»

Nemška policija zasegla 51 stojnic na CeBIT-u

Slashdot - Prejšnji teden so nemški preiskovalci preiskali 51 stojnic razstavljalcev na Hannoverskem CeBIT-u, kjer so iskali kršilce patentov. V sredo je prišlo 183 policistov, preiskovalcev in zasegovalcev, ki so zasegli 68 škatel, polnih elektronskih naprav ter dokumentacije, med čemer so se znašli mobilni telefoni, sistemi za navigacijo, digitalni okvirji za slike ter ploski zasloni. Od 51 preiskanih stojnic je bilo kar 24 v lasti kitajskih proizvajalcev. Policija pravi, da je večina zaseženih izdelkov kršila patente povezane z MP3, MP4 ter DVB standardi za digitalni zvok in video, prav tako pa naj ne bi manjkalo zapisovalcev na CD in DVD medije.

Kaj takega se v Združenih državah ne bi moglo pripetiti, saj so kršitve patentov drugače pravno definirane, kar se zna pokazati kot velika prednost za podjetja, ki hočejo svoje izdelke predstaviti na sejmih, vendar nočejo, da jim državni organi zasežejo vse razstavne artikle.

Izvorna novica.

8 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

Prototip R420 na IDF

X-Bit Labs - Že dlje časa se na internetu špekulira o specifikacijah novega grafičnega procesorja R420, ki ga bo moč kupiti v drugi polovici letošnjega leta. Na IDF (Intel Developer Forum) je ATI te dni predstavil delujoč računalnik s prototipom R420, ki bo neposredno konkuriral nVidiini NV40. Kakšnih novih detajlov nam ATI ni razkril, dejali pa so, da naj bi bil R420 sposoben poganjati Colin McRae Rally 2004 s prek sto sličicami na sekundo, kar je dva do trikrat hitreje do današnjih kartic. Več o tem.

9 komentarjev

Neuradne informacije o R420

X-Bit Labs - Čeprav ATi še vedno ljubosumno skriva specifikacije novega grafičnega čipa s kodnim imenom R420, so na splet vendarle pricurljale neuradne informacije. R420 naj bi bil tako sestavljen iz 160 milijonov tranzistorjev grajenih v 0,13-mikronski tehnologiji. Procesor bo tiktakal pri 500 MHz, GDDR-3 pomnilnik pa pri gigahercu. Omeniti velja še osem cevovodov, podporo Pixel in Vertex Shaders 3.0, DirectX 9.0, OpenGL in boljši FSAA. Masovno proizvodnjo lahko pričakujemo v drugem kvartalu, uradno predstavitev pa na CeBIT-u. Več o tem.

7 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

R420 z 32-bitnimi Pixel Shaderji?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs objavljajo napovedi, da naj bi ATI-jeve kartice od R420 podpirala 32-bitno natančnost Pixel Shaderjev. Trenutno vse z DirectX 9 združljive kartice podpirajo zgolj 24-bitno, kar je po Microsoftovih zahtevah za DirectX 9 dovolj, a nVidia že nekaj časa v karticah višjega cenovnega razreda uporablja 32-bitno. Implementacije 64-bitnih Pixel Shaderjev sicer niso ne potrdili ne zavrnili, so pa potrdili manjše težave oz. nevšečnosti z njimi. Klik!

1 komentar

Napoved 0,11 mikronov

X-Bit Labs - Največji proizvajalec polprevodniških elementov TSMC, naj bi prve 0,11 mikronske čipe začel proizvajati že v prvi četrtini leta 2004, medtem ko se bo masovna proizvodnja izvajala v drugem kvartalu. 0,09 mikronov pa naj bi pričakali v drugi polovici leta 2004. A vse skupaj so le ugibanja, saj je TSMC napovedal razvoj teh procesov že prej, pa jim jih ni uspelo zagotoviti potrebne podpore in zato so vse skupaj malce preložili.

Ti podatki so, kot izgleda, izpeljani iz dejstva, da ATI ni zavrnil nekaterih predikcij, ki so jih zastavili razni analitiki po svetu. ATIjeva čipa R420 in R423 bosta skoraj zagotovo izdelana v 0,13 mikronih - februar/marec - njuna nadgradnja R450 v 0,11 mikronih pa jeseni 2004.

Naj ponovim, da so te informacije izključno predvidevanja in da jih nista ne ATI, ne TSMC niti potrdila niti zavrnila. X-bit labs.

4 komentarji

R420 in NV40 šele prihodnje leto

The inquirer -

ATi in nVidia sta objavila, da bosta vsak svojo novo kartico na trg poslala šele prihodnje leto, pa še to malce kasneje, kot so sprva načrtovali. Dasiravno The Inquirer špekulirajo, da bi lahko bila to posledica skrivnih dogovorov, ta razlaga ni kaj prepričljiva.

Mnogo bolj verjetno se sliši dejstvo, da mora nVidia predstaviti še svoj NV38 (475/950 MHz - GPU/RAM), tako da bi si s prehitro predstavitvijo NV40 potem pljuvala v lastno skledo. ATi je takisto pred kratkim izdal Radeona 9800XT, tako da bi si z izdajo R420 storil medvedjo uslugo. Podjetji nameravata nove čipe začeti izdelovati šele februarja prihodnje leto, tako da bomo prve primerke kartic ugledali verjetno na CeBIT-u. Več o tem.

10 komentarjev

Mobilni Athloni XP

AnandTech - Po poročanju AnandTecha je AMD danes predstavil najmočnejša mobilna predstavnika AthlonXP serije, to sta Athlon 1900+ ter 2000+, oba zgrajena v 0.13 mikronski tehnologiji. Procesorja sta združljiva z obstoječo Socket A arhitekturo, torej delujeta pri 266 MHz zunanje frekvence.

Trenutno vgrajujeta ta dva procesorja v svoje prenosnike le HP ter Fujitsu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi Bellove ter NECove prenosnike, osnovane na predstavljenih procesorjih. In še cene: v količinah po 1000 kosov bosta procesorja stala $240 za Athlon XP 1900+ in 345 dolarjev za zmogljivejši model. Celotna novica tu!

0 komentarjev