»

SpamAssassin označi letošnjo e-pošto kot spam

Slashdot - Pred točno desetimi leti smo se tresli v pričakovanju strašnega tisočletnega hrošča, pa se ni zgodilo praktično nič. Desetletni hrošč je prizadel orodje za boj proti nezaželeni elektronski pošti SpamAssassin, ki pošto poslano v letu 2010 označi kot spam. Eno izmed pravil za označevanje spama je namreč po mnenju avtorjev programa tudi datum sporočila, ki leži preveč v prihodnosti. V pravila so namreč vpisali vrstico header FH_DATE_PAST_20XX Date =~ /20[1-9][0-9]/ [if-unset: 2006], ki povzroči omenjeno obnašanje. Rešitev je sprememba datuma v pravilih na leto 2020.

6 komentarjev

Spamhaus obsojen na plačilo 11,7 milijona USD

CNet - Kot poroča CNews.com, je okrožno sodišče v Illinoisu organizacijo za boj proti spamu, Spamhaus, obsodilo na izplačilo 11.715.000 USD odškodnine. Odškodnino morajo izplačati podjetju e360insight, kateremu naj bi z uvrstitvijo na seznam smetilcev (spamerjev) povzročili finančno škodo. Sodišče je Spamhausu tudi naložilo, da e360insight odstrani iz seznama pošiljateljev nezaželjene pošte.

Spamhaus, ki je sicer lociran v Britaniji se sodne obravnave v ZDA ni udeležil (in se zato tudi ni ustrezno branil), prav tako pa so tudi napovedali, da odločitve sodišča ne bodo spoštovali. Mnenja so, da je podjetje e360insight v resnici pošiljalo nezaželjeno elektronsko pošto, na sodišču pa so uspeli zgolj zato, ker se nasprotna stran sploh ni branila. Smetilce pozivajo, naj se z njimi soočijo na britanskih sodiščih.

11 komentarjev

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Slashdot - Dandanes si večina uporabnikov elektronske pošte in interneta v boju proti nezaželjeni elektronski pošti pomaga z različnimi orodji filtriranja, ki so vgrajeni v same poštne odjemalce, z zaščito na strežnikih samih in ostalimi bolj ali manj učinkovitimi metodami. Da pa je nezaželjena elektronska pošta postala problem, ki zadeva tako države kot tudi velika podjetja, se je verjetno pokazalo ravno z Microsoftovim poskusom vstopa v boj proti njej.

Tako slednji predlaga, da bi, po zgledu poštnih znamk, za vsako elektronsko sporočilo ali plačali cent (ali dolar, odvisno od vašega statusa - študentje, poslovneži) ali pa rešiti neko preprosto matematično uganko. Vse skupaj je še precej v povojih, saj še nič ni zagotovo zaradi številnih predsodkov proti plačevanju, zato Microsoftov predlog še vsekakor ni zadnja beseda računalniške industrije. Klik!

25 komentarjev

Policijska ura za spam?

The Register - Četrta največja "dobaviteljica" spama na svetu, Južna Koreja, se je odločila za nekoliko nenavaden korak v boju proti tej nadlogi sodobnega časa. Namerava namreč uvesti nekakšno "policijsko uro" za pošiljanje neželene pošte. Kot poroča The Register, naj bi prepoved veljala med 21. in 9. uro po korejskem času (ki je, če se še prav spominjamo s svetovnega prvenstva, 7 ur pred našim). Kazen za kršitelje naj bi potrojili na 30 milijonov wonov, kar znese približno 13650 britanskih funtov. Sicer so pristojni organi že pred tem 25 spamerskih podjetij oglobili za skupno 64 milijonov wonov.

Sicer mi ni čisto jasno, zakaj te nadloge kratkomalo ne prepovejo, ampak če jo zmanjšajo vsaj za kakšen odstotek, bo še vedno bolje kot nič.

1 komentar

V ZDA sprejeli zakon o omejitvi spama

Wired News - Ameriški kongresniki so včeraj soglasno sprejeli CAN-SPAM Act of 2003 (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003), zakon, ki omejuje pošiljanje nezaželjene elektronske pošte oz. spama.
Zakon omogoča vzpostavitev posebnega "do-not-spam-me" seznama, ki ga bo vodila FTC (Zvezna komisija za trgovino). Pošiljateljem, ki tega seznama ne bodo upoštevali grozi do pet let zaporne kazni.
Nadalje zakon prepoveduje pošiljanje elektronske pošte s ponarejenimi podatki o izvoru (lažni povratni naslov, ponarejene "routing information"), delno prepoveduje nabiranje elektronskih naslovov preko spleta ter obvezno možnost odjave (opt-out). Glede nabiranja elektronskih naslovov preko spleta, zakon ne prepoveduje kakršnegakoli zbiranja elektronskih naslovov, pač pa samo zbiranje elektronskih naslovov uporabnikov spletne strani, spletnega foruma ali drugega spletnega servisa brez soglasja uporabnikov ter naključno generiranje elektronskih naslovov - skratka tiste...

12 komentarjev

Senator Dayton bi obdavčil spam

Slashdot - Ker postaja nezaželena elektronska pošta (po domače spam) vedno večji problem interneta, se s tem problemom ubada celó ameriški Kongres.

Senator Mark Dayton je tako predlagal zanimivo rešitev. Po njegovem mnenju bi morali uvesti simbolično majhen davek na vsak poslan e-mail, ki ga navadni uporabniki skoraj ne bi opazili, dočim bi spamerjem povzročil velike stroške. Ameriški ponudniki svarijo pred naglimi odločitvami Kongresa in pravijo, da bodo s spamom opravili sami in da bi vmešavanje države in regulativa vplivala na internet izrazito negativno. Več o tem.

11 komentarjev

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito...

15 komentarjev

P2P anti-spam vtičnik za Outlook

SiOL - Danes sem na SiOLovi domači strani zapazil zanimivo novičko. Neki friki so se namreč odločili lastnosti P2P omrežji izrabiti za boj proti spamu (masovnemu pošiljanju elektronske pošte proti želji prejemnika) in tako smo dobili prvi P2P vtičnik za Outlook2000/XP. Vsak uporabnik ima namreč možnost določiti pošiljatelja za spammerja in ga s tem dodati na seznam teh zlobnih ljudi. To počnejo seveda tudi ostali uporabniki vtičnika in tako gradijo veliko bazo podatkov neželenih elektronskih naslovov. Pa kaj bi klobasali, najbolje je da si zadevo preberete sami in naložite dotični vtičnik. Če seveda sploh še uporabljate Outlook [:D].

3 komentarji