»

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev

Kingston DDR2 moduli na ogled

HotHardware - Z jutrišnjim začetkom CeBIT-a si bo zainteresirana javnost lahko prvič ogledala marsikatere prihajajoče tehnologije, kamor med drugim spada tudi DDR2 pomnilnik. Da čakanje na prve jutranje novice ne bo prehudo, so nam na hothardware že na predvečer otvoritve priskrbeli prve slike Kingstonovega DDR2 pomnilnika. Čokoladka, ki tiktaka pri 533 MHz, naj bi za delovanje potrebovala vsega 1,8 V in tako porabila do 50% manj energije od običajnega DDR.

Kakšne bistvene razlike na prvi pogled sicer ni videti, vseeno pa ne moremo spregledati novega pakiranja Fine-pitch BGA (FBGA), ki je zelo podoben BGA pakiranju, ki smo ga lahko do sedaj videli že pri določenih KingMax-ovih DDR pomnilnikih in...

7 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs in AnandTech trdijo, da so končno uspeli izvedeti, kako se bosta Grantsdale in Alderwood uradno imenovala. Družina Grantsdale čipovij se bo imenovala i915, Alderwood pa i925x. V obeh družinah lahko pričakujemo več različnih verzij.

Intel i915P bo podpiral 533 in 800 MHz Quad Pumped Bus, procesorje z LGA775 podnožjem, dvokanalni DDR-II ter PCI Express x16. Intel i915G bo vsem naštetim dobrotam dodal še grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, medtem ko bo Intel i915GV brez podpore za PCI Express x16. Intel i915GL bo najšibkejša različica, namenjena bodočim Celeronom, tako da boste zaman iskali grafični čip, podporo dvokanalnemu pomnilniku in 800 MHz FSB.

Natančno katere različice Alderwooda, ki se bo imenoval i925X, bodo dostopne, še ni znano, je pa že jasno, da bo najverjetneje podoben i915P, le da bo imel tudi podporo Performance Accelerating Technology (PAT). Intel še ni komentiral navedb. Več o tem.

9 komentarjev

Micron se pobira

The Register - Verjetno veste, pa tudi poročali smo že, da je Micron, eden vodilnih izdelovalcev pomnilnika, v razburkanih finančnih vodah (sicer, roko na srce, kdo pa ni?). Vendar se tudi temu velikanu obetajo mirnejše vode, saj so po treh letih zabeležili prvi četrtino, kjer so imeli dobiček.

Tako so zadnjo letno četrtino, kjer je sicer tudi promet najvišji, zabeležili ob 1,1 milijardah dolarjev prometa 1,1 milijonov dobička. Ta podatek pa menda ni pomembnen samo za podjetje samo, ampak je tudi dober znak, da se trg pomnilnika obrača na bolje. Kot pravijo pri Registru, ki se sklicuje na IDC, bo prodaja na svetovni ravni ostala visoka nadaljni dve leti, ko naj bi spet prišlo do prenasičenosti trga.

Kako je k dobrim rezultatom pripomogel Intel, in kaj je Micron pestilo pred časi, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

DDR II kmalu

X-Bit Labs - Micron Technology je včeraj začel proizvajati DDR II module v večjih količinah (ne še v masovnih). To pa niso samo posamezni čipki, temveč tudi že ploščice z gostotami od 1/4 do 1/2 in 1 GB. Do drugega kvartala prihodnjega leta, ko bo Intel na trg poslal čipovji nove generacije -- Grantsdale in Alderwood -- pa bodo produkcijo se povečali.

Spet bo največjo hitrost dosegel v dvokanalnem načinu, DDR II pa ima namen priti v vse vrste računal -- od namiznih do strežnikov in prenosnikov. Intel pričakuje, da mu bodo vsi proizvajalci pomnilnika sledili in s tem ponudili podporo njihovim novim čipovjem. Samsung, Infineon, Micron, Elpida in Hynix naj bi masovno proizvajali ta pomnilnik že v drugem kvartalu. X-bit labs.

5 komentarjev

Konec... NOT!

Jaz - Heheh, nam je uspela prvoaprilska potegavščina, kajne? No ja, sicer niti približno ne tako masovno, kot sem upal, toda nekateri ste nasedli. Zdaj si lahko oddahnete .

29 komentarjev

Kronične pocenitve pomnilnika

Mushkin - Če vsaj malo obiskujete našo stran, potem najbrž že veste, da so se pomnilniški moduli v zadnjem času drastično pocenili. Tako lahko pri različnih podjetjih dobimo 128 MB PC133 pomnilnika že za 25000 SIT, kar je v primerjavi s skoraj dvakratno ceno pred dobrim mesecem pravi blagoslov. Ampak, ker je vsake dobre stvari enkrat (največkrat prekmalu) konec, izgleda da bodo cene že spet narasle. Mushkin, ameriška internetna trgovina, je še včeraj ponujala 128 MB PC150 CAS2 module za izjemno nizkih 99$. Danes cena znaša že 119$. Btw, če hočete ta pomnilnik kupiti, skočite na to stran.

0 komentarjev