»

Koobfaceu prirezali krila

Network Magazine - Strokovnjaki za informacijsko varnost so uspeli identificirati in izključiti glavni strežnik, ki je načeloval botnetu Koobface. Nart Villeneuve, vodja skupine SecDev Group, pojasnjuje, da je izključeni strežnik eden izmed treh, ki jih je britanski ponudnik dostopa do interneta (ISP) Coreix izključil po prejemu navodil britanskih organov pregona. S tem so začasno preprečili delovanje botneta Koobface, a dokončno ga še niso ubili. Okuženi računalniki se namreč povezujejo do posrednikov in ne glavnega strežnika, ki jim nato posredujejo podatke o strežniku, ki trenutno vodi igro. Ta je izključen, a le vprašanje časa je, kdaj bodo postavljeni novi.

V petek so po dvotedenski akciji onesposobili tri glavne strežnike, predali vse znane informacije britanski, kanadski in ameriški policiji ter opozorili ISP-je o več tisoč kompromitiranih FTP-računih in Facebook in Google o več sto tisoč lažnih profilih. Z njihovo pomočjo so namreč zlikovci zvabili uporabnike na strani Google Blogspot, ki so...

3 komentarji

Večno mesto prehaja na Linux

Slashdot - La Repubblica, eden glavnih italijanskih časopisov, poroča, da mestna uprava Rima začenja uvajati Linux na delovna mesta s 9500 odjemalci. Področja, ki bodo prva doživela spremembo, so elektronska pošta, osebni imeniki in skupna raba sistemov. Razlogi za prehod niso ekonomski, ampak politični, saj je jasno, da bo veliko denarja, prihranjenega z licencami, kratkoročno porabljenega za izobraževanje. Microsoft na odločitev še ni reagiral, vendar predstavnik rimske uprave trdi, da korak ne pomeni prekinitev vsakršnega sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Klik!

17 komentarjev

Strežniki z Linuxom so večkrat podlegli napadom

ZDNet - Britansko podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem glede varnosti na internetu, mi2g, je po analizah napadov na strežnike, ki so bili izvedeni prejšnji mesec, ugotovilo, da je bilo največ uspešnih vdorov na sisteme z Linuxom, in sicer je napadalcem uspelo kar 13654-krat. Sistemi z Windowsom so sledili s komaj 2005 vdori.

Strokovnjaki so ob tem strmem vzponu števila vdorov v strežnike, ki temeljijo na sistemu Linux, presodili, da je to prejkone posledica slabo izobraženega kadra sistemskih administratorjev kot pa pomankljivi varnostni mehanizmi v sistemih linux. V kolikor še pomnite, je prišlo lani do kar nekaj prehodov različnih ustanov na Linux (če izpostavim NWS in Britansko zdravstvo), administratorji pa se temu šele prilagajajo, saj administrator pridobi največ znanja šele z izkušnjami.

A kaj to pomaga navadnim uporabnikom s stalnim internet dostopom, ki poganja doma strežnik? Vzemite si prost vikend tudi vi in stopite korak bliže dobremu sistemskemu skrbniku ter poiščite...

38 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 izgubljena pri partnerju

Beta News - Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, je v javnost ušel del kode Windows 2000. Ta izguba pa se, kot poročajo na BetaNews.com, ni zgodila pri Microsoftu samem, pač pa pri njihovem dolgoletnem partnerju, Mainsoftu. Mainsoft že od leta 1994 sodeluje z Microsoftom na različnih projektih, njihov glavni posel pa predstavlja izdelava razvojnih orodij za Windows ter njihovo uporabo na Unix-u in Linux-u.

Del kode, ki se je pojavil v javnosti, naj bi obsegal 30915 datotek, ustvarjenih 25. julija 2000, ki so domnevno del Service Packa 1. Kako lahko več kot tri leta stara programska koda vpliva na današnje Windows 2000 s Service Pack 4 in njegova naslednika, Windows XP in 2003, bomo videli v naslednjih letih. Upajmo, da bo ta dogodek povečal Microsoftovo skrb za varnost tudi v samem okolju Windows.

7 komentarjev

Bo X-box 2 tekel na 65 nanometrih?

The inquirer - Sedaj, ko je jasno, da je Microsoft za svojo prihajajočo konzolo izbral ATi za grafični del in IBM za procesor, so sedaj iz IBM-a potrdili, da bi naj bili procesorji, ki jih izdeluje IBM za Microsoft, zgrajeni v 65-nanometerski tehnologiji.

IBM, ki je že dolgo poznan kot eden izmed najboljših izdelovalcev procesorjev (nenazadnje imajo na vesti PowerPC 970), bi tako prav lahko za Redmondskega velikana in njegovo konzolo izdeloval 5GHz procesorje. Kako se bo X-Box 2 odnesel proti Playstation 3 (ki bo prav tako zgrajen z 65-nanometersko tehnologijo), bi naj videli leta 2005. Klik!

26 komentarjev