»

FX-57

The Register - AMD je v divjino spustil svoj najnovejši procesor, ki je namenjen predvsem igričarjem in zagretim navijalcem z debelo denarnico. Athlon 64 FX-57 se izdeluje v 90 nm tehnologiji, podpira SSE3 inštrukcije in vsebuje še nekaj novosti, kot je izboljšan pomnilniški krmilnik, ki po novem podpira 533 Mhz DDR RAM, največja poraba pri tovarniškem taktu 2,8 GHz pa naj bi po uradnih podatkih znašala 104 W.

Po podatkih, ki jih navaja AMD, je od predhodnika hitrejši za okoli 7 %. Če je to veliko ali ne, presodite sami. Vse to si lahko privoščite za borih 1031 dolarjev, za en procesor, seveda. Za podrobnejši opis in primerjave (cenovne) z X2 in starejšim modelom iz FX serije, odsurfajte sem.

Dodatek: povezave do testov na AMDZone

53 komentarjev

Athlon XP vs. Athlon 64

3dcenter - K8 arhitektura, ki jo poznamo predvsem pod imeni Athlon 64, Athlon FX in Opteron, navdušuje računalniške zanesenjake. Celo najbolj zagrizeni pristaši nasprotnega tabora pri nakupu vsaj resno premislijo o alternativi, saj je prej omenjena arhitektura, razen na področju video obdelav, hitrejša kot Intel-ova.

Kako se ta arhitektura pri poganjanju strojno vse zahtevnejših iger izkaže v primerjavi s starejšo, a še vedno zelo razširjeno arhitekturo K7, poznano predvsem pod imenom Athlon XP? Na 3DCenter.de so primerjali zadnjo izdano različico, Athlon XP 3200+ (Barton), ki bije pri 2.2 GHz in Athlon-a 64 (Winchester), kateremu so spreminjali frekvenco delovanja in tako dobili boljši vpogled v obe primerjani arhitekturi.

Athlon XP je zasedel mesto nikjer drugje kot na legendarni matični plošči Abit NF7-S, medtem ko je Athlon 64 bil na malce zastareli plošči Abit AV8, zgrajeni okrog VIA K8T800 Pro veznega nabora. Nvidia je namreč že pred časom izdala hitrejši in naprednejši vezni nabor...

12 komentarjev

AMD z 0,09-mikronskimi procesorji

Athlon 64 3000+ (Oakville, 90 nm)

vir: VR - Zone
X-Bit Labs -

Na spletu se pojavljajo informacije, da je AMD začel pošiljati prve primerke svojih procesorjev, grajene v 0,09-mikronski tehnologiji. VR-Zone to trditev podpirajo s sliko, ki jo vidite spodaj, na kateri je, trdijo, AMD-jev procesor z jedrom Oakville, ki je namenjen prenosnikom. Njegova namizna inačica Winchester naj bi imela izjemno majhno jedro, ki bo merilo samo 83 mm2. Oba bosta imela pol megabajta drugonivojskega predpomnilnika, čeprav še ni znano, ali bosta podpirala eno- ali dvokanalni pomnilniški krmilnik.

Sodeč po letošnjem načrtu, bo AMD izdal Opterone Athens, Troy in Venus, Mobile Athlon...

9 komentarjev

AMD Athlon 64 FX-57 na obzorju

X-Bit Labs - Pojavila se je novica o morebitni AMD-jevi izdaji njihovega najzmogljivejšega procesorja, izdelanega v 90 nm tehnologiji in z uporabo SOI tehnologije, ki so ga poimenovali Athlon 64 FX-57. Še pred prihodom dotičnega procesorja v drugi četrtini prihodnjega leta pa načrtujejo izdajo Athlona 64 FX-55 s frekvenco 2,6 GHz, ki bo izdelan v 0,13 mikronih.

Ker so FX-izdaje Athlonov 64 namenjene najzahtevnejšim kupcem, AMD ni pozabil tudi na spodnji del trga in načrtuje prihod Athlonov 64 4000+ v zadnji četrtini letošnjega leta, 4200+ v prvi četrtini in 4400+ v drugi četrtini leta 2005. Vsi novi Athloni 64 bodo združljivi s Socket 939 podnožjem, ki lahko oskrbi procesor s 105 W energije. Izvirna novica.

2 komentarja

Prihaja AMD Sempron

AnandTech - Brez kakšnega večjega pompa, je AMD danes najavil nove procesorje z imenom Sempron. Poleg izvira nenavadnega imena, vas verjetno vsaj malo zanima tudi za kakšen procesor gre, a AMD je, kot ponavadi, precej skrivnosten. Edino kar je iz uradne najave očitno, je da bo poleg tipkanja in brskanja po medmrežju omogočal tudi dolpoteg glasbe in celo pošiljanja slik preko elektronske pošte. Odlične novice torej za vse, ki še vedno trpite na 486-kah ali bog ne daj 386-kah in bi radi čim ceneje prišli v stik z zadnjim desetletjem.

No ja, če smo čisto pošteni, je AMD nekako med vrsticami vseeno namignil za kaj gre, saj zelo poudarja, da bo 64-bitnost še vedno na voljo v njihovih dražjih procesorjih. To zelo verjetno pomeni, da je Sempron tržno ime za Paris jedra, ki so Hammerji, brez x86-64 vezja in s samo 256 kB L2 predpomnilnika. Gre torej za najsiromašnejši procesor nove generacije, ki naj bi nadomestil Durona v najnižjem cenovnem razredu. Po zagotovilih AMD-ja ga boste lahko kupili...

13 komentarjev

Prihod Socket 939 Athlon 64 procesorjev

X-Bit Labs - Na X-bit labs so si med prvimi ogledali nove Socket 939 Athlon 64 procesorje z oznakami 3800+ (2.4 GHz) in 3500+ (2.2GHz). 64 bitne verzije AMD-jevih procesorjev imajo burno zgodovino, saj so zamenjali že 3 vrste socketov (najprej 754 pinski in 940-pinski zdaj pa so se ustavili pri 939-pinski verziji) in imajo že 3. vrsto jedra (najprej ClawHammer in NewCastle, zdaj pa imajo 64 bitni procesorji jedra SledgeHammer). Od 'zgoraj' se različni procesorji skoraj ne razlikujejo, toda če si pogledamo kaj se skriva 'spodaj': Levi procesor je Socket 939, srednji Socket 940, desni pa Socket 754. Enako je pri obeh slikah, tako pri zgornji, kot spodnji. Ti procesorji imajo tudi vgrajeno podporo dvokonalnemu pomnilniku. Zdajšnji podpirajo do 4 module dvostranskega pomnilnika, medtem ko prejšnje verzije podpirale le 2 modula, ker...

32 komentarjev

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev

AMD na 90 nm aprila

X-Bit Labs -

AMD-jev podpredsednik Robert Rivet je včeraj na MSSSC (Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference) predstavil AMD-jeve načrte glede novih procesorjev in tehnologij. Athloni 64 se prodajajo zelo dobro, je dejal, saj naj bi jih v tem četrtletju prodali milijon. Največji delež dobička sicer še vedno prinaša prodaja Athlonov XP, a AMD optimistično načrtuje, da utegnejo 64-bitni procesorji kmalu preiti v vodstvo.

Prehod na 90 nm tehnologijo naj bi se po Rivetovih besedah zgodil nekje aprila, najhitreje v roku petih tednov v dresdenski Fab30, kasneje pa tudi v ostalih obratih. Proizvodnja bo povsem stekla julija, prve procesorje pa lahko pričakujemo na tržišču med septembrom in novembrom. Rivet ni razkril, ali bodo pri AMD s prehodom na 90 nm procesorje arhitekturno spremenili, dejal je le, da bo novo jedro merilo manj kot sto kvadratnih milimetrov. Več o tem ...

10 komentarjev

ATi potrdil 0,13 mikronov

X-Bit Labs - ATijev predstavnik je sporočil da bodo pri izdelavi prihajajočega procesorja R420 uporabili 0,13 mikronsko tehnologijo, ki je sicer že kar nekaj časa prisotna pri konkurenci. Razlog je ogromno število tranzistorjev v procesorju. Naj pa vas opomnim, da bo naslednji GPU -- R380, izdelan v 0,15 mikronih, pričakujemo pa ga lahko že jeseni. Sedaj ATi pričakuje prevlado na trgu in si veliko obeta od napovedanega čipovja z integrarino grafično kartico. Izvirna novica.

0 komentarjev

Novi Athloni za prenosnike

X-Bit Labs - AMD je včeraj predstavil svoje nove procesorje za prenosne računalnike. Najmočnejši predstavnik nosi oznako Athlon XP-M 2800+, namenjen pa bo najzahtevnejšim kupcem. Za tiste, ki jim je pomembnejša nizka poraba električne energije, je AMD pripravil posebni izdaji Athlona XP-M 1900+ in 2000+. Grajena bosta v 0,13-mikronski tehnologiji, delovala pa bosta pri znižani napetosti, zavoljo česar bosta porabila občutno manj elektrike. Vsi novi procesorji bodo sestavljeni na osnovi Barton jedra in opremljeni s 512 kB L2-predpomnilnika. Še cene: za šibkejša modela 134 in 123, za močnejšega 230 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Prodaja DDRa upada

Tweakpc.de - Tudi v drugi četrtini letošnjega leta prodaja DDR modulov ni narasla. To je pravzaprav zelo zanimivo, saj je cena DDRa zelo upadla. Prav tako pa je vedno več proizvajalcev matičnih plošč, ki izdajajo matične plošče z podporo DDR ramu. Predvidevajo, da veliko kupcev čaka predvsem na DDR čipsete za P4. Tako naj bi šele takrat zabeležili večjo prodajo. Seveda pa RAMBUS ne bo ostal ravnodušen in bo sigurno znižal cene svojim modulom.

4 komentarji