»

Google Duplex govori kot človek

Slo-Tech - Ko je Google minuli mesec predstavil glasovnega pomočnika Duplex, ki v našem imenu pokliče v restavracijo in se v povsem človeškem glasu in jeziku dogovori za rezervacijo, so bili odzivi mešani. Po eni strani moramo pohvaliti dovršenost tehnologije, saj sintetiziran glas zveni resnično človeško, stavki pa imajo rep in glavo, po drugi strani pa se je marsikdo počutil nelagodno ob misli, da bi lahko govoril z robotom, ne da bi to vedel. Google je kmalu zagotovil, da se bo Duplex v vseh primerih jasno identificiral. V tedaj predvajanem posnetku namreč ni bilo videti, da bi sogovornik to ugotovil, a so dvomljivci tudi izpostavili dejstvo, da bi bil celoten pogovor kaj lahko zmontiran ali odigran. Google je seveda trdil, da to ni res.

...

20 komentarjev

Belgijski rekord: 2,7 TB mesečnega prenosa z interneta

Ars Technica - V svetu so vedno pogostejši paketi dostopa do interneta, kjer je količina prenesenih podatkov na mesec omejena. Bojda zaradi zagotavljanja enakovredne uporabniške izkušnje vsem naročnikom, za zmanjšane nepravične porabe ali pa zgolj zato, ker je na voljo tudi dražji, neomejen paket. Pri nas imamo za zdaj te omejitve le na področju mobilnega interneta, za kar sta poskrbela največja operaterja Mobitel in Simobil z rezanjem pasovne širine po prekoračitvi mesečnega limita. Nobeno podjetje pa ne pokaže natančnih analiz, koliko je teh nepravičnih uporabnikov, ki prenašajo ogromne količine podatkov, da tako zelo obremenjujejo omrežje. To so za svoj primer napravili Belgijci.

Njihov ponudnikov dostopa do interneta Telenet je objavil anonimno lestvico 25 najzahtevnejših uporabnikov interneta. Kot pravijo, tega niso storili, ker bi želeli očrniti uporabnike ali jadikovati,...

64 komentarjev

Gremo na 100Mbit?

The inquirer - Švedsko podjetje Bredbandsbolaget se je odločilo ponuditi dostop do interneta s hitrostjo 100 Mbit v obeh smereh. Novi paket bo imel omejitev prenosov na 300 GB na mesec, kar znese povprečno 10 GB dnevno. Cena paketa bo dokaj ugodna, zanjo boste odšteli le 895 kron ali preračunano približno 25 tisoč tolarjev na mesec.

Tako se zdi njihov full-duplex 10M bit paket brez omejitve prenosov pravzaprav boljši, saj lahko teoretično v enem mesecu prenesete do 3000GB podatkov, k sebi ali proč! In to le za 330 kron oziroma devet tisoč tolarjev.

... človek se vpraša, če kakšen paket v stilu "minimega" sploh poznajo tile Švedi!

43 komentarjev

SiOL: konkurenca Volji ;-)

Finance - Od sedaj je "brezplačen" dostop do interneta mogoč tudi pri SiOLu -- po vzoru VoljaTela so se namreč odločili tudi sami ponuditi dostop uporabnikom urnega paketa preko številke 0888.

Klic je tako cenejši -- 3,24 tolarja ob svetlem in 1,8 ob zatemnjenem delu dneva (neposredno plačilo SiOLu je nično, povišana pa je klicna tarifa), klice pa bo namesto SiOLa posredno obračunal Telekom. Ta paket se ob nični naročnini tako izkaže za ugodnejšega od standardnega paketa; primerjava z neomejenim paketom pokaže tudi premik točke preloma ugodnosti, saj bo po novem obračunavanju slednji ugodnejši šele od približno 66. ure dalje. Klik!

20 komentarjev

ADSL predrag za Grke

The Register - Marsikdo bi pomislil, da bodo v Grčiji kot zibelki demokracije in delu evropske skupnosti že imeli rešitve na področju širokopasovnega interneta za domače uporabnike. Do nedavnega jih namreč niso imeli.

Sedaj so ADSL končno dočakali. Še cenik: okoli 23 tisoč tolarjev na mesec za hitrost prenosa 512 kilobitov na sekundo. Skupni mesečni strošek, ki zajema tudi ceno internetnega ponudnika, pa lahko nanese do 35 tisoč tolarjev.
Izvirna novica.

9 komentarjev

Tsk tsk, Toshiba!

Vnunet - Toshiba bo zamenjala okrog devet tisoč svojih žepnih računalnikov tipa e740 po celem svetu, zaradi odkritja napake na rezervni bateriji. Se sliši grozno? Pa ni tako zelo. Zakaj torej gre?

Če ima vaša Toshiba serijsko številko med 72014641L ter 92041620L, ima tudi serijsko napako. Problem je v rezervni bateriji, ki se ne vklopi samodejno ob izpadu napajana prve, kljub temu da bi se morala. Gary Evans, Toshiba, je še poudaril, da ima napako res približno devet tisoč izdelanih naprav, a da jih večina še ni zapustila skladišč in da naj bi končni uporabniki dobili izjemno malo "defektnih" toshib. Povedal je še, da je možnost izgube podatkov majhna, a da bodo vseeno brezplačno zamenjali vse napave z napako. Če imate torej Toshibo z napako, jo nesite brž zamenjat, sicer pa se malce informirajte na tem naslovu. [:D]

0 komentarjev

Cene storitve ADSL

Jaz - Telekomove cene so znane. Za vzpostavitev ADSL kanala boste morali odšteti 30.000 SIT, mesečna naročnina bo pa znašala 3034,5 tolarja. Ampak, pozor! Za lastništvo ADSLa morate imeti ISDN (kar je, za moje pojme glupo, ampak pustimo to za naslednjič). Ta cena 3034 tolarja na mesec je tako kot nekakšna mesečna naročnina, na katero boste plačevali še dostop ponudniku za internet (v tem primeru trenutno edinemu, ki ima možnost ADSL, SiOlu). Torej, če bo SiOl prizanesel nam, krotam, si lahko celo še kaj obetamo. Če ne - bomo pa videli. Vse, kar mene zanima, je: Koliko bo SiOl odštel od mojega prasca za 128k povezavo v tujino, pavšalno 24h na dan, z neomejenim SLOVENSKIM prometom.

16 komentarjev