»

Foxconn namesto Leadteka

Slo-Tech - Podjetje Leadtek smo na naši strani vedno čislali in v forumu so bile njegove kartice pogosto predlagane kot izbira pri nakupu. Navduševali so z zanimivimi (beri zmogljivimi) rešitvami hlajenja vedno prevročih grafičnih procesorjev in dobrim navijalskim potencialom.



Vendar kot kaže, se Leadtek umika kot proizvajalec grafičnih kartic. Namesto njega bo na trg vstopil Foxconn, ki ga je do sedaj zalagal z opremo. Podatkov, kaj bo podjetje počelo v prihodnje, kaj točno pomeni vstop Foxconn-a (bo šlo samo za drugo blagovno znamko?), še ni.

To seveda ni prvi umik iz vedno vročega trga grafičnih kartic. Pred leti je grafične kartice prenehalo izdelovati podjetje Hercules, s še bolj slavno (pestro) zgodovino, česar se starejši bralci gotovo spomnite.

30 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

Guillemot/Hercules se umika iz trga grafičnih kartic ter LCD monitorjev.

Digit Life - Francosko podjetje Guillemot je svojim delničarjem najavilo ukininitev proizvodnje grafičnih pospeševalcev ter LCD monitorjev. V prihodnosti naj bi se posvetili samo še rešitvam za avdio in video obdelavo.

Kljub temu, da se je že nekaj časa šušljalo, da se vezi med ATI-jem in Herculesom krhajo, Guillemot kot razloga za ukinitev navaja zasičenost trga s podobnimi izdelki ter nizkek donos.

Potrdili pa so, da sprememba ne bo vplivala na garancijo že prodanih izdelkov.

Povezava do originalne novice.

4 komentarji

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Povratek S3 Graphics

X-Bit Labs - S3 Graphics, nekoč težkokategornik na trgu grafičnih kartic, je po več kot treh letih od kar so splavili Savage2000, končno izdelalo njegovega naslednika, ki ima vse možnosti, da se znajde sredi "vojne" med ATI-jem in NVIDIO.

DeltaChrome, kot se novinec imenuje, bo posedoval (uradno še ni na voljo) do 256 MB DDR SDRAMa, 8 izrisovalnih cevovodov, vsak s po eno enoto za obdelovanje tekstur, podporo za pixel shaderje 2.0+ in vertex shaderje 2.0+, izhod za TV, TMDS, vgrajeno video podporo (YPbPr, 480p/720p/1080i/1080p načini), vse skupaj pa bo priključeno na AGP 8x vodilo. Na papirju torej DeltaChrome niti ne izgleda tako slabo in ker S3 cilja na srednji trg grafičnih kartic, je pričakovati, da bo temu primerno tudi cena.

Kako pa se DeltaChrome obnese v praksi? Kot so ugotovili na X-bit labs, se je v nekaterih igrah zadovoljivo hiter, med tem ko v drugih (predvsem OpenGL), konkurentom ne seže niti do pasu. A če vzamemo v račun dejstvo, da gre za prototip, ki gonilnikov za OpenGL...

13 komentarjev

ATI uradno začel s prodajo Radeona 9600 Pro

Radeon 9600 PRO

vir: Digit Life
Digit Life - ATI, kanadsko podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih karticah, je podalo uradno obvestilo, da je začelo s prodajo Radeon 9600 PRO grafičnih kartic. Le-te naj bi bile rdeča nit prodaje ATIjevih kartic in naj bi stale pod 200 ameriških dolarjev, sodeč po izjavi za tisk. Na ta trenutek smo dolgo čakali, saj smo Radeona 9600 PRO, ki je osnovan na Rv350 čipu in grajen v 0.13-mikronski tehnologiji, že spoznali pred več kot mescem dni. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev