»

SCO še brca

Groklaw - Najprej smo zmago Novella proti SCO-ju razglasili aprila, dokončno kapitulacijo pa je SCO podpisal junija. Obakrat je ameriško sodišče odločilo, da ima vse avtorske pravice za Linux Novell. Slednji je obljubil, da uporabnikov in razvijalcev ne bo preganjal, česar za SCO ne moremo trditi. To je bil velik dan za Linux in hkrati črn dan za SCO, ki se je znašel na robu propada. Neverjetno pa je, da se je SCO še enkrat pobral in vnovič zagrozil s tožbo.

SCO je plačal 455 dolarjev takse - toliko denarja kljub vsemu še imajo - in vložil pritožbo na odločitev sodišča. Na Prizivnem sodišču za deseto okrožje (United States Court of Appeals for the Tenth Circuit) želijo doseči ovržbo sodbe oziroma, če jim to ne uspe, vnovično sojenje. SCO je prepričan, da ima dovolj sredstev za nadaljevanje pravne bitke, čeprav bo v manj kot mesecu v stečajnem postopku moral dokazovati svojo solventnost. To bo kar precejšen zalogaj, saj SCO nima rednega vira prihodkov.

SCO, dovolj je bilo.

2 komentarja

SCO dokončno izgubil proti Novellu, Linux je prost

Groklaw - Že nekajkrat smo zapisali, da je pravnega dvoboja med SCO-jem in Novellov konec, a se je SCO vedno znova nekako vrnil v igro. Čeprav je vsem več ali manj od aprila jasno, da je resnično konec, je sodnik Ted Stewart pretekli teden zabil še zadnji žebelj v SCO-jevo krsto.

Novell je terjal izvršljivo sodbo (angl. declaratory judgement) in jo tudi dobil. Hkrati je sodišče zavrnilo SCO-jeve očitke o klevetanju ter kršitve pogodbe (angl. breach of implied covenant of good faith and fair dealing). Poleg tega je sodnik odločil, da mora SCO priznati Novellov odstop od SCO-jevih terjatev zoper IBM in druga podjetja, ki uporabljajo Linux. S tem je ta proces dokončno zaključen.

Novellov izvršni direktor je v izjavi za javnost zapisal, da so zelo zadovoljni, da je sodišče v zaključni sodbi pritrdilo vsem njihovih argumentom. Dodal je, da je zelo ponosen na dosežek in na vso delo, ki ga je Novell opravil, da je Linux ostal prost. SCO odločitve ni želel komentirati.

11 komentarjev

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Ars Technica - SCO (nekdaj znan kot Caldera) je v ustaljeni poslovni maniri sporočanja slabih novic svojim delničarjem v petek pozno popoldan (po našem lokalnem času že v trdi temi) naznanil, da potrebuje pomoč države, sicer bo bankrotiral. Novica je logična posledica razsodbe sodišča, na katero so se seveda pritožili - toliko družba še trza - zaradi katere mora SCO vrniti 95% zaračunanih Unix licenčnin pravemu (trenutnemu) lastniku Unix-a - Novell-u.

Parapravniki pri Groklaw-u so izbrskali seznam SCO-jevih upnikov in ugotovili, da sta večino denarja požrli odvetniški družbi, ki sta s sizifovim delom odlično zaslužili, ogromno pa SCO dolguje tudi znanim proizvajalcem strojne in programske opreme. Ker denarja za poplačilo teh terjatev podjetje nima, je bila žalostna usoda neizbežna.

Navijači, sinje modri in zeleni, so seveda tekmo spremljali od blizu. Eni so ob izidu veseli, drugi pa zdaj verjetno že trezni - tako kot Crimson, Permanent Assurance tudi Linux neustavljivo pluje naprej in...

14 komentarjev

Analiza vdora v Ubuntu strežnik

Schneier.com - Lars Strand, Norvežan zaposlen v podjetju Linpro je pred časom na svojem blogu opisal analizo vdora na Ubuntu strežnik.

Zgodba se začne, ko je njegov prijatelj na svojem Linux strežniku opazil, da se mu ne zažene spletni strežnik Apache. Z nekaj raziskovanja, je Strand kmalu odkril, da je računalnik kompromitiran.

V zapisu na blogu je na zanimiv način opisana analiza kompromitiranega sistema in uporabljenih napadalskih orodij, pa tudi napake, ki jih je napadalec naredil in s pomočjo katerih je avtor bloga uspel vsaj delno odkriti kdo bi bil možni napadalec.

Kids, don't do this at home.

22 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Kdo stoji za mail386.com?

Slo-Tech - V zadnjih dneh se je nekdo, ki uporablja uporabniško ime alf___ (oziroma se ponekod podpiše tudi Aleš Belič) precej potrudil in po slovenskih forumih razširil "novico", da se je pojavil nov ponudnik brezplačne elektronske pošte. Ponekod je najprej vprašal kje bi se dalo dobiti brezplačni e-mail predal in potem odgovoril, da ga je našel na mail386.com, drugje pa je napisal, da so ga Maja, Tine in Sanja19 spraševali kje lahko dobi brezplačni poštni predal in jim sedaj odgovarja. Zanimivo je, da se skoraj povsem identična sporočila pojavljajo na različnih forumih in to celo na isti dan (npr. Slo-Comp, Nogomania, Ekonomija.net, Kulinarika.net, itd...). Glede na to, da gre očitno za akcijo prikritega oglaševanja in da mail386.com ponuja 15 Mb prostora ter nudi registracijo predala na več domenah (recimo bejbika.net, poha.net, dolenjska.com, stajerska.com, primorska.com, vroca.com, itd.), je malce nenavadno, da na spletni strani mail386.com ne najdemo podatka kdo to poštno storitev...

68 komentarjev

Zgodovina Errorno.h

Groklaw - Pred časom je predstavnik SCO-ja, Chris Sontag, v svojem predavanju na Harvardu dejal, da si SCO lasti pravice nad datoteko Errorno.h čeprav Linus Torvarlds trdi, da se pri pisanju le te ni zgledoval po njihovi kodi. Glede na to, da pri jedru Linux lahko sledimo zgodovini in avtorstvu vsake vrstice kode do njenega rojstva, je lahko Dr. Warren Toomey napisal zgodovino te datoteke in ovrgel Sontagove besede. Prispevek, objavljen na Groklaw, predstavlja zanimivo in ne prezahtevno branje.

7 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev

Pravni sklad za zaščito pred SCO

ZDNet - OSDL (Open Source Development Labs) je ustanovil svoj denarni sklad, s katerim nameravajo skrbeti za pravno zaščito uporabnikov Linuxa in osebja (med katerimi je verjetno najslavnejši Linus Torvalds) pred SCO-jevimi tožbami. Za začetk nameravajo zbrati 10 milijonov dolarjev sredstev, prvi donatorji, ki so v sklad že navrgli tri milijone dolarjev, pa so IBM, MontaVista Software in Intel. Intel, ki do tokrat še ni sofinanciral (vsaj ne v takšnem obsegu) OSDL, se tako podaja v vode z možnostjo spora z SCO-jem, ki z veseljem prepričuje vsako podjetje, naj uporablja Unix.

Podobni skladi v odprtokodni skupnosti niso nič novega, saj je že pred časom HP zagotovil pravno zaščito vsem kupcem njihovih računalnikov pred SCO-jem, kmalu pa mu je sledil še Red Hat. Če pa bodo takšni skladi tudi prepričali podjetja, da bodo prešla na Linux, bomo videli čez kakšno leto ali dve.

3 komentarji

Kraja GPL kode Mplayerja

M Player HQ - Podjetje KISS, znano predvsem po DVD predvajalnikih, ki zmorejo predvajati tudi posnetke, zakodirane z DivX kodekom, smo precej verjetno ujeli pri tatvini.

Fantje, ki razvijajo Mplayer, program za predvajanje video datotek na Linux operacijskih sistemih, so pri primerjavi firmware-a odkrili marsikatero podobnost. A odgovorni pri podjetju KISS so to očitno opazili, zato so novejši firmware "spremenili" -- ga zazipali.

Če se proizvajalci video komponent za v vašo dnevno zanašajo na Linux...bi se splačalo preizkusiti tale Mplayer!

Toda! Da ne bomo ostali samo pri besedah, si lahko vsi, ki ste se odločili preizkusit Mplayer na lastne prste in oči, ogledate tudi kratkek pregled možnosti, ki vam jih ponuja Mplayer in članek o finem nastavljanju tega predvajalnika.

14 komentarjev

Razumevanje odprte kode

Slashdot - Mark Webbink je na znani strani, ki se ukvarja s pravno analizo stvari, povezanih z IT industrijo, objavil dober članek, v katerem razlaga razliko med odprtim in prostim programjem. Prav tako razloži, koliko pravic vam dajo različne OSI-licence in v kaj vas zavezujejo s tem, ko jih sprejmete ob namestitvi.

Glede na to, da tudi pri nas v marsikaterem podjetju mislijo, da uporaba GPL licence pomeni, da bodo morali pokazati čisto vso svojo izvorno kodo celemu svetu, to branje marsikomu ne bo škodilo.

5 komentarjev

Britansko zdravstvo namerava preiti na Linux

Slashdot - Britanski zdravstveni delavci se lahko prav kmalu znajdejo pred precej drugačnimi vmesniki za svoje pisarniško delo, saj je Nacionalna zdravstvena organizacija (ang. National Health Service) odobrila testiranje Sunovega Linuxa, da bi ugotovili, ali bi zadošča potrebam britanskega zdravstva. Sicer se ta projekt niti ne zdi tako velik, vendar pa je NHS največji delodajalec na otoku in obsega prek milijon uslužbencev ter 800.000 računalnikov, celoten projekt zamenjave pa bi naj v končni fazi stal 2,3 milijarde funtov.

Prehod NHS-a na Linux in ostale odprtokodne programe je lahko velika pridobitev za Linux kot operacijski sistem in močan udarec za Microsoft, ki že tako ali tako izgublja stranke, ki se odločajo za prehod na odprtokodne rešitve. Vsekakor pa končna odločitev še ni padla in zelo verjetno je, da bodo šli Microsoftovi uslužbenci ponovno lobirat k Richard Grangerju, kot so že nekajkrat. Klik!

5 komentarjev

Sodišče: SCO, pokaži nam, kaj je narobe

The inquirer - SCO, ki se nahaja na robu propada in že nekaj časa tožari IBM zaradi domnenega vključevanja Unixove programske kode v Linuxovo, je tokrat dobil ukaz od sodišča, da mora v tridesetih dneh sodišču in IBM-u pokazati, natanko kateri del kode naj bi bil prepisan in vključen v Linux. SCO ima 30 dni časa, da se pritoži, novo zaslišanje pa bo 23. januarja 2004.

Kaj točno naj bi SCO pokazal IBM-u sicer ni poznano, vendar je na seznamu trinajst zahtev sodišča, prav tako je treba vse te zahteve jemati z nekoliko rezerve, ker uradno ni bila izdana nobena zahteva. Med drugim naj bi zahtevali, da SCO točno pokaže, kje je prišlo do kršitev, od kod ta koda izvira in kdo jo je napisal, njeni lastniki ipd. Skratka, preden bo prišlo do konče razsodbe sodišča, bo verjetno preteklo še veliko vode. Sodnikov ukaz in kaj sodišče zahteva.

4 komentarji

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

Sedaj se boste počutili veliko bolj varne, vsaj tako pravijo!

Security Focus Online - OIS (Organization for Internet Security) je skupina, v kateri je 11 vecjih podjetij (MS, Oracle, Symantec, SCO, SGI, ...) in je pravkar izdala dokument, v katerem je zapisano, da bodo podjetja/organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo, morala počakati z razkritjem neke varnostne luknje vsaj 30 dni po izidu popravka. Več o tem na Security Focus.

To naj bi bilo dobro, ker bi s tem preprečili, da preveč zlonamernih osebkov zlorabi tako pomanjkljivost. Vendar, kaj pa tisti, ki take stvari vseeno najdejo? Največji proizvajalec programske opreme včasih potrebuje več kot pol leta, da popravi napako -- po tem, ko ga je nekdo že obvestil o napaki ....

4 komentarji

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar