»

Bodo vzvratne kamere obvezne na vozilih v ZDA?

Los Angeles Times - V ZDA vlada razmišlja, da bi od septembra 2014 predpisala obvezno vgradnjo vzvratnih kamer, ki bi kazale posnetek dogajanja za vozilom na armaturni plošči, v vsa cestna vozila. Idejo so predstavili v petek, podprli pa so jo nekateri zavarovalničarji, strokovnjaki in proizvajalci vozil.

Minister za promet Ray LaHood pojasnjuje, da želijo na ta način zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih vozilo pri vzvratni vožnji podre človeka. Vsako leto zaradi tovrstnih nezgod v ZDA umre 292 ljudi, od tega 44 odstotkov otrok in 33 odstotkov starejših. NHTSA dodaja, da bi s to tehnologijo tudi zmanjšali število trkov na parkiriščih pri manevriranju.

General Motors ideje ni komentiral. Ford je dejal, da bodo do konca...

65 komentarjev

Priklepanje na enega ponudnika v praksi

Delo - Kot poroča sredino DELO je v programu za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki Svit v zadnjega pol leta prišlo do zastoja.

Po poročanju Dela naj bi do zastoja pri programu prišlo zato, ker v okviru programa Svit Zdravstveni dom Ljubljana uporablja neko namensko računalniško aplikacijo. Zanjo naj bi plačal 38.000 EUR, nato pa se je, po besedah direktorja Zvonka Rauberja zaradi finančnega izčrpavanja s strani avtorja te aplikacije, odločil zamenjati programerja.

Tu pa se je ustavilo. Drugo podjetje, ki naj bi prevzelo upravljanje in razvoj aplikacije (tokrat za 13.440 EUR) je po navedbah Dela ugotovilo, da je prejšnji izvajalec sistem v določenih delih zakodiral, nekaj delov aplikacije manjka in sistem zato ni uporaben. Pravijo, da se bodo zelo verjetno odločili za razvoj aplikacije povsem na novo.

Zgodba ima gotovo še več podrobnosti, žal pa nam na naša vprašanja v zvezi s konkretno vlogo "sporne" programske aplikacije ter glede lastništva izvorne kode, poslana na...

172 komentarjev

Google posnel tajni test porschejev

smh.com.au - Nekaterim se zdi, da Google ve in vidi vse, zaradi česar so ustanovili kar svojo versko ločino. Mi ne bomo šli tako daleč, a dejstvo ostaja, da Google Maps in Google Earth posnameta marsikaj zanimivega. Včasih gre to v nos kakšni vladni agenciji ali vojski, včasih pa razveseli uporabnike. Na cesti v Idaho Springs, ki doseže višino 4227 m in velja za najvišjo asfaltirano cesto v ZDA, so to pot posneli višinski test novih porschejev. Spričo svoje višine je namreč cesta pod Mount Evansom priljubljena destinacija proizvajalcev avtomobilov. Na slikah so delavci porscheje že začeli pokrivati s ceradami, ker so očitno opazili Googlov konvoj vozil, ki snemajo...

15 komentarjev

Slovenija 1984

Slo-Tech - Ministrstvo za promet je v vladno proceduro pred kratkim poslalo predlog zakona o cestnini. Ta bi v primeru sprejetja v državnem zboru prinesel številne, tudi Orwellovsko obarvane novosti. Poglejmo po vrsti:

Tretji člen predloga določa obvezno plačevanje cestnine na državnih cestah, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja, poleg tega pa še na cestah "ki so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil; ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje; imajo, razen na posebnih mestih in začasno, dva označena prometna pasova ter odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč; se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom ne križajo v istem nivoju."

Zanimivejši je četrti člen, ki bi vladi omogočil, da določi "kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet in gre za vzporedno cesto, na katero je lahko...

189 komentarjev

Ford preskuša cestni informacijski sistem

Slashdot - Kolikokrat ste že stali v gneči in preklinjali počasno obveščanje o zastojih na cestah ali pa se zgolj pritoževali nad slabim vremenom, ki bi se mu lahko izognili? Ali pa ste ob gledanju predvsem ameriških filmov pomislili, kako si lahko enovit sistem kontrole prometa olajšal delo nadzornikom, ki nepretrgoma gledajo v ekrane?

Da se nam obetjo spremembe, kaže tudi sledeča novica. Tako je Ford začel dvostopenjski program testiranja opreme, ki bo preko merjenja parametrov vozila in okolja napovedovala razmere na cestah. Tako bo možno z merjenjem hitrosti, frekvence zaviranja, zunanje temperature in vlažnosti, pa tudi vklopa sistema za pomoč pri zaviranju ugotavljati prometne zamaške, stanje cest, ter celo vreme, in to v realnem času.

Druga stopnja, ki naj bi se v ZDA začela pozno jeseni letos, bo poleg merjenja vsebovala tudi opozarjanje voznikov z vgrajeno primerno napravo v vozilih. Če bodo rezultati uspešni, analitiki napovedujejo, da bo tehnologija postala komercialno dostopna...

3 komentarji

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Knight Rider

MODTHEBOX - Gotovo se vas večina spomni "pametnega" avtomobila, imenovanega KITT, s katerim se je Haselhoff vozil po cestah in lovil kriminalce. Verjetno se tudi spomnite, da je imel avto en lep komplet diod, ki so prestavljale kdovekaj, a bile zelo lepe na pogled. Sedaj ga lahko imate v svojem ohišju brez večjega truda.

Če se vam ne da sestavljati vezja za elektroniko, ki krmili Knight Rider efekt, si lahko za 26$ kupite zelo spodoben set, brez diod seveda. Poleg tega ga lahko pripravite do tega, da kaže uporabo diska. Vsaj tako pravijo na Mod The box, kjer jih je bolj ali manj zmotilo le to, da se sistema v osnovi ne da izklopiti. Kar pa verjetno ne bi smel biti problem popraviti.

9 komentarjev

Kar milijardo prodanih računalnikov

BBC - Od leta 1975, ko je v prodajo prišel prvi (uspešni) osebni računalnik, Altair, je bilo prodanih že kar milijardo (ja, res je, enka in devet ničel [:D]) osebnih računalnikov. Zanimivo pri vsej stvari pa je, da je trg PCjev že tako razširjen, da analitiki napovedujejo, da bo meja dveh milijard prebita že čez šest let. Klik! Torej, če en računalnik tehta kakih deset kil, na odpadu pa leži kakšna polovica te milijarde...

3 komentarji