»

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

3D na dlančnikih

OSNews - Igranje 3D iger na dlančnikih ni bilo nikoli posebno popularno. Glavni krivec za to je slaba podprtost 3D tehnologije s strani operacijskega sistema, ki teče na veliki večini žepnih računalnikov, Windows CE oziroma Windows Mobile.

Microsoft se je odločil temu narediti konec, ter tako izdal nov operacijski sistem za dlančnike, imenovan Windows Mobile 5. Windows Mobile tako ponuja izboljšano podporo DirectX knjižicam, ki so danes temelj večine 3D iger.

Zmogljivosti svojega novega izdeleka so prikazali na Dellovem dlančniku x50v, ki po mnenju mnogih velja za najhitrejši tovrstni izdelek. 624 megaherčnemu XScale procesorju je grafiko pomagala prikazovati 16MB Intelova 3D kartica. Rezultati so zelo impresivni in vse kaže, da se nam obeta nov boj, saj konkurenca na področju žepnih igralnih naprav že obstaja (Nintendo Game Boy Advance, Nokia N-Gage).

Intelova 3D demonstracija
Intelova predstavitev videa
Dellova predstavitev 3D igre

12 komentarjev

Dlančniki se poslavljajo. Prihajajo drugi.

OSNews - Tudi v letu 2004 se je nadaljevalo zmanjševanje trga dlančnikov. Analitična družba IDC poroča, da je bilo lani prodanih manj kot 10 milijonov izdelkov, kar je najslabši izkupiček v zadnjih petih (5) letih.

Obenem pa je danes T-Mobile predstavil MDA IV. Pohvali se lahko z obrnljivim zaslonom VGA, procesorjem Intel XScale, ki tiktaka s frekvenco 520 MHz, dvema (2) kamerama, poleg GSM, GPRS, Bluetooth in Wi-Fi pa podpira tudi omrežja 3G na osnovi WCDMA. Programska oprema male zverine je seveda Windows Mobile in vse kaže, da se odpira novo tržišče prenosnih naprav, kjer ima Microsoft naravnost fantastičen izhodiščni položaj.

Se je danes zgodila prelomnica v zgodovini PDA in mobilnikov?

12 komentarjev

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar

Pametni telefoni prehiteli dlančnike

The Register - Večnamenske naprave, v katere se čedalje bolj spreminjajo nekdaj okorni in samo "kliči-me-pa-nič-drugega" mobilni telefoni, so, kot kaže, v lanskem zadnjem četrtletju, zavzeli močan tržni delež.

Kot poroča Register, je bilo v zadnjem četrtletju lanskega leta prodanih kar 2,24 milijona pametnih telefonov, kar je za dober milijon več kot število prodanih dlančnikov. Največji kos si je odrezala Nokia, ki je imela kar 50,2% celotne prodaje, sledita pa HP in Palm, vsak z okoli 10 procenti.

Analizna hiša Canalys, ki je objavila podatke, prav tako navaja, da je največji skok prodaje glede na leto nazaj dosegel prav finski proizvajalec, medtem ko je Palm celo prodal relativno manj, kljub absolutnemu povečanju prodaje.

Izvirno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

2002: 423,4 milijona prodanih mobilnikov

Electric News - Gartner Dataquest poroča:

Dragi potrošniki, v lanskem letu ste pokupili kar 423,4 milijone mobilnih telefonov -- prodajalci se vam najlepše zahvaljujejo, pripadniki naravovarstvenih organizacij pripravljajo obtožnice. Da so podjetja pridno izplačevala božičnice in da se radi obdarujete, dokazuje tudi prirast prodaje v zadnjem četrtletju, v katerem ste denarnico odprli za kar 14 % večkrat kot leto poprej (povprečno, seveda). Za tekoče leto bomo rast prodaje konfigurirali z dvomestnim odstotnim številom. Prilagodite se.

Očitno vas primankljaj novejših storitev ne moti preveč; aparati s kvalitetnimi barvnimi zasloni in natančne kamerice so vas očitno prepričale bolj kot nasplošno mobilniki 3. generacije (to boste po naših napovedih popravili leta 2004). Ker monopol načeloma ni dober, se zna zgoditi, da bodo operaterji rahlo zajezili množično prodajo Nokiinih plastičnikov, saj je s 35,8 % odstotnim deležem (151.4 milijona enot) daleč pred Motorolo (64,6 mio enot; prirast 9,4 % in 15,3...

0 komentarjev

N-Gage

Nokia - Tudi mobilniki niso več to, kar so bili. Včasih je mobilnik komaj šel v žep, dandanašnji pa najmanjše primerke brez problemov skrijemo v dlan. Nekaterim pa mobitel ne pomeni le klicanja, temveč so jim pomembne tudi igre za kratkočasenje ob dolgih sestankih in dolgočasnih šolskih urah. Prav v ta namen so znanstveniki pri Nokii izdelali N-Gage, ki je dokaj podoben Nintendovemu Game Boy Adavance. Tako kot najnovejši mobilniki ima tudi ta barvni zaslon, zaradi katerega igre postanejo še večji užitek.

2 komentarja