»

Pentagon gradi simulator interneta

vir: BBC
BBC - Konec maja je Kitajska potrdila obstoj enote za internetno vojskovanje, nekaj dni kasneje pa je Pentagon povedal, da bodo internetne napade vzeli enako resno kot konvencionalne in tudi tako odgovarjali nanje. Da so kibervojne že realnost, kaže tudi naslednji Pentagonov projekt, saj gradijo simulator interneta za urjenje enot in raziskave.

Sistem se bo imenoval National Cyber Range in bo posnemal obnašanje internetnega omrežja na nekoliko manjšem nivoju. Pri projektu sodelujeta tudi Lockheed Martin, ki je dobil 30 milijonov dolarjev vreden projekt ameriške agencije DARPA, in Laboratorij za aplikativno fiziko Univerze Johns Hopkins, ki je dobil 25 milijonov dolarjev. V prvih krogih razpisa je sodelovalo 35 organizacij, sedaj pa jih je ostalo le nekaj. DARPA od...

8 komentarjev

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem

Program Medical

Slo-Tech - V Sloveniji so pred kratkim pričele potekati intenzivne debate o projektu eZdravje, zlasti zaradi sumov nepravilnosti ter seveda razmeroma visoke cene (več kot 130 milijonov EUR).

Zato je za slovensko ministrstvo za zdravje in davkoplačevalce lahko nadvse zanimiva novica iz portala OSOR.eu, da mednarodna skupina strokovnjakov razvija odprtokodni zdravstveni informacijski sistem.

Projekt pa ni v nekih meglenih začetkih, pač pa poteka že kar intenzivno in se celo že uporablja v praksi. Razvijalci iz Brazilije, Nemčije, Grčije in Francije sicer nameravajo razviti popoln sistem za vodenje digitalne zdravstvene kartoteke, vključno s hrambo in upravljanjem osebnih podatkov pacientov, predpisovanjem receptov, zaračunavanjem zdravstvenih storitev, zbiranjem in...

54 komentarjev

Baza podatkov o skoraj 98 % ameriške populacije

Slashdot - Mass Hich Tech magazin poroča, da je ta mesec podjetje LocatePlus sklenilo pogodbo s protiterorističnim in ostalimi preiskovalnimi oddelki massachussetske policije, s katero so policiste na terenu opremili z brezžičnimi napravami in dostopom do njihove baze podatkov.

Baza podatkov vsebuje osebne podatke o skoraj 98 odstotkih ameriške populacije, vključno s sedanjim in preteklimi naslovi, sostanovalcih, podatkih o lastništvu vozil in nepremičnin, morebitni kriminalni preteklosti itd. Podjetje se na svoji spletni strani pohvali, da imajo bazo skoraj vseh, tudi tajnih telefonskih številk (vključno z številkami mobilnih telefonov), omogoča pa tudi iskanje po bazi registriranih vozil.

Policija je seveda navdušena, saj so jim bili ti podatki sicer dostopni že prej, vendar so za dostop do njih potrebovali dneve ali tedne, "z brezžičnimi napravami pa je to mogoče v sekundah" (izjava Johna Latorelle, direktorja podjetja LocatePlus). Navdušeno pa je tudi podjetje, saj pričakuje, da bo...

6 komentarjev

Ameriške tajne službe si želijo nadzorovati lastne državljane

Wired News - Te dni v ZDA potekajo debate okrog predloga zakona Intelligence Authorization Act of 2005, predvideva, da bi vojaški obveščevalci lahko tajno delovali tudi na ozemlju ZDA. Zaenkrat to lahko počnejo samo preiskovalci kaznivih dejanj ter agenti CIE, vendar pa slednji ne smejo delovati na ozemlju ZDA.

Kritiki svarijo pred tem, da bodo, če bo zakon sprejet, vojaške tajne službe lahko začele vohuniti za lastnimi državljani, čeprav 1978 sprejeti Foreign Intelligence Surveillance Act in UKUSA sporazum (glej stran 59) ameriškim tajnim službam že omogoča prestrezanje komunkacij tudi v ZDA.
Wired news tudi opozarja na dogodek iz septembra 2002, ko je letalsko podjetje JetBlue podjetju Torch Concepts, ki sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom izročilo bazo osebnih podatkov 5 milijonov letalskih potnikov za testiranje profiliranja.

7 komentarjev

Konec razvoja grsecurity popravkov za Linux jedro

grsecurity - Avtor obče znanih varnostnih dodatkov ter popravkov za Linux jedro, znanih pod imenom "grsecurity", bo prenehal z razvojem in izdajo le-teh. Kot pravi na njegovi spletni strani, je razlog za prenehanje izdaj grsecurity patchev predvsem v financah, saj zatrjuje, da je sponzor, ki je projekt do sedaj sponzoriral, nepričakovano prenehal s sponzoriranjem ter podporo omenjenemu projektu.

Avtor sicer pravi, da bi projekt lahko prevzel kdo drug, a se sam s tem ne strinja, ker bi najverjetneje kvaliteta projekta padla in projekt ne bi imel več istega cilja, kot si ga je avtor zastavil na začetku.

Na koncu članka je zapisal še "povabilo", da če želi kakšno podjetje prevzeti sponzorstvo nad grsecurity projektom, naj ga kontaktira prek e-pošte, sicer bo za vedno zaprl spletno stran, forum, mailing listo ter CVS.

Čeprav obstaja velika možnost, da bo projekt nadaljevala kakšna druga skupina razvijalcev pa se vseeno moramo vprašati kakšna bo kvaliteta kode, ki bo prišla iz njihovih rok....

9 komentarjev

Tehnologija osvobaja

Crypto-Gram - "Arbeit macht frei" (delo osvobaja) je pisalo na vratih koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Podobnega mnenja pa so nekateri danes, ko je govora o tehnologiji. Tehnologija je nezmotljiva, povečuje varnost in nas dela bolj svobodne. Pa je temu res tako?

Kot kaže ne povsem, kar sta imeli priložnost izkusiti dve protivojni aktivistki in sodelavki časopisa War Times, ki je nasprotoval Bushevi politiki do terorizma, Rebecca Gordon in Janet Adams. Ko sta namreč v začetku leta želeli odpotovati z letalom, je letališko osebje poklicalo policijo, ki ju je aretirala. Gospe v 50-tih letih naj bi namreč bili na ti. "no-fly" seznamu, kjer se nahajajo osebe, ki so osumljene terorizma ali vsaj sodelovanja s teroristi.

Problem je v tem, da sta omenjeni gospe ameriški državljanki, brez kriminalne preteklosti in v zrelih letih. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da ameriška vlada ne želi razkriti seznama oseb, ki so na tem seznamu, niti ne želi razkriti po kakšnih kriterijih...

10 komentarjev

Pentagon opustil LifeLog projekt

Wired News - Kot poroča Wired, se je Pentagon odločil opustiti projekt LifeLog. Kontroverzni projekt, ki ga je vodila DARPA, naj bi skušal zgraditi enotno bazo, ki bi vsebovala vse podatke o posamezniku (vse, kar posameznik reče, sliši, vidi in naredi - npr. vse telefonske klice, elektronsko pošto, podatke o vseh nakupih, gledanju TV, itd.) in orodja za analizo teh podatkov. Zagovorniki projekta so trdili, da bo projekt privedel do nekakšne oblike skoraj popolnega digitalnega spomina, ki bo posamezniku v pomoč, nasprotniki pa so izražali bojazen, da bo projekt omogočal iskanje raznih državnih sovražnikov in da gre za tehnologijo Velikega Brata.
Kljub Pentagonovi odločitvi, da projekt potihem umaknejo (z obrazložitvijo, da je "prišlo do spremembe prioritet"), nekateri menijo, da projekt v resnici ni upokojen, pač pa da ga bodo nadaljevali pod drugim imenom in da bo postal tajen.

Zaradi kritik v zvezi z vdori v zasebnost, je Pentagon lansko leto že umaknil dva podobna programa. TIA - Total...

18 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

Vladajočim vrnimo milo za žajfo!

Slashdot - Ameriški projekt z imenom Total Information Awareness (TIA) naj bi skupaj zbral vse mogoče podatkovne zbirke o ljudeh in iz njih izdelal 'mega zbirko', v kateri bo mogoče najti vse in pridno 'profilirati' potencialno nevarne občane.

Šef kontroverznega projekta, John Poindexter, je na lastni koži občutil kaj pomeni biti sprofiliran. Potem, ko je nek novinar objavil njegove osnovne podatke, so se hekerji odločili, da bodo izbrskali še več o njem in s tem pokazali, kako je življenje pod tujim očesom neprijetno. Tako so objavili njegove telefonske številke, satelitsko sliko njegove hiše, našli razne kartoteke itd.

Kmalu za tem so bile s spletne strani odstranjene vse biografije 'šefov' TIA, ampak k sreči je tu priskočil na pomoč Google cache :)

Kako že pravijo Angleži, fight fire with fire?

3 komentarji