»

Prodaja Viste nad pričakovanji

CNet - V decembru, prvem mesecu, ko je novi Microsoftov operacijski sistem Windows Vista bil naprodaj podjetjem, so zabeležili prodajo nad pričakovanji.

Čeprav točnih številk ne izdajajo, je prihodek od prodaje Viste v Združenih državah Amerike za 62,5 odstotka višji kot je bil leta 2000 takoj po izdaji Windows 2000 in le slabe 4 odstotke nižji od prihodka pri Windows XP.

Za prodajo Viste ostalim uporabnikom, kar se bo zgodilo po 30. januarju, pa pričakujejo, da bo dosegla ali celo presegla prodajo operacijskega sistema Windows XP. Glede na to, da kar 80 odstotkov Microsoftovih prihodkov izvira iz prodaje novih računalnikov, bodo končne številke v veliki meri odvisne od števila prodanih osebnih računalnikov čez leto.

207 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Ukinja se podpora za NT 4.0 Server

Microsoft - Malo pozno, a vseeno: Microsoft bo konec letošnjega leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Server. Pred tem je že sredi leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Workstation.

Kot zamenjavo (seveda) priporočajo, da nadgradijo obstoječe serverje z operacijskim sistemom Windows 2003 Server. S tem bi naj izvišali varnostno raven, produktivnost, in zmanjšali stroške vzdrževanja. Več.

Za strežnike Exchange 5.5 pa se bo podpora končala s koncem naslednjega leta. Vir.

12 komentarjev

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja