»

"Milijon" teroristov v ZDA

Schneier.com - Kot poročajo pri ameriški nevladni organizaciji ACLU je seznam teroristov, tim. terrorist watch list, ki ga vzdržuje ameriška administracija dosegel številko milijon zapisov. Na seznamu je sicer "le" 400.000 oseb (95 odstotkov jih je Neameričanov), nekatere osebe pa imajo več imen zato je zapisov o teroristih kar milijon. Po drugi strani pa so na seznamu tudi nekatera zelo splošna imena, ki so v ZDA zelo pogosta.

Nekatere osebe na seznamu bi sicer lahko šteli med navadne teroriste, npr. Nelsona Mandelo ali demokratskega senatorja Edwarda Kennedya, nekateri pa so očitno še posebej nevarni, saj se njihova imena na seznamu nahajajo celo po njihovi smrti. Tako se ameriška administracija očitno boji ponovne ugrabitve letal, saj je na seznam uvrstila tudi že umrle ugrabitelje letal iz 11. septembra 2001, iz onostranstva pa se utegne vrniti tudi Saddam Hussein, zato je vsekakor prav, da je na seznamu tudi njegovo ime.

Kljub obsežnemu seznamu pa ima administracija še precej dela, saj na...

18 komentarjev

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

New Scientist - Nekoč davno tega so letala za krmiljenje potrebovala mehanske povezave med posameznimi sklopi, tako kot ptiči, potomci dinozavrov. S tem ni nič narobe, stare dobre Cessne se še vedno na ta način drajsajo po nebu. Potem se je pojavil fly by wire, ki je povzročil malo revolucijo, predvsem zaradi zmanjšanje teže in večje svobode pri oblikovanju zrakoplovov.
Fly-by-wire je sedaj enako "zastarel". Pred kratkim je poletel 3 meterski model AIVA s sistemom upravljanaja: "Fly-by-wireless". Seveda zadeva ima kakšno žičko, a ta ni namenjena povezavi posameznih sklopov letala. Motor in motorčki za krmilne površine, ter ostali deli letala so med seboj povezani modrozobno.
Posledica: še manj teže, še več svobode pri oblikovanju in povezovanju delov letala.

Zadeva začuda ni zaživela pri Rutanu, temveč je poletela na dokaj nenavadnem koncu sveta: Portugalski, oziroma pod okriljem njihove univerze Minho. Človek odgovoren za razvoj tega koncepta je ženska: Cristina Santos.

Še preden sem jo...

21 komentarjev

Solze lahko prevarajo senzorje

Slashdot - Solze so bile že od nekdaj "orodje" za doseganje ciljev, vendar ponavadi bolj na psihološki ravni. Sedaj pa se je pokazalo, da lahko prevarajo tudi tehnološko izpopoljnene sisteme, kot so senzorji, ki skenirajo zenico.

Ta način se že nekaj časa uporablja kot sistem za dokazovanje identite posameznika, saj je verjetnost, da bi imela dva posameznika enak vzorec, minimalna. Vendar, sistem se da prevarati, saj Slashdot poroča, da lahko solze ali zgolj daljše trepalnice pripravijo senzor do napačnega delovanja.

Kaj to pomeni za varnost in kaj lahko tehnika naredi za preprečevanje takšnih spodrsljajev, preberite tukaj.

4 komentarji

Tehnologija osvobaja

Crypto-Gram - "Arbeit macht frei" (delo osvobaja) je pisalo na vratih koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Podobnega mnenja pa so nekateri danes, ko je govora o tehnologiji. Tehnologija je nezmotljiva, povečuje varnost in nas dela bolj svobodne. Pa je temu res tako?

Kot kaže ne povsem, kar sta imeli priložnost izkusiti dve protivojni aktivistki in sodelavki časopisa War Times, ki je nasprotoval Bushevi politiki do terorizma, Rebecca Gordon in Janet Adams. Ko sta namreč v začetku leta želeli odpotovati z letalom, je letališko osebje poklicalo policijo, ki ju je aretirala. Gospe v 50-tih letih naj bi namreč bili na ti. "no-fly" seznamu, kjer se nahajajo osebe, ki so osumljene terorizma ali vsaj sodelovanja s teroristi.

Problem je v tem, da sta omenjeni gospe ameriški državljanki, brez kriminalne preteklosti in v zrelih letih. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da ameriška vlada ne želi razkriti seznama oseb, ki so na tem seznamu, niti ne želi razkriti po kakšnih kriterijih...

10 komentarjev

Pentagon opustil LifeLog projekt

Wired News - Kot poroča Wired, se je Pentagon odločil opustiti projekt LifeLog. Kontroverzni projekt, ki ga je vodila DARPA, naj bi skušal zgraditi enotno bazo, ki bi vsebovala vse podatke o posamezniku (vse, kar posameznik reče, sliši, vidi in naredi - npr. vse telefonske klice, elektronsko pošto, podatke o vseh nakupih, gledanju TV, itd.) in orodja za analizo teh podatkov. Zagovorniki projekta so trdili, da bo projekt privedel do nekakšne oblike skoraj popolnega digitalnega spomina, ki bo posamezniku v pomoč, nasprotniki pa so izražali bojazen, da bo projekt omogočal iskanje raznih državnih sovražnikov in da gre za tehnologijo Velikega Brata.
Kljub Pentagonovi odločitvi, da projekt potihem umaknejo (z obrazložitvijo, da je "prišlo do spremembe prioritet"), nekateri menijo, da projekt v resnici ni upokojen, pač pa da ga bodo nadaljevali pod drugim imenom in da bo postal tajen.

Zaradi kritik v zvezi z vdori v zasebnost, je Pentagon lansko leto že umaknil dva podobna programa. TIA - Total...

18 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

Bog blagoslovi Splet

Vnunet - Si predstavljate Janeza Papeža Pavla II., kako sedi za računalnikom? Jaz niti ne. Je pa zanimivo, da se je vatikanski vladar odločil, da bo njegovo naslednje leto minilo v znaku -- ne, ne hecam se -- spleta. "The Internet: A New Forum for Proclaiming the Gospel", kakor naj bi se program imenoval, bo v veljavo stopil s papeževim rojstnim dnem, 12. majem. Aja, če še niste vedeli: to leto sta bila prav tako izbrana patrona (angela varuha) računalništva: Sveti Titus Brandsma, glasnik svobode tiska v nacistični Nemčiji ter Sveti Isidore Sevillski, pisec prve enciklopedije.

Pa naj še kdo reče, da je Rimokatoliška cerkev nazadnjaška. No ja, tole je vseeno malce pozno dejanje...

26 komentarjev