»

Švedi in Danci jemljejo slovo od znamk

Ars Technica - Švedska pošta se pripravlja na uvedbo alternativna sistema plačevanja poštnine za pisma, ki bo odpravil potrebo po znamkah. Doslej je bilo namreč v poštne nabiralnike mogoče vreči le pisma, ki so imela znamko, v nasprotnem primeru jih je bilo treba oddati na okencu in plačati poštnino tam. Da bi ljudem približali pošiljanje pisem, so uvedli plačilo poštnine prek SMS-sporočil. Kdor želi poslati pismo, pošlje SMS-sporočilo na številko pošte, tako da poštnino poravna kar ob računu za telefon, nazaj pa dobi SMS-odgovor s kodo, ki jo napiše na pismo v dokaz, da je poštnina resnično plačana.

Podoben sistem bo uvedla tudi Danska, ki bo to storila že 1. aprila. Švedi datuma uvedbe nove storitve še niso določili. Anders Åsberg, vodja oddelka za marketing in razvoj v švedskem Posten AB,

17 komentarjev

Družina BlackBerry

PC World - Podjetje Research in Motion (RIM) je javnosti ponudilo različico mobilnih terminalov, s katerimi se namerava primerjati z ročnimi računalniki in mobilniki. Blackberry 8700c je zgrajen na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, vsebuje pa še GSM s podporo za omrežja EDGE, 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM spomina, lastni poštni sistem ter seveda vgrajeno QWERTY tipkovnico. RIM želi z napravo potešiti potrebe zahtevnejših uporabnikov, ki od svoje robide pričakujejo še kaj več kot zmožnost klicanja in prebiranja emailov. Izdelek, ki stane 300 dolarjev (ob sklenjeni pogodbi) je zaenkrat na voljo samo v ZDA, kasneje pa se ga bo dalo dobiti tudi v Evropi.

6 komentarjev

Google Reader

Google News - Programerji, ki razvijajo najboljši spletni iskalnik Google, nadaljujejo svoje osvajanje virtualnega sveta. Njihov najnovejši izum je storitev Google Reader - program za branje novic, na voljo v formatu RSS (Really Simple Syndication). Za razliko od ostalih programov iste sorte, je Googlov umotvor opremljen z iskalnikom, tako da ni nujno, da sami vnesemo RSS dovode v program.

Storitev je zaenkrat še v testni fazi in je bila zasnovana za uporabnike, ki uporabljajo spletni poštni predal Gmail. Google Reader nam bo v desnem oknu prikazal del novice, ki jo lahko v celoti preberemo na spletni strani, kjer je bila objavljena. Kaj vse vam nudi Google Reader, lahko izveste tukaj.



OPOZORILO:...

1 komentar

Gmail FS tudi za windows

Slo-Tech - Gmail - spletni poštni nabiralnik vam ponuja 1000 MB prostora za vaša sporočila. Znan je predvsem po svojem zelo hitrem in intuitivnem vmesniku, sposobnostjo filtriranja ter iskanja pošte. Slab gigabajt prostora pa seveda ni malo, čemur se je v kratkem času našel sistem, s katerim lahko svoj poštni račun priklopite kot lokalni disk. Tokrat poročamo o različici, ki jo je možno poganjati na Microsoftovih operacijskih sistemih, vsi uporabnika Linux-a pa lahko uporabijo svojo različico.

38 komentarjev

Ranljiva spletna pošta

Slashdot - Izraelsko podjetje GreyMagic je odkrilo varnostno luknjo v spletnih poštnih sistemih HotMail in Yahoo, natančneje v njunih filtrih, ki iz HTMLja poskušajo odfiltrirati potencialno nevarne elemente. Če do omenjenih sistemov dostopate z IE, lahko ob odpiranju sporočila z zlonamerno kodo pride do stvari, o katerih sanjajo pošiljatelji neželene pošte in razpečevalci črvov, npr. kraja uporabniškega imena in gesla, razkritje vsebine kateregakoli sporočila v poštnem predalu, samodejno pošiljanje sporočil iz vašega računa, razpečevanje črvov, razkritje naslovov v vašem adresarju, ob kakšni neredno krpani različici IE pa je možen tudi prevzem nadzora nad vašim računalnikom.

Izraelci so preizkusili samo omenjena spletno poštna sistema in dopuščajo možnost, da podobna ranljivost obstaja tudi v drugih sorodnih sistemih. Podatkov o pri nas priljubljenem Email.si tako ni.

Pri Hotmailu so napako že odpravili, pri Yahooju pa se niso ravno izkazali s skrbjo za uporabnike, saj še niso...

6 komentarjev

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

Pretkan popravek za luknjo v IE

Slashdot - O varnostni luknji v Internet Explorerju, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani, smo poročali najmanj dvakrat in vsaj tolikokrat tudi o napetem čakanju na Microsoftov popravek zanjo. Zdaj je nenadoma postalo jasno, zakaj je bilo čakanje vztrajnih uporabnikov tega brskalnika tako dolgo. Microsoft je namreč ubral novo strategijo odpravljanja varnostnih lukenj. Na svoji spletni podstrani, namenjeni tehnični podpori, je objavil članek, v katerem je opisan postopek, kako se otresti primeža hude varnostne luknje. Če se vam ne da brati, vam lahko odgovor zaupamo tudi v skrčeni obliki: ne uporabljajte hiperpovezav, ampak naslove vpisujte naposredno v vrstico z naslovom.

Pripravlja Microsoft revolucionaren programski jezik za spletne strani, ki ne bo več temeljil na hiperpovezavah?

15 komentarjev

Nova varnostna luknja v Internet Explorerju

Slashdot - Kot verjetno veste, Internet Explorer, ali krajše IE, ni ravno najbolj varen internetni brskalnik. To dokazuje tudi najnovejša varnostna luknja. Ta je precej nevarna, saj omogoča ZlimOsebkom™ izkoriščanje luknje z uporabo %01 znaka za uporabniškim imenom in pred @ v internetnem naslovu. Vse skupaj je precej bolj podrobno opisano na domači strani danskega varnostnega podjetja Secunia. Ker pa bralcem želimo le najboljše, vam predlagamo da si namestite Mozillo ali pa Opero če želite, da se vam podobne nevšečnosti ne dogajajo. Klik! za novičko in opis luknje, tu pa še eWeekova novička.

54 komentarjev

Za Microsoftom še Yahoo!

Slashdot - Danes so na CNET ponovno opozorili na nedavno odločitev Yahooja, da prepreči dostop neuradnim programom do njihovega omrežja za takojšno pošiljanje sporočil. Prvi so se na to akcijo odzvali pri Cerulean Studios, avtorjih odjemalca Trillian, in izdali popravek. Prav tako na razbitju zaščite že delajo avtorji GPL odjemalca GAIM. Oba popravka sta za zdaj še testne narave, saj jim še ni uspelo popolnoma razbiti novega avtentikacijskega protokola.

Hkrati pa vas še enkrat opozarjamo, da se bliža dan D (15. 10.), ko bo Microsoft iz svojega omrežja izklopil vse Messenger odjemalce, starejše od različice 8.0, in začel zaračunati licenčnico za odjemalce drugih podjetij.

9 komentarjev

HotMail zopet preluknjan

ZDNet - Medtem ko je na dnevnem redu senatorskih govorov besedica 'Passport' ter MS piše Priročnike za prehod iz Linuxa/Unixa na Okna (... katere bo očitno tudi sam potreboval, ko bo prenesel Unix strežnike za Hotmail na Windowse ...), pa so v svojem Hotmail sistemu odkrili še eno luknjo: če bi zli uporabnik poznal neko uporabniško ime ter točen čas prejetja e-maila (beri: na stotinko sekunde natančno) plus še dvomestno naključno številko, bi lahko to sporočilo tudi prebral.

Po Microsoftovih besedah sodeč so luknjo že zakrpali, na hekerski strani Root Core pa je še vedno na voljo "how-to". Klik!

3 komentarji