»

Odkrit nov način pridobitve sistemskih privilegijev v Visti

Slashdot - Podjetje Offensive Security je na svoji spletni strani objavilo video posnetek prikaza pridobitve sistemskih privilegijev v operacijskem sistemu Vindows Vista.

Postopek je pravzaprav izredno preprost. Napadalec uporabi katerokoli živo CD distribucijo Linuxa, ki omogoča pisanje na NTFS razdelke, zažene računalnik iz CD-ja in v podimeniku /Windows/System32 preimenuje program cmd.exe v Utilman.exe.

Ko nato zažene Visto, pritisne "windows tipko" in tipko U, z čimer naj bi se zagnal pomočnik za slepe uporabnike ali uporabnike s slabšim vidom, zažene pa se ukazna vrstica. Ukazna vrstica se zažene s sistemskimi privilegiji, kar je še višje kot administratorski privilegiji, od tam naprej pa so možnosti za napadalca praktično neomejene.

Kljub temu napaka ni preveč resna, saj je verjetnost, da bi slepim ali slabovidnim osebam z Linux živim CD-jem uspelo preimenovati cmd.exe v Utilman.exe, precej majhna... :-)

42 komentarjev

Varnostna ranljivost v Sendmail ter MSIE hrošči

Slashdot - Pri Internet Security Systems so objavili novo ranljivost v Sendmail strežniku. Zloraba ranljivosti omogoča pridobitev nadzora nad računalnikom, na katerem teče Sendmail. Uradni popravek pa je že na voljo. Odzvale so se tudi nekatere distribucije Linuxa in izdale svoje interne popravke. Čeprav exploit uradno še ni "v divjini", proizvajalec svetuje čimprejšnjo namestitev popravka oz. nadgradnjo.

Na Microsoftovi strani pa spet nič novega. Odkritih je bilo namreč nekaj novih ranljivosti v brskalniku Internet Explorer:
- ranljivost "grasshopper"
- zloraba klica "createTextRange()" methode
- zloraba objavljena na Full-disclosure poštnem seznamu

Microsoft je preko Microsoft Security Response Center Blog že podal uradno izjavo.
US-CERT kot začasno rešitev priporoča izklop Active Scripting-a.

H. D. Moore pa je objavil skripto za testiranje in iskanje novih ranljivosti v brskalnikih. Kot pravi sam: "Preiskusilo jo je samo nekaj uporabnikov z brskalniki Firefox, Opera, Safari,...

16 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Nova luknja Internet Explorerja

Slashdot - Secunia je odkrila novo varnostno luknjo v najbolj razširjenem brskalniku na svetu. Napaka tiči v zloglasni komponenti ActiveX za urejanje DHTML, natančneje v nekaterih primerih uporabe funkcije execScript(). Omogoča izvajanje zlonamerne skriptne kode v uporabnikovem brskalniku, kar lahko InternetExplorerjevci™ tudi sami preskusite. Luknja je bila potrjena na v celoti zakrpanem (če smemo temu zdaj sploh še tako reči) Internet Explorerju na Windows XP SP1/SP2. Začasna rešitev je, da nastavite visoko stopnjo varnosti na internetu (kar onemogoči ActiveX v celoti).

37 komentarjev

Začasni popravek za varnejši splet z Microsoftovim Raziskovalcem Interneta

OnlyNewz - Znana je nova varnostna luknja v vseh različicah Internet Explorerja od vključno 5.01 naprej. Luknjo v protokolu ITS, ki se uporablja npr. v datotekah s pomočjo za povezovanje na zunanje spletne strani (lahko pa tudi obratno!) s pridom izkorišča že nekaj virusov (Ibiza, BloodHound, BugBear.E). Urejevalcu strani omogoča, da izvede poljubno kodo na vašem računalniku z enakimi privilegiji, kot je zagnan Internet Explorer.

Ker to ni dobro (vsi namreč vemo, da velika večina uporabnikov Internet Explorerja uporablja administratorske privilegije), si lahko izberete vašo priljubljeno rešitev: bodisi onemogočite protokol ITS, bodisi lahko končno prebarvate plavolaso pričesko in nehate klikati po čudnih povezavah v elektronski pošti ali neposrednih sporočilih, lahko se trudite s posodabljanjam protivirusnega programa ali pa presekate gordijski vozel in zamenjate brskalnik. Kako to storiti si lahko v angleškem jeziku ogledate na tej strani. Več informacij pa lahko najdete na strani, kjer...

16 komentarjev

Po pol leta vendarle zakrpana luknja v Windowsih

Slashdot - Če se vam zdi veliko, da je Microsoft potreboval skoraj dva meseca za zakrpanje luknje v Internet Explorerju, kaj porečete šele na to, da so vas pri usodnejši luknji v operacijskih sistemih Windows NT4, 2000 in XP kar pol leta pustili računalniškim zlikovcem na milost in nemilost. Kot poročajo tukaj ali tukaj, so že konec lanskega julija odkrili napako v knjižnici ASN.1, ki napadalcu omogoča, da preko Kerberosa, overovitve NTLMv2, SSL, digitalno podpisane elektronske pošte, ActiveX ipd. izvede zlobno kodo, popravek pa je izšel šele včeraj (ali pa morda celo danes po našem času). Izvirno novičko na Slashdotu, najdete tu.

37 komentarjev

Pretkan popravek za luknjo v IE

Slashdot - O varnostni luknji v Internet Explorerju, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani, smo poročali najmanj dvakrat in vsaj tolikokrat tudi o napetem čakanju na Microsoftov popravek zanjo. Zdaj je nenadoma postalo jasno, zakaj je bilo čakanje vztrajnih uporabnikov tega brskalnika tako dolgo. Microsoft je namreč ubral novo strategijo odpravljanja varnostnih lukenj. Na svoji spletni podstrani, namenjeni tehnični podpori, je objavil članek, v katerem je opisan postopek, kako se otresti primeža hude varnostne luknje. Če se vam ne da brati, vam lahko odgovor zaupamo tudi v skrčeni obliki: ne uporabljajte hiperpovezav, ampak naslove vpisujte naposredno v vrstico z naslovom.

Pripravlja Microsoft revolucionaren programski jezik za spletne strani, ki ne bo več temeljil na hiperpovezavah?

15 komentarjev

Varnostna luknja v Microsoft Script Engine

Microsoft - Microsoft je objavil novico o novi varnostni luknji, ki se nahaja v Microsoftovemu Skriptnem Stroju™, ki operacijskemu sistemu omogoča izvajanje skriptne kode napisane v raznih jezikih, kot sta na primer Visual Basic Script in JScript. Napadalec lahko izvede poljubno kodo z uporabnikovimi privilegiji, če uporabnik obišče primerno ustvarjeno spletno stran. Taka stran je lahko gostovana na web strežniku ali celo direktno poslana nič hudega slutečemu uporabniku po elektronski pošti.

Luknja se nahaja v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih od vključno Windows 98 naprej.

Popravek se že nahaja na Windows Update. Več informacij.

2 komentarja

MSN na tapeti

The Register - Zopet luknja v kombinaciji MS Messenger in Internet Explorer; ker pa slika pove več kot nemalo besed, je tukajle 'demo'.

Opozorilo: bralec Robin, kateremu se najlepše zahvaljujem, me je opozoril, da naj bi bil na povezavi 'demo' virus. Moj NAV mi ne javi ničesar, tako da -- diskretno.

Še link: klik

3 komentarji