»

NASI odpovedal podporni računalnik na Hubblu

Hubble v akciji. Vir: Flickr

vir: NASA
NASA - NASINI inženirji se zadnje dni intenzivno ubadajo z zagonom računalnika na vesoljskem teleskopu Hubble. Računalnik je sodelovanje odpovedal prejšnjo nedeljo, potem ko je prenehal prejemati signal z drugih naprav na teleskopu. Dan pozneje so poskusili s ponovnim zagonom sistema, a neuspešno.

Prvi testi so kazali, da gre za okvaro na starajočem se pomnilniškem modulu, vendar je spodletelo tudi izvajanje ukaza, s katerim bi sistem preklopili na katerega od rezervnih treh modulov, od katerih vsak nosi 64 KB CMOS pomnilnika. V četrtek zvečer so poskusili pridobiti več diagnostičnih podatkov in ponovno zagnati sistem, a znova brez uspeha.

Hubble je v orbito poletel leta 1990, računalnik na krovu pa je NASIN Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), zasnovan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in zadnjič zamenjan med servisom leta 2009. Njegova naloga je nadzor in koordinacija znanstvenih inštrumentov, ki so na krovu plovila. Da je sistem popolnoma redundanten, sta na krovu dva...

13 komentarjev

Neavtoriziran Raspberry Pi omogočil vdor v NASINO omrežje

Slo-Tech - Da omrežja ameriške vesoljske agencije niso tako zelo nepropustna, kot bi si kdo mislil, kaže njihovo nedavno interno varnostno poročilo. Iz njega je med drugim razvidno, da so doslej utrpeli kar nekaj slikovitih vdorov. Leta 2017 so jim tako neznanci izkoristili varnostno vrzel strežnika, ki poganja programsko opremo za nadzor znanstvenih plovil in na njem uspešno pognali neavtorizirano kodo.

Lani aprila pa se jim je zgodil vdor, pri katerem so neznanci pretočili 500 MB podatkov v lasti Mars Science Laboratory. Gre za program, ki med drugim upravlja z misijo roverja Curiosity na Marsu. To pa še ni vse. Vdiralci so dostopali tudi do NASINEGA omrežja satelitskih krožnikov za komuniciranje z aktivnimi vesoljskimi misijami,...

7 komentarjev

Mars Odyssey je najdlje delujoča Marsovska sonda

vir: Wikipedia
Space - Ta teden je robotska sonda Mars Oddyssey preživela svoj 3340. dan v marsovski orbiti, s čimer je podrla prejšni rekord sonde Mars Global Surveyor. Med njene pomembnejše prispevke spadajo odkritje vode na površju Marsa in podroben pregled možnih pristajalnih območij za sondo Phoenix, igra pa tudi ključno vlogo kot komunikator med roverjema Spirit in Opportunity ter njunimi kontrolorji na zemlji.

6 komentarjev

Mars Rover Spirit živi že šest let

NASA - Takole ob začetku vsakega novega leta se zadnjih nekaj let spomnimo na Nasino misijo Mars Rover, ki teče že od 4. januarja 2004. Takrat je na Rdečem planetu pristal Spirit, tri tedne kasneje pa mu je sledil še Opportunity. Predvidena življenjska doba misije je bila tri mesece, a šest let po pristanku Spirit še vedno kaže znake življenja, medtem ko je Opportunity celo še vedno v gibanju.

Spirit ni več tako poskočen, saj se je 1. maja 2009 zataknil na mehki podlagi. NASA sedaj razmišlja, kako bi ga ohranila pri življenju, saj za delovanje nujno potrebuje dovolj energije, ki jo zagotavljajo sončne celice. Na mestu, kjer je ujet, se začenja zima, zato je sončne svetlobe...

38 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Izstreljena odprava proti Plutonu New Horizons

Slo-Tech - Po dolgih letih, prestavljenih in odpovedanih odpravah je bila v četrtek ob 20. uri po našem času kljub nekoliko slabemu vremenu izstreljena ameriška raketa Atlas 5, na njenem krovu pa sonda New Horizons ali po slovensko Nova obzorja, ki bo kot prva letela mimo 5 milijard km oddaljenega planeta Pluton, njegove lune Haron in mogoče tudi mimo katere od dveh novoodkritih lun. Po tem...

12 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

Kljub polomiji dvojke že načrti trojke

vir: BBC
BBC - Naslov govori o raziskovalni sondi Beagle 2, ki je prispela na Mars zgodaj letos in se po vsej verjetnosti ob pristanku tako poškodovala, da ni mogla več uspešno opravljati svoje naloge.

Kljub porazu je v načrtu že Beagle 3. Po poročanjih je ekipa, ki je sodelovala pri izdelavi dvojke, najavila Beagle 3 in predvideva, da bo nared za pot do rdečega planeta do leta 2009 v sklopu Esinega projekta raziskovanja vesolja Aurora.

Poglavitni namen nove različice sonde je, da dokažejo, da lahko pristanejo na planetu varno, ali bolje rečeno, dovolj varno, da se tovor ne poškoduje, preden pošljejo tja bolj zahtevno in bolj občutljivo opremo in mehanizacijo.

Profesor Pillinger, eden izmed...

12 komentarjev

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

Energetske ščite na 100%!

Elektrostatični ščiti pred sevanjem

vir: Space
Space - Da, znanstveno-fantastične zgodbe tipa Vojne zvezd ali Zvezdnih stez se bodo lahko kaj kmalu uresničile, vsaj kar se tiče energetskih ščitov, ki varujejo enormna vesoljska plovila pred raznimi laserskimi izstrelki, meteoriti in podobnimi vesoljsko pogojenimi letečimi predmeti.

Nasa namreč pospešeno razvija več vrst varovalnih ščitov za njihove vesoljske ladje in posadko, ki bodo človeška življenja in občutljive inštrumente varovala pred kozmičnim sevanjem, zadetki majhnih delcev v vesolju in morda celo pred napadom pobesnelih "Marsovcev".Plovila bodo v prihodnosti verjetno lahko ščitila elektromagnetna sevanja, oziroma elektrostatični izviri, ki bodo odbijali tiste elektrone ter protone, ki bi sicer brez ovir prileteli naravnost v...

9 komentarjev

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

CNN.com - Januarja, ko sta Spirit in Opportunity začela svojo misijo, so se najprej pojavile težave, ki so nekaj časa celo grozile odpravi, zatorej je bila tudi njuna prvotno načrtovana življenska doba devetdesetih dni vprašljiva, a po odpravi začetnih težav sta oba robota začela opravljati svoje delo več kot zadovoljivo.

In kot posledica takšnih dobrih rezultatov se je NASA odločila, da bo obema robotoma podaljšala življensko dobo za devet mesecev, če pa bosta še septembra v solidnem stanju, lahko sledi ponovno podaljšanje. Je torej obdobje uničenih in hitro pokvarjenih vesoljskih robotov mimo?

7 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev