoraj nujen[:D]

3 komentarji

Mladoletnik poslal e-poštno grožnjo ameriškemu predsedniku Bushu

Ananova - 14-letni fant je bil obtožen pošiljanja e-poštne grožnje ameriškemu predsedniku Bushu, in sicer z vsebino "Im looking for you and im going to kill you wen I get you I do not like you I kill you".
Policija pravi, da je bila grožnja poslana direktno na predsednikov e-poštni predal. Agenti tajne službe so e-poštno grožnjo izsledili do tega mladoletnika predvsem zaradi slovničnih napak, ki so v besedilu. Fant jim je pozneje tudi povedal, da je to grožnjo poslal zato, ker se je želel postaviti pred nekom, s katerim je govoril na Internetu. Kasneje pa je tudi poslal še eno e-pošto z opravičilom.

1 komentar